Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona przed przegrzewaniem od strony południowej

Recommended Posts

Witam. Cały czas rozmyślam jak rozwiązać najlepiej problem przegrzewania od strony południowej.

Zadaszenie 100 cm wydaje się najlepszym rozwiązaniem ponieważ słońce od południa w letnie pory roku nie dostaje się do środka domu, mam na myśli dokładnie takie rozwiązanie:

http://www.projektstodola.pl/wp-content/uploads/2018/05/IMG_20180505_094911-001b-1170x508.jpg Dodatkowo będą zamontowane żaluzje fasadowe.

Minusem jednak jest to, że bryła domu nie będzie już prosta tylko będą załamania z wcięciami przez co będzie mniej energooszczędna.

Zna ktoś może lepsze rozwiązanie ? Pozostawić bryłę prostą, ale co dalej ? Same żaluzje fasadowe bez zadaszenia myślę, że to będzie za mało no i będzie trzeba od godziny 12 do 16 mieć zasłonięte okna co mija się z celem bo duże okna i ciągle zasłonięte ... hm ?

DOM PARTEROWY bez poddasza użytkowego. Parter to jedyna słuszna kondygnacja domu :)

Edytowane przez MateuszMateusz

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DOM PARTEROWY bez poddasza użytkowego. Dom Parterowy to jedyna słuszna kondygnacja domu :)

Klima... hm.... to nie jest rozwiązanie na etapie projektu domu.

"Kwestia odpowiedniego ocieplenia" a co ma ocieplenie do przegrzewania poprzez promienie słoneczne wpadająca przez przeszklenia ? :D

Jeżeli masz przeszklenia od południa do samej podłogi to okap 100cm niewiele pomoże. Ja mam 240 cm taras i tak słonko zagląda ( zwłaszcza od południowego zachodu ). Rozwiązanie to markizy, rolety, żaluzje , duże drzewa.

Pomoże na południowe słońce. U Ciebie widocznie nie pomaga bo zachodnie dowala. Ale na południowe 100cm wystarcza. 240cm taras masz, hm? a taras to przecież nie chroni przed słońcem. No chyba, że masz na myśli zadaszony taras?

Minusem jednak jest to, że bryła domu nie będzie już prosta tylko będą załamania z wcięciami przez co będzie mniej energooszczędna.

......

DOM PARTEROWY bez poddasza użytkowego. Parter to jedyna słuszna kondygnacja domu :)

Jak planujesz parterówkę to po co martwisz się o bryłę z załamaniami i wycięciami powyżej izolowanej części? Ocieplasz ściany i strop, bez ocieplana połaci. Robisz solidny okap nad oknami od strony południowej. Elementy wystające poza obszarem izolowanym nie mają znaczącego wpływu na energooszczędność.

Wiem że taka tradycyjna bryła nie każdemu musi się podobać, ale okap działa tak jak poniżej na zdjęciach.

Listopad:

dom-z8.jpg

Grudzień:

dom-zima.jpg

Maj:

wiosna.jpg

Lato:

sprzatanie5.jpg

Godziny robienia zdjęć nie są idealnie te same, ale takie zdjęcia znalazłem w blogu na szybko. Zimą mam oświetloną ścianę odległą o jakieś 6m od okna tarasowego. Latem słońce wchodzi na podłogę max na kilkadziesiąt centymetrów, ale nie w środku dnia. Wiadomo o co chodzi.