Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdo wróbli pod dachówką

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio zauważyłem, że wróble sobie zrobiły gniazdo między membraną a dachowką (w gnieździe są już młode). Do gniazda wlatują przez ten otwór zaznaczony na zdjęciu. Skoro są tam młode to nie będę barbarzyńcą i poczekam z usunięciem gniazda, aż wróble je opuszczą.

Mam jednak pytanie jak sobie z tym poradzić w przyszłości? Zatkać tych dziur chyba nie mogę bo powinna być tam wentylacja, zgadza się?

Jak rozwiązuje się takie problemy?

Dachówka.jpg

Pozdrawiam

Witam,

Ostatnio zauważyłem, że wróble sobie zrobiły gniazdo między membraną a dachowką (w gnieździe są już młode). Do gniazda wlatują przez ten otwór zaznaczony na zdjęciu. Skoro są tam młode to nie będę barbarzyńcą i poczekam z usunięciem gniazda, aż wróble je opuszczą.

Mam jednak pytanie jak sobie z tym poradzić w przyszłości? Zatkać tych dziur chyba nie mogę bo powinna być tam wentylacja, zgadza się?

Jak rozwiązuje się takie problemy?

[ATTACH=CONFIG]414430[/ATTACH]

Pozdrawiam

W tym miejscu oznaczonym strzalką pod dachówką powinna znajdować się tzw. wroblówka (nomen omen), czyli grzebień przybity do pasa okapowego.

Podnieś dachówkę i zobacz czy coś takiego tam masz.

Skoro są tam młode to nie będę barbarzyńcą i poczekam z usunięciem gniazda, aż wróble je opuszczą.

Przykro mi to pisać, ale wróble mają to do siebie, że wracają do miejsc, w których się wylęgły. Także usuń to gniazdo póki czas i nie rób sobie niepotrzebnych problemów na przyszłość, w imię szeroko pojętej poprawności politycznej o ochronie praw wróbli na poddaszu.

Taka moja rada.

Sad but true.

PS.

Szerszenie i myszy to też żywe istoty, a jednak nikt się z nimi nie cacka...

Edytowane przez lotpaj

• 1 month później...

Ze względu na to, że powyższe odpowiedzi nic mi nie pomogły, ponawiam temat.

Niestety, ale oprócz gniazda o którym pisałem w pierwszym poście, pojawiło się kolejne gniazdo w miejscu jak na poniższym zdjęciu.

Gniazdo.jpg

Tym razem wróble weszły pod dachówkę od boku.

Dodam, że nie mam zamontowanej wróblownicy pod dachówkami.

Czy jest jakiś sposób aby uniemożliwić ptakom zakładanie gniazd? Podejrzewam, że najlepiej byłoby rozebrać dachówkę i zamontowac wróblownicę. Tylko, że sposób będzie i czasochłonny i kosztowny. Czy praktykuje się zatykanie czymś tych szczelin między podbitką a dachówką?

Pozdrawiam

Siatka......, może być plastykowa,lepsza metalowa........... dobierz pod kolor dachówki albo pomaluj na zbliżony kolor.

Osadż na "wcisk " ,objedż kolorowym silikonem.Będzie trzymać.Sprawdzone.

Poczekaj aż młode wylecą z gniazda.Nie słuchaj porad aby niszczyć gniazda z młodymi.wróble to sprzymierzeńcy i dzięki nim na podwórku

nie będziesz rozdeptywał robactwa.

Możesz dla równowagi powiesić na drzewie jakiś domek dla nich,tylko otwór wlotowy dobierz aby nie zakwaterowały się tam "jaszczembie" :D