Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zimna płyta fundamentowa czy klasyczny fundament - ekonomia

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do budowy niepodpiwniczonego parterowego domku na wsi (ok. 110 m2 w rzucie prostokątnym) w miejscu w którym wcześniej stał przedwojenny budynek gospodarczy (stodoła połączona z oborą) ok . 80 % powierzchni domu. Z jednej strony (węższy bok prostokąta), na pow. ok 20 % projektowanego domu, będę musiał dosypać - jest skarpa o wysokości ok. 1,5 m i dalej obniżenie terenu.

Ponieważ muszę liczyć każdego złocisza oraz dostosować się wysokościowo do zagospodarowania pozostałej części działki, chciałbym ograniczyć koszty robocizny - wykopów pod klasyczny fundament planuję zrobić coś takiego:

1. z grubsza na wyrównać teren w obrysie poprzedniego budynku (została z niego tylko kamienna podmurówka ścian i pojedyncze elementy z żelbetu),

2. dosypać rozbiórkowego gruzu oraz ziemi w miejscu obniżenia oraz dogęścić jak tylko się da ,

3. na cały obrys domu nasyp / warstwa wyrównawcza w wysok. ok. 30 cm z tłucznia, żwiru (czegoś co sie przyzwoicie zagęszcza),

4. na to płyta fundamentowa 20 cm zbrojona, wzmocniona na obrzeżach dodatkowym zbrojeniem (pod ścianami zewnętrznymi) z dobrego betonu, ściany jednowarstwowe z grubego gazobetonu 42 cm;

5. na płytę izolacja przeciwwilgociowa a potem od góry 20 cm styro i posadzki; ewentualnie dokoła płyty fund. opaska z 10 cm styro XPS.

Wydaje mi się że przy ścianach z gazobetonu "ciepłego" straty ciepła na połączeniach ściany z płytą nie powinny być jakieś b. wysokie (wyższe niż tradycyjnym fundamencie) a statyka takiej konstrukcji lepsza.

Może ktoś coś podobnego już robił ? Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe opinie i głosy.

Pozdro

wydawało mi się że wydatek na zbrojenie i lepszy beton z pompy nie wyjdzie w sumie nie wyjdzie dużo więcej niż: wykopanie 150 m3 gruntu niezbędna porządna koparka - trudny teren; zbrojenie ław, bloczki, izolacja pionowa, nawiezienie i zagęszczenie podobnej ilości dobrego gruntu , wylanie chudziaka no i robocizna ( a u mnie, woj. opolskie się cenią)

wydawało mi się że wydatek na zbrojenie i lepszy beton z pompy nie wyjdzie w sumie nie wyjdzie dużo więcej niż: wykopanie 150 m3 gruntu niezbędna porządna koparka - trudny teren; zbrojenie ław, bloczki, izolacja pionowa, nawiezienie i zagęszczenie podobnej ilości dobrego gruntu , wylanie chudziaka no i robocizna ( a u mnie, woj. opolskie się cenią)

Będę robił płytę bo chce i muszę ;) co do płyty licz średnio 300-350 m2. Co do ław nie mam pojęcia

Witam

Przymierzam się do budowy niepodpiwniczonego parterowego domku na wsi (ok. 110 m2 w rzucie prostokątnym) w miejscu w którym wcześniej stał przedwojenny budynek gospodarczy (stodoła połączona z oborą) ok . 80 % powierzchni domu. Z jednej strony (węższy bok prostokąta), na pow. ok 20 % projektowanego domu, będę musiał dosypać - jest skarpa o wysokości ok. 1,5 m i dalej obniżenie terenu.

Ponieważ muszę liczyć każdego złocisza oraz dostosować się wysokościowo do zagospodarowania pozostałej części działki, chciałbym ograniczyć koszty robocizny - wykopów pod klasyczny fundament planuję zrobić coś takiego:

1. z grubsza na wyrównać teren w obrysie poprzedniego budynku (została z niego tylko kamienna podmurówka ścian i pojedyncze elementy z żelbetu),

2. dosypać rozbiórkowego gruzu oraz ziemi w miejscu obniżenia oraz dogęścić jak tylko się da ,

3. na cały obrys domu nasyp / warstwa wyrównawcza w wysok. ok. 30 cm z tłucznia, żwiru (czegoś co sie przyzwoicie zagęszcza),

4. na to płyta fundamentowa 20 cm zbrojona, wzmocniona na obrzeżach dodatkowym zbrojeniem (pod ścianami zewnętrznymi) z dobrego betonu, ściany jednowarstwowe z grubego gazobetonu 42 cm;

5. na płytę izolacja przeciwwilgociowa a potem od góry 20 cm styro i posadzki; ewentualnie dokoła płyty fund. opaska z 10 cm styro XPS.

Wydaje mi się że przy ścianach z gazobetonu "ciepłego" straty ciepła na połączeniach ściany z płytą nie powinny być jakieś b. wysokie (wyższe niż tradycyjnym fundamencie) a statyka takiej konstrukcji lepsza.

Może ktoś coś podobnego już robił ? Będę wdzięczny za wszelkie rzeczowe opinie i głosy.

Pozdro

Mi płyta fundamentowa 135m2 z robocizną wyszła poniżej 30tys.

25cm betonu B25 z dodatkami antyzamrożeniowymi (bo w zimę) , pręty fi12 co 25cm , styropian 15cm EPS200 pod płytą i 18cm EPS100 dookoła płyty , hydraulika , piasek , roboty ziemne

Plus takie że mam stabilny jednolity fundament (monolit) , duuuuuużo mniej narażony na wilgoć (bo płyta wyżej podniesiona) , mniej narazony na ewentualne podciągnie kapilarne wilgoci , żadnych mostków na ścianach zewnętrznych i wewnątrznych ...

Co do ceny to najlepiej szukać wykonawcy który od razu wybuduje dom do stanu SSO łącznie z wykonaniem płyty , bo korzystanie z firm które zajmują się tylko płytami jest w większości bardzo drogie ..

Będę robił płytę bo chce i muszę ;) co do płyty licz średnio 300-350 m2. Co do ław nie mam pojęcia

liczyłem że u mnie zamknie sie w kwocie 25 tys. - na kalkulatorze budowlanym znalazłem taką kwotę

a może twoja cena uwzględnia izolację ze styro XPS ( 8 tys.) oraz np montaż instalacji grzewczej, zacieranie na gładko, itp czego u mnie nie będzie

liczyłem że u mnie zamknie sie w kwocie 25 tys. - na kalkulatorze budowlanym znalazłem taką kwotę

a może twoja cena uwzględnia izolację ze styro XPS ( 8 tys.) oraz np montaż instalacji grzewczej, zacieranie na gładko, itp czego u mnie nie będzie

Liczyłem wstępnie.

robota 100pln - jeśli się zdecyduje na Pana Mirka tutaj pewnie mozna znaleźć ekipę która to zrobi taniej. Ta jest na pewno solidna. Ceny za m2, 10cm XPS.

XPS 50zł - Basf 3035 lub 3000.

stal 42,5pln - 1kg stali 2,5 średnio 17kg = 42,5pln

Beton b20 47pln - 1m3 235pln z którego wychodzi 5m2 = 47pln

piasek 30zł - 1,5tony na 1m2 pozwoli podnieść o 50cm m2

czyli na szybko "podstawowe" materiały wychodzą 280zł, do tego gruba czarna folia, deski, drut wiązałkowy, podkładek pod zbrojenie czyli 320pln m2 płyty liczone na szybko.

320x170= 54400 z czego sama robota 18 tysi

Mi płyta fundamentowa 135m2 z robocizną wyszła poniżej 30tys.

25cm betonu B25 z dodatkami antyzamrożeniowymi (bo w zimę) , pręty fi12 co 25cm , styropian 15cm EPS200 pod płytą i 18cm EPS100 dookoła płyty , hydraulika , piasek , roboty ziemne

Plus takie że mam stabilny jednolity fundament (monolit) , duuuuuużo mniej narażony na wilgoć (bo płyta wyżej podniesiona) , mniej narazony na ewentualne podciągnie kapilarne wilgoci , żadnych mostków na ścianach zewnętrznych i wewnątrznych ...

Co do ceny to najlepiej szukać wykonawcy który od razu wybuduje dom do stanu SSO łącznie z wykonaniem płyty , bo korzystanie z firm które zajmują się tylko płytami jest w większości bardzo drogie ..

Zadowolony z ekipy i wykonania? Może mi podrzuć jej dane ;)

Mi wyszło 70tyś za 113m2 płyty :p, ale w tym jest wymiana gruntu 250ton, 20cm XPS pod płytą i wokół + opaska przeciwwysadzionowa, drenaż wokół budynku, ogrzewanie podłogowe w płycie.

To grubo takie wyceny mam od firm które się zajmują tylko i wyłącznie płyta i na 200m2 ,fakt że bez podłogowki.

Zadowolony z ekipy i wykonania? Może mi podrzuć jej dane ;)

Masz u mnie zdjęcia w dzienniku ...

To nie jest firma która robi tylko płyty , tylko zwykła firma budowlana która stawiała nam dom do stanu SSO + dach i płytę też robiła.

Działa lokalnie tylko więc nie ma sensu podawać namiarów.

Jak szukałem wykonawcy do SSO to szukałem tylko takich którzy robili płyty fundamentowe.

Niedaleko mnie deweloper buduje od kilku lat domy tylko na płycie fundamentowej ...

Tanio ci to wyszło, kaszpir. 200zł za metr płyty? U mnie ponad 30 tys za 95m2 płyty 26cm zbrojonej siatką fi10 co 18 góra i dołem plus wzmocnienia pod scianami, z 10cm xps pod i wokół.

[TABLE]

[TR]

[TD=align: left]Piasek [/TD]

[TD=align: right]1750[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left]Styropian na płytę[/TD]

[TD=align: right]5788[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left]hydraulika do płyty [/TD]

[TD=align: right]613[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left]dysnase betonowe [/TD]

[TD=align: right]104[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left]stal+folia 0,3[/TD]

[TD=align: right]9786[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left]siatka,pianki,piasek,narożniki,klej,paliwo do generatora [/TD]

[TD=align: right]900[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left]robocizna płyta[/TD]

[TD=align: right]4000[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left]beton 36m3 + pompa + dodatki zimowe[/TD]

[TD=align: right]8653[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: left][/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=align: right]31594[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Tu cena z całą stalą na budowę (a poza płytą miałem sporo słupów i dodatkowych zbrojeń). Później okazało się że sporo stali zostalo po budowie i część odsprzedałem niestety ze sporą stratą.