Tsport 16.06.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Zamierzam zrobić ogrzewanie 100% podłogówka w mieszkaniu. Powierzchnia około 100m. 3 pokoje, 2 łazienki, salon, kuchnia, garderoba, korytarz. Okładzina: terakota i deska 3 warstwowa. Wstępnie policzyłem sobie w programie SDG Kan therm i tu rozstaw wychodzi nawet 30 cm w normalnej strefie i 10 cm w brzegowej. Zamierzam zrobić rozstaw 10 cm przy strefie brzegowej i 15 w normalnej. Obwody planuje dać możliwie krótkie, w salonie nawet 3 lub 4. Jakie ryzyko jest, że coś będzie działać nie tak? Wydaje mi się, że jedyne ryzyko jest takie , że pójdzie więcej rury i może być za ciepło ale wtedy można skręcić dany obwód na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 16.06.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 Dobrze kombinujesz. Szczególnie, jak zamierzasz dać deski, to lepiej dać gęściej. Chociaż pewnie za chwilę odezwą się głosy,że bez OZC nie podchodź i masz kupić projekt za pińcet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.06.2018 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Dobrze kombinujesz. Szczególnie, jak zamierzasz dać deski, to lepiej dać gęściej. Chociaż pewnie za chwilę odezwą się głosy,że bez OZC nie podchodź i masz kupić projekt za pińcet. OZC warto zrobić nie tylko dla podłogówki, a projekt podłogówki często możesz zrobić za darmo u producenta systemu. Ciężko mówić o rozstawach rurek nie wiedząc nic na temat izolacji i źródle ciepła, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.06.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 @TsportW salonie planujesz 3 pętle, pewnie jest duży.Przemyśl jaki rodzaj jastrychu chcesz zastosować.Wysypka z miksokreta: każda pętla musi być z dylatacją od pozostałych. Dylatacje musisz przenieść na okładzinę podłogową jeśli jest trwale przymocowana do jastrychu.Wylewka anhydrytowa: W salonie możesz mieć zalane 3 - 4 pętle bez dylatacji pomiędzy nimi.U mnie tak właśnie jest zrobione. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.06.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 ... a projekt podłogówki często możesz zrobić za darmo u producenta systemu. Ciężko mówić o rozstawach rurek nie wiedząc nic na temat izolacji i źródle ciepła, itp. Projekt podlogówki wykonuje sie na podstawie ozc, a dokladniej na podstawie wielkosci strat w kazdym pomieszczeniu. Jakosc projektów wykonanych przez producenta systemu który wczesniej nie wykonał obliczen ozc bo nie ma co ukrywac nie wykonuje sie sie takich obliczen do sprzedanych produktów, a przynajmniej ja nie słyszałem o takich przypadkach, jakosc takich projektów jest conajmniej watpliwa zeby nie powiedziec zła. Ale coby nie powiedziec taki projekt jest darmowy tzn, niby darmowy a tak faktycznie jego koszt jest ukryty w cenie materiału/systemu. Radosc z uzyskania czegos "darmowego" bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.06.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 @Tsport W salonie planujesz 3 pętle, pewnie jest duży. Przemyśl jaki rodzaj jastrychu chcesz zastosować. Wysypka z miksokreta: każda pętla musi być z dylatacją od pozostałych. Dylatacje musisz przenieść na okładzinę podłogową jeśli jest trwale przymocowana do jastrychu. Wylewka anhydrytowa: W salonie możesz mieć zalane 3 - 4 pętle bez dylatacji pomiędzy nimi. U mnie tak właśnie jest zrobione. Pozdrawiam Cezary A skad taki wymog ze kazda petla musi byc odylatowana ? Napewno dobrze zes doczytal / uslyszal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Ciężko mówić o rozstawach rurek nie wiedząc nic na temat izolacji i źródle ciepła, itp. Przeciez Kan therm to bieze pod uwage. Jesli wszystkie dane wprowadzino poprawnie i wyszlo 30cm, to zmniejszenie do 15 nie niesie ryzyka. Tez mialem rozstawy 30cm, wynikajace z obliczeń. Zmniejszylem do 20cm, bo obawiałem sie nierównomiernej temperatury na powierzchni podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.06.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Zmniejszenie rozstawu względem wyliczonego zwiększa różnicę temperatur podłogi, bo zwiększa długość pętli i zwiększ różnicę między zasilaniem i powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.06.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Zmniejszenie rozstawu względem wyliczonego zwiększa różnicę temperatur podłogi, bo zwiększa długość pętli i zwiększ różnicę między zasilaniem i powrotem. No chyba że ktoś usilnie będzie w meandry zamiast w ślimaki układał... A jak chcesz gęściej układać to trzeba to uwzględnić w ilości sekcji na rozdzielaczach... Naprawdę to ogrzewanie podłogowe trzeba chcieć spierd... aby było spierd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 Zmniejszenie rozstawu względem wyliczonego zwiększa różnicę temperatur podłogi, bo zwiększa długość pętli i zwiększ różnicę między zasilaniem i powrotem. W ślimaku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 17.06.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2018 No chyba że ktoś usilnie będzie w meandry zamiast w ślimaki układał... A jak chcesz gęściej układać to trzeba to uwzględnić w ilości sekcji na rozdzielaczach... Naprawdę to ogrzewanie podłogowe trzeba chcieć spierd... aby było spierd... O to, to właśnie. Gdybym zrobił projekt podłogówki na podstawie OZC, to bym zaoszczędziłbym na ilości rur w OP (rozstaw), i tym samym zwróciłoby się za projekt podłogówki (np. asolt). Dodatkowa korzyść, to oszczędności na pompie cyrkulacyjnej (czas jej pracy, żywotność pompy i energia elektryczna). Miałem szczęście do ogarniętego hydraulika, plus moje ogólne doświadczenie w technologi odwadniania i rektyfikacji spirytusu pozwoliły na uniknięcie poważnych błędów. Podłogówka działa poprawnie. Pozdrawiam Cezaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 18.06.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 @Cezary - > nie ma żadnego zalecenia aby każdą pętle ogrzewania podłogowego w przypadku wylewki z miksokreta dylatować od siebie w tej wylewce, są zalecenia co do maksymalnych długości/pól powierzchni .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 18.06.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 @jacentyyPoczytałem wytyczne odnośnie wylewek i są takie jak piszesz. Płyta grzewcza nie powinna przekraczać 40 m2. Konsultowałem kiedyś jastrych z miksokreta na swoją budowę i wykonawca zalecał podział (dylatacje) pomiędzy polami grzewczymi.Zdecydowałem się na wylewkę anhydrytową, bo wykonawca miał tylko do niej wymóg podziału pomieszczeń i nawet kształt "L" nie przeszkadzał.Natomiast sporo ludzi pisało na forum o pękających wylewkach z miksokreta zwłaszcza z OP.O pękających wylewkach anhydrytowych na forum nie czytałem. PozdrawiamCezary PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 11.07.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Witam, W przypadku wykonywania instalacji ogrzewania podłogowego bez wykonanego projektu najważniejszym aspektem jest obliczenie, czy instalacja będzie wystarczająca do zapewnienia odpowiedniej ilości energii cieplnej w budynku. Pod kątem samego wykonania, jak już Pan wspomniał nie należy wykonywać zbyt długich obiegów grzewczych, ponieważ spowoduje to zwiększenie strat ciśnienia w instalacji. Wpłynie to na pracę pompy obiegowej oraz może powodować, że ciepła woda nie będzie dopływała do końca obiegu grzewczego. Czy wybrał już Pan rodzaj urządzenia grzewczego w instalacji? W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts