Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz bramy przesuwnej na fundamencie

Recommended Posts

Witam,

mam dwa szybkie pytania, chce zrobić fundament pod bramę przesuwną ponieważ ekipa w tym tygodniu będzie kładła mi kostkę na podjeździe. Nie wiem jakiej wielkości zrobić ten fundament, szerokość wjazdu to 4,3m. Czy fundament długości 2m i szerokości 40cm wystarczy? nie wiem jeszcze jaka będzie brama bo będę ją chciał zamówić dopiero w przyszłym roku. Mam zamiar wypuścić w tym fundamencie rurę osłonową wraz z przewodami. Czy do wylanego fundamentu bez wypuszczonych szpilek pod wózki i słupek da się tą bramę później zamontować, czy muszę mieć to wszystko już zalane w betonie?

Szpilki zwykle montuja, wiercą do wyschniętej stopy. Gorzej ze słupkiem, albo zalewasz go razem ze stopą (o ile go masz) albo zalewasz rure kanalizacyjną w miejscu gdzie ma być słupek. Potem do wpuscisz i zalejesz.

Wymiary stopy to długosc przeciwwagi + 50cm (zwykle wystarcza 2-2.2m) i szerokosc min 45cm (w miejscu gdzie bedzie siłownik), dalej może być 35cm jak chcesz przyoszczedzić. Głebokosc min 1m.

Szpilki zwykle montuja, wiercą do wyschniętej stopy. Gorzej ze słupkiem, albo zalewasz go razem ze stopą (o ile go masz) albo zalewasz rure kanalizacyjną w miejscu gdzie ma być słupek. Potem do wpuscisz i zalejesz.

Wymiary stopy to długosc przeciwwagi + 50cm (zwykle wystarcza 2-2.2m) i szerokosc min 45cm (w miejscu gdzie bedzie siłownik), dalej może być 35cm jak chcesz przyoszczedzić. Głebokosc min 1m.

Dzięki wielkie za pomoc. Jakbyś jeszcze napisał w którym mniej więcej miejscu ma znajdować się ten słupek i jaką rurę użyć tzn jakie fi będzie wystarczające?

• 2 weeks później...
Wiele osób chwali sobie rozwiązanie brama dostarczana wraz z siłownikiem, więc jeśli planujesz dopiero za jakiś czas przeprowadzić taki montaż, to możesz faktycznie wstępnie sobie wybrać już coś teraz z takiego zestawu. Ja akurat montowałem oba produkty osobno, automatykę mam od BFT. Natomiast wiele ludzi wybiera teraz faktycznie kompletną bramę z napędem.