Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Ytong można ocieplać styropianem?

aaron21

Recommended Posts

Gość Arturo72
Przeczytałem wiele wątków na termat wełny i styropianu jak również BK. Wielu twierdzi, że Ytonga nie należy ocieplać styropianem tylko wełną. Jak to jest faktycznie? (Ytong 24cm) ?
Zamiast pomyśleć lub i zapytać się i wyjaśnić dlaczego tak "wielu" twierdzi to wolisz opierać się na czyjeś opinii ? A jakby "wielu" twierdziło,że PIS i Rydzyk to wybawienie Polski to też byś za nimi głosował ? Upss,pytanie retoryczne i chyba znam odpowiedź :D

Zapytanie dotyczyło wysychania (naturalnego lub wspomaganego) ściany z betonu komórkowego 600 kg/m3 z poziomu 120 kg/m3 (20%) do poziomu 15 kg/m3 (2,5%), czyli z każdego 1 m3 gazobetonu wysycha (podobno) 105 kg wody.

W budynku 15m x 15m może być np. 50m3 gazobetonu.

Ja nie chce liofilizować budynku.

PS. Możliwe że te informacje z ITB są ....

Zapytanie dotyczyło wysychania (naturalnego lub wspomaganego) ściany z betonu komórkowego 600 kg/m3 z poziomu 120 kg/m3 (20%) do poziomu 15 kg/m3 (2,5%), czyli z każdego 1 m3 gazobetonu wysycha (podobno) 105 kg wody.

W budynku 15m x 15m może być np. 50m3 gazobetonu.

Ja nie chce liofilizować budynku.

Z czym masz problem, bo się gubię.

Producent twierdzi, że Tuż po wyprodukowaniu wilgotność elementów z betonu komórkowego wynosi od 30 % do 40% masy (w zależności od zakładu produkcyjnego oraz odmiany betonu komórkowego) oraz Ostatecznie mur wykonany z betonu komórkowego stabilizuje wilgotność na poziomie od 1,5 % do 6 % masy..

ITB jak najbardziej mieści się w tym zakresie.

Ja nie mam żadnych problemów z wysychaniem BK.

Jeżeli wg instrukcji ITB czas obniżenia wilgotności do ok. 15-20 kg/m3 wynosi 3-4 lata to jak można szybko wysuszyć ściany z BK przy pomocy wentylacji mechanicznej wspomaganej przenośną klimatyzacją.

Szybko, dobrze i tanio ?

Ściany w budynku wysychają naturalnie przez min. rok, dwa lata.

Klima przenośna wysuszy w ciągu 20-30 dni?

Zamiast pomyśleć lub i zapytać się i wyjaśnić dlaczego tak "wielu" twierdzi to wolisz opierać się na czyjeś opinii ? A jakby "wielu" twierdziło,że PIS i Rydzyk to wybawienie Polski to też byś za nimi głosował ? Upss,pytanie retoryczne i chyba znam odpowiedź :D

Trochę nie rozumiem Twojej wypowiedzi? No przecież zapytałem.. ;)