Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam duży problem z aranżacją małego (30m2) mieszkania.

To co chciałbym finalnie uzyskać to wydzielenie częsci jadalnej-kuchni/ dziennej i sypialnej (mam nadzieję, że uda mi się to zrobić - chociaż w ograniczonym zakresie) :)

Niestety

Dla mnie ogromnym minusem tego mieszkania jest:

-praktycznie brak wnęk na szafy

-brak wydzielonego miejsca w pokoju gdzie można wstawić łóżko

-ślepa kuchnia (na ten moment pomiędzy pokojem a kuchnią jest ściana ale zastanawiam się nad jej wyburzeniem (nie wiem czy to dobry pomysł - wzdłuż tej ściany mógłbym ustawić jakieś regały - może wyburzyć tylko część? )

(Ściany w kolorze czerwonym możńa wyburzyć/lokal jest w stanie deweloperskim)

Może ktoś ma jakiś pomysł? :)

plan 1.JPG

plan 2.jpg

Edytowane przez Lostintrain
https://forum.murator.pl/topic/239335-brak-pomys%C5%82u-na-aran%C5%BCacj%C4%99-kawalerki-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Jednym z moich pomysłów jest zostawienie wejścia do kuchni oraz wycięcie części ściany między pokojem i kuchnią żeby doświetlić i polepszyć funkcjonalność mieszkania. Co o tym sądzicie?
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy wolisz kuchnię osobno czy w formie aneksu połączonego z salonem. Ja np. lubie jak jest osobno i nie wyburzałabym ściany, chociaż z drugiej strony fakt - lubię mieć okno w kuchni ;) zawsze na nim coś stawiam, ostatnio kupiłam świetne doniczni na [SPAMERl] i posadziłam w nich bazylię ;) Edytowane przez Elfir
Założyliśmy, że drzwi od łazienki będą otwierać się ponad 90 stopni, to klamka będzie obijać szafę. Można nakleić odbojnik na szafie, ale jeśli ona będzie mieć drzwi przesuwne to może nie pomóc.

Mam tak zrobione w sypialni i nie ma problemu z otwieraniem drzwi ani obijaniem szafy.

Wiszący odbojnik na klamce rozwiązuje sprawę. A drzwi nie muszą się otwierać ponad 90st.

Druga opcja, to przesunięcie drzwi w stronę wyjściowych, żeby zyskać kilka cm z drugiej strony od szafy.

• 1 month później...
Bardzo fajny projekt anika1003, w małych mieszkaniach trzeba umieć szukać kompromisowych rozwiązań, a ten projekt spełnia wszystkie założenia. Problem z drzwiami jest absolutnie do rozwiązania na etapie wykonania. Mieszkanie w takim układzie wydaje się być funkcjonalne, ściana pomiędzy sypialnią a salonem może być ażurowa lub stworzona z meblościanki. W niewielkich przestrzeniach warto stosować jasną kolorystykę, bo optycznie powiększa. Powodzenia!