ascender 26.06.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Witajcie, proszę o opinię / pomoc w temacie jakości położonej kostki brukowej (schody na załączonym zdjęciu). 1. zarysowania - na większości kostek widać ubytki / zarysowania, wykonawca twierdzi, że takie toto było na palecie i co mi zrobisz, że tak to już jest z kostkami, że się rysują. Do bardziej doświadczonych w temacie czy taki jest standard kostek, czy są to popłuczyny pozbierane z poprzednich prac? (widzieliśmy kostki położone np. na chodnikach i tego typu uszkodzeń nie widać) 2. szachownica kolorów (poza pasami w odrębnym kolorze) - po wstępnej interwencji kostki bardzo uszkodzone zostały zastąpione "nowymi" w innym odcieniu, zresztą cała górna platforma różny się kolorystycznie. Zakładam, że aby uzyskać jednolity kolor w wypadku wymiany należałoby wymienić całość z nowej palety, gdyż zbliżenie się kolorem z różnych partii produkcji może być niemożliwe? Z góry dziękuję za podpowiedzi. http://neocolor.pl/!download//schody/kostka_schody_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2018 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 sprawdzałeś jakośc kostki przed oddaniem towaru w rece brukarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ascender 02.07.2018 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 To materiał dostarczony przez wykonawcę, ułożony był na palecie, owinięty folią stretch, górna warstwa kostki nieuszkodzone, natomiast w niższych warstwach wg. wykonawcy kostki "pracowały w transporcie" i tak powstały rysy (warstwy niższe bez przekładek), co wg. wykonawcy jest normalne. Stąd pytanie czy to jest standard w kostkach, czy też powinny być jak na warstwie najwyższej bez uszkodzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) czyli wykonawca odpowiada za jakość dostarczonej kostki. Ja tam takich uszkodzeń w kostkach nie widuję, więc nie jest to "normalne". Edytowane 2 Lipca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ascender 02.07.2018 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Kostka wygląda tak od pierwszego dnia, czyli rozumiem, że pod wykwity wapienne tego też się nie da podpiąć? Edytowane 2 Lipca 2018 przez ascender Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek.B 04.07.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 To materiał dostarczony przez wykonawcę, ułożony był na palecie, owinięty folią stretch, górna warstwa kostki nieuszkodzone, natomiast w niższych warstwach wg. wykonawcy kostki "pracowały w transporcie" i tak powstały rysy (warstwy niższe bez przekładek), co wg. wykonawcy jest normalne. Stąd pytanie czy to jest standard w kostkach, czy też powinny być jak na warstwie najwyższej bez uszkodzeń? Uszkodzenia i ubytki w kostce wskazują, że może to być materiał z odzysku, ewentualnie jest to 2 klasa jakości. Nie masz etykiety, która była naklejona na folii? Etykieta ta jest potrzebna do ewentualnej reklamacji u producenta. Pomijając już kwestie samej kostki, to kogo pomysłem było ułożenie jednej kostki obok drugiej - bez wiązania? Zazwyczaj układa się taką kostkę "w cegiełkę" równolegle do obrzeża aby było wiązanie i nie było widać nierówności w fugach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 04.07.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) To nie jest kostka z odzysku, byłyby uszkodzone krawędzie, a krawędzie są całe. Ktoś napisał, że to są uszkodzenia z transportu, też tak myślę. Przesuwały się warstwy i rysowały wzajemnie. Nie jestem pewien, ale chyba przy układaniu widziałem przekładki papierowe między warstwami.Jeśli niema dziur, tylko są nieznacznie porysowane, osobiście nie robiłbym problemów, taka kostka i tak się z czasem wytrze i wyrówna. Oglądam często betony w różnych miejscach, dużo poważniejsze błędy nie powodują odrzucenia pracy, więc w sądzie się nie wygra z wykonawcą. Edytowane 4 Lipca 2018 przez MiśYogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 05.07.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Pomijając już kwestie samej kostki, to kogo pomysłem było ułożenie jednej kostki obok drugiej - bez wiązania? Zazwyczaj układa się taką kostkę "w cegiełkę" równolegle do obrzeża aby było wiązanie i nie było widać nierówności w fugach. A jak je ułożyć w ten sposób na stopniach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek.B 06.07.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 A jak je ułożyć w ten sposób na stopniach?? Normalnie, od paska kostki grafitowej zaczynasz pierwszy rząd równolegle do obrzeża, kolejny od połówki i jest przeskok na fudze. Na stopniu o szerokości 40cm jak w tym przypadku masz 4 rzędy kostki i to by wyglądało bardzo dobrze. Obracałem się dość długo w branży brukarskiej i takich stopni nie widziałem. Ogólnie jest taka "zasada" że linia kostek idzie prostopadle do kierunku chodnika czy wjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ascender 06.07.2018 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Uszkodzenia i ubytki w kostce wskazują, że może to być materiał z odzysku, ewentualnie jest to 2 klasa jakości. Nie masz etykiety, która była naklejona na folii? Etykieta ta jest potrzebna do ewentualnej reklamacji u producenta. Pomijając już kwestie samej kostki, to kogo pomysłem było ułożenie jednej kostki obok drugiej - bez wiązania? Zazwyczaj układa się taką kostkę "w cegiełkę" równolegle do obrzeża aby było wiązanie i nie było widać nierówności w fugach. 1. kostka była dostarczona przez wykonawce, brak informacji o producencie / etykiety 2. ułożenie - zgodne z naszymi oczekiwaniami (poza aspektem technicznym) tworzy jednolite linie, kostka ułożona jak piszesz wprowadza dodatkowy wzór na tak małej powierzchni To nie jest kostka z odzysku, byłyby uszkodzone krawędzie, a krawędzie są całe. Ktoś napisał, że to są uszkodzenia z transportu, też tak myślę. Przesuwały się warstwy i rysowały wzajemnie. Nie jestem pewien, ale chyba przy układaniu widziałem przekładki papierowe między warstwami. Jeśli niema dziur, tylko są nieznacznie porysowane, osobiście nie robiłbym problemów, taka kostka i tak się z czasem wytrze i wyrówna. Oglądam często betony w różnych miejscach, dużo poważniejsze błędy nie powodują odrzucenia pracy, więc w sądzie się nie wygra z wykonawcą. 1. kostka z "odzysku" - mogła pochodzić z resztek z poprzednich prac, parę rozładunków - ale to tylko spekulacja 2. drobne rysy - jak piszesz możliwe, że pochodzą z transportu, te kostki nie były przekładane, większe uszkodzenia możliwe, że jak pkt 1 stan obecny: ustalone kostka do wymiany. Pytanie czy pakowna jest kostka techniczna / kostka brukowa "cegła" z przekładkami? Jeżeli nie, to generalnie loteria jaką paletę się kupi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 27.07.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 1/ Wszyscy normalni producenci kostki brukowej stosuję taki specjalny granulat między warstwami kostki, który zapobiega właśnie powstawaniu zarysowań na powierzchni kostek podczas transportu. To nie jest normalne, że przekładki częściowo były, a częściowo ich nie było.2/ Na palecie MUSI być etykieta informująca o dacie powstania produktu itd. Tu wygląda jakby nie pochodziły z jednej partii produkcyjnej. W takich przypadkach, przy układaniu stosuje się zasadę mieszania kostek z trzech palet. https://ekspertbuszrem.wordpress.com/2017/12/27/dlaczego-w-kolorystyce-kostki-tak-czesto-pojawiaja-sie-wyrazne-roznice/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts