Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wikęd optimum z termo a premium z termo różnice

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie do osób zajmujących się sprzedażą lub montażem drzwi zewnętrznych Chodzi mi o firmy wikęd. Dostałem wycenę na dwa rodzaje drzwi. Jedne Optimum z Termo a drugie Premium z termo. Powiedzcie mi jaka jest różnica i czy jest znacząca różnica między tymi dwoma rodzajami drzwi. Optimum z Termo widzę że są cieplejsze i drzwi są grubsze ale różnica jest niewielka bo U=0,9 do U=1,0. Czy warto dopłacać 1300 zł do tych cieplejszych?

Link który podał Kaizen jest bardzo przydatny w podjęciu decyzji (aktualne ceny nieznacznie wzrosły - na szczęście wraz ze standardem serii Premium.

Trochę mnie zastanowiła różnica którą podajesz (1300zł) - mi wychodzi nieznacznie ponad 600zł. Może poza różnymi seriami bierzesz pod uwagę też jakiś inny model.

Wracając do wyboru - przy nieprzekraczalnym budżecie intuicyjnie wybrałbym Optimim bez termo :)

• 2 weeks później...

Łopatologicznie upraszczając temat:

-Optimum ma grubość 76mm i ościeżnicę szerokości 78mm

-Premium ma grubość 54mm i ościeżnicę szerokości 60mm

-Optimum ma czwartą przylgę w skrzydle

-inne progi idą w standardzie (Optimum ma ciepły)

Poza tym drzwi zgrubsza konstrukcyjnie dla laika są takie same. Rama, poszycie i piana w środku. Dużym plusem na korzyść Optimum jest czwarta przylga w skrzydle. Co do dopłaty to pachnie mi to porównaniem Premium na 11 i Optimum na Termo. To jako tako by się zgadzało. Co do wyboru to też szedłbym w Optimum i potargował się trochę aby zmieścić się w budżecie z Termo do tych drzwi.

Różnica którą podaję może wynika z tego że mam drzwi szersze z dostawką lub doświetlem bocznym i drzwi 100. Otwór 153cm..

Wybrałem jednak optimum z termo + klinaryt pod drzwi. Wersja 12 + doświetle + termo + klinaryt + montaż - 5800zł. Cena trochę mnie dobiła ale cóż zrobić. Nie kupię przecież byle czego z marketu a drzwi jednak nie zmienia się co chwilę. Mam nadzieję że będą warte swojej ceny.

Dzięki za link i odpowiedzi.

Na pewno cena zawiera dostawkę i klinaryt. Cena i tak nie jest jeszcze wygórowana za to co otrzymujesz w zamian. Z moich obserwacji i tego co poczytasz sobie w necie to ludzie są zadowoleni z tych drzwi. Na pewno zapomnisz o drzwiach po montażu na wiele lat.

Co do samego montażu to zawsze warto mieć umowę spisaną co dokładnie jest wykonane, ile kosztuje i kto za co odpowiada.

Powodzenia na montażu.