qqde23 12.06.2018 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałem serdecznie powitać wszystkich. Piszę, ze względu na dylemat dot. ogrzewania mieszkania w starej kostce z lat 60. Muszę rozdzielić ogrzewanie między dwoma mieszkaniami 45 mkw. Aktualnie jest to opalane jednym starym piecem 12 kW. Jako, że pomieszkam tam maksymalnie 5-6 lat nie chciałbym się pakować w ogromne koszta. Czytając inne wątki chciałem założyć piec z podajnikiem na ekogroszek jednak musiałbym mieć mały piec oraz wkład kominowy, gdyż posiadam stary murowany komin. Potem pomyślałem o pllecie, ale piece są bardzo drogie. Zestawienie mniej więcej kosztów instalacji:- ekogroszek - kocioł 7k + wkład 3k + instalacja (bojler, rury itp) 3k = 13 k - wkład przeżyje maksymalnie 5 lat. Mógłbym olać wkład, ale boje się o mokry komin, wykwity, dym w domu itp.- pellet - kocioł 10-12 k + wkład 3k + instalacja (bojler, rury itp) 3k = 16-18 k - w tym przypadku wkład wieczny. Na innym forum otrzymałem propozycję ogrzewania prądem. Pomysł to bufor ciepła ładowany grzałkami. Chciałbym dowiedzieć się jak poprawnie policzyć zapotrzebowanie na energię elektryczną oraz jaki będzie mniej więcej koszt instalacji i utrzymania. Parametry: - mieszkanie 45 metrów, 3 ściany zewnętrzne, na górze lokal ogrzewany, na dole piwnica, ściana wewnętrzna ogrzewana. Aktualnie, wg cieplowlasciwe.pl zapotrzebowanie mieszkania to 5,6 kW + 3 kW na ciepłą wodę http://cieplowlasciwie.pl/wynik/465y. Przy założeniu, że zrobię ocieplenie styropianem zapotrzebowanie zmniejszy się do 6 kW (2,9 kW + 3 kW) - http://cieplowlasciwie.pl/wynik/465v, - aktualnie mieszkanie posiada 3 grzejniki aluminiowe żeberkowe oraz 1 grzejnik (drabinkę) w łazience. Wszystko rozprowadzone na PEX 20, - całość instalacji byłaby wykonana w piwnicy, podłączyłbym się po prostu pod już istniejące rury do grzejników, - przyjmuje grzanie w drugiej taryfie G12. Tani przedział to 6-22. Cena za kWh to wg ~18 groszy (https://www.enea.pl/pewna-cena). Do tego pewnie jakieś opłaty innego typu więc zakładam 25 groszy, Jakiej wielkości potrzebowałbym bufor przy założeniu grzania od 45 do 85 stopni. Czy grzałki 6 kW wystarczą? Jak wygląda układ przy tego typu ogrzewaniu oraz grzanie CWU? Jest może gdzieś schemat? Czy potrzebuję dodatkowego bojlera? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.06.2018 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Jeśli upierasz się przy ogrzewaniu wodnym to są tylko dwa wyjścia: gaz i pompa ciepła. Jedno i drugie jest drogie, ale gaz prawdopodobnie droższy.Ogrzewanie wody z COP 1 żeby później stracić energię na jej przesyle i dostarczyć ułamek do powietrza wokół ludzi. Bez sensu. II taryfa grzałką to u mnie 0,27 zł. Doliczmy straty i masz 0,5 zł za kWh ciepła dostarczonego tam gdzie jest potrzebne. Przy np. 12MWh zapotrzebowania na dwa mieszkania daje to 6000 zł na sezon. Niewykluczone że więcej. Gazem za 0,19 groszy i płacisz 4000 zł. To samo zapotrzebowanie z pompą ciepła do CO. 12MWh przy COP3 to 4000kWh energii el. Z małą akumulacyjnością i G11 daje to 2200 zł. Z dużą akumulacyjnością i G12 II mamy 1080 zł. Ogrzewanie bezpośrednie klimatyzacją kanałową lub splitami.Zapotrzebowanie jest mniejsze bo grzejemy powietrze, a od niego dopiero źle ocieplone ściany i stropy. Liczmy 10MWh. SCOP nie spada poniżej 4.G11 10000/4*0,54= 1350 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 13.06.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 II taryfa grzałką to u mnie 0,27 zł. Doliczmy straty i masz 0,5 zł za kWh ciepła dostarczonego tam gdzie jest potrzebne. Przy np. 12MWh zapotrzebowania na dwa mieszkania daje to 6000 zł na sezon. Niewykluczone że więcej. A możesz jaśniej jakie straty na poziomie 46%? Zakładasz że wszystkie grzejniki są pod oknem ale co trzeci na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 13.06.2018 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Trochę źle się wyraziłem. Ogrzewac tym buforem będę jedno mieszkanie. Drugie zostanie tak jak jest czyli z piecem na węgiel. W takim razie zapotrzebowanie to 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.06.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) A możesz jaśniej jakie straty na poziomie 46%? Zakładasz że wszystkie grzejniki są pod oknem ale co trzeci na zewnątrz? Ogrzewanie ściany pod oknem do np 50°C to przy -10°C na dworze aż 60° różnicy. Ustawienie tego samego grzejnika przy ścianie wewnętrznej to 30° różnicy. Dwa razy większa różnica temperatur to dwa razy większe straty. Oczywiście ustawienie pod oknem jest wymuszone starą technologią dziurawych okien i tym że są one nawiewnikami WG. Przejście na WM lub zmiana miejsca nawiewu wentylacji sprawia że grzejniki można umieścić w innym miejscu. Ogrzewanie rur biegnących pod ścianami zewnętrznymi, stropem piwnicy, w pomieszczeniach gdzie nie chcemy tak mocno grzać - znowu niepotrzebne straty. Ogrzewanie kotła o dużej macie czyli dużej akumulacyjności cieplnej - kilka kWh. Ogrzewanie piwnicy kotłem i rurami - niepotrzebne, bo chodzi o ogrzanie mieszkań. Energia dla pompy wody. Sumę powyższych strat szacuję na 30%. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.06.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Proponuje kupić PIECYK z płaszczem wodnym . Za kilka lat , gdy się przeniesiesz na nowy adres , może zawsze zabrać go z sobą . Oferowany model może pracować w układach zamkniętych i otwartych . Posiada 2 szyby aby emisja ciepła prze szkło nie przegrzewała pomieszczenia w którym jest zainstalowany . Polecam model ESPERA , do wyboru wersje ; metal, kamień lub ceramika [ 30 kolorów kafli] Ten model można zobaczyć na naszej wystawie Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.06.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Możesz zastosować grzałkę 6 kW w rurze + pompa cyrkulacyjna, wszystko uruchamiane stycznikiem sterowanym prostym pokojowym regulatorem temperatury i zegarem. Gdy układ hydrauliczny CO zamknięty, dojdzie zawór bezpieczeństwa. To na noc, jak tania taryfa. W dzień, trzeba się pogodzić z wiatrem w domu i dogrzewać klimatyzatorem.Tanio w inwestycji i eksploatacji, a i bez problemu zdemontujesz przy przyszłej przeprowadzce. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.06.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Klimatyzator ? To może od razu "farelka" podłączona do gniazdka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.06.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Przecież to prawie to samo, tyle że farelka nie ziębi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.06.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Proponuje kupić PIECYK z płaszczem wodnym . Piecyk? To może od razu ognisko na środku pokoju albo kotłownia z hałdą węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.06.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Przecież to prawie to samo, tyle że farelka nie ziębi. Prawie to samo tyle że pięć razy taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 13.06.2018 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Co do grzania klimatyzacją. Poczytałem trochę dzisiaj na ten temat i nie do końca rozumiem w jaki sposób ogrzać kilka pokoi na raz jednym klimatyzatorem typu split? Rozumiem, że przy klimatyzacji kanałowej wymagane jest rozprowadzenie kanałów pod sufitem? Niestety nie mam na takie coś miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.06.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Wiadomo że klima, split to taka proteza ogrzewania. Po prostu trzeba mieć pootwierane drzwi, a klimatyzator usytuować w możliwie dogodnym miejscu. I tak różnice w temperaturze poszczególnych pomieszczeń będą oscylować 2 do 4*C.Nadganiać do komfortu trzeba w taniej taryfie dogrzewając grzałką wodę w CO. PozdrawiamCezary PS Zdunie. Klimatyzator, to taka farelka co grzeje od niej trzy razy taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 13.06.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Nie znam się, pewnie to będzie głupie pytanie ale czym jest grzałka w rurze? Chodzi o bufor? Czy jak ta klima ma działać cały czas to będzie mi się opłacała taryfa G12? #EDIT Rozumiem, że rurka z grzałką to chodzi o coś takie o czym pisałeś w innym wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7108177&viewfull=1#post7108177 Jak przy klimie i ewentualnie dogrzewaniu w ten sposób grzać CWU? Dorzuciłem jeszcze prowizoryczny rzut mieszkania. Większy pokój jest pokojem dziennym, mniejszy sypialnią. Do tego dochodzi piwnica pod połową mieszkania, gdzie mógłbym podłączyć np bojler. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez qqde23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 14.06.2018 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Co do grzania klimatyzacją. Poczytałem trochę dzisiaj na ten temat i nie do końca rozumiem w jaki sposób ogrzać kilka pokoi na raz jednym klimatyzatorem typu split? Rozumiem, że przy klimatyzacji kanałowej wymagane jest rozprowadzenie kanałów pod sufitem? Niestety nie mam na takie coś miejsca. Splitem można ogrzać bez problemu kilka pomieszczeń kiedy nie są ograniczone drzwiami. W dobrze ocieplonym budynku ciepło się rozejdzie powietrzem zanim ucieknie przez ściany. Jeśli masz drzwi i chcesz grzać splitem, to trzeba je pozostawić otwarte przez cały dzień. Klimatyzacja kanałowa umożliwia doprowadzenie nawiewu do każdego pomieszczenia i zamknięcie drzwi oraz daje większą kontrolę nad ogrzewaniem lub chłodzeniem poprzez możliwość zastosowania przepustnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 14.06.2018 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Nie znam się, pewnie to będzie głupie pytanie ale czym jest grzałka w rurze? Chodzi o bufor? Czy jak ta klima ma działać cały czas to będzie mi się opłacała taryfa G12? #EDIT Rozumiem, że rurka z grzałką to chodzi o coś takie o czym pisałeś w innym wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7108177&viewfull=1#post7108177 Jak przy klimie i ewentualnie dogrzewaniu w ten sposób grzać CWU? Dorzuciłem jeszcze prowizoryczny rzut mieszkania. Większy pokój jest pokojem dziennym, mniejszy sypialnią. Do tego dochodzi piwnica pod połową mieszkania, gdzie mógłbym podłączyć np bojler. To proste. G11 0,54*24=12,96 G12 0,27*10+0,63*14=11,52 Jak widać nawet lodówka będzie tańsza w G12. Tak samo wszystkie urządzenia pobierające stałą moc. Potem możesz to zmienić i zwiększyć moc w taniej taryfie lub zmniejszyć/wyłączyć w drogiej. Nie ma sensu łączyć klimy i CWU. Najprościej przy małych potrzebach grzać wodę bojlerem za 500 zł w II taryfie. U mnie to średnio 110kWh miesięcznie czyli 30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 15.06.2018 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Czyli biorąc pod uwagę to co napisałem czyli zapotrzebowanie 3kW na mieszkanie i 3kW na wodę jaka klimę muszę zamontować żeby być spokojnym przy -20 na dworze? Czy taka GWH18QD-K3DNA5E Lomo Economic (wg katalogu WYDAJNOŚĆ(MIN/NOM/MAX) KW - 0,7/5,0/5,3) wystarczy? Chodzi o to żeby była w miarę cicha i żebym mógł spokojnie spać. Chciałbym ją zamontować w dużym pokoju nad oknem - zaraz za ścianą byłoby pudło. Czy musiałbym do mniejszego pokoju dać jeszcze piec akumulacyjny np. dynamiczny 0.8 kW? Jak w tym przypadku grzać łazienkę (myślę że raczej powinna być zamknięta)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.06.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Czyli biorąc pod uwagę to co napisałem czyli zapotrzebowanie 3kW na mieszkanie i 3kW na wodę jaka klimę muszę zamontować żeby być spokojnym przy -20 na dworze? Czy taka GWH18QD-K3DNA5E Lomo Economic (wg katalogu WYDAJNOŚĆ(MIN/NOM/MAX) KW - 0,7/5,0/5,3) wystarczy? Nie wystarczy, bo ma przy -22 ledwo 40% mocy, czyli 1kW brakuje do ogrzewania (wody i tak nie nagrzejesz klimą). http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405099 Bierz Lomo Luxury jak chcesz grzać w mrozy. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=405100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqde23 15.06.2018 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedź. Oczywiście wodę będę grzał bojlerem z grzałką w drugiej taryfie. Czy jak bym kupił Lomo Luxury GWH12QC-K3DNB2G (0,6/3,7/5,1) czy to wystarczy do nagrzania całego mieszkania razem z łazienką? Jako, że wolałbym mieć zamknięte drzwi do łazienki w jaki sposób najlepiej i najtaniej to nagrzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.06.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Czyli biorąc pod uwagę to co napisałem czyli zapotrzebowanie 3kW na mieszkanie i 3kW na wodę jaka klimę muszę zamontować żeby być spokojnym przy -20 na dworze? Czy taka GWH18QD-K3DNA5E Lomo Economic (wg katalogu WYDAJNOŚĆ(MIN/NOM/MAX) KW - 0,7/5,0/5,3) wystarczy? Chodzi o to żeby była w miarę cicha i żebym mógł spokojnie spać. Chciałbym ją zamontować w dużym pokoju nad oknem - zaraz za ścianą byłoby pudło. Czy musiałbym do mniejszego pokoju dać jeszcze piec akumulacyjny np. dynamiczny 0.8 kW? Jak w tym przypadku grzać łazienkę (myślę że raczej powinna być zamknięta)? Nie ma sensu planować klimatyzacji dla -20°C. Można i są klimatyzatory które będą grzać w tej temperaturze, ale to nie ma sensu, jest nieekonomiczne. Daj sobie spokój z tanimi firmami typu Gree i zainstaluj coś markowego. Wg mnie przyzwoity stosunek ceny do jakości zaczyna się od LG i nie instaluj nic tańszego. Tania chińszczyzna, to hałas, niska żywotność wentylatorów i upierdliwości w codziennej obsłudze. Jeśli masz zapotrzebowanie 3kW, to klimatyzator 2,5-3,5kW na grzaniu będzie wystarczający. Małe klimatyzatory mają lepsze współczynniki efektywności. Na ekstremalne mrozy zapewnij sobie drugie, niezależne źródło ciepła np. grzejniki olejowe. Akumulacyjny dynamiczny to moim zdaniem przesada. Sam mam takie piece i ostatniej zimy nie były ani razu włączone. Łazienka to farelka, grzejnik olejowy, a najlepiej kable w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts