majka112 18.06.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Taras od południowo zachodniej strony domu, w południe słońce operuje wprost na narożnik domu. Taras ma szerokość 3 m, do granicy działki pozostaje 6 m.Jakie drzewo liściaste posadzić przy takim tarasie,aby dało trochę cienia latem? Brzoza odpada bo alergicy. Nie może to być orzech, lipa czy dąb, bo za mało miejsca. Myślałam o kasztanowcu różowym ( ale chorują) i tulipanowcu.Może ktoś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 glediczja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 19.06.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Glediczja, szczególnie odmiany "Rubylace" i "Sunburst" bardzo mi się podoba. Obawiam sie tylko,że jest taka bardzo ażurowa i chyba nie zacieni za bardzo tarasu. Nie urośnie tez chyba wyżej jak 10m, zaletą jest jej rozłożystość. Trzeba by posadzić ją blisko tarasu, tak ok 3 m od niego i może podcinać od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 glediczję wykorzystuje się często do zacieniania właśnie przez ten ażurowy cień, przypominający cień brzozy. http://www.riverofflowers.org/sites/default/files/images/Dafni_Dimitriadi%20paley%20park.jpg Jedno drzewko nie starczy, powinna być grupa. Chyba, że cień chcesz mieć za 20 lat i dotyczy każdego drzewa (chyba, że kupujesz okaz za kilkanaście tysięcy). Na zachodzie często stosuje się formowane platany: http://www.martinveltkamp.nl/wp-content/uploads/Villatuin-loungeterras-Rotterdam-1280x630.jpg Stosunkowo niewielki jest też klon polny np. Postelense czy Jawor Esk Sunset, sliwa wiśniowa Nigra, wiśnia Kanzan, ozdobne jabłonie, świdosliwa, jarzebiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 26.06.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Mam podobny problem - chcę trochę cienia na tarasie .Bardzo podoba mi się katalpa z żółtymi liśćmi formowana jak platan. Czy sprawdzi się na południowej stronie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 tak. Ale to drzewo podatne na choroby grzybowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts