Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podklejanie tapet - co zrobiłem źle? Powietrze w tapecie.

muniek0122

Recommended Posts

Zimą zauważyłem że w korytarzu jedna z tapet na jednym brzegu odkleja się na odcinku ok. 1.2m. Wziąłem posmarowałem brzeg i dokleiłem i super. Do czasu aż przyszło ciepło... Teraz gdy temperatury zrobiły się powyżej 25 stopni tam gdzie podkleiłem tapetę - brzeg ok. 2 cm to trzyma, ale na lewo od 2 cm podklejonego zrobił się przestrzeń z powietrzem. O szerokości ok. 8-10 cm i wysokości tak jak podklejone czyli 1.2m.

Jak to podklejałem to dokładnie tapetę dopasowywałem i wygładzałem i powietrze "wyrzucałem" na zewnątrz. Jak zimą było to podklejone, to przez 4-5 miesięcy było idealnie, płasko - nie było widać różnicy w dotyku i wizualnie w porównaniu z innym tapetami dalej. A mimo to zrobiły się takie bąble - tak jak by sąsiad mi tam powietrze wpompował.

Tapeta - zwykła papierowa. Wziąłem dzisiaj odkleiłem ten brzeg tapety i wypuściłem te powietrze.

Tylko pytanie - jak to naprawić aby znowu powietrze się tam w jakiś cudny sposób nie dostało? Bo jak nie było jeszcze odklejone to próbowałem delikanie te powietrze spod tapety wypchnąć - ale się nie dało - jak by było hermetycznie tam zamknięte. Ale skąd się tam to wzięło powietrze? nie mam pojęcia.

PS. Korytarz bez okna i słońce nie pada nigdy na ten odcinek tapety - więc nie mogło tam powstać powietrze poprzez promienie słoneczne świecące na ten odcinek tapety.

W jaki sposób znowu to podkleić - aby nie pojawiło się tam powietrze? Teraz mam brzeg tapety odklejony 1.2m wysokości i ok. 12-14 cm szerokości od brzegu. Zagruntować ten brzeg? Inny klej? jakiś podkład? Co robię źle że tam powietrze się dostało / pojawiło?

Bez tytułu.jpg

Wizualizacja.