Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe bez projektu - czy duże ryzyko?

Tsport

Recommended Posts

Zamierzam zrobić ogrzewanie 100% podłogówka w mieszkaniu. Powierzchnia około 100m. 3 pokoje, 2 łazienki, salon, kuchnia, garderoba, korytarz. Okładzina: terakota i deska 3 warstwowa. Wstępnie policzyłem sobie w programie SDG Kan therm i tu rozstaw wychodzi nawet 30 cm w normalnej strefie i 10 cm w brzegowej. Zamierzam zrobić rozstaw 10 cm przy strefie brzegowej i 15 w normalnej. Obwody planuje dać możliwie krótkie, w salonie nawet 3 lub 4.

Jakie ryzyko jest, że coś będzie działać nie tak? Wydaje mi się, że jedyne ryzyko jest takie , że pójdzie więcej rury i może być za ciepło ale wtedy można skręcić dany obwód na rozdzielaczu.

Dobrze kombinujesz. Szczególnie, jak zamierzasz dać deski, to lepiej dać gęściej. Chociaż pewnie za chwilę odezwą się głosy,że bez OZC nie podchodź i masz kupić projekt za pińcet.

OZC warto zrobić nie tylko dla podłogówki, a projekt podłogówki często możesz zrobić za darmo u producenta systemu.

Ciężko mówić o rozstawach rurek nie wiedząc nic na temat izolacji i źródle ciepła, itp.

@Tsport

W salonie planujesz 3 pętle, pewnie jest duży.

Przemyśl jaki rodzaj jastrychu chcesz zastosować.

Wysypka z miksokreta: każda pętla musi być z dylatacją od pozostałych. Dylatacje musisz przenieść na okładzinę podłogową jeśli jest trwale przymocowana do jastrychu.

Wylewka anhydrytowa: W salonie możesz mieć zalane 3 - 4 pętle bez dylatacji pomiędzy nimi.

U mnie tak właśnie jest zrobione.

Pozdrawiam

Cezary

... a projekt podłogówki często możesz zrobić za darmo u producenta systemu.

Ciężko mówić o rozstawach rurek nie wiedząc nic na temat izolacji i źródle ciepła, itp.

Projekt podlogówki wykonuje sie na podstawie ozc, a dokladniej na podstawie wielkosci strat w kazdym pomieszczeniu. Jakosc projektów wykonanych przez producenta systemu który wczesniej nie wykonał obliczen ozc bo nie ma co ukrywac nie wykonuje sie sie takich obliczen do sprzedanych produktów, a przynajmniej ja nie słyszałem o takich przypadkach, jakosc takich projektów jest conajmniej watpliwa zeby nie powiedziec zła. Ale coby nie powiedziec taki projekt jest darmowy tzn, niby darmowy a tak faktycznie jego koszt jest ukryty w cenie materiału/systemu. Radosc z uzyskania czegos "darmowego" bezcenna.

@Tsport

W salonie planujesz 3 pętle, pewnie jest duży.

Przemyśl jaki rodzaj jastrychu chcesz zastosować.

Wysypka z miksokreta: każda pętla musi być z dylatacją od pozostałych. Dylatacje musisz przenieść na okładzinę podłogową jeśli jest trwale przymocowana do jastrychu.

Wylewka anhydrytowa: W salonie możesz mieć zalane 3 - 4 pętle bez dylatacji pomiędzy nimi.

U mnie tak właśnie jest zrobione.

Pozdrawiam

Cezary

A skad taki wymog ze kazda petla musi byc odylatowana ? Napewno dobrze zes doczytal / uslyszal ?

Przeciez Kan therm to bieze pod uwage. Jesli wszystkie dane wprowadzino poprawnie i wyszlo 30cm, to zmniejszenie do 15 nie niesie ryzyka.

Tez mialem rozstawy 30cm, wynikajace z obliczeń. Zmniejszylem do 20cm, bo obawiałem sie nierównomiernej temperatury na powierzchni podlogi.

Zmniejszenie rozstawu względem wyliczonego zwiększa różnicę temperatur podłogi, bo zwiększa długość pętli i zwiększ różnicę między zasilaniem i powrotem.

No chyba że ktoś usilnie będzie w meandry zamiast w ślimaki układał...

A jak chcesz gęściej układać to trzeba to uwzględnić w ilości sekcji na rozdzielaczach...

Naprawdę to ogrzewanie podłogowe trzeba chcieć spierd... aby było spierd...

No chyba że ktoś usilnie będzie w meandry zamiast w ślimaki układał...

A jak chcesz gęściej układać to trzeba to uwzględnić w ilości sekcji na rozdzielaczach...

Naprawdę to ogrzewanie podłogowe trzeba chcieć spierd... aby było spierd...

O to, to właśnie.

Gdybym zrobił projekt podłogówki na podstawie OZC, to bym zaoszczędziłbym na ilości rur w OP (rozstaw), i tym samym zwróciłoby się za projekt podłogówki (np. asolt). Dodatkowa korzyść, to oszczędności na pompie cyrkulacyjnej (czas jej pracy, żywotność pompy i energia elektryczna).

Miałem szczęście do ogarniętego hydraulika, plus moje ogólne doświadczenie w technologi odwadniania i rektyfikacji spirytusu pozwoliły na uniknięcie poważnych błędów. Podłogówka działa poprawnie.

Pozdrawiam

Cezaey

@jacentyy

Poczytałem wytyczne odnośnie wylewek i są takie jak piszesz. Płyta grzewcza nie powinna przekraczać 40 m2.

Konsultowałem kiedyś jastrych z miksokreta na swoją budowę i wykonawca zalecał podział (dylatacje) pomiędzy polami grzewczymi.

Zdecydowałem się na wylewkę anhydrytową, bo wykonawca miał tylko do niej wymóg podziału pomieszczeń i nawet kształt "L" nie przeszkadzał.

Natomiast sporo ludzi pisało na forum o pękających wylewkach z miksokreta zwłaszcza z OP.

O pękających wylewkach anhydrytowych na forum nie czytałem.

Pozdrawiam

Cezary

Pozdrawiam

Cezary

• 4 weeks później...

Witam,

W przypadku wykonywania instalacji ogrzewania podłogowego bez wykonanego projektu najważniejszym aspektem jest obliczenie, czy instalacja będzie wystarczająca do zapewnienia odpowiedniej ilości energii cieplnej w budynku. Pod kątem samego wykonania, jak już Pan wspomniał nie należy wykonywać zbyt długich obiegów grzewczych, ponieważ spowoduje to zwiększenie strat ciśnienia w instalacji. Wpłynie to na pracę pompy obiegowej oraz może powodować, że ciepła woda nie będzie dopływała do końca obiegu grzewczego. Czy wybrał już Pan rodzaj urządzenia grzewczego w instalacji?

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch