Zuzka nowa 22.06.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Witam całą społeczność Muratora. Jesteście dla mnie kopalnią wiedzy. No to teraz kilka słów o mnie: od ubiegłego tygodnia jestem właścicielką działki budowlanej. Od wczoraj architekt zajął się tzw.papierologią a geodetka zajmie się -na razie-mapką.Projekt zakupiony: Talia Mała.Jednym słowem-"żarty się skończyły". Jestem na etapie rozmów z potencjalnymi wykonawcami.Trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzka nowa 23.06.2018 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Witam skoro świt.Oczywiście zaczynam dzień od lektury forum i cenne rady zapisuje w kajeciku! Tak,tak-założyłam sobie taki kajecik ,w którym zapisuję wszystko co ma związek z budową. Jestem w dość specyficznej sytuacji bo nie mogę sobie pozwolić na "skuchę".Z dwóch/najmniej/powodów:pesel i gotówka hi,hi,hi! O tym ,że ja jestem osobą decyzyjną-nie wspomnę.Powiem tak:z moich wstępnych rozmów wynika,że rozmówcy traktują mnie normalnie.No może wyjątkiem był właściciel jednego z tartaków!Mam nadzieję,że tacy szowiniści odchodzą do lamusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 29.06.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Witam skoro świt.Oczywiście zaczynam dzień od lektury forum i cenne rady zapisuje w kajeciku! Tak,tak-założyłam sobie taki kajecik ,w którym zapisuję wszystko co ma związek z budową. Jestem w dość specyficznej sytuacji bo nie mogę sobie pozwolić na "skuchę".Z dwóch/najmniej/powodów:pesel i gotówka hi,hi,hi! O tym ,że ja jestem osobą decyzyjną-nie wspomnę.Powiem tak:z moich wstępnych rozmów wynika,że rozmówcy traktują mnie normalnie.No może wyjątkiem był właściciel jednego z tartaków!Mam nadzieję,że tacy szowiniści odchodzą do lamusa. Kajecik super sprawa! Też taki mam z zakładkami tynkarz, elektryk, hydraulika, wykończeniówka, hurtownie. Numery telefonów, z cennikiem i kto polecał. Po kilku miesiącach od rozpoczęcia budowy jest na prawdę przydatny. Co do podejścia. Mam nadzieję, że będziesz miała więcej szczęścia niż ja przynajmniej z hurtowniami. Trzymam kciuki. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Jaką formę ma mieć ten temat? Bo jeśli dziennika budowy to wypadałoby przenieść do innego działu forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.07.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jaką formę ma mieć ten temat? Bo jeśli dziennika budowy to wypadałoby przenieść do innego działu forum. Inwestor testuje samowolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna25 18.07.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Świetnie gratulację! Powodzenia i dużo wytrwałości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juslok 10.08.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzka nowa 07.10.2018 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Witam i odpowiadam:forma tego topiku -to takie moje przemyślenia i głównie pytania.Z pewnoscią nie dziennik budowy!Jestr ich tu na stronie tyle,że nie widzę potrzeby dokładania nowego.jajmar-nie bardzo wiem co masz na myśli umieszczając tutaj tak "błyskotliwy" wpis.Martyna25 dziękuje za słowa otuchy. Znalazłam wykonawcę,papierologia od ubiegłego tygodnia nabrała mocy urzędowej i czytam do "upojenia" to forum.Dzięki niemu "zabłysnęłam"wiedzą ale głównie asertywnością w kontakcie z architektem i wykonawcą!.To będzie mój dom i to są moje pieniądze,które -mam nadzieję-wydam rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzka nowa 07.10.2018 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 No i pojawiło się pytanie:z jakiego materiału zrobić ściany dzałowe aby były jak najbardziej dźwięko-chłonne?Nie wiem czy dobrze się wyraziłam:innymi slowy chodzi mi o to aby np.synuś słuchający za scianą muzyki nie przyprawił mnie o palpitacje serca;) Dom będzie z ytonga.Czy silka spelni funkcje "wygłuszacza"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2018 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 nie. Aby odseparować akustycznie potrzeba pomyśleć nad całą konstrukcją domu a nie tylko nad materiałem ściany działowej. Drgania przenoszą się tez przez stropy, drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.10.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Obawiam się, że na Synusia słuchającego muzyki to nic nie pomoże. Natomiast na inne rzeczy najlepsza będzie jednak silka. Warto też postawić ściany działowe na papie.Trochę to wytłumi przenoszenie dźwięku na / przez strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzka nowa 07.10.2018 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Jeśli ścianki działowe nie mają "nic do gadania" to jakie widzisz rozwiązanie?Dom będzie parterowy ze stropem drewnianym-bez łażenia po nim:) Prawdę mówiąc mam mieszane uczucia odnośnie wpływu rodzaju materiału budowlanego na akustykę.Podam przykład:będąc nad morzem w pensjonacie-na szczęście dla mnie/ pod koniwc mojego pobytu-w pokoju obok pojawili się ludzie z małym dzieckiem.Oniemiałam-miałam wrażenie,że jesteśmy razem w pokoju!No i wyszło tzw.szydło z worka:ścianki działowe były kartonowo jakieś tam:bash:Czyli materiał ma znaczenie.Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.10.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Nie widzę, żeby ktokolwiek powiedział, że ścianki nie mają nic do gadania. Oczywiście, że sa kluczowe, a wybierając pomiędzy silką, porothermem i betonem komórkowym ,silka zapewni najlepszą izolację akustyczną. Oczywiście nalezy się liczyć z tym, że 12cm ścianki cudów nie zrobi, ale do karton-gipsu nie będzie porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzka nowa 07.10.2018 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Robaczywy-dziękuję. Jednym słowem-silka i...słuchawki dla synusia.Ewentualnie pokój obok kuchni:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 06.11.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Jak dla mnie projekt bardzo fajny. Mały prosty domek, co więcej potrzeba-gratulacje. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. (Hieny tylko czekają żeby Cię wypunktować)Nie wiem czy jestem ciut dalej niż Ty, ja mam już przyłącza na działce i papiery i czekam na "milczącą zgodę" czy jakoś tak (buduję na zgłoszenie) Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 11.11.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2018 Budowałem bardzo podobny dom, (zmodyfikowany Z7 z pracowni Z500). Zmieniłem kształt okien w łazience i kotłowni (maja taką samą wysokość jak pozostałe). Wydaje mi się, że wygląda to lepiej niż w wersji pokazanej na projekcie. Dodaliśmy również dach nad tarasem. Pomyśl, czy nie przydała by się druga łazienka, przynajmniej WC z umywalką. Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na zbyt małą powierzchnię do przechowywania różnych rzeczy - mamy garaż wolnostojący i to nas ratuje. Generalnie projekt jest super. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts