Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie zaciąć krokwie

wodzirej

Recommended Posts

Witam , lada dzień ekipa budująca mi dom będzie montować krokwie na murłacie ( dach dwuspadowy 28 stopni) w związku z tym że nie jestem z nich w 100% zadowolony bo już raz pewne rzeczy chcieli ukryć przy murowaniu ścian , chciałem zapytać na co muszę zwrócić uwagę kiedy będą zacinać krokwie , w jaki sposób powinni zrobić to prawidłowo od czego powinni zacząć robotę ,

dodam że murłata jest już założona śruby mocujące do wieńca co 1,5m

Chciałem poprosić o kilka praktycznych rad na co patrzeć kiedy będą robić bo jak towar zniszczą albo spierdzielą dach to będę w d...

z góry dzięki

Czyli wygląda to tak, że nie masz o tym zielonego pojęcia ale chcesz kontrolować zawodowców na podstawie informacji z forum internetowego? To trochę śmieszne w sumie. Ogólnie wygląda to tak, że kierownik budowy powinien odebrać więźbę i sprawdzić jej prawidłowość. A jak przed stawieniem więźby by powiedział ekipie czego oczekuje to już w ogóle super.

Szanowni koledzy , bardzo bym prosił o praktyczne rady , sytuacja na rynku jest jaka jest sezon jest w pełni oczywiście mógłbym ich wywalić i zostać z rozpoczętą budową i czy wtedy na szybko znajdę lepszych ?? nigdy nie ma 100% sposobów na sprawdzenie wykonawców każdy może coś zatajać a że jestem człowiek dociekliwy ale nie zaznajomiony z ciesielką postanowiłem założyć ten temat aby przyswoić choć trochę podstawowej wiedzy na tym danym etapie . Więc nie rozwijamy tematu dlaczego robi taka a nie inna ekpia bo to już się stało , tylko prosiłbym o pomoc w konkretnym temacie .

Najpierw sam zrób zamek na odpadzie murłaty, potem zatnij krokiew i wtedy wymagaj.

Sa rózne sposoby robienia dachów i mimo różnic sa dobre.

Na co ma zwracać uwagę laik, na dopasowanie połaczenia..ale znowu jak nie wiesz jak działają siły na dachu to i nie wiesz gdzie powinny byc dopasowania.

Ja bym wywalił każdą ekipę która łaczy dach bez gniazd i zaciosów w krokwiach.

Jak bym gołym okiem widział różnicę w połaci 1 cm (a lata praktyki robią swoje i moge ocenić do 3-4 mm (sprawdzane)

Jak stanę pod krokwią i podniosę ją na barku z gniazda

Jak po ostatecznym zamocowaniu da się wykręcić krokiew z gniazda

No i tutaj takie moje widzimisie...ale jak widzę łaczniki ciesielskie w postaci katowników to dziękuję za współprace.

Po to sa kierownicy, inspektoerzy czy znajomi fachowcy aby tego pilnować, jako laik to możesz tylko wkurzyć nie mając żadnych podstaw

• 1 year później...

U mnie np. krokwie są zrobione bez zaciosów na płatwiach i teraz czy można wykonać tzw siodełka albo kliny żeby to jakoś solidnie siedziało na płatwi ???

Niestety nie otrzymałem od nikogo konkretnej odpowiedzi czy takie zaciosy muszą być i kropka bo inaczej zagraża to konstrukcji dachu. Mam drugiego kierownika i też nie powiedział nic konkretnego czy to trzeba coś z tym zrobić czy nie.

Edytowane przez KUBEK1978

Raz wykonywałem więźbę gdzie w projekcie było zakazane podcinanie krokwi i były zaprojektowane kliny z łat tzn takie na 25cm i docięte pod kątem dachu i tworzyło to ale zacios. Ogólnie gdyby tego nie było to jest to problem aby ustawić płatew w pionie... Zawsze gdy widzę więźbę bez płatwi sam od siebie domawiam automatycznie wiem że w tym miejscu wyprostuje to mi połać bo krokwie nie są idealnie proste..