chichot_23 12.06.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Witam.Zawsze chciałem ogrzewać dom przy użyciu pompy ciepła. Szukam rozwiązania, które będzie najefektowniejszym dolnym źródłem. Pomyślałem, czy przydomowy zbiornik wodny w postaci stawu, stawu kąpielowego mógłby pełnić właśnie taką rolę? Jeżeli tak to jak duży musiałby być, aby ciepło otrzymane z jego energii mogłoby być wykorzystane do ogrzania domu o powierzchni 160 m2 oraz wody użytkowej? Jeżeli już da się taką wodę wykorzystać to czy ułożyć w ty zbiorniku przewody na dnie czy może przepompowywać wodę jak w dolnym źródle w postaci studni?Ktoś coś?Pozdrawiam Edytowane 12 Czerwca 2018 przez chichot_23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 12.06.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Świetny pomysł. Jeśli staw ma z metr to pewnie przy dnie zawsze jest niezamarznięta woda czyli inaczej mówiąc temperatura ok. 4 stopnie.Studnie to duże wyzwanie. Korzyści z większego COP tracą się na skomplikowaniu układu i zamulaniu wymienników. Pozostają przewody, ale też w takich warunkach powinieneś mieć cieplutki glikol czyli wysoką sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Świetny pomysł. Jeśli staw ma z metr to pewnie przy dnie zawsze jest niezamarznięta woda czyli inaczej mówiąc temperatura ok. 4 stopnie. Studnie to duże wyzwanie. Korzyści z większego COP tracą się na skomplikowaniu układu i zamulaniu wymienników. Pozostają przewody, ale też w takich warunkach powinieneś mieć cieplutki glikol czyli wysoką sprawność. No, pomysł super. Na zrobienie kostkarki do lodu. Różnice między wejściem a wyjściem pompy glikolowej to 4-5*. Czyli jak wejście ma 4, to masz -1 i narasta lód. Sprawność spada, temperatura spada, domownicy zakładają czapki i rękawiczki a staw zamarza do dna i jeszcze głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 13.06.2018 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Sprawność spada, temperatura spada, domownicy zakładają czapki i rękawiczki a staw zamarza do dna i jeszcze głębiej. Rozmawiamy o stawie (jeziorze) czy ogrodowym oczku wodnym? Słyszałeś o procesach gnilnych? Widziałeś kiedyś staw albo rzekę w zimie? Ile energii jesteś w stanie wyciągnąć w ciągu sezonu z takiego zbiornika? Ile energi potrzebuje 160m2 dom? 12000kWh na sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.06.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 No, pomysł super. Na zrobienie kostkarki do lodu. Różnice między wejściem a wyjściem pompy glikolowej to 4-5*. Czyli jak wejście ma 4, to masz -1 i narasta lód. Sprawność spada, temperatura spada, domownicy zakładają czapki i rękawiczki a staw zamarza do dna i jeszcze głębiej. A ile to instalacji zrobiłeś w takim systemie ZNAFCO? Po co się udzielasz bez elementarnej wiedzy? Spamujesz swoimi chorymi wymysłami i nieświadomi ludzie to czytają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Wróć do szkółki.Nie obserwuj książki do fizyki...Ty ją przeczytaj!A jak tekstu nie zrozumiesz - powtórz tę operację. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 13.06.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?195257-Staw-dolnym-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 No i w czasach "głodu energetycznego" jaki nastał, wysokich cen tej energii, WSZYSTKIE bajorka zostały doposażone w taniutką rurkę DZ do PC.Smog zniknął, domy są grzane prawie gratis a ludzie szczęśliwi...TAK czy NIE ? Jeżeli TAK - to tylko się cieszyć!Jeżeli NIE - to powstaje pytanie - CZEMU? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chichot_23 13.06.2018 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 No i w czasach "głodu energetycznego" jaki nastał, wysokich cen tej energii, WSZYSTKIE bajorka zostały doposażone w taniutką rurkę DZ do PC. Smog zniknął, domy są grzane prawie gratis a ludzie szczęśliwi... TAK czy NIE ? Jeżeli TAK - to tylko się cieszyć! Jeżeli NIE - to powstaje pytanie - CZEMU? Adam M. Jak masz odpowiadać i doradzać to rób to a jak nie to znajdź inny sposób na wyładowanie swoich frustracji. Forum powstało po to, aby pytać, wyjaśniać, odpowiadać i pomagać. Nikt nie potrzebuje tego typu odpowiedzi a tym bardziej jakiegoś cwaniactwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Na razie sfrustrowany (i to poważnie, jak tu czytam) jesteś Ty.Radzić można tylko "mądremu księciu" o czym powinieneś wiedzieć , sięgając tu po rady.Aby zrozumieć udzielane, trzeba mieć bodaj podstawowe pojecie o problemie. Na tym forum było już wszystko i to po kilka/kilkanaście razy.Nie chciało Ci się poszukać i poczytać o tym co było na temat?Chcesz recepty z gwarancją i potwierdzenia "genialności" pomysłu na jaki wpadłeś?Budowa domu i instalacji w nim to sztuka oparta na znajomości praw i zjawisk fizyki.Można oprzeć się na mniemanologii, ale zwykle do sukcesu to nie prowadzi.Usiądź, powtórz podstawy fizyki i termodynamiki.Przemyśl problem i pytaj o szczegóły i niuanse.Pomożemy.Jak zawsze... Na początek pomyśl o tym CZEMU nie ma tego, co opisujesz, przy każdej kałuży, potoczku czy bajorku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chichot_23 13.06.2018 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Napisałem Ci nie masz ochoty na normalne porady to w ogóle nie zabieraj głosu. Chociaż z drugiej strony każdy post to jednak post i podnosi wynik haha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Porady chcesz?A zrozumiesz ją? Wody stojące jako dolne źródło ciepła na czas zimowy dla PC nie są optymalnym źródłem dolnym z powodu istnienia konwekcji i anomalii temperaturowo-objetosciowej jaką woda wykazuje.Mają ograniczoną pojemność energetyczną w użytecznym zakresie.Dostępne dla takiego wymiennika ciepło utajone nie jest duże a lód jest niezłym termoizolatorem.W efekcie - ten sposób czerpania energii z otoczenia jest nieefektywny. Prostymi słowami - to pomysł do dupy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chichot_23 13.06.2018 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Nie trzeba było tak od razu??? Dziękuję bardzo za poradę. Wbrew Twojemu założeniu zrozumiałem w zupełności bo treść twojego przekazu jest jasna i klarowna w swojej prostocie Nie potrzebne tylko ostatnie zdanie. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Proszę bardzo... JEST SPOSÓB aby czerpać energię z tego stawu.Poczytaj o "grzaniu lodem". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.06.2018 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Proszę bardzo... JEST SPOSÓB aby czerpać energię z tego stawu. Poczytaj o "grzaniu lodem". Adam M. Podczas przemiany wody w lód wydziela się tyle energii, że taki staw ogrzeje 4 takie domy. Problem jest w tym że potem coś go musi roztopić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.06.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Przerabiałem teoretycznie pomysł grzania lodem. Wychodziło mi z obliczeń, że będę produkował około 1m3 lodu na dobę. Czyli na rok wyprodukuję około 200 m3 lodu. O stawie nie myślałem bo nie mam gdzie go zrobić. Pewnie, aby to jakoś działało, trzeba by staw o wymiarach 20x20 m i na 2m głęboki. Dochodzi jeszcze problem jak odebrać tą energię z wodo-lodu. Rury obrastające lodem wypłyną zapewne na powierzchnię. Co by było, jakby je zakotwiczyć na dnie. Ot takie dywagacje, a co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Dawno to już rozwiązano. Wystarczy byle siurek. Nie musi być stawu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.06.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 No tak litra na minutę by mi wystarczyła. Zakładam, że siurek mam, ale co z tym lodem robić dalej, sprzedawać w zimie, składować na hałdzie.Adam masz jakiś link do maszynki do robienia lodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Google pełne jest tych linków...Znajdź "łuskarka do lodu" a potem wykop dziurę w dnie siurka i... wrzuć ja tam!Zrobi robotę a siurek lód sobie zabierze... w dal...Stara sprawa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.06.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Wiesz, że lód jest lżejszy od wody i pływa po wierzchu? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts