gustav.pl 09.06.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Witam Szukając jakiegoś środka/sposobu na walkę z grzybem, który prawdopodobnie trawi jedną z moich sosenek(chyba Oculus-draconis), polecono mi m.in Topsin. Dowiedziałem sie też, że oprócz oprysku, dobrze jest dostarczyć Topsin chorej roślince poprzez korzenie, znaczy się podlać ją wodą z dodatkiem preparatu w odpowiednich proporcjach. Czy ktoś stosował ten sposób leczenia lub o czymś takim słyszał? I co w ogóle o tym sądzicie? Na mój niewielki, prosty rozumek, jeżeli jakaś substancja(w tym wypadku Topsin) działa systemicznie, to chyba nie ma większego znaczenia w jaki sposób bedzie dostarczona "choremu" - czy dolistnie czy przez korzenie? Jednak z drugiej strony producenci zalecają aplikację jedynie w formie oprysku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Jeśli to opieńka lub rdza wejmutkowo-porzeczkowa, to dużo nie pomożesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 09.06.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Co to dokładnie jest, to niestety nie wiem. W sklepie ogrodniczym gdzie doradzono mi owy Topsin, ja sam zasugerowałem sprzedawcy, że sosnę zaatakowała osutka i w tym kierunku ten pan próbował mi cokolwiek pomóc, choć jak zaznaczył w zwalczania osutki nie ma dużej wiedzy, a w mojej sprawie kontaktował się z jakimś znajomym ogrodnikiem? Jak już wspomniałem wcześniej nie mam pojęcia co dolega tej sosence. Już dokładnie nie pamiętam, ale chyba jakoś tak z początkiem wiosny, zauważyliśmy brązowienie igieł i ich opadanie. Idzie to od dołu w górę, tzn. im bliżej ziemi tym brązowych igieł jest więcej. A dlaczego uznałem, że jest to osutka? Gdy szukałem w necie co może być charakterystycznego dla osutki, najbardziej utkwiło mi w pamięci występowanie czarnych(ciemnych) kropek na uschniętych igłach. I takie kropki znalazłem. Szczęście w nieszczęściu te kropki znalałem tylko na kilku brązowych igiełkach, bo być może niezbyt dokładnie się przyglądałem. Nie wiem jak to to jest przy chorobach sosen, ale o dziwo, mimo brązowienia sporej częsci igieł nasza sosenka ma spore i jak na razie zdrowe odrosty, co widać na fotkach poniżej: A na kolejnych zdjęciach próbowałem przedstawić jak wyglądają igły przed całkowitym zbrązowieniem, tj ciemne czubki i ciemne obrączki na środku igieł: No i w ogóle ciekaw jestem co myślisz Elfir, by w leczeniu chorób grzybowych oprócz oprysków lekarstwo podawać "dokorzennie", przez podlewanie? Edytowane 9 Czerwca 2018 przez gustav.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Przy osutce podlewanie gleby nie ma sensu. Lepiej wzmocnić roślinę preparatami typu Huwa-san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts