marcinkozi11 11.06.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Witam. Męczy mnie ostatnio taki temat iz mam 2 studnie głębokie na 8m gdzie poziom wody jest ok 7m i jedną z nich chciałbym przeznaczyć na ciepłą wode- czyli podłączyć solary i tak jak teraz jest gorąco, to słup wody i ziemia by sie nagrzała, a kiedy by przyszły zimne dni to to ciepło bym odbierał. Wizja na wielki wymiennik ciepła. Co o tym sądzicie, jakieś porady zalecenia zastrzeżenia? Jak by to zdało egzamin. Dziekuje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkozi11 13.06.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 chyba jestem zmuszony sam przeprowadzic eksperyment bo nikt nie jest w stanie odpowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Było i raczej słabo działa.Sto powodów.Poszukaj o akumulowaniu ciepła w gruncie pod domem.Była spora dyskusja. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.06.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Witam. Męczy mnie ostatnio taki temat iz mam 2 studnie głębokie na 8m gdzie poziom wody jest ok 7m i jedną z nich chciałbym przeznaczyć na ciepłą wode- czyli podłączyć solary i tak jak teraz jest gorąco, to słup wody i ziemia by sie nagrzała, a kiedy by przyszły zimne dni to to ciepło bym odbierał. Wizja na wielki wymiennik ciepła. Co o tym sądzicie, jakieś porady zalecenia zastrzeżenia? Jak by to zdało egzamin. Dziekuje pozdrawiam A sprawdzałeś jaka jest temperatura tej wody ? Jak chcesz tą studnie odizolować termicznie od otocznia? To se ne pochopi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkozi11 21.06.2018 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 A sprawdzałeś jaka jest temperatura tej wody ? Jak chcesz tą studnie odizolować termicznie od otocznia? To se ne pochopi. moje myślenie było takie że jeżeli uda mi się nagrzać wode do odpowiedniej temperatury to i grunt w koło studni się nagrzeje a póżniej bedzie oddawał ciepło. w końcu gdzieś to ciepło ucieknie czyli w koło kręgów i jeżeli uda mi się nagrzać wode chociaż do 60stopini to nawet jak odda 30 bez grzania w zime to już dużo. taka moja teoria ale znawcą nie jestem dlatego pytam żeby głupoty nie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.06.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 moje myślenie było takie że jeżeli uda mi się nagrzać wode do odpowiedniej temperatury to i grunt w koło studni się nagrzeje a póżniej bedzie oddawał ciepło. Nie później, a od razu. Skoro masz na tej głębokości wody gruntowe, to masz grunt świetnie przewodzący ciepło. I ile ciepła tam nie wpakujesz, to szybko się rozejdzie w hen. Gdyby było inaczej, to nie działałyby gruntowe pompy ciepła. Pomyśl - tysiące kWh "chłodu" jest magazynowane w sezonie, a temperatura spada góra o kilka stopni w trakcie sezonu. Potem szybko wraca do naturalnego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.06.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 moje myślenie było takie że jeżeli uda mi się nagrzać wode do odpowiedniej temperatury to i grunt w koło studni się nagrzeje a póżniej bedzie oddawał ciepło. w końcu gdzieś to ciepło ucieknie czyli w koło kręgów i jeżeli uda mi się nagrzać wode chociaż do 60stopini to nawet jak odda 30 bez grzania w zime to już dużo. taka moja teoria ale znawcą nie jestem dlatego pytam żeby głupoty nie zrobić Nierealne założenia. Nie ma szansy bez hydro i termoizolacji twojego ,,bufora'' na jakikolwiek odzysk energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts