stejan 10.06.2018 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) cześć, jestem właśnie po montażu okien i chciałbym abyście ocenili montaż. Czy okno zamontowane w ten sposób spełnia założenia poprawnego, trwałego, ciepłego (w sposób w jaki montaż na pianę może być ciepły) montażu? Nie chcę nikogo ukierunkowywać. Ja, nie jestem przekonany... Delikatnie mówiąc. Jest jakaś norma , przepis , cokokolwiek , która wskazuje na szerokość szczeliny na pianę wokół okna? Nie chodzi tylko o okna ze zdjęcia. Mam dwa okna gdzie odłegość między oknem a nadprożem to 3 cm, 3,5 cm. Więc zastanawiam się czy okniarz poprawnie wykonał pomiar.... Na zdjęciach zawarłem okna wielkości: 235 wys x 270 szer: 140 szer x 235 wys materiał użyty do podparcia okien... pustak wentylacyjny... a raczej jego kawałki... Powiedzcie, że jest dobrze i mogę wykładać gotówkę na stół... Edytowane 10 Czerwca 2018 przez stejan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.06.2018 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 ...ale zapewne była to "najlepsza" oferta jaką dostałeś.Co z tego, że bez profili bazowych a nawet zwykłej listwy parapetowej. Tylko frajerzy kupują drogo:rolleyes:No i w końcu Veka to Veka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Bardzo mi pomogłeś swoją wypowiedzią. "Bardzo".I nie, nie była to najtańsza oferta okien. A co masz do Veki?? Złe okna? Oczekiwałem merytorycznej odpowiedzi na ww problem a nie tego typu "wycieczek". Listwa miała być. Po montażu zostałem poinformowany, że nie sprawdza się przy tej wielości oknach balkonowych. Okno zwykłe, owszem, okno tarasowe tej wielkości - nie. Cena poszerzeń przekraczała nieco zdrowy rozsądek. Mam żal że nikt nie zaproponował mi podmurowań plus poszerzenie na końcu, ale "miała być listwa".... Edytowane 10 Czerwca 2018 przez stejan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 10.06.2018 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Bardzo mi pomogłeś swoją wypowiedzią. "Bardzo". I nie, nie była to najtańsza oferta okien. A co masz do Veki?? Złe okna? Oczekiwałem merytorycznej odpowiedzi na ww problem a nie tego typu "wycieczek". Listwa miała być. Po montażu zostałem poinformowany, że nie sprawdza się przy tej wielości oknach balkonowych. Okno zwykłe, owszem, okno tarasowe tej wielkości - nie. Cena poszerzeń przekraczała nieco zdrowy rozsądek. Mam żal że nikt nie zaproponował mi podmurowań plus poszerzenie na końcu, ale "miała być listwa".... a tak z czystej ciekawości ile wyniosła dopłata do tchy poszerzeń? jeśli można wiedzieć poza tym szczeliny masz takie bo wyleciały listwy które zapewne były kalkulowane, brak podparcia pod balkonami (my używamy klinów pcv zeby stworzyły klocek podporowy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Tak, potrafię liczyć - mówię o wysokości tej szczeliny.Tylko ciągle się nie dowiedziałem się czy taka szczelina jest akceptowalna. I ten sposób podparcia...Kliny miały być - na końcu tych kawałków pustaka są gdzieś tam powkładane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Poszerzenia nie są tanie niestety, dlatego dużo ludzi z nich rezygnuje, ale to chyba nie wina inwestora że coś jest drogie, poza tym inwestor płaci za to żeby było dobrze, cena za usługę nie ma nic do rzeczy bo nie jest wyznacznikiem jakości, wiedzy, czy solidności. Ja miałem fachowców już niejednych i wcale nie tanich, można rzec drogich, jakość ... a raczej brak jakości był dla nich normą. Rynek usług jest kiepski pod tym kątem. Z tego co ostatnio mówił mi jeden z montażystów okien to okno (zwłaszcza szerokie tarasowe) powinno być podparte na całej długości inaczej powoli będzie się odkształcać i za jakiś czas będą problemy z zacinaniem, opadaniem, szorowaniem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.06.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Bardzo mi pomogłeś swoją wypowiedzią. "Bardzo". I nie, nie była to najtańsza oferta okien. A co masz do Veki?? Złe okna? Oczekiwałem merytorycznej odpowiedzi na ww problem a nie tego typu "wycieczek". Listwa miała być. Po montażu zostałem poinformowany, że nie sprawdza się przy tej wielości oknach balkonowych. Okno zwykłe, owszem, okno tarasowe tej wielkości - nie. Cena poszerzeń przekraczała nieco zdrowy rozsądek. Mam żal że nikt nie zaproponował mi podmurowań plus poszerzenie na końcu, ale "miała być listwa".... Niestety trudno się powstrzymać od złośliwych komentarzy jak się patrzy na takie "dzieło" i do tego doświadczenie podpowiada, że to wynik "oszczędności" inwestora co się potwierdziło Cena poszerzeń przekraczała nieco zdrowy rozsądek To co masz tam odstawione to fuszerka pierwsza klasa. I nie ilość pianki jest tam problemem. Zdradź mi proszę jak masz zamiar to uszczelnić dołem na przenikanie wody i powietrza? Na czym to w ogóle stoi? Ten "zdrowy rozsądek to było ile? 500zł? 1000zł? Profile bazowe kosztują zależnie od systemu około 80-100zł/mb więc oszczędzanie na nich jest po prostu głupotą. Pochwal się ile kosztowały okna, ile montaż i jak miała być dopłata za poszerzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 bwojtek, czy montowanie okien na poszerzeniach jest jakimś standardem, wymogiem? Na miłość boską. Nie! Więc nie pisz że "muszę"!Jak mam zamiar uszczelnić? Ty mi powiedz. Po co założyłem ten temat? Żeby sobie ponarzekać? Oczekuje pomocy a Twojej strony mam tylko atak na moją osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.06.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Niestety trudno się powstrzymać od złośliwych komentarzy jak się patrzy na takie "dzieło" i do tego doświadczenie podpowiada, że to wynik "oszczędności" inwestora co się potwierdziło Ten "zdrowy rozsądek to było ile? 500zł? 1000zł? Profile bazowe kosztują zależnie od systemu około 80-100zł/mb więc oszczędzanie na nich jest po prostu głupotą. Pochwal się ile kosztowały okna, ile montaż i jak miała być dopłata za poszerzenia? Serio .. ? to ja zacytuję pewną rozmowę pomiędzy mną a wykonawcą: ja: To może kupię te szpilki takie w sam raz, żeby były dopasowane długością, tylko trzeba mniej więcej zmierzyć jakiej długości ? wykonawca: nie no po co mierzyć, niech pan kupi jakiekolwiek tylko długie to się później utnie i będzie dobrze ja: aha, ale po co ucinać skoro można kupić w dobrej długości ? wykonawca: a co to za różnica ? ja: no różnica ok 200 zł na całości bo szpilki o długości 40 cm kosztują 4,5 zł a te dłuższe już 9,5 zł więc jak kupię te dłuższe które trzeba później uciąć to na złom wyrzucam te 200 zł, plus Wasza robocizna i zamieszanie wykonawca: aha, no to niech pan robi jak chce Teraz moment zapłaty za wykonaną pracę: ja: to ile panowie ? tak jak się umawialiśmy czy te 200 zł mniej za szpilki ? wykonawca: jak 200 zł mniej ... ? przecież szpilki są tak jak pan chciał ja: ale dzięki mnie zaoszczędziliście roboty i nie trzeba było ciąć wykonawca: no ale to pan zaoszczędził, nie my, jak odejmiemy te 200 zł to my stracimy, a ja zus opłacić muszę, podatek zapłacić ... ja: no ale jakbym kupił dłuższe to Wy byście nie zyskali rorobty a ja bym stracił ... Dostrzegasz różnicę w myśleniu ? Wykonawca nie szanuje kasy inwestora, jakby jemu przyszło wydać 100 zł na coś co spartolił, albo nie zrobił, to jest wielkie halo, ale jak chodzi o kasę inwestora to 100 zł więcej, 1000 zł więcej to co za różnica. Oczywiście zapłaciłem tyle ile chcieli. Coraz częściej inwestor podchodzi ostrożnie do wykonawców i liczy się z kasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.06.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Merytorycznie to co tu można zrobić? Taki montaż zamówiłeś, taki masz. IMO żenada na każdym kroku. Sprawdziłeś piony i poziomy w każdej płaszczyźnie? Poszerzenie nie jest takie drogie. Tylko w jednej ofercie miałem wyszczególnioną cenę poszerzenia z wzmocnieniem - 51 zł/mb netto przy wysokości 12cm. Ostatecznie wybrałem tańszą ofertę - być może poszerzenie było jeszcze tańsze. Więc nie jest to jakiś powalający koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Taki montaż zamówiłem? Żartujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.06.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Taki montaż zamówiłem? Żartujesz? Jak masz poszerzenia, folie inne rzeczy w umowie - to reklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Nie, nie mam.Mam natomiast montaż na klockach z pustaka wentylacyjnego (!) z klinami plastikowymi, oraz szczelinę na 4 cm. Dlatego radzę się Was, bo nie znam się I znać się nie muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.06.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Dlatego radzę się Was, bo nie znam się I znać się nie muszę. Ja się nie znam to pytam przed robotą a nie po. Albo zatrudniam fachowca, który dokona odbioru prac. Gdzie był twój kierownik budowy podczas montażu okien? Czy on ma jakieś zastrzeżenia do tej roboty? Miałeś zapewne więcej niż jedną wycenę okien. Nikt nie poruszył z tobą tematu montażu? Nie przedstawił dostępnych opcji? Nie doradził jak to powinno wyglądać? Jestem przekonany, że oceniając ofertę patrzyłeś na cenę. Ponawiam pytanie: Pochwal się ile kosztowały okna, ile montaż i jak miała być dopłata za poszerzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 brak podparcia pod balkonami (my używamy klinów pcv zeby stworzyły klocek podporowy ) czy na tej wysokości zrobienie tak wysokiego klocka z klinów pcv jest wykonaniem poprawnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.06.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Dostrzegasz różnicę w myśleniu ? Wykonawca nie szanuje kasy inwestora, jakby jemu przyszło wydać 100 zł na coś co spartolił, albo nie zrobił, to jest wielkie halo, ale jak chodzi o kasę inwestora to 100 zł więcej, 1000 zł więcej to co za różnica. Oczywiście zapłaciłem tyle ile chcieli. Coraz częściej inwestor podchodzi ostrożnie do wykonawców i liczy się z kasą. Nie wiem z jakimi ty się wykonawcami zadajesz. Ja ze swoimi klientami podpisuję umowę, w której zawarta jest cena końcowa, specyfikacja zastosowanych materiałów, zakres prac, data wykonania prac, kary za opóźnienia, itp. Jak się coś robi "na gębę", jeszcze zazwyczaj bez faktury to później doświadczenia są takie jak twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.06.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 czy na tej wysokości zrobienie tak wysokiego klocka z klinów pcv jest wykonaniem poprawnym? Klocki to nie problem. Można ułożyć z klinów stabilne podparcie 5cm. Jednak bez choćby listwy parapetowej prawidłowe uszczelnienie tego miejsca jest praktycznie niemożliwe. Podparcie odłamkami pustaków to już coś co trudno skomentować bez używania słów powszechnie uznawanych za wulgarne Ja bym spytał producenta okien o opinię na temat tego montażu. No chyba, że to sam producent tak zamontował... Co to za okna i kto montował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Ja się nie znam to pytam przed robotą a nie po. Albo zatrudniam fachowca, który dokona odbioru prac. Gdzie był twój kierownik budowy podczas montażu okien? Czy on ma jakieś zastrzeżenia do tej roboty? Miałeś zapewne więcej niż jedną wycenę okien. Nikt nie poruszył z tobą tematu montażu? Nie przedstawił dostępnych opcji? Nie doradził jak to powinno wyglądać? Jestem przekonany, że oceniając ofertę patrzyłeś na cenę. Ponawiam pytanie: Kto powiedział, że jestem PO odbiorze prac? Kierownik podczas montażu?? Żartujesz? Mam stać na ludźmi którzy mają się w tym specjalizować i co? Wskazywać palcem??? Bez przesady. Jestem po montażu, przed odbiorem i zapłaceniem reszty. Padło pytanie - poszerzenia czy bez? Zdecydowaliśmy się bez, natomiast nikt nie informował mnie, że będzie lepiej, poprawniej, że inaczej się nie da. Uważasz, że miałem kwestionować opinię kogoś kto siedzi w temacie na co dzień? Bez jaj. Okna 8500 zł Montaż 1400 zł Poszerzenia w granicach 1300 zł - nie mogę odnaleźć Ciągle bujamy się w temacie tych poszerzeń, ile to nie kosztował, o tym, że zrezygnowałem z nich. Czy możesz zostawić ten temat i odnieść się do tego co jest obecnie a nie do tego co by było gdyby babka miała wąsy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Klocki to nie problem. Można ułożyć z klinów stabilne podparcie 5cm. Jednak bez choćby listwy parapetowej prawidłowe uszczelnienie tego miejsca jest praktycznie niemożliwe. Podparcie odłamkami pustaków to już coś co trudno skomentować bez używania słów powszechnie uznawanych za wulgarne Ja bym spytał producenta okien o opinię na temat tego montażu. No chyba, że to sam producent tak zamontował... Co to za okna i kto montował? Dziękuje. Widzę, że potrafisz przemówić ludzkim głosem Okna - profil Softline, producent KNS Wodzisław Śląski, montaż firma z Oławy, koło Wrocławia, lokalna, więc podejrzewam, że wiele Ci to nie powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stejan 10.06.2018 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Jednak bez choćby listwy parapetowej prawidłowe uszczelnienie tego miejsca jest praktycznie niemożliwe. Czyli pod oknem tarasowym listwa podokienna (mówimy o tym samym?) ma zastosowanie? Sam montażysta powiedział mi, że ona nie zdaje egzaminu - co innego mówił sprzedawca... Super sytuacja... I podjęli decyzję sami o wykonaniu jak wyżej... A gdyby tak zapytali o zastosowanie na odcinku 4 cm wysokości poszerzenia - słowa bym nie powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts