Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona przed przegrzewaniem od strony południowej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A salon z oknami od południa to w okresie jesień-zima raczej depresyjnie działa.

Dlatego dla zdrowia psychicznego mam salon z oknem tarasowym od północy :-)

Wiem, wiem pewnie się przejęzyczyłeś.

Ja nie mam działki 1000m2 tylko kilka hektarów i z własnym zagajnikiem. Mogę zawsze twarz wystawić do słońca nie narażając się na podglądanie sąsiadów.

A poza tym, dom jest tak skonstruowany (wieniec jest nadprożami dla okien) że mogę piłą do gazobetonu wyciąć fragment ściany i wstawić w sypialniach okna od południa.

Nawet kiedyś rozważałem takie poziome szczelinowe okna.

Pozdrawiam

Cezary

Dlatego dla zdrowia psychicznego mam salon z oknem tarasowym od północy :-)

Wiem, wiem pewnie się przejęzyczyłeś.

Ja nie mam działki 1000m2 tylko kilka hektarów i z własnym zagajnikiem. Mogę zawsze twarz wystawić do słońca nie narażając się na podglądanie sąsiadów.

A poza tym, dom jest tak skonstruowany (wieniec jest nadprożami dla okien) że mogę piłą do gazobetonu wyciąć fragment ściany i wstawić w sypialniach okna od południa.

Nawet kiedyś rozważałem takie poziome szczelinowe okna.

Pozdrawiam

Cezary

Oczywiście miała być północ. Chociaż ja nie do końca rozumiem twój wybór o braku okien od południa (przecieże sam piszesz że las daje Ci cień w lecie), to szanuję go. Twój dom ma się podobać i służyć Tobie i twojej rodzinie a nie użytkownikom forum. Pozdrawiam.

Edytowane przez surgi22

Cień na ścianę południową rzuca tylko rząd modrzewi, to nie las.

Zagajnik mam na północ od domu i ładniejszy widok z okna, ale głównym powodem decyzji usytuowania tarasu od północy było właśnie brak przegrzewania w lecie. I to zarówno samego salonu jak i podłogi tarasu.

Po za tym, od północy jest bardzo ładne rozproszone światło, bardzo pożądane n/p w malarskich atelier.

I dziękuję za Twoje ostatnie zdanie.

Pozdrawiam

Cezary

W jaki sposób zabezpieczają się przed przegrzewaniem w krajach południowych ?
Właśnie jestem w jednym kraju południowym ;)Jak się zabezpieczają ?Prawie każdy dom ma rolety zewnętrze (te nowsze domy). Stare domu mają malutki okna i okiennice. Dodatkowo okna mają powłoki lustrzane które dodatkowo odbijają slońce. Oczywiście każdy dom ma klimę.Dodatkowo każdy dom ma balkon (taras) i minumum 1-1,5m "zadaszenie".U siebie miałem ten sam problem. Dach bezokapowy , wszystkie pomieszczenia od poludnia i to od całego południa , duuuuże przeszklenia i saunna w domu. Zamontowałem rolety zewnętrze + klima. Nie zdążyłem jeszcze przetestować , bo trafił się wyjazd , ale sądzę że jak w krajach cieplejszych niż PL rolety się sprawdzają , to i u nas się sprawdzą ...

@kaszpir rolety pewnie zrobią swoje, ale czy teraz nie wolałbyś jakiegoś zadaszenia/wnęki ? rozwiązanie na poziomie projektu domu ? np. coś takiego jak wkleiłem na zdjęciu w moim pierwszym poście? mowa o tym zdjęciu projektu domu stodoły z okapem dzięki któremu słońce południowe latem nie wchodzi do domu.