Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochrona przed przegrzewaniem od strony południowej

Recommended Posts

Teraz pytanie czy jak wzrastała temperatura o te 2-3 stopnie zimą to czy wówczas nie robiło się zbyt ciepło w domu ? Ile takich dni było mniej więcej w okresie grzewczym ?

Dopytuje bo coraz częściej widzę podział w nowym budownictwie. Sporo osób które budują któryś dom z kolei ucieka z przeszkleniami od południa: argumentuje to tym, że to co zimą zaoszczędzi na ogrzewaniu to i tak musi latem zapłacić za chłodzenie :D a w dodatku jak słońce podnosi zimą temperaturę to czuje dyskomfort zbyt wysokiej temperatury :) A latem rolety/żaluzje w dół. Natomiast od północy zrobi sobie duże przeszklenie bez okapu i nawet bez rolet i nie ma przegrzewania...

Osobiście obrałem kurs przeszkleń od południa. Mam nadzieje, że nie będę żałował.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie przesadzajmy z przegrzewaniem zimą od południa. Możesz zawsze ograniczyć nasłonecznienie, rozprowadzić ciepło po domu - WM czy proste otwarcie drzwi od pomieszczeń od południa na pozostałą część domu . Podstawą przy dużych przeszkleniach od południa jest sensowny sposób ochrony przed nadmiarem słońca latem ( nie muszą to być wyłącznie rolety czy żaluzje ) . W moim przypadku wjazd jest od północy , ogród od południa ( oddzielony od drogi domem ) i widok przez duże południowe na okna na ogród to relaks . Odwrotny układ byłby głupotą.

Wszystko zależy od usytuowania wjazdu. Ja np. mam od północy, więc taras będę miał na południe, a w zasadzie na południowy-zachód. I teraz uważam, że to jednak źle. Zysk 1-2 stopnie w słoneczne zimowe dni nie zrekompensuje mi znacznie większego nagrzewania się salonu z kuchnią w okresie wiosenno-letnim. Stąd zadecydowałem o konieczności wykonaniu zadaszenia tarasu, którego w projekcie nie ma. Projekt zakłada taras bez zadaszenia, co byłoby dla mnie męką od czerwca do sierpnia. Taki taras nie nadawałby się do użytku. Ja bym tam nie wysiedział w pełnym słońcu.

@kaszpir, jest szansa żebyś np. porobił fotki jak Twój domek się prezentuje ? oraz ta wiata ... najlepiej byłoby jakbyś wrzucił takie fotki do pierwszego posta. Wówczas nie trzeba szukać w Twoim wątku fotek bo podstron wątek ma mnóstwo. no chyba, że jakiegoś bloga prowadzisz? :)

Pozdrawiam

@kaszpir, jest szansa żebyś np. porobił fotki jak Twój domek się prezentuje ? oraz ta wiata ... najlepiej byłoby jakbyś wrzucił takie fotki do pierwszego posta. Wówczas nie trzeba szukać w Twoim wątku fotek bo podstron wątek ma mnóstwo. no chyba, że jakiegoś bloga prowadzisz? :)Pozdrawiam
Nie ma problemu. W piątek będziemy już z powrotem w domu (dziś w nocy wyjeżdżamy i czeka nas 2 dni drogi :( to jak będziemy na miejscu to zrobię zdjęcia. Nie żadnego bloga nie prowadzę , poza dziennikiem budowy do którego link jest w moim podpisie.

A czy folia przeciwsłoneczna zewnętrzna nie może być jednym z elementów ochrony przed nagrzewaniem pomieszczeń? Mając duże przeszklenia można pozwolić sobie na troszkę przyciemnienia a jednocześnie znacznie ograniczyć promieniowanie cieplne.
Co do folii.Producenci okien nie polecają montażu takich okien i montaż takiej folii jest równoznaczny z utratą gwarancji na okna.Rozmawiałem z producentem okien i powiedział mi że przy folii szyba dużo mocniej się nagrzewa i może powodować to pękanie szyb.Ja mam okna w kolorze grafitowym i na południe i już one są wręcz gorące ...Jedynie żałuję że nie kazałem od razu zamontować szyb typu "lustro" bo od razu ograniczyły by "ciekawość gapiów" i jednak choć trochę odbiły słońce. Z tego co rozmawiałem w zależności od zastosowanej szyby można ograniczyć nagrzewanie nawet do 30%. Może szału nie ma , ale zawsze to coś.Więc jak ktos chce takie mieć szyby to lepiej od razu przy zamawianiu okien takie pakiet szybowy zamówić .

Możesz pokazać przeszklenia od południa? i okap? ;-) 0,85 sam okap z pewnością nie mógłby wystarczyć bo krótszy niż 100cm i wyżej zapewne niż od razu nad oknem. Zaobserwuj czy np o 13 wchodzą promienie słońca do domu.

MateuszMateusz Obiecałem pomierzyć- podaje zweryfikowane wymiary.

1)Poziome odległości mierzone względem płaszczyzny szyby:

-płaszczyzna szyby 0 cm

-oś lameli żaluzji 10 cm

-krawędź elewacji 20 cm

- krawędź deski okapowej 100 cm (poprzednio podawałem ci wartość projektową i względem elewacji)

- krawędź rynny nabitej na desce 116 cm

2) Wysokości mierzone względem parapetu zewnętrznego okna:

- góra okna 225 cm

- dół deski okapowej 295 cm

- wysokość góry rynny 313 cm

Elewacja odchylona jest od idealnego kierunku południowego 13 stopni na zachód.

Czy słońce wpada o 13-tej do domu przy odsłoniętych żaluzjach... na razie nie da rady sprawdzić z powodu obecnej pogody.

Nie bój się okien południowych, szczególnie jeśli masz ładny widok z tych okien - ogród....Tak jak pisze surgi inna opcja byłaby bez sensu, tak też jest według mnie (choć nikt nikomu tego nie broni- budujesz dom dla siebie).

Pamiętaj jednak o tej maksymalnej powierzchni przeszkleń południowych w stosunku do powierzchni ściany - do 30% (wyczytałem to chyba w jakichś analizach dotyczących optymalnego zaprojektowania budynków pasywnych/energooszczędnych)

"Jedynie żałuję że nie kazałem od razu zamontować szyb typu "lustro" bo od razu ograniczyły by "ciekawość gapiów" i jednak choć trochę odbiły słońce."

@kaszpir, w moim przypadku jakbym robił zadaszenie, a inaczej nie widzę żeby robić okna od południa to takie szyby raczej nie miałyby sensu bo promienie słońca nie będą od kwietnia dotykać moich szyb - chyba dobrze myślę, tak ? :)

Jak poprawnie wpisać żeby znaleźć jakieś info o tym bo jak wpisuje to tylko folie mi znajduje ...

Edytowane przez MateuszMateusz