Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Promieniowanie elektromagnetyczne

Recommended Posts

Witam

Sytuacja wygląda następująco:

Niedawno kupiłem pół bliźniaka. Domek jest jeszcze bez wylewek, otynkowany w środku i na zewnątrz oraz ma wstawione okna i drzwi. W środku brakuje już tylko wylewek i podłączenia elektryki. Stacja BTS znajduje się w odległości niewiele ponad 500m od domu.

Ostatnio dokonywałem pomiarów pola elektromagnetycznego w całym domu (miernik Kmoon). Zazwyczaj pomiar był na poziomie 0,4-0,5mikroT, ale co 2-3 sekundy następowały piki do poziomu 0,7-0,9mikroT. Czasami pojawiały się piki ponad 1mikroT.

Dodam, że w wykończonym przez siebie mieszkaniu poziom zmierzonego pola jest niższy (odległość od anteny jest koło 600m).

U szwagra, któremu dopiero segment się buduje (wybudowany parter z zalanym stropem) miernik pokazuje pole na poziomie 0,2-0,3mikroT (odległość do BTS - 700m).

Czym mogą być spowodowane takie różnice promieniowania?

Czy jest się czym przejmować?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Miernika na znam i nie wiem co pokazuje, wiem że współczesny BTS promieniuje moca rzędu 60W (tyle co żarówka) na segment, są trzy segmenty po 120 stopni horyzontalnie . Dużą moca pracowały analogi pierwszych komórek gdy hitem była Motorola wielkosci cegły. Gęste umieszczenie BTSów jest korzystne gdyż pracują z mniejszą mocą i słuchawka też jedzie na mniejszej mocy. Słuchawką rządzi BTS; połaczenie następuje na większej mocy, a potem następuje negocjowanie mocy w zależności od warunków. BTS gada do słuchawki: odbieram cię dobrze , zredukuj moc. I tak kilka razy dopóki sygnał jest OK. Poczujesz to w głowie i błędniku, gdy podczas rozmowy wejdziesz w martwe pole ze słabym sygnałem a rozmowa się rwie lub głos jest jak z puszki po konserwie, np. gdy zejdziesz do piwnicy. Od promieniowania nie uciekniesz , chyba że na wyspy Hula Gula gdzie nie ma BTSa. A są prawie wszędzie. Trudno.