Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczeliny w styropianie fundamentowym

fastplayer

Recommended Posts

Witam. W dni dzisiejszym fachowcy przykleili mi styropian eps na sciane fundamentowa. Zauważyłem że prosto to nie zostało wykonane natomiast mogę to przeboleć bo i tak będzie to zasłonięte folią kupełkową i zasypane piachem. Martwią mnie tylko szczeliny pomiędzy styropianem jak i na dole przy płycie fundamentowej przez co jak dojdzie woda to nie będzie żadnego rezultatu. Fachowcy uzupelnili mi te wszystkie szpary tym samym klejem którym kleili styropian. Czy to jest do przyjęcia?

Mam fundament. Na to "wzywżka" czyli ściana fundamentowa wylewana. Wysmarowana dysperbitem. Na to poszedł styropian klejony na placki z klejem do styropianu cos takiego jak klej do płytek:) i tym uszczelnili łączenia płyt styropianowych jak i dół płyt. Zastanawiam się czy to jest poprawne rozwiazanie i nie mam czego się obawiać.

W takim razie dlaczego w karcie technicznej producenta tego styropianu jest wyraznie napisane cytuję "Stosować do izolacji cieplnej w budownictwie między innymi: do izolacji cieplnej fundamentów, ścian zewnętrznych,

podłóg i ścian w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności, podłóg na gruncie, ścian fundamentowych pod

powierzchnią terenu, tarasów i dachów płaskich, odwróconych i zielonych."

Dlaczego twierdzisz, że nie a hydroizolacji ?

A co jest hydroizolacja u Ciebie? Ten dysperbicik niby? To w najlepszym przypadku izolacja przeciwwilgociowa. To że coś ma tak napisane nie znaczy że się do tego nadaje, taki już mamy cudowny rynek. Poszukaj na forum , było już wieeele razy.

mozesz miec takie zdanie, oczywiscie. Myslisz powaznie ze to tak dziala jak piszesz, i jestes przekonany o tym, ze jako jeden z nielicznych wpadles na to, ze w sumie mozna to zrobic po taniosci i jakos to bedzie? Przez ostatnie 9 lat mojej obecnosci - Tobie podobnych bylo tu powaznie wielu. Kiedy sie pojawiali? jak cos zostalo spieprzone i jak zaczelo przeciekac/pekac/odpadac/ciagnac wilgoc itd , wielu z nich zaplacilo x2 x3 x4 niz to co zaplaciliby robiac porzadnie od razu. Ale masz prawo tak myslec i tak budowac, to Twoj dom , Twoje pieniadze, Ty tam bedziesz mieszkac, nie ja i nie ktokolwiek z tego forum. Z takim podejsciem wrocisz tu, jak nie z tym problemem to z innym, bo w sumie nawet nie wiemy czy budynek jest podpiwniczony, jaki jest poziom wod gruntowych, niewiele wiemy a mamy odpowiadac.WIec odpowiadajac na Twoje pytanie wprost:jest to nie do przyjecia bo:1 - namiastka hydroizolacji jest dysperbit2 - namiastka termoizolacji jest eps 3 - przyklejony na klej cementowy, ktory nie ma praktycznie zadnej przyczepnosci do bitumow pozostaje miec jedynie nadzieje, ze masz budynek niepodpiwniczony i doskonale wykonana izolacje pozioma, bo wtedy to w sumie pol biedy

no to tragedii nie ma, jezeli nic sie nie zmieni. szczeliny w styropianie w tym momencie to akurat najmniejszy problem, poza tym i tak nie bardzo widze metode naprawy inna niz zrywanie, utylizacja, i wykonanie na nowo, bo poprawic nie ma jak.i przed kolejnymi etapami prac sugeruje najpierw:- poczytac- jak nie znajdziesz odpowiedzi - zapytac / skonsultowac tu na forum- dopiero pozniej podjac decyzje o : wyborze technologii, materialow, zastosowania tych materialow i wreszcie wykonawcy na podstawie tego co chce zrobic. Forum jest kopalnia wiedzy i wspanialym narzedziem, w kazdym dziale jest co najmniej 2-3 specow z danej dziedziny, pasjonatow i ludzi ktorzy dane zagadnienie znaja "od podszewki"