Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo na deszczówkę

sarnadaiv

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam na działce szambo które jakieś 20 lat wcześniej zostało zasypane gruzem,ziemią ,popiołem ..

Wpadłem na pomysł żeby odkopać zbiornik i przeznaczyć na deszczówkę.Czy ktoś się podejmował takiego zadania?

Szambo składa się z 5 kręgów wkopanych w ziemię, ma jakieś 34 lata i w chwili zasypywania było w bardzo dobrym stanie.

Podczas prac do wentylacji używał bym wydajnego wentylatora kanałowego tylko nie wiem czy lepiej wtłaczać świeże powietrze ,czy może wypompowywać ewentualne szkodliwe gazy.Wiem też, że będę musiał szczeliny miedzy kręgami uszczelnić i dno.

Co o tym sądzicie ?

Dziękuję

E nie martw się za bardzo wentylacją , odkopuj i dużo wypoczywaj aby miało czas odgazowywać , jak głowa powyżej poziomu ziemi to zbędne. Jak masz wentylator to się przyda do chłodzenia spoconych ciał, bo solo to aktualnie dobre tylko w kinie. A i BHP zaleca nadzór i pomoc z liną. Bo szambo ma zwyczaj fermentować i gazować . Zatem najpierw pomocne dłonie i zapewniony wywóz wykopanej sterty. W znanej mi bliżej tragedii dwóch zmarło przy czyszczeniu osadnika w oczyszczalni . Sama komorę sprawdzili ale przy kopaniu gó..na odsłoniło wlot kanału . I wypełniło tlenkiem węgla , drugi zszedł pomagać i też został

Ok. Jest to jakieś rozwiązanie, miejsce na dziełce jest.

Ale nim zaczniesz kopac popatrz sobie na historyczne dane o opadach latem, gdy potrzebujesz podlewac rosliny. Sprawdz ile potrzebujesz wylac wody na jedno podlewanie i policz na jak dlugo taki zbiornik kilka m3 Ci starczy. Bo po mojemu gdy bedziesz potrzebowal podlewac to zbiornik bedzie glownie pusty. A gdy pada i podlewac nie trzeba to jeden deszcz ten zbiornik napelni. No chyba ze zbiornik 20-30m3, to wtedy to zaczyna miec sens, choc nie ekonomiczny.

Zbiornik na deszczówkę do podlewania ogrodu nie ma sensu. Za długie mamy okresy suche, i za długie deszczowe. Czyli groszowa oszczędność, bo raz na kilka miesięcy da się podlać z tego ogródek.

Chyba, że ktoś chce to wykorzystać do spłuczek - to wtedy długi okres deszczowy pozwoli co nieco wody zaoszczędzić.

Zbiornik na deszczówkę do podlewania ogrodu nie ma sensu. Za długie mamy okresy suche, i za długie deszczowe. Czyli groszowa oszczędność, bo raz na kilka miesięcy da się podlać z tego ogródek.

Chyba, że ktoś chce to wykorzystać do spłuczek - to wtedy długi okres deszczowy pozwoli co nieco wody zaoszczędzić.

Wody tak. Ale vzy pieniedzy?

Ale to wtedy trzeba przeliczyc na koszt wody. Bo u mnie sama woda to jakies 3pln. Niechbym 2m3 oszczedzil miesiecznie. Kilkadziesiat pln w roku.

No chyba ze sie nie przyznajemy i bez opomiarowania po za licznikiem wodociagowym lejemy to do kanalizacji. Scieku sa zazwyczaj pare raxy drozsze. Ale to jest budowanie oszczednosci na oszustwie. Poziom "odkrecania" licznika elektrycznego.

Dziękuję. Po przeczytaniu wszystkich postów mój zapał co do zbiornika bardzo osłabł. Generalnie szambo które opisałem na początku to mam takie dwa . Razem może tam wejdzie 8tys litrów no ale woda z niego będzie słaba. A zbiornik który mógłbym kupić teraz to 2,2 metra 3 za 1500zl. Może kiedyś się zdecyduje tylko dla samej satysfakcji że się ma "darmowa" wodę. Pozdrawiam

Dziękuję. Po przeczytaniu wszystkich postów mój zapał co do zbiornika bardzo osłabł. Generalnie szambo które opisałem na początku to mam takie dwa . Razem może tam wejdzie 8tys litrów no ale woda z niego będzie słaba. A zbiornik który mógłbym kupić teraz to 2,2 metra 3 za 1500zl. Może kiedyś się zdecyduje tylko dla samej satysfakcji że się ma "darmowa" wodę. Pozdrawiam

Darmowa woda. Tiaa.

Ja zbudowałem dom ze studnią głębinową. Miałem taka „darmową” wodę, ale jak się policzy:

- studnia – 8tys

- pompa – 2tys

- obudowa studni – 1.5tys

- hydrofor – 1tys

- odżelaziacz – 3 tys.

- miesięczny koszt eksploatacji – 20PLN (prąd do pompy i ścieki z płukania filtra)

- koszt 25 letni – 22tys+ (+ bo diabli wiedzą co się przez taki czas popsuje)

- co daje koszt miesięczny – 75PLN+

Za 75PLN mogę kupić 25m3 wody wodociągowej, to by nawet na podlewanie starczyło.

• 1 year później...
Dzień dobry. Panowie wkopałem profesjonalny zbiornik 1800 l. Całość rury, pompa, zbrojenie i obsybka piaskowo cementowa wyszło 2000 zł. Jestem bardzo zadowolony. Zbiornik napełnia mi się w jeden deszcz. Przez wiosnę oprozniłem 5 zbiorników do dna!

5*1,8m3*3,5=31,5zł

Żeby 2000 zł wydane na zbiornik się zwróciło potrzebujesz 63,5 takich cykli. Czyli ile to lat? 30?

A jak doliczysz koszt prądu to pompy, koszty jej wymiany (bo tyle na pewno nie pociągnie) to nigdy się nie zwróci.

A jak ta woda uszkodzi system nawadniania, to dopłacisz do interesu.

Dużo lepszy interes to te 2000zł wydać na studnię.

Skąd.m bierzecie wodę po 3,5zł?

3,47 zł/m3 brutto wodociąg Piaseczno, Prażmów 3,52zł/m3, Warszawa drogo - 3,89zł/m3 Ale 5zł/m3 to masakra.

Kilka postów wcześniej Jastrząb podliczył koszty studni. Wcale tak różowo nie jest. Nawet jak odejmiesz koszty uzdatniania i wodę używać będziesz tylko do podlewania (choć pytanie, jak wtedy zniesie to system nawadniania).

Edytowane przez Kaizen