Bezal 19.06.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Chciałam zapytać Was Forumowicze, czy po zmianie przepisów prawa budowlanego polecacie budowę domu z pozwoleniem na budowę czy jednak na samo zgłoszenie? Nie ukrywam, że zależy nam na czasie a w przypadku zgłoszenia czas oczekiwania jest dwukrotnie mniejszy. Budynek nie będzie miał wpływu na nieruchomości sąsiednie, po tej stronie drogi wszystkie działki są niezabudowane, więc nasz dom będzie jako pierwszy, zachowane są odpowiednie odległości od granic (w jednym miejscu 4 m, reszta minimum 8 m od pozostałych działek).Nie zamierzamy kredytować inwestycji, więc z tego względu pozwolenie na budowę nie jest niezbędnikiem. Nie wiem jednak, czy z innych względów pozwolenie jest lepsze? Co polecacie? Jak to było w Waszej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 19.06.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Na pozwolenie czekasz do miesiąca czasu, na zgłoszenie ile - 2 tygodnie? To ma dla Ciebie takie duże znaczenie?Jak składałem papiery, to mój architekt powiedział, że lepiej na pozwolenie, bo w razie istotnych zmian robisz tylko aneks do projektu. W przypadku zgłoszenia przechodzisz całą procedurę od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 20.06.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Chciałbym czekać miesiac na pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezal 20.06.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Z tego, co patrzyłam to na pozwolenie czeka się 65 dni i 14 dni na uprawomocnienie decyzji. czyli w sumie 80 dni od złożenia dokumentów. Zgłoszenie chyba 30 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.06.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 u mnie pozwolenie było w ciągu 30 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 20.06.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Diabeł tkwi w szczegółach. Ja mam zgłoszenie, ale teraz bym chyba wolał pozwolenie na budowę. Wydaje się być bardziej przyjazne od zgłoszenia w przypadku zmian podczas budowy. A różnica w czasie nie jest taka wielka, zwłaszcza jak urząd poprosi o poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 20.06.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Czekanie na uprawomocnienie można pominąć podpisując oświadczenie, że nie będziesz się odwoływał od decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.06.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 u mnie pozwolenie było w ciągu 30 dnia u mnie w ciągu 60dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czopeks 21.06.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 a u mnie w ciągu 60dni. Ja czekałem na pozwolenie ok 30 dni, ale grzecznie raz w tygodniu dzwoniłem do pani inspektor, która zajmowała się moim projektem, i przypominałem jej się. Ale na pozwolenie można też ok 90 dni czekać...to zależy od urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.06.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Ja czekałem na pozwolenie ok 30 dni, ale grzecznie raz w tygodniu dzwoniłem do pani inspektor, która zajmowała się moim projektem, i przypominałem jej się. Ale na pozwolenie można też ok 90 dni czekać...to zależy od urzędu.ustawowo jest max 63dni i to niezaleznie od urzedu, natomiast jak masz braki, błedy, niścisłości itp. to mozesz czekac wieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzka nowa 22.06.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 mnie architekt doradził pozwolenie na budowę i od wczoraj "działa"w temacie.Mam świadomość iż rozpoczął się okres wakacyjno-urlopowy ale...podobno pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majka112 22.06.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Ja czekałam na pozwolenie 21 dni. Zależy od urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezal 22.06.2018 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Dziękuję bardzo za odpowiedzi, złożymy o pozwolenie na budowę, architekt też nam tak doradził. Mam nadzieję tylko, że obejdzie się bez braków i jakiegoś dodatkowego uzupełniania dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.06.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 słyszałem, że banki nie dają kredytu na budowę, jeśli brak uprawomocnionej Decyzji o Pozwoleniu na Budowę. Czy to prawda ? nie wiem, może ktoś napisze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.06.2018 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 tak, to prawda. Jak Bank może dać na coś kredyt, jak formalnie to coś nie istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andreys 23.06.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 W przypadku zgłoszenia urząd wystawia na wniosek zainteresowanego pismo, że nie było zastrzeżeń odnośnie projektu budowlanego i takie pismo zanosi się do banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 24.06.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Gdybym ja swój dom zaczął budować na zgłoszenie to pewnie musiałbym rozbierać fundamenty.. zależy jak kumatego masz architekta od adaptacji. Tak jak ktoś napisał, jeżeli jesteś jedyną stroną w postępowaniu to przy odbiorze PnB podpisujesz, że nie będziesz się odwoływał od decyzji i z automatu te dwa tygodnie na uprawomocnienie nie jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 24.06.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 a u mnie PB 3 miesiące i teraz czekanie na uprawomocnienie 14 dni na uprawomocnienie to fikcja - liczy się 14 dni od momentu gdy wszystkie strony postępowania odbiorą listy zawiadamiające o wydaniu decyzji, niestety w moim przypadku jedna ze stron mieszka w Kanadzie więc muszę czekać aż poczta będzie próbować nieskutecznie list dwukrotnie, wróci zwrotka do urzędu i dopiero od tego momentu będzie liczone 14 dni jeśli masz możliwość - buduj na zgłoszenie bo z PnB może to trwać miesiacami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.06.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Chciałam zapytać Was Forumowicze, czy po zmianie przepisów prawa budowlanego polecacie budowę domu z pozwoleniem na budowę czy jednak na samo zgłoszenie? Nie ukrywam, że zależy nam na czasie a w przypadku zgłoszenia czas oczekiwania jest dwukrotnie mniejszy. Budynek nie będzie miał wpływu na nieruchomości sąsiednie, po tej stronie drogi wszystkie działki są niezabudowane, więc nasz dom będzie jako pierwszy, zachowane są odpowiednie odległości od granic (w jednym miejscu 4 m, reszta minimum 8 m od pozostałych działek). Nie zamierzamy kredytować inwestycji, więc z tego względu pozwolenie na budowę nie jest niezbędnikiem. Nie wiem jednak, czy z innych względów pozwolenie jest lepsze? Co polecacie? Jak to było w Waszej sytuacji? Czy konserwator zabytków ma coś do powiedzenia w Twoim przypadku? Jeśli masz działkę w granicach historycznych miasta, to raczej tak. I tu pytania - czy urzędnicy miejscy o tym wiedzą ( moi NIE WIEDZIELI i zapewniali, że mogę budować co chcę, dopiero NB to stwierdził ) i czy konserwator "honoruje" zgłoszenie czy musi być pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezal 25.06.2018 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Nie, na szczęście żadnych zabytków nie ma ani na działce ani w bliskiej odległości, budujemy w pobliżu Krakowa - gmina Zabierzów. Wykopalisk też żadnych u nas nie stwierdzono, w MPZP widziałam, że są u sąsiada po drugiej stronie drogi, jakieś 300 m od nas. Pozwolenie nie jest nam potrzebne też jeśli chodzi o kredyt. Natomiast zdecydujemy się na PnB, bo architekt powiedział o ewentualnych problemach "wpływu" inwestycji na sąsiednie działki, np zacienianie. W przypadku pozwolenia jest podobno łatwiej w tej kwestii, gdyby ktoś kiedyś chciał nam założyć sprawę sądową, że mu coś zasłaniamy a on winorośl np hoduje. Ale tak jak mówię, nie jestem doświadczona w tym zakresie stąd Was pytałam i poradziłam się architekta. Projekt jest zaadoptowany i wszystkie dokumenty mamy już gotowe. Jutro pofatygujemy się do urzędu i złożymy o PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts