maciek1765 13.06.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Witam, wszystkich, proszę o poradę odnośnie najlepszego sposobu wyeliminowania lub zmniejszenia hałasu oraz drgań przy sytuacji pokazanej w linku. Na działce istnieją dwa budynki jednorodzinne, prawdopodobnie będzie powstawał trzeci budynek (zaznaczony jako dom projektowany). Na granicy działki chcemy postawić płot prefabrykowany betonowy na wysokość 2,2 m oraz dodatkowo 2-3 metry od granicy wykopać rów antywibracyjny wypełniony matami wiklinowymi (lub materiałem równie dobrze pochłaniającym drgania) z góry zasypany ziemią. Pytanie o jakieś lepsze rozwiązania? Oraz Pytanie jak wykonać taki rów jaka głębokość, czy kopać przy granicy, czy przy każdym z domów oddzielnie? Warunki gruntowe dobre, woda dość głęboko, budynki istniejące bez podpiwniczenia, dom projektowany prawdopodobnie z piwnicą. Proszę o porady.I_rów Model (1).compressed.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1765 19.01.2019 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Witam, ponawiam prośbę, jest ktoś w stanie poradzić w powyższym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.01.2019 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Takie coś to tylko z kimś kto na eliminacji dźwięków i drgań zna. Tu są istone częstotliwości aby je potrafić wygłuszyć. Odległość 15 m to bardzo blisko nie wiem czy uda się drgania wyeliminować, pytania od czego one powstają jak są silne itd. Trudny temat i raczej nie do rozwiązania przez net. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1765 01.02.2019 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Drgania powstają od pracujących maszyn na hali, głównie maszyna do perforacji i wytłaczania. Potwierdzam temat trudny, bo do tej pory nie znalazłem odpowiedzi na rozwiązanie problemu. Materiałów jest niewiele, ale podzielę się tym co znalazłem.http://https://leca.pl/realizacje/szpital-grodzisk-row-przeciw-drganiom/ Artykuł z muratora: "Ekran przeciwwibracyjny. Naszym Czytelnikom radzi konstruktor Paweł Dominiak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.02.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Wibracji przenoszonych przez grunt nie wyeliminujesz. Gdy sąsiad przywozi drewno kominkowe i zrzuca z auta na trawnik, to czuję i słyszę siedząc na fotelu w pokoju z głośno grającym telewizorem. Odległość 15metrów, dzieli mnie jeszcze jeden zamknięty pokój. Trudny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 01.02.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Architekt powinien skonsultować projekt z akustykiem. Moim zdaniem najlepiej przewidzieć odizolowane fundamenty dla maszyn. Sprężyny czy podkłady gumowe to już akustyk będzie wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts