marcinbuniek 20.06.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Witam ekspertów od orynnowania. Mam założoną rynnę po obu stronach domu. Z jednej strony domu jest dach płaski - tam rynna działa bezbłędnie. Druga strona to natomiast dach skośny. Po opadach deszczu okazało się że woda kapie po zewnętrznej stronie rynny i na ziemi jest widoczna piękna wykapana strużka. Wykonawca miał się przyjrzeć temu podczas robienia elewacji ale nie dopatrzył się niczego złego. Sprawdziłem z drabiny co się dzieje z wodą podczas opadów. Opady w dachu wpadają do rynny, natomiast na zewnętrznym rancie rynny zbiera się woda i zamiast to środka rynny kapie na zewnątrz. Wykonawca twierdzi że to pierwszy raz kiedy widzi coś takiego. Well.... Na szczęście kasa jeszcze po mojej stronie. Co radzicie? Dzięki Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.06.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Warzuć jeszcze fotki rynny - najlepiej z przyłożoną poziomicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.06.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 te fotki nic nie dadzą, wszystko zależy od tego z której strony zacina. Z rynny(zewnętrznej powierzchni) zawsze będzie kapało i będzie taki efekt jak na zdjęciu, jeśli deszcze będzie zacinał w stronę tej rynny. Nawet najlepiej na świecie zamontowana rynna nie uchroni sie od tego efektu, chyba, ze pod rynną zamontujemy jakiś płaski daszek ze spadkiem w stronę muru a tam jeszcze jeden kanał odpływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.06.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jak była silna ulewa to woda mijała rynnę i wylewało się poza. Wiadro wody na dach i sam zobaczysz co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.06.2018 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jak była silna ulewa to woda mijała rynnę i wylewało się poza. Wiadro wody na dach i sam zobaczysz co się dzieje. to nie jest efekt wylewania się wody z rynny, tylko padania deszczu na zewnętrzną powierzchnie rynny. Tam się zbiera i kapie na ziemie. Omijanie rynny przez wodę spływającą z dachu, wygląda zupełnie inaczej(chodzi o ślad na ziemi). ja mam tak zawsze, kiedy tylko pada deszcz i zawsze od strony z której zacina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Czasem się zastanawiam jakiej odpowiedzi oczekują ludzie wstawiający takie zdjęcia? A może to efekt przed montażem rynny? Wstaw zdjęcie okapu to otrzymasz odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 05.07.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Widzę że nie tylko mnie drażnią takie tematy na forum. I Wgl argument "Na szczęście kasa jeszcze po mojej stronie." od takich z daleka. Trochę logiki i myślenia i sprawa się rozwiąże sama wystarczy że zrobisz sobie opaskę na 40-50cm w kamieni wokół budynku i po sprawie. Ze zdjęcia wnioskuje że nie masz wgl okapu albo masz bardzo mały a pretensje do garbatego że ma krzywe dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts