MateuszMateusz 21.06.2018 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Taki taras. W Twojej sytuacji od południa chroni i na pewno nie wchodzi słońce południowe, a od zachodu wchodzi bezproblemowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.06.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Dramat to jest ta ładna klima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.06.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 (edytowane) No pełny dramat. Dlatego męczę się. Edytowane 21 Czerwca 2018 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 22.06.2018 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 surgi, o kurde, ale kamuflaż da się tam wysiedzieć ? czy sauna ? nie wolałeś żagla ? jakiś przewiew chociaż byłby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.06.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 W jaki sposób zabezpieczają się przed przegrzewaniem w krajach południowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 22.06.2018 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 d7d np. robią tarasy i duże okna od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 22.06.2018 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 surgi. te markizy u góry bardzo to uciążliwe w użytkowaniu czy da się z tym żyć? zadowolony jesteś z takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.06.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Markizy są Ok. Można mniej korzystać z rolet. Jedynie przy silnych podmuchach wiatru chowają się i zostają rolety. ZIPy na dole są b.fajne zdecydowanie poprawa komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.06.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Ciekaw czy ktoś mnie przebije w ochronie przed przegrzewaniem od strony południowej 20 cm Etixx Dodatkowo cień na ścianie z widocznych modrzewi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.06.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Ciekaw czy ktoś mnie przebije w ochronie przed przegrzewaniem od strony południowej 20 cm Etixx Dodatkowo cień na ścianie z widocznych modrzewi. Czemu służy brak okien od południa ? Bo że sprzyja brakowi słońca jesień -zima to pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.06.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Czemu służy brak okien od południa ? Bo że sprzyja brakowi słońca jesień -zima to pewne. Tak chciałem, świadoma decyzja. W salonie mam taras od północy i okna wsch/zach. W sypialniach wschodnie i zachodnie. Żona na sypialnie wybrała zachód, aby rano było ciemno. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.06.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Przy roletach nie masz tego problemu - masz tak długo ciemno jak chcesz. A salon z oknami od południa to w okresie jesień-zima raczej depresyjnie działa. Ale o gustach nie dyskutuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 22.06.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 A salon z oknami od południa to w okresie jesień-zima raczej depresyjnie działa. Dlatego dla zdrowia psychicznego mam salon z oknem tarasowym od północy Wiem, wiem pewnie się przejęzyczyłeś. Ja nie mam działki 1000m2 tylko kilka hektarów i z własnym zagajnikiem. Mogę zawsze twarz wystawić do słońca nie narażając się na podglądanie sąsiadów. A poza tym, dom jest tak skonstruowany (wieniec jest nadprożami dla okien) że mogę piłą do gazobetonu wyciąć fragment ściany i wstawić w sypialniach okna od południa. Nawet kiedyś rozważałem takie poziome szczelinowe okna. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.06.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Dlatego dla zdrowia psychicznego mam salon z oknem tarasowym od północy Wiem, wiem pewnie się przejęzyczyłeś. Ja nie mam działki 1000m2 tylko kilka hektarów i z własnym zagajnikiem. Mogę zawsze twarz wystawić do słońca nie narażając się na podglądanie sąsiadów. A poza tym, dom jest tak skonstruowany (wieniec jest nadprożami dla okien) że mogę piłą do gazobetonu wyciąć fragment ściany i wstawić w sypialniach okna od południa. Nawet kiedyś rozważałem takie poziome szczelinowe okna. Pozdrawiam Cezary Oczywiście miała być północ. Chociaż ja nie do końca rozumiem twój wybór o braku okien od południa (przecieże sam piszesz że las daje Ci cień w lecie), to szanuję go. Twój dom ma się podobać i służyć Tobie i twojej rodzinie a nie użytkownikom forum. Pozdrawiam. Edytowane 23 Czerwca 2018 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 23.06.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Cień na ścianę południową rzuca tylko rząd modrzewi, to nie las.Zagajnik mam na północ od domu i ładniejszy widok z okna, ale głównym powodem decyzji usytuowania tarasu od północy było właśnie brak przegrzewania w lecie. I to zarówno samego salonu jak i podłogi tarasu. Po za tym, od północy jest bardzo ładne rozproszone światło, bardzo pożądane n/p w malarskich atelier. I dziękuję za Twoje ostatnie zdanie. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.06.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 A jak to się odbije na koszach ogrzewania zimą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.06.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Bez przesady , dramatu nie będzie. Dom dobrze ocieplony. Ja też mam 5 okien od północy ( w tym łazienkowe ) i nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.06.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 W jaki sposób zabezpieczają się przed przegrzewaniem w krajach południowych ?Właśnie jestem w jednym kraju południowym ;)Jak się zabezpieczają ?Prawie każdy dom ma rolety zewnętrze (te nowsze domy). Stare domu mają malutki okna i okiennice. Dodatkowo okna mają powłoki lustrzane które dodatkowo odbijają slońce. Oczywiście każdy dom ma klimę.Dodatkowo każdy dom ma balkon (taras) i minumum 1-1,5m "zadaszenie".U siebie miałem ten sam problem. Dach bezokapowy , wszystkie pomieszczenia od poludnia i to od całego południa , duuuuże przeszklenia i saunna w domu. Zamontowałem rolety zewnętrze + klima. Nie zdążyłem jeszcze przetestować , bo trafił się wyjazd , ale sądzę że jak w krajach cieplejszych niż PL rolety się sprawdzają , to i u nas się sprawdzą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 23.06.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 A jak to się odbije na koszach ogrzewania zimą?? Zapewne nijak. Za to znacznie się to odbije na braku kosztów chłodzenia w miesiące wiosenno-letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 24.06.2018 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 @kaszpir rolety pewnie zrobią swoje, ale czy teraz nie wolałbyś jakiegoś zadaszenia/wnęki ? rozwiązanie na poziomie projektu domu ? np. coś takiego jak wkleiłem na zdjęciu w moim pierwszym poście? mowa o tym zdjęciu projektu domu stodoły z okapem dzięki któremu słońce południowe latem nie wchodzi do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts