Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzmacniacz sygnału GSM

coachu13

Recommended Posts

• 4 months później...

Tak wzmacniacze są nielealne.

Używałem jakiś czas specjalnie nie widziałem poprawy sprzedałem i postawili nowy nadajnik:)

Taką odpowiedż dostałem od UKE w 2015

"Szanowny Panie,

W odpowiedzi na pytanie przesłane drogą elektroniczną do Urzędu Komunikacji Elektronicznej informuję, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa tj. Rozporządzeniem Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 12 grudnia 2014 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych lub nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia radiowego (Dz.U.2014.1843), jedynie przedsiębiorcy telekomunikacyjni posiadający ogólnopolską rezerwację częstotliwości wykorzystywanych do świadczenia usług za pośrednictwem stacji bazowych (telefonii komórkowej) mogą instalować urządzenia zwiększające zasięg sieci telekomunikacyjnych tzw. „Wzmacniacze GSM”.

Tylko posiadacz infrastruktury telekomunikacyjnej, jakim jest operator telefonii GSM, może ingerować w parametry swojej sieci. „Wzmacniacz GSM”, jest urządzeniem nadawczo-odbiorczym, który wzmacnia wszystkie sygnały będące w jego zasięgu (te słabe, ale również i te silne), dlatego dobór odpowiedniego urządzenia jest procesem bardzo złożonym i może tego dokonać tylko operator świadczący usługi telefonii GSM. Niektórzy operatorzy oferują taką usługę w pakiecie abonamentowym.

Jednocześnie pragnę zwrócić uwagę, ze jedyną szansą na poprawienie zasięgów i jakości usług jest informowanie operatorów sieci komórkowych o występujących problemach przez jak największą liczbę użytkowników. Być może przy kolejnym planowaniu sieci operatorzy wezmą pod uwagę ważność społeczną problemu, jakim jest brak zasięgu sieci komórkowych w miejscu zamieszkania.

Urząd Kontroli Elektronicznej nie posiada wykazu urządzeń retransmitujących sygnały GSM.

"

Edytowane przez kulibob