Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Światłowód - 500m od domu

siwus71

Recommended Posts

500m dla jednej osoby to raczej nikt nie podciągnie, a koszt kopania baaaardzo wysoki.

Koło mojej działki robili teraz światłowód (dosłownie 50m od granicy mojej działki) i nie byli zainteresowany ciągnięciem go do mnie. Na szczęście po mojej interwencji zrobili chociaż przekop pod drogą (jakieś 10 metrów), żeby w razie czego w przyszłości nie trzeba było się przekopywać przez asfalt.

Zostaje mi teraz jakieś 40m do mojej działki, ale pociągnięcie światłowodu (u mnie na razie samej rury osłonowej) wymaga jeszcze zgody właścicieli działek na drodze takiego światłowodu.

Rozumiem. Dzięki za odpowiedź. Rozmawiałem z Wójtem, który jest moim znajomym i tak na szybko powiedział mi, że to nie problem. Odrzekł tylko, że na własną rękę muszę sobie to wykopać. Mam się dogadać z sąsiadem, żeby wyszło mnie taniej. Spojrzał na mapkę i powiedział, że przez jedno pole wyjdzie to 200m. Zgoda właściciela ziemi nie będzie problemem.

Część z tego rozumiem, ale zostają inne kwestie np czy jeśli zorganizuje faktycznie te kopanie to wtedy mi to podciągną medium bez innych opłat? Co sądzicie? Być może warto uderzyć do kogoś z jakims wnioskiem szybciej zanim wezmą się na wspomnianą nitkę światłowodu?

A ten wójt ma orientację w sieciach światłowodowych? Czy chociaż widział projekt?

Może być tak, że się nakopiecie, a nie będzie jak się podłączyć, choćby światłowód przechodził 2 metry od domu.

Światłowód ma zazwyczaj więcej wiązek, niż potrzeba, ale nie w tym jest problem. Kabel światłowodowy może iść kilometrami, ale tam musi być w całości. Dochodzi do skrzynki i tam jest splitter, stąd można poprowadzić wiązki do domów. Jedynie co można zrobić, to naciskać, żeby taka skrzynia stanęła gdzie koło osiedla/wioski, żeby stamtąd było łatwo pociągnąć światłowód dalej. Można wyciągać pojedyncze nitki przez okienko w obudowie światłowodu, ale tam jest ograniczenie do 30 m, więc to raczej do rozprowadzenia po budynku. Przy większych odległościach trzeba wspawać nową nitkę. Nikt tego nie będzie robił bez zapłaty i bez projektu.

Światłowód jest tańszy od kabla miedzianego, urządzenia potaniały i technologia jest na tyle tania, że można ciągnąć do domu, ale to musi być w projekcie.