sarnadaiv 23.06.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Dzień dobry. Mam na działce szambo które jakieś 20 lat wcześniej zostało zasypane gruzem,ziemią ,popiołem ..Wpadłem na pomysł żeby odkopać zbiornik i przeznaczyć na deszczówkę.Czy ktoś się podejmował takiego zadania?Szambo składa się z 5 kręgów wkopanych w ziemię, ma jakieś 34 lata i w chwili zasypywania było w bardzo dobrym stanie.Podczas prac do wentylacji używał bym wydajnego wentylatora kanałowego tylko nie wiem czy lepiej wtłaczać świeże powietrze ,czy może wypompowywać ewentualne szkodliwe gazy.Wiem też, że będę musiał szczeliny miedzy kręgami uszczelnić i dno.Co o tym sądzicie ? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 23.06.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 E nie martw się za bardzo wentylacją , odkopuj i dużo wypoczywaj aby miało czas odgazowywać , jak głowa powyżej poziomu ziemi to zbędne. Jak masz wentylator to się przyda do chłodzenia spoconych ciał, bo solo to aktualnie dobre tylko w kinie. A i BHP zaleca nadzór i pomoc z liną. Bo szambo ma zwyczaj fermentować i gazować . Zatem najpierw pomocne dłonie i zapewniony wywóz wykopanej sterty. W znanej mi bliżej tragedii dwóch zmarło przy czyszczeniu osadnika w oczyszczalni . Sama komorę sprawdzili ale przy kopaniu gó..na odsłoniło wlot kanału . I wypełniło tlenkiem węgla , drugi zszedł pomagać i też został Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarnadaiv 23.06.2018 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ok . Dziękuję za dobre rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Jak masz miejsce na działce to wkop drugi zbiornik szczelny. Grunt wokół szamba został nafaszerowany nieczystościami, tak samo z betonem, powierzchnią itd. Taka deszczówka nie będzie się nadawała do podlewania. Poza tym miałeś dziurawe szambo, nie ma co się tym chwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarnadaiv 23.06.2018 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ok. Jest to jakieś rozwiązanie, miejsce na dziełce jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.06.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ok. Jest to jakieś rozwiązanie, miejsce na dziełce jest. Ale nim zaczniesz kopac popatrz sobie na historyczne dane o opadach latem, gdy potrzebujesz podlewac rosliny. Sprawdz ile potrzebujesz wylac wody na jedno podlewanie i policz na jak dlugo taki zbiornik kilka m3 Ci starczy. Bo po mojemu gdy bedziesz potrzebowal podlewac to zbiornik bedzie glownie pusty. A gdy pada i podlewac nie trzeba to jeden deszcz ten zbiornik napelni. No chyba ze zbiornik 20-30m3, to wtedy to zaczyna miec sens, choc nie ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 23.06.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Zbiornik na deszczówkę to minimum 10 m3 inaczej będzie słabo. Powierzchnia dachu razy średnioroczne opady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Zbiornik na deszczówkę do podlewania ogrodu nie ma sensu. Za długie mamy okresy suche, i za długie deszczowe. Czyli groszowa oszczędność, bo raz na kilka miesięcy da się podlać z tego ogródek. Chyba, że ktoś chce to wykorzystać do spłuczek - to wtedy długi okres deszczowy pozwoli co nieco wody zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.06.2018 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Zbiornik na deszczówkę do podlewania ogrodu nie ma sensu. Za długie mamy okresy suche, i za długie deszczowe. Czyli groszowa oszczędność, bo raz na kilka miesięcy da się podlać z tego ogródek. Chyba, że ktoś chce to wykorzystać do spłuczek - to wtedy długi okres deszczowy pozwoli co nieco wody zaoszczędzić. Wody tak. Ale vzy pieniedzy? Ale to wtedy trzeba przeliczyc na koszt wody. Bo u mnie sama woda to jakies 3pln. Niechbym 2m3 oszczedzil miesiecznie. Kilkadziesiat pln w roku. No chyba ze sie nie przyznajemy i bez opomiarowania po za licznikiem wodociagowym lejemy to do kanalizacji. Scieku sa zazwyczaj pare raxy drozsze. Ale to jest budowanie oszczednosci na oszustwie. Poziom "odkrecania" licznika elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.06.2018 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Wody tak. Ale vzy pieniedzy? Ale to wtedy trzeba przeliczyc na koszt wody. Bo u mnie sama woda to jakies 3pln. Niechbym 2m3 oszczedzil miesiecznie. Kilkadziesiat pln w roku. Czyli sama pompa z 10 lat będzie się zwracała. I oby tyle posłużyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarnadaiv 24.06.2018 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Dziękuję. Po przeczytaniu wszystkich postów mój zapał co do zbiornika bardzo osłabł. Generalnie szambo które opisałem na początku to mam takie dwa . Razem może tam wejdzie 8tys litrów no ale woda z niego będzie słaba. A zbiornik który mógłbym kupić teraz to 2,2 metra 3 za 1500zl. Może kiedyś się zdecyduje tylko dla samej satysfakcji że się ma "darmowa" wodę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.06.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Przy aktualnych cenach za wodę sprawa nieopłacalna, jak będzie po 50PLN m3 to kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.06.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dziękuję. Po przeczytaniu wszystkich postów mój zapał co do zbiornika bardzo osłabł. Generalnie szambo które opisałem na początku to mam takie dwa . Razem może tam wejdzie 8tys litrów no ale woda z niego będzie słaba. A zbiornik który mógłbym kupić teraz to 2,2 metra 3 za 1500zl. Może kiedyś się zdecyduje tylko dla samej satysfakcji że się ma "darmowa" wodę. Pozdrawiam Darmowa woda. Tiaa. Ja zbudowałem dom ze studnią głębinową. Miałem taka „darmową” wodę, ale jak się policzy: - studnia – 8tys - pompa – 2tys - obudowa studni – 1.5tys - hydrofor – 1tys - odżelaziacz – 3 tys. - miesięczny koszt eksploatacji – 20PLN (prąd do pompy i ścieki z płukania filtra) - koszt 25 letni – 22tys+ (+ bo diabli wiedzą co się przez taki czas popsuje) - co daje koszt miesięczny – 75PLN+ Za 75PLN mogę kupić 25m3 wody wodociągowej, to by nawet na podlewanie starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarnadaiv 14.07.2019 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Dzień dobry. Panowie wkopałem profesjonalny zbiornik 1800 l. Całość rury, pompa, zbrojenie i obsybka piaskowo cementowa wyszło 2000 zł. Jestem bardzo zadowolony. Zbiornik napełnia mi się w jeden deszcz. Przez wiosnę oprozniłem 5 zbiorników do dna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.07.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Dzień dobry. Panowie wkopałem profesjonalny zbiornik 1800 l. Całość rury, pompa, zbrojenie i obsybka piaskowo cementowa wyszło 2000 zł. Jestem bardzo zadowolony. Zbiornik napełnia mi się w jeden deszcz. Przez wiosnę oprozniłem 5 zbiorników do dna! 5*1,8m3*3,5=31,5zł Żeby 2000 zł wydane na zbiornik się zwróciło potrzebujesz 63,5 takich cykli. Czyli ile to lat? 30? A jak doliczysz koszt prądu to pompy, koszty jej wymiany (bo tyle na pewno nie pociągnie) to nigdy się nie zwróci. A jak ta woda uszkodzi system nawadniania, to dopłacisz do interesu. Dużo lepszy interes to te 2000zł wydać na studnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarnadaiv 15.07.2019 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Ok dziękuję Ci za wyliczenia. Ale i tak się jaram moim zbiornikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.07.2019 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 5*1,8m3*3,5=31,5zł Skąd.m bierzecie wodę po 3,5zł? U mnie 5zł, mam najtaniej w okolicy. Jednak studnia, to lepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.07.2019 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) Skąd.m bierzecie wodę po 3,5zł? 3,47 zł/m3 brutto wodociąg Piaseczno, Prażmów 3,52zł/m3, Warszawa drogo - 3,89zł/m3 Ale 5zł/m3 to masakra. Kilka postów wcześniej Jastrząb podliczył koszty studni. Wcale tak różowo nie jest. Nawet jak odejmiesz koszty uzdatniania i wodę używać będziesz tylko do podlewania (choć pytanie, jak wtedy zniesie to system nawadniania). Edytowane 19 Lipca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts