Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda kapiąca z rynny

marcinbuniek

Recommended Posts

Witam ekspertów od orynnowania.

Mam założoną rynnę po obu stronach domu. Z jednej strony domu jest dach płaski - tam rynna działa bezbłędnie. Druga strona to natomiast dach skośny. Po opadach deszczu okazało się że woda kapie po zewnętrznej stronie rynny i na ziemi jest widoczna piękna wykapana strużka. Wykonawca miał się przyjrzeć temu podczas robienia elewacji ale nie dopatrzył się niczego złego. Sprawdziłem z drabiny co się dzieje z wodą podczas opadów. Opady w dachu wpadają do rynny, natomiast na zewnętrznym rancie rynny zbiera się woda i zamiast to środka rynny kapie na zewnątrz.

Wykonawca twierdzi że to pierwszy raz kiedy widzi coś takiego. Well....

Na szczęście kasa jeszcze po mojej stronie.

Co radzicie?

Dzięki Marcin

20180611_181932.jpg

20180425_191413.jpg

20180611_181925.jpg

te fotki nic nie dadzą,

wszystko zależy od tego z której strony zacina.

Z rynny(zewnętrznej powierzchni) zawsze będzie kapało i będzie taki efekt jak na zdjęciu, jeśli deszcze będzie zacinał w stronę tej rynny.

Nawet najlepiej na świecie zamontowana rynna nie uchroni sie od tego efektu, chyba, ze pod rynną zamontujemy jakiś płaski daszek ze spadkiem w stronę muru a tam jeszcze jeden kanał odpływowy.

Jak była silna ulewa to woda mijała rynnę i wylewało się poza. Wiadro wody na dach i sam zobaczysz co się dzieje.

to nie jest efekt wylewania się wody z rynny, tylko padania deszczu na zewnętrzną powierzchnie rynny. Tam się zbiera i kapie na ziemie. Omijanie rynny przez wodę spływającą z dachu, wygląda zupełnie inaczej(chodzi o ślad na ziemi).

ja mam tak zawsze, kiedy tylko pada deszcz i zawsze od strony z której zacina.

• 2 weeks później...
Widzę że nie tylko mnie drażnią takie tematy na forum. I Wgl argument "Na szczęście kasa jeszcze po mojej stronie." od takich z daleka. Trochę logiki i myślenia i sprawa się rozwiąże sama wystarczy że zrobisz sobie opaskę na 40-50cm w kamieni wokół budynku i po sprawie. Ze zdjęcia wnioskuje że nie masz wgl okapu albo masz bardzo mały a pretensje do garbatego że ma krzywe dzieci