kaeres 14.06.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Cześć.Czy zdarzyło się komuś z Was, że miał problemy z egzekucją ubezpieczenia na dom bo nie miał przeglądu od kominiarza ?Nie ma takiego zapisu w OWU ubezpieczenia ale wiadomo jak to znajomi straszą "robię co roku bo jakby co to pierwsze o co pytają to czy był przegląd kominiarski". Ogólnie nie lubię zbytnio kombinować jak cebula ale nie lubię być też ofiarą ignorancji dlatego pytam.Po co w ogóle wykonuje się przeglądy kominiarskie w domach z gazowym ogrzewaniem ? Jak jest na prawdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.06.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Bo w OWU nie będziesz mieć zapisu od przeglądach kominiarza. Będziesz miał ogólny zapis. Np w PZU o niewykonaniu określonych przepisami prawa przeglądów technicznych lub kontroli okresowych(...)A o częstotliwości przeglądów kominów gazowych był niedawno temat na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 15.06.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Jestem kominiarzem. W sezonie grzewczym mam co dziennie telefony czy wystawie protokół z datą wsteczna bo nie ma przeglądu a coś się stało i ubezpieczenia nie chce wypłacić. Przegląd w domach jednorodzinnych powinien być wykonywany raz w roku. Notomiast jest jeszcze sprawa czyszczenia kominów i tu przepisy są jeszcze bardziej rygorystyczne. Kominy wentylacyjne powinno się czyścić raz w roku, spalinowe dwa razy do roku a dymowe cztery razy do roku. Każda z tych czynności powinna być potwierdzona protokołem. Z Doswiadczenia wiem że jak ubezpieczenia ma wypłacić odszkodowanie to będzie szukać każdego punktu zaczepienia żeby zaoszczędzić kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 15.06.2018 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Czy czyszczenie musi wykonać kominiarz? Przegląd oczywiście tak, bo wystawia jakiś papier. Ale czyszczenie to inna bajka. Gdyby w każdym domku jednorodzinnym z kominem dymowym (jakieś 90% domów w PL) czyścić go cztery razy w roku kominiarzem, to musielibyśmy mieć chyba jakąś dodatkową armię kominiarzy w kraju. Pomijam fakt, że cztery razy w roku to znaczy chyba cztery razy w półroczu zimnym, bo potem się w większości domów już komina dymowego nie używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 17.07.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Z czyszczenia też powinno się wystawić protokół. Cztery razy do roku bo przepis za czasów gdy większość wodę grzałka paliwem stałym nie gazem. Ja wystawiam protokół z przeglądu i czyszczę przy okazji. Zawsze indywidualnie podchodzę do klienta a w zasadzie komina. Jasne jest że jak ktoś dobrze pali to w kominku więcej niż raz w roku nie ma co czyścić. Mam też takich klientów że trzeba im czyścić 3 lub 4 razy w sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.07.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 A jak to wygląda sytuacja w przypadku inwestora, który ogrzewa dom pompą ciepła, posiada WM i komin do kominka odpalanego rekreacyjnie?Czy przegląd jedynego w domu komina należy przeprowadzać raz w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 17.07.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 tak stanowią przepisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma wa 18.07.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 brak przeglądu kominiarskiego może stanowić podstawę do odmowy wypłaty ubezpieczenia tylko wtedy gdy jest związek przyczynowy pomiedzy szkodą (zdarzeniem, jakie wyrządziło szkodę) a brakiem przeglądu kominiarskiego.Mówiąc prościej, jeśli pożar był spowodowany zwarciem intalacji elektrycznej to brak przeglądu kominarskiego nie miał żadnego związku z pożarem i ubezpieczyciel ma obowiązek wypłaty odszkodowania. Oczywiście że ubezpieczyciel będzie próbował sie migać i kupa ludzi wymięknie, ale jesli ktoś będzie uparty to dostanie odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 18.07.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 ubezpieczyciel bedzie grał prawnikami a i my musimy grać... kto wymięknie ? 80% ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 24.07.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Podepne się z pytaniem - czy jeśli kominy dymne nie są już używane i są zakryte na kominie (Pompa ciepła), a używane są tylko wentylacyjne znajdujące się obok z wierzchu przykryte czapką betonową a kratki mają tylko z boku komina - to czy do Ubezpieczenia przegląd takich kominów wentylacyjnych jest potrzebny? jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.07.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Myślę, że jako klient posiadający polisę masz prawo zapytać ubezpieczyciela o tą kwestię i otrzymać odpowiedź mailowo, ewentualnie pisemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2021 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Podepne się z pytaniem - czy jeśli kominy dymne nie są już używane i są zakryte na kominie (Pompa ciepła), a używane są tylko wentylacyjne znajdujące się obok z wierzchu przykryte czapką betonową a kratki mają tylko z boku komina - to czy do Ubezpieczenia przegląd takich kominów wentylacyjnych jest potrzebny? jak sądzicie? Żeby ubezpieczyciel mógł cokolwiek zdziałać, to musi być związek przyczynowo-skutkowy między zaniedbaną instalacją czy urządzeniem a wystąpieniem szkody. Jak będziesz miał pożar spowodowany zwarciem instalacji elektrycznej, będziesz miał ważny przegląd elektryczny*, to brak przeglądu kominiarskiego nie będzie mógł być podstawą odmowy wypłąty odszkodowania. * tylko jak masz okazać protokół z przeglądu, jak spalił się w porzarze? To ubezpieczyciel musi udowodnić, że szkoda wynika z Twojego rażące niedbalstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.07.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Wykupiłem ubezpieczenie w firmie, która nie wymaga przeglądów. poniżej informacja z ich strony.Na razie skorzystałem z pomocy hydraulika ( zapchana rura ) na koszt ubezpieczyciela. Ubezpieczając dom w ..........., obejmujemy ochroną: nawet w przypadku braku przeglądów i instalacji,samochód w garażu od kradzieży z włamaniem, pod warunkiem, że mury garażu zostaną ubezpieczone w polisie,siłowniki i automatykę bram – również od ryzyka kradzieży Dodatkowo zyskujesz:ochronę nawet w przypadku braku przeglądów instalacji (w tym kominowej, gazowej, elektrycznej)ochronę nawet przy otwartych drzwiach lub oknachochronę w przypadku katastrofy budowlanejlokal zastępczy do 10 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 26.07.2021 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Gdzie jest dostępne takie ubezpieczenie? Chętnie skorzystam... Wykupiłem ubezpieczenie w firmie, która nie wymaga przeglądów. poniżej informacja z ich strony. Na razie skorzystałem z pomocy hydraulika ( zapchana rura ) na koszt ubezpieczyciela. Ubezpieczając dom w ..........., obejmujemy ochroną: nawet w przypadku braku przeglądów i instalacji, samochód w garażu od kradzieży z włamaniem, pod warunkiem, że mury garażu zostaną ubezpieczone w polisie, siłowniki i automatykę bram – również od ryzyka kradzieży Dodatkowo zyskujesz: ochronę nawet w przypadku braku przeglądów instalacji (w tym kominowej, gazowej, elektrycznej) ochronę nawet przy otwartych drzwiach lub oknach ochronę w przypadku katastrofy budowlanej lokal zastępczy do 10 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts