MateuszMateusz 20.06.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Witam. Cały czas rozmyślam jak rozwiązać najlepiej problem przegrzewania od strony południowej. Zadaszenie 100 cm wydaje się najlepszym rozwiązaniem ponieważ słońce od południa w letnie pory roku nie dostaje się do środka domu, mam na myśli dokładnie takie rozwiązanie: http://www.projektstodola.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_20180505_094911-001b-1170x508.jpg Dodatkowo będą zamontowane żaluzje fasadowe. Minusem jednak jest to, że bryła domu nie będzie już prosta tylko będą załamania z wcięciami przez co będzie mniej energooszczędna. Zna ktoś może lepsze rozwiązanie ? Pozostawić bryłę prostą, ale co dalej ? Same żaluzje fasadowe bez zadaszenia myślę, że to będzie za mało no i będzie trzeba od godziny 12 do 16 mieć zasłonięte okna co mija się z celem bo duże okna i ciągle zasłonięte ... hm ? DOM PARTEROWY bez poddasza użytkowego. Parter to jedyna słuszna kondygnacja domu Edytowane 20 Czerwca 2018 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.06.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Pergole, tarasole, żagle słoneczne, drzewa itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 20.06.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Klima... lub stropodach żelbet (jesli ktoś buduje plaski dach) Te wszystkie domki z poddaszem uzytkowym nagrzewają się jak sauna i zasłoniecie okien nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.06.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Kwestia odpowiedniego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.06.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Klima nie chroni przed przegrzewaniem tylko radzi sobie(lub nie) z jego skutkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 20.06.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 (edytowane) A izolacja poddasza problem rozwiązuje... proszę cie. Często bywam u znajomych z uzyt. poddaszem i tonami wełny nad nim i wytrzymać sie nie da na piętrze. Tylko klima pomaga w najgorsze dni. Edytowane 20 Czerwca 2018 przez Pod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.06.2018 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 A ja pisałem coś o izolacji poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 20.06.2018 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 (edytowane) DOM PARTEROWY bez poddasza użytkowego. Dom Parterowy to jedyna słuszna kondygnacja domu Klima... hm.... to nie jest rozwiązanie na etapie projektu domu. "Kwestia odpowiedniego ocieplenia" a co ma ocieplenie do przegrzewania poprzez promienie słoneczne wpadająca przez przeszklenia ? Edytowane 20 Czerwca 2018 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.06.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 "Kwestia odpowiedniego ocieplenia" a co ma ocieplenie do przegrzewania poprzez promienie słoneczne wpadająca przez przeszklenia ? Odnosiłem się do poniższego komentarza Te wszystkie domki z poddaszem uzytkowym nagrzewają się jak sauna i zasłoniecie okien nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 20.06.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 z ciekawosci co to za projekt domu na obrazku? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 20.06.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Jeżeli masz przeszklenia od południa do samej podłogi to okap 100cm niewiele pomoże. Ja mam 240 cm taras i tak słonko zagląda ( zwłaszcza od południowego zachodu ). Rozwiązanie to markizy, rolety, żaluzje , duże drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.06.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Bez rolet ciężko by było GGWC pomaga ale pamiętam pierwsze lato klima by się przydała cholerna wilgoć była chyba jeszcze tynki i posadzki puszczały. W zeszłym roku było jako tako w tym póki co lux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 20.06.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Pergole, tarasole, żagle słoneczne, drzewa itp pergotenda https://forum.muratordom.pl/showthread.php?163104-pergotenda-(pergola-ze-zwijanym-dachem-z-materiału)/page8 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?346695-Zadaszenie-tarasu-10-5m-x-7-5m&p=7657042&viewfull=1#post7657042 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 20.06.2018 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 (edytowane) Jeżeli masz przeszklenia od południa do samej podłogi to okap 100cm niewiele pomoże. Ja mam 240 cm taras i tak słonko zagląda ( zwłaszcza od południowego zachodu ). Rozwiązanie to markizy, rolety, żaluzje , duże drzewa. Pomoże na południowe słońce. U Ciebie widocznie nie pomaga bo zachodnie dowala. Ale na południowe 100cm wystarcza. 240cm taras masz, hm? a taras to przecież nie chroni przed słońcem. No chyba, że masz na myśli zadaszony taras? Edytowane 20 Czerwca 2018 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 20.06.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 A jakaś wysoka pergola z roślinnością, póki drzewa nie urosną? Chodzi mi o konstrukcje w rodzaju daszka czymś obrośniętego, choćby winobluszczem. Latem zasłania, zimą nie przeszkadza, bo jest wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.06.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Minusem jednak jest to, że bryła domu nie będzie już prosta tylko będą załamania z wcięciami przez co będzie mniej energooszczędna. ...... DOM PARTEROWY bez poddasza użytkowego. Parter to jedyna słuszna kondygnacja domu Jak planujesz parterówkę to po co martwisz się o bryłę z załamaniami i wycięciami powyżej izolowanej części? Ocieplasz ściany i strop, bez ocieplana połaci. Robisz solidny okap nad oknami od strony południowej. Elementy wystające poza obszarem izolowanym nie mają znaczącego wpływu na energooszczędność. Wiem że taka tradycyjna bryła nie każdemu musi się podobać, ale okap działa tak jak poniżej na zdjęciach. Listopad: Grudzień: Maj: Lato: Godziny robienia zdjęć nie są idealnie te same, ale takie zdjęcia znalazłem w blogu na szybko. Zimą mam oświetloną ścianę odległą o jakieś 6m od okna tarasowego. Latem słońce wchodzi na podłogę max na kilkadziesiąt centymetrów, ale nie w środku dnia. Wiadomo o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 21.06.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 (edytowane) No tak. Tylko mnie zależy na bezokapowym dachu Myślę jeszcze nad takim rozwiązaniem, ale tutaj chyba mogą powstać tylko dodatkowe mostki i chyba nie ma sensu: http://prntscr.com/jx3n13 Edytowane 21 Czerwca 2018 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 21.06.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Są specjalne łączniki balkonowe, które minimalizują mostki.Coś takiego (pierwszy lepszy link z google): http://www.halfen.com/pl/2084/produkty/systemy-zbrojeniowe/hit-laczniki-balkonowe/wprowadzenie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.06.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Pomoże na południowe słońce. U Ciebie widocznie nie pomaga bo zachodnie dowala. Ale na południowe 100cm wystarcza. 240cm taras masz, hm? a taras to przecież nie chroni przed słońcem. No chyba, że masz na myśli zadaszony taras? Taki taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 21.06.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Taki taras to jakiś dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts