Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Staw przydomowy jako dolne źródło.

chichot_23

Recommended Posts

Witam.

Zawsze chciałem ogrzewać dom przy użyciu pompy ciepła. Szukam rozwiązania, które będzie najefektowniejszym dolnym źródłem. Pomyślałem, czy przydomowy zbiornik wodny w postaci stawu, stawu kąpielowego mógłby pełnić właśnie taką rolę? Jeżeli tak to jak duży musiałby być, aby ciepło otrzymane z jego energii mogłoby być wykorzystane do ogrzania domu o powierzchni 160 m2 oraz wody użytkowej?

Jeżeli już da się taką wodę wykorzystać to czy ułożyć w ty zbiorniku przewody na dnie czy może przepompowywać wodę jak w dolnym źródle w postaci studni?

Ktoś coś?

Pozdrawiam

Edytowane przez chichot_23

Świetny pomysł. Jeśli staw ma z metr to pewnie przy dnie zawsze jest niezamarznięta woda czyli inaczej mówiąc temperatura ok. 4 stopnie.

Studnie to duże wyzwanie. Korzyści z większego COP tracą się na skomplikowaniu układu i zamulaniu wymienników. Pozostają przewody, ale też w takich warunkach powinieneś mieć cieplutki glikol czyli wysoką sprawność.

Świetny pomysł. Jeśli staw ma z metr to pewnie przy dnie zawsze jest niezamarznięta woda czyli inaczej mówiąc temperatura ok. 4 stopnie.

Studnie to duże wyzwanie. Korzyści z większego COP tracą się na skomplikowaniu układu i zamulaniu wymienników. Pozostają przewody, ale też w takich warunkach powinieneś mieć cieplutki glikol czyli wysoką sprawność.

No, pomysł super. Na zrobienie kostkarki do lodu.

Różnice między wejściem a wyjściem pompy glikolowej to 4-5*. Czyli jak wejście ma 4, to masz -1 i narasta lód. Sprawność spada, temperatura spada, domownicy zakładają czapki i rękawiczki a staw zamarza do dna i jeszcze głębiej.

Sprawność spada, temperatura spada, domownicy zakładają czapki i rękawiczki a staw zamarza do dna i jeszcze głębiej.

Rozmawiamy o stawie (jeziorze) czy ogrodowym oczku wodnym? Słyszałeś o procesach gnilnych? Widziałeś kiedyś staw albo rzekę w zimie? Ile energii jesteś w stanie wyciągnąć w ciągu sezonu z takiego zbiornika? Ile energi potrzebuje 160m2 dom? 12000kWh na sezon?

No, pomysł super. Na zrobienie kostkarki do lodu.

Różnice między wejściem a wyjściem pompy glikolowej to 4-5*. Czyli jak wejście ma 4, to masz -1 i narasta lód. Sprawność spada, temperatura spada, domownicy zakładają czapki i rękawiczki a staw zamarza do dna i jeszcze głębiej.

A ile to instalacji zrobiłeś w takim systemie ZNAFCO? Po co się udzielasz bez elementarnej wiedzy? Spamujesz swoimi chorymi wymysłami i nieświadomi ludzie to czytają.

No i w czasach "głodu energetycznego" jaki nastał, wysokich cen tej energii, WSZYSTKIE bajorka zostały doposażone w taniutką rurkę DZ do PC.

Smog zniknął, domy są grzane prawie gratis a ludzie szczęśliwi...

TAK czy NIE ?

Jeżeli TAK - to tylko się cieszyć!

Jeżeli NIE - to powstaje pytanie - CZEMU?

Adam M.

No i w czasach "głodu energetycznego" jaki nastał, wysokich cen tej energii, WSZYSTKIE bajorka zostały doposażone w taniutką rurkę DZ do PC.

Smog zniknął, domy są grzane prawie gratis a ludzie szczęśliwi...

TAK czy NIE ?

Jeżeli TAK - to tylko się cieszyć!

Jeżeli NIE - to powstaje pytanie - CZEMU?

Adam M.

Jak masz odpowiadać i doradzać to rób to a jak nie to znajdź inny sposób na wyładowanie swoich frustracji. Forum powstało po to, aby pytać, wyjaśniać, odpowiadać i pomagać. Nikt nie potrzebuje tego typu odpowiedzi a tym bardziej jakiegoś cwaniactwa.

Na razie sfrustrowany (i to poważnie, jak tu czytam) jesteś Ty.

Radzić można tylko "mądremu księciu" o czym powinieneś wiedzieć , sięgając tu po rady.

Aby zrozumieć udzielane, trzeba mieć bodaj podstawowe pojecie o problemie.

Na tym forum było już wszystko i to po kilka/kilkanaście razy.

Nie chciało Ci się poszukać i poczytać o tym co było na temat?

Chcesz recepty z gwarancją i potwierdzenia "genialności" pomysłu na jaki wpadłeś?

Budowa domu i instalacji w nim to sztuka oparta na znajomości praw i zjawisk fizyki.

Można oprzeć się na mniemanologii, ale zwykle do sukcesu to nie prowadzi.

Usiądź, powtórz podstawy fizyki i termodynamiki.

Przemyśl problem i pytaj o szczegóły i niuanse.

Pomożemy.

Jak zawsze...

Na początek pomyśl o tym CZEMU nie ma tego, co opisujesz, przy każdej kałuży, potoczku czy bajorku.

Adam M.

Porady chcesz?

A zrozumiesz ją?

Wody stojące jako dolne źródło ciepła na czas zimowy dla PC nie są optymalnym źródłem dolnym z powodu istnienia konwekcji i anomalii temperaturowo-objetosciowej jaką woda wykazuje.

Mają ograniczoną pojemność energetyczną w użytecznym zakresie.

Dostępne dla takiego wymiennika ciepło utajone nie jest duże a lód jest niezłym termoizolatorem.

W efekcie - ten sposób czerpania energii z otoczenia jest nieefektywny.

Prostymi słowami - to pomysł do dupy!

Adam M.

Przerabiałem teoretycznie pomysł grzania lodem. Wychodziło mi z obliczeń, że będę produkował około 1m3 lodu na dobę. Czyli na rok wyprodukuję około 200 m3 lodu. O stawie nie myślałem bo nie mam gdzie go zrobić. Pewnie, aby to jakoś działało, trzeba by staw o wymiarach 20x20 m i na 2m głęboki. Dochodzi jeszcze problem jak odebrać tą energię z wodo-lodu. Rury obrastające lodem wypłyną zapewne na powierzchnię. Co by było, jakby je zakotwiczyć na dnie. Ot takie dywagacje, a co Wy na to?