MateuszMateusz 25.06.2018 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Teraz pytanie czy jak wzrastała temperatura o te 2-3 stopnie zimą to czy wówczas nie robiło się zbyt ciepło w domu ? Ile takich dni było mniej więcej w okresie grzewczym ? Dopytuje bo coraz częściej widzę podział w nowym budownictwie. Sporo osób które budują któryś dom z kolei ucieka z przeszkleniami od południa: argumentuje to tym, że to co zimą zaoszczędzi na ogrzewaniu to i tak musi latem zapłacić za chłodzenie a w dodatku jak słońce podnosi zimą temperaturę to czuje dyskomfort zbyt wysokiej temperatury A latem rolety/żaluzje w dół. Natomiast od północy zrobi sobie duże przeszklenie bez okapu i nawet bez rolet i nie ma przegrzewania... Osobiście obrałem kurs przeszkleń od południa. Mam nadzieje, że nie będę żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.06.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Nie przesadzajmy z przegrzewaniem zimą od południa. Możesz zawsze ograniczyć nasłonecznienie, rozprowadzić ciepło po domu - WM czy proste otwarcie drzwi od pomieszczeń od południa na pozostałą część domu . Podstawą przy dużych przeszkleniach od południa jest sensowny sposób ochrony przed nadmiarem słońca latem ( nie muszą to być wyłącznie rolety czy żaluzje ) . W moim przypadku wjazd jest od północy , ogród od południa ( oddzielony od drogi domem ) i widok przez duże południowe na okna na ogród to relaks . Odwrotny układ byłby głupotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 26.06.2018 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Też jestem takiego zdania i trzymam kierunek, że przeszklenia od południa - projekt domu się rysuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.06.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Wszystko zależy od usytuowania wjazdu. Ja np. mam od północy, więc taras będę miał na południe, a w zasadzie na południowy-zachód. I teraz uważam, że to jednak źle. Zysk 1-2 stopnie w słoneczne zimowe dni nie zrekompensuje mi znacznie większego nagrzewania się salonu z kuchnią w okresie wiosenno-letnim. Stąd zadecydowałem o konieczności wykonaniu zadaszenia tarasu, którego w projekcie nie ma. Projekt zakłada taras bez zadaszenia, co byłoby dla mnie męką od czerwca do sierpnia. Taki taras nie nadawałby się do użytku. Ja bym tam nie wysiedział w pełnym słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.06.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 My mamy postawioną wiatę z zadaszeniem kilka metrów od domu i tak jemy sobie obiady i wypoczywamy. A taras bezpośrednio przy domu (bez zadaszenia) służy do wygrzewania się i do kąpieli słonecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 27.06.2018 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 @Robinson74, Nie zawsze wszystko zależy od usytuowania wjazdu. U mnie np. wjazd od zachodu więc mam wybór czy taras robić od północy czy od południa ... Mieszkasz już? Co to za projekt domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 27.06.2018 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 @kaszpir, jest szansa żebyś np. porobił fotki jak Twój domek się prezentuje ? oraz ta wiata ... najlepiej byłoby jakbyś wrzucił takie fotki do pierwszego posta. Wówczas nie trzeba szukać w Twoim wątku fotek bo podstron wątek ma mnóstwo. no chyba, że jakiegoś bloga prowadzisz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 27.06.2018 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A czy folia przeciwsłoneczna zewnętrzna nie może być jednym z elementów ochrony przed nagrzewaniem pomieszczeń? Mając duże przeszklenia można pozwolić sobie na troszkę przyciemnienia a jednocześnie znacznie ograniczyć promieniowanie cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2018 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 @kaszpir, jest szansa żebyś np. porobił fotki jak Twój domek się prezentuje ? oraz ta wiata ... najlepiej byłoby jakbyś wrzucił takie fotki do pierwszego posta. Wówczas nie trzeba szukać w Twoim wątku fotek bo podstron wątek ma mnóstwo. no chyba, że jakiegoś bloga prowadzisz? :)PozdrawiamNie ma problemu. W piątek będziemy już z powrotem w domu (dziś w nocy wyjeżdżamy i czeka nas 2 dni drogi to jak będziemy na miejscu to zrobię zdjęcia. Nie żadnego bloga nie prowadzę , poza dziennikiem budowy do którego link jest w moim podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.06.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 A czy folia przeciwsłoneczna zewnętrzna nie może być jednym z elementów ochrony przed nagrzewaniem pomieszczeń? Mając duże przeszklenia można pozwolić sobie na troszkę przyciemnienia a jednocześnie znacznie ograniczyć promieniowanie cieplne.Co do folii.Producenci okien nie polecają montażu takich okien i montaż takiej folii jest równoznaczny z utratą gwarancji na okna.Rozmawiałem z producentem okien i powiedział mi że przy folii szyba dużo mocniej się nagrzewa i może powodować to pękanie szyb.Ja mam okna w kolorze grafitowym i na południe i już one są wręcz gorące ...Jedynie żałuję że nie kazałem od razu zamontować szyb typu "lustro" bo od razu ograniczyły by "ciekawość gapiów" i jednak choć trochę odbiły słońce. Z tego co rozmawiałem w zależności od zastosowanej szyby można ograniczyć nagrzewanie nawet do 30%. Może szału nie ma , ale zawsze to coś.Więc jak ktos chce takie mieć szyby to lepiej od razu przy zamawianiu okien takie pakiet szybowy zamówić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketjof 27.06.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Możesz pokazać przeszklenia od południa? i okap? 0,85 sam okap z pewnością nie mógłby wystarczyć bo krótszy niż 100cm i wyżej zapewne niż od razu nad oknem. Zaobserwuj czy np o 13 wchodzą promienie słońca do domu. MateuszMateusz Obiecałem pomierzyć- podaje zweryfikowane wymiary. 1)Poziome odległości mierzone względem płaszczyzny szyby: -płaszczyzna szyby 0 cm -oś lameli żaluzji 10 cm -krawędź elewacji 20 cm - krawędź deski okapowej 100 cm (poprzednio podawałem ci wartość projektową i względem elewacji) - krawędź rynny nabitej na desce 116 cm 2) Wysokości mierzone względem parapetu zewnętrznego okna: - góra okna 225 cm - dół deski okapowej 295 cm - wysokość góry rynny 313 cm Elewacja odchylona jest od idealnego kierunku południowego 13 stopni na zachód. Czy słońce wpada o 13-tej do domu przy odsłoniętych żaluzjach... na razie nie da rady sprawdzić z powodu obecnej pogody. Nie bój się okien południowych, szczególnie jeśli masz ładny widok z tych okien - ogród....Tak jak pisze surgi inna opcja byłaby bez sensu, tak też jest według mnie (choć nikt nikomu tego nie broni- budujesz dom dla siebie). Pamiętaj jednak o tej maksymalnej powierzchni przeszkleń południowych w stosunku do powierzchni ściany - do 30% (wyczytałem to chyba w jakichś analizach dotyczących optymalnego zaprojektowania budynków pasywnych/energooszczędnych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 27.06.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 najlepsze rozwiązanie to : czujnik nasłonecznienia który steruje roleta zewnętrznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 28.06.2018 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 (edytowane) "Jedynie żałuję że nie kazałem od razu zamontować szyb typu "lustro" bo od razu ograniczyły by "ciekawość gapiów" i jednak choć trochę odbiły słońce." @kaszpir, w moim przypadku jakbym robił zadaszenie, a inaczej nie widzę żeby robić okna od południa to takie szyby raczej nie miałyby sensu bo promienie słońca nie będą od kwietnia dotykać moich szyb - chyba dobrze myślę, tak ? Jak poprawnie wpisać żeby znaleźć jakieś info o tym bo jak wpisuje to tylko folie mi znajduje ... Edytowane 28 Czerwca 2018 przez MateuszMateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 28.06.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Już pisałem że występuje promieniowanie rozproszone i ma nie mały udział w nagrzewaniu wnętrza. W goolarkę wpisz:folie okiennefolie przeciwsłoneczne PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszMateusz 28.06.2018 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 @cezary, dzięki, ale mnie folie nie interesują - myślałem, że to o czym napisał kaszpir to jest to rozwiązanie w oknie, jakieś szkło specjalnie, a nie folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts