Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przegląd komina, a ubezpieczenie

Recommended Posts

Cześć.

Czy zdarzyło się komuś z Was, że miał problemy z egzekucją ubezpieczenia na dom bo nie miał przeglądu od kominiarza ?

Nie ma takiego zapisu w OWU ubezpieczenia ale wiadomo jak to znajomi straszą "robię co roku bo jakby co to pierwsze o co pytają to czy był przegląd kominiarski".

Ogólnie nie lubię zbytnio kombinować jak cebula ale nie lubię być też ofiarą ignorancji dlatego pytam.

Po co w ogóle wykonuje się przeglądy kominiarskie w domach z gazowym ogrzewaniem ?

Jak jest na prawdę ?

Bo w OWU nie będziesz mieć zapisu od przeglądach kominiarza. Będziesz miał ogólny zapis. Np w PZU o niewykonaniu określonych przepisami prawa przeglądów technicznych lub kontroli okresowych(...)

A o częstotliwości przeglądów kominów gazowych był niedawno temat na forum.

Jestem kominiarzem. W sezonie grzewczym mam co dziennie telefony czy wystawie protokół z datą wsteczna bo nie ma przeglądu a coś się stało i ubezpieczenia nie chce wypłacić. Przegląd w domach jednorodzinnych powinien być wykonywany raz w roku. Notomiast jest jeszcze sprawa czyszczenia kominów i tu przepisy są jeszcze bardziej rygorystyczne. Kominy wentylacyjne powinno się czyścić raz w roku, spalinowe dwa razy do roku a dymowe cztery razy do roku. Każda z tych czynności powinna być potwierdzona protokołem. Z Doswiadczenia wiem że jak ubezpieczenia ma wypłacić odszkodowanie to będzie szukać każdego punktu zaczepienia żeby zaoszczędzić kasę.

Czy czyszczenie musi wykonać kominiarz? Przegląd oczywiście tak, bo wystawia jakiś papier. Ale czyszczenie to inna bajka.

Gdyby w każdym domku jednorodzinnym z kominem dymowym (jakieś 90% domów w PL) czyścić go cztery razy w roku kominiarzem, to musielibyśmy mieć chyba jakąś dodatkową armię kominiarzy w kraju. Pomijam fakt, że cztery razy w roku to znaczy chyba cztery razy w półroczu zimnym, bo potem się w większości domów już komina dymowego nie używa.

• 1 month później...
Z czyszczenia też powinno się wystawić protokół. Cztery razy do roku bo przepis za czasów gdy większość wodę grzałka paliwem stałym nie gazem. Ja wystawiam protokół z przeglądu i czyszczę przy okazji. Zawsze indywidualnie podchodzę do klienta a w zasadzie komina. Jasne jest że jak ktoś dobrze pali to w kominku więcej niż raz w roku nie ma co czyścić. Mam też takich klientów że trzeba im czyścić 3 lub 4 razy w sezonie grzewczym.

brak przeglądu kominiarskiego może stanowić podstawę do odmowy wypłaty ubezpieczenia tylko wtedy gdy jest związek przyczynowy pomiedzy szkodą (zdarzeniem, jakie wyrządziło szkodę) a brakiem przeglądu kominiarskiego.

Mówiąc prościej, jeśli pożar był spowodowany zwarciem intalacji elektrycznej to brak przeglądu kominarskiego nie miał żadnego związku z pożarem i ubezpieczyciel ma obowiązek wypłaty odszkodowania. Oczywiście że ubezpieczyciel będzie próbował sie migać i kupa ludzi wymięknie, ale jesli ktoś będzie uparty to dostanie odszkodowanie.

• 3 years później...

Podepne się z pytaniem - czy jeśli kominy dymne nie są już używane i są zakryte na kominie (Pompa ciepła), a używane są tylko wentylacyjne znajdujące się obok z wierzchu przykryte czapką betonową a kratki mają tylko z boku komina - to czy do Ubezpieczenia przegląd takich kominów wentylacyjnych jest potrzebny?

jak sądzicie?

Podepne się z pytaniem - czy jeśli kominy dymne nie są już używane i są zakryte na kominie (Pompa ciepła), a używane są tylko wentylacyjne znajdujące się obok z wierzchu przykryte czapką betonową a kratki mają tylko z boku komina - to czy do Ubezpieczenia przegląd takich kominów wentylacyjnych jest potrzebny?

jak sądzicie?

Żeby ubezpieczyciel mógł cokolwiek zdziałać, to musi być związek przyczynowo-skutkowy między zaniedbaną instalacją czy urządzeniem a wystąpieniem szkody. Jak będziesz miał pożar spowodowany zwarciem instalacji elektrycznej, będziesz miał ważny przegląd elektryczny*, to brak przeglądu kominiarskiego nie będzie mógł być podstawą odmowy wypłąty odszkodowania.

* tylko jak masz okazać protokół z przeglądu, jak spalił się w porzarze? To ubezpieczyciel musi udowodnić, że szkoda wynika z Twojego rażące niedbalstwo.

Wykupiłem ubezpieczenie w firmie, która nie wymaga przeglądów. poniżej informacja z ich strony.

Na razie skorzystałem z pomocy hydraulika ( zapchana rura ) na koszt ubezpieczyciela.

Ubezpieczając dom w ..........., obejmujemy ochroną:

nawet w przypadku braku przeglądów i instalacji,

samochód w garażu od kradzieży z włamaniem, pod warunkiem, że mury garażu zostaną ubezpieczone w polisie,

siłowniki i automatykę bram – również od ryzyka kradzieży

Dodatkowo zyskujesz:

ochronę nawet w przypadku braku przeglądów instalacji (w tym kominowej, gazowej, elektrycznej)

ochronę nawet przy otwartych drzwiach lub oknach

ochronę w przypadku katastrofy budowlanej

lokal zastępczy do 10 miesięcy

Gdzie jest dostępne takie ubezpieczenie? Chętnie skorzystam...

Wykupiłem ubezpieczenie w firmie, która nie wymaga przeglądów. poniżej informacja z ich strony.

Na razie skorzystałem z pomocy hydraulika ( zapchana rura ) na koszt ubezpieczyciela.

Ubezpieczając dom w ..........., obejmujemy ochroną:

nawet w przypadku braku przeglądów i instalacji,

samochód w garażu od kradzieży z włamaniem, pod warunkiem, że mury garażu zostaną ubezpieczone w polisie,

siłowniki i automatykę bram – również od ryzyka kradzieży

Dodatkowo zyskujesz:

ochronę nawet w przypadku braku przeglądów instalacji (w tym kominowej, gazowej, elektrycznej)

ochronę nawet przy otwartych drzwiach lub oknach

ochronę w przypadku katastrofy budowlanej

lokal zastępczy do 10 miesięcy