wodzirej 14.06.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Witam , lada dzień ekipa budująca mi dom będzie montować krokwie na murłacie ( dach dwuspadowy 28 stopni) w związku z tym że nie jestem z nich w 100% zadowolony bo już raz pewne rzeczy chcieli ukryć przy murowaniu ścian , chciałem zapytać na co muszę zwrócić uwagę kiedy będą zacinać krokwie , w jaki sposób powinni zrobić to prawidłowo od czego powinni zacząć robotę , dodam że murłata jest już założona śruby mocujące do wieńca co 1,5m Chciałem poprosić o kilka praktycznych rad na co patrzeć kiedy będą robić bo jak towar zniszczą albo spierdzielą dach to będę w d... z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.06.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Nie masz w projekcie przy więźbie wpisu typu "Uwaga: Połączenia wykonać bez wrębów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzirej 14.06.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Nie Nie mam nic takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel Sowinski 14.06.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Jak można powierzyć budowe domu ekipie po której się spodziewasz że "spierdzielą dach" albo chcą cos ukryć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.06.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Nie Nie mam nic takiego To poproś ich o zamki kurpiowskie i patrz w oczy, czy jest w nich zrozumienie i protest, czy odmęt niezrozumienia. Do tego zapytaj jakie łączniki do wzmocnienia proponują i czy to będzie coś lepszego, niż kątowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 15.06.2018 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Czyli wygląda to tak, że nie masz o tym zielonego pojęcia ale chcesz kontrolować zawodowców na podstawie informacji z forum internetowego? To trochę śmieszne w sumie. Ogólnie wygląda to tak, że kierownik budowy powinien odebrać więźbę i sprawdzić jej prawidłowość. A jak przed stawieniem więźby by powiedział ekipie czego oczekuje to już w ogóle super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzirej 15.06.2018 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Szanowni koledzy , bardzo bym prosił o praktyczne rady , sytuacja na rynku jest jaka jest sezon jest w pełni oczywiście mógłbym ich wywalić i zostać z rozpoczętą budową i czy wtedy na szybko znajdę lepszych ?? nigdy nie ma 100% sposobów na sprawdzenie wykonawców każdy może coś zatajać a że jestem człowiek dociekliwy ale nie zaznajomiony z ciesielką postanowiłem założyć ten temat aby przyswoić choć trochę podstawowej wiedzy na tym danym etapie . Więc nie rozwijamy tematu dlaczego robi taka a nie inna ekpia bo to już się stało , tylko prosiłbym o pomoc w konkretnym temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 15.06.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 moze wystarczy ze zrobia zgodnie ze sztuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.06.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Najpierw sam zrób zamek na odpadzie murłaty, potem zatnij krokiew i wtedy wymagaj.Sa rózne sposoby robienia dachów i mimo różnic sa dobre.Na co ma zwracać uwagę laik, na dopasowanie połaczenia..ale znowu jak nie wiesz jak działają siły na dachu to i nie wiesz gdzie powinny byc dopasowania.Ja bym wywalił każdą ekipę która łaczy dach bez gniazd i zaciosów w krokwiach.Jak bym gołym okiem widział różnicę w połaci 1 cm (a lata praktyki robią swoje i moge ocenić do 3-4 mm (sprawdzane)Jak stanę pod krokwią i podniosę ją na barku z gniazdaJak po ostatecznym zamocowaniu da się wykręcić krokiew z gniazdaNo i tutaj takie moje widzimisie...ale jak widzę łaczniki ciesielskie w postaci katowników to dziękuję za współprace. Po to sa kierownicy, inspektoerzy czy znajomi fachowcy aby tego pilnować, jako laik to możesz tylko wkurzyć nie mając żadnych podstaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 04.01.2020 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2020 (edytowane) U mnie np. krokwie są zrobione bez zaciosów na płatwiach i teraz czy można wykonać tzw siodełka albo kliny żeby to jakoś solidnie siedziało na płatwi ???Niestety nie otrzymałem od nikogo konkretnej odpowiedzi czy takie zaciosy muszą być i kropka bo inaczej zagraża to konstrukcji dachu. Mam drugiego kierownika i też nie powiedział nic konkretnego czy to trzeba coś z tym zrobić czy nie. Edytowane 4 Stycznia 2020 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 06.01.2020 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Raz wykonywałem więźbę gdzie w projekcie było zakazane podcinanie krokwi i były zaprojektowane kliny z łat tzn takie na 25cm i docięte pod kątem dachu i tworzyło to ale zacios. Ogólnie gdyby tego nie było to jest to problem aby ustawić płatew w pionie... Zawsze gdy widzę więźbę bez płatwi sam od siebie domawiam automatycznie wiem że w tym miejscu wyprostuje to mi połać bo krokwie nie są idealnie proste.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts