Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam całą społeczność Muratora. Jesteście dla mnie kopalnią wiedzy. No to teraz kilka słów o mnie: od ubiegłego tygodnia jestem właścicielką działki budowlanej. Od wczoraj architekt zajął się tzw.papierologią a geodetka zajmie się -na razie-mapką.Projekt zakupiony: Talia Mała.

Jednym słowem-"żarty się skończyły". Jestem na etapie rozmów z potencjalnymi wykonawcami.Trzymajcie kciuki

Witam skoro świt.Oczywiście zaczynam dzień od lektury forum i cenne rady zapisuje w kajeciku! Tak,tak-założyłam sobie taki kajecik ,w którym zapisuję wszystko co ma związek z budową. Jestem w dość specyficznej sytuacji bo nie mogę sobie pozwolić na "skuchę".Z dwóch/najmniej/powodów:pesel i gotówka hi,hi,hi! O tym ,że ja jestem osobą decyzyjną-nie wspomnę.Powiem tak:z moich wstępnych rozmów wynika,że rozmówcy traktują mnie normalnie.No może wyjątkiem był właściciel jednego z tartaków!Mam nadzieję,że tacy szowiniści odchodzą do lamusa.

Witam skoro świt.Oczywiście zaczynam dzień od lektury forum i cenne rady zapisuje w kajeciku! Tak,tak-założyłam sobie taki kajecik ,w którym zapisuję wszystko co ma związek z budową. Jestem w dość specyficznej sytuacji bo nie mogę sobie pozwolić na "skuchę".Z dwóch/najmniej/powodów:pesel i gotówka hi,hi,hi! O tym ,że ja jestem osobą decyzyjną-nie wspomnę.Powiem tak:z moich wstępnych rozmów wynika,że rozmówcy traktują mnie normalnie.No może wyjątkiem był właściciel jednego z tartaków!Mam nadzieję,że tacy szowiniści odchodzą do lamusa.

Kajecik super sprawa! Też taki mam z zakładkami tynkarz, elektryk, hydraulika, wykończeniówka, hurtownie. Numery telefonów, z cennikiem i kto polecał. Po kilku miesiącach od rozpoczęcia budowy jest na prawdę przydatny. Co do podejścia. Mam nadzieję, że będziesz miała więcej szczęścia niż ja przynajmniej z hurtowniami. Trzymam kciuki. Powodzenia!

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam i odpowiadam:forma tego topiku -to takie moje przemyślenia i głównie pytania.Z pewnoscią nie dziennik budowy!Jestr ich tu na stronie tyle,że nie widzę potrzeby dokładania nowego.

jajmar-nie bardzo wiem co masz na myśli umieszczając tutaj tak "błyskotliwy" wpis.

Martyna25 dziękuje za słowa otuchy.

Znalazłam wykonawcę,papierologia od ubiegłego tygodnia nabrała mocy urzędowej i czytam do "upojenia" to forum.Dzięki niemu "zabłysnęłam"wiedzą ale głównie asertywnością w kontakcie z architektem i wykonawcą!.To będzie mój dom i to są moje pieniądze,które -mam nadzieję-wydam rozsądnie.

No i pojawiło się pytanie:z jakiego materiału zrobić ściany dzałowe aby były jak najbardziej dźwięko-chłonne?Nie wiem czy dobrze się wyraziłam:innymi slowy chodzi mi o to aby np.synuś słuchający za scianą muzyki nie przyprawił mnie o palpitacje serca;) Dom będzie z ytonga.Czy silka spelni funkcje "wygłuszacza"?

Jeśli ścianki działowe nie mają "nic do gadania" to jakie widzisz rozwiązanie?Dom będzie parterowy ze stropem drewnianym-bez łażenia po nim:) Prawdę mówiąc mam mieszane uczucia odnośnie wpływu rodzaju materiału budowlanego na akustykę.Podam przykład:będąc nad morzem w pensjonacie-na szczęście dla mnie/ pod koniwc mojego pobytu-w pokoju obok pojawili się ludzie z małym dzieckiem.Oniemiałam-miałam wrażenie,że jesteśmy razem w pokoju!No i wyszło tzw.szydło z worka:ścianki działowe były kartonowo jakieś tam:bash:Czyli materiał ma znaczenie.Czy się mylę?

Nie widzę, żeby ktokolwiek powiedział, że ścianki nie mają nic do gadania. Oczywiście, że sa kluczowe, a wybierając pomiędzy silką, porothermem i betonem komórkowym ,silka zapewni najlepszą izolację akustyczną. Oczywiście nalezy się liczyć z tym, że 12cm ścianki cudów nie zrobi, ale do karton-gipsu nie będzie porównania.

• 5 weeks później...

Jak dla mnie projekt bardzo fajny. Mały prosty domek, co więcej potrzeba-gratulacje. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. (Hieny tylko czekają żeby Cię wypunktować)

Nie wiem czy jestem ciut dalej niż Ty, ja mam już przyłącza na działce i papiery i czekam na "milczącą zgodę" czy jakoś tak (buduję na zgłoszenie) Trzymam kciuki

Budowałem bardzo podobny dom, (zmodyfikowany Z7 z pracowni Z500). Zmieniłem kształt okien w łazience i kotłowni (maja taką samą wysokość jak pozostałe). Wydaje mi się, że wygląda to lepiej niż w wersji pokazanej na projekcie. Dodaliśmy również dach nad tarasem. Pomyśl, czy nie przydała by się druga łazienka, przynajmniej WC z umywalką. Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na zbyt małą powierzchnię do przechowywania różnych rzeczy - mamy garaż wolnostojący i to nas ratuje. Generalnie projekt jest super. Powodzenia.