kanijczyk 06.06.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Witam, Ostatnio zauważyłem, że wróble sobie zrobiły gniazdo między membraną a dachowką (w gnieździe są już młode). Do gniazda wlatują przez ten otwór zaznaczony na zdjęciu. Skoro są tam młode to nie będę barbarzyńcą i poczekam z usunięciem gniazda, aż wróble je opuszczą. Mam jednak pytanie jak sobie z tym poradzić w przyszłości? Zatkać tych dziur chyba nie mogę bo powinna być tam wentylacja, zgadza się? Jak rozwiązuje się takie problemy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.06.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Ciesz się że wrobelki a nie kuna, bo membranę miałbyś już z głowy. Dziura większa niż 5 złotówka jest groźna, bo menda kuną zwana wlezie i trójkatną mordą oraz pazurami zniszczy wszystko. A czego nie zniszczy, to zasra. Są o tym wątki na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 06.06.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Witam, Ostatnio zauważyłem, że wróble sobie zrobiły gniazdo między membraną a dachowką (w gnieździe są już młode). Do gniazda wlatują przez ten otwór zaznaczony na zdjęciu. Skoro są tam młode to nie będę barbarzyńcą i poczekam z usunięciem gniazda, aż wróble je opuszczą. Mam jednak pytanie jak sobie z tym poradzić w przyszłości? Zatkać tych dziur chyba nie mogę bo powinna być tam wentylacja, zgadza się? Jak rozwiązuje się takie problemy? [ATTACH=CONFIG]414430[/ATTACH] Pozdrawiam W tym miejscu oznaczonym strzalką pod dachówką powinna znajdować się tzw. wroblówka (nomen omen), czyli grzebień przybity do pasa okapowego. Podnieś dachówkę i zobacz czy coś takiego tam masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 06.06.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 (edytowane) Skoro są tam młode to nie będę barbarzyńcą i poczekam z usunięciem gniazda, aż wróble je opuszczą. Przykro mi to pisać, ale wróble mają to do siebie, że wracają do miejsc, w których się wylęgły. Także usuń to gniazdo póki czas i nie rób sobie niepotrzebnych problemów na przyszłość, w imię szeroko pojętej poprawności politycznej o ochronie praw wróbli na poddaszu. Taka moja rada. Sad but true. PS. Szerszenie i myszy to też żywe istoty, a jednak nikt się z nimi nie cacka... Edytowane 6 Czerwca 2018 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 06.06.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Myślę że najważniejsze to przede wszystkim nie dopuścić, aby te wróble tam powróciły. Lepiej zapobiegać niż leczyć, a więc rozebrać dachówkę nad pasem okapowym i stwierdzić co było przyczyną zagnieżdżenia się wróbli. Nie dywagować czy wrócą czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.06.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 PS. Szerszenie i myszy to też żywe istoty, a jednak nikt się z nimi nie cacka... Wróble są szkodnikami? Raczej są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 09.07.2018 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Ze względu na to, że powyższe odpowiedzi nic mi nie pomogły, ponawiam temat. Niestety, ale oprócz gniazda o którym pisałem w pierwszym poście, pojawiło się kolejne gniazdo w miejscu jak na poniższym zdjęciu. Tym razem wróble weszły pod dachówkę od boku. Dodam, że nie mam zamontowanej wróblownicy pod dachówkami. Czy jest jakiś sposób aby uniemożliwić ptakom zakładanie gniazd? Podejrzewam, że najlepiej byłoby rozebrać dachówkę i zamontowac wróblownicę. Tylko, że sposób będzie i czasochłonny i kosztowny. Czy praktykuje się zatykanie czymś tych szczelin między podbitką a dachówką? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 10.07.2018 02:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 ja mam wróblówkę a i tak potrafiły od boku wejść zastosowałem takie "miotły" co pod gąsiory dają i już żaden tam nie wlatuje druga sprawa - brutalne potraktowanie gniazda troche je odstraszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stary Traper 10.07.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Siatka......, może być plastykowa,lepsza metalowa........... dobierz pod kolor dachówki albo pomaluj na zbliżony kolor. Osadż na "wcisk " ,objedż kolorowym silikonem.Będzie trzymać.Sprawdzone. Poczekaj aż młode wylecą z gniazda.Nie słuchaj porad aby niszczyć gniazda z młodymi.wróble to sprzymierzeńcy i dzięki nim na podwórku nie będziesz rozdeptywał robactwa. Możesz dla równowagi powiesić na drzewie jakiś domek dla nich,tylko otwór wlotowy dobierz aby nie zakwaterowały się tam "jaszczembie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts