Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zgłosić rozpoczęcie budowy?

Recommended Posts

Witam.

Mam dylemat. Szykuje się do budowy na dużej działce. Mam kawał drogi do utwardzenia. Tam teraz zboże jeszcze rośnie. Zaraz po żniwach chce wykorytować drogę i zacząć utwardzane kruszywem bo nie ma mowy żeby tam wiechala grucha. To już rozpoczęcie budowy? Trzeba to zgłaszać. Właściwa budowa wystartuje wiosną 2019

To nie dojazd do nieruchomości tylko droga nazwijmy to wewnętrzna. Buduje trzy budynki (zabudowa zagrodowa) w dość dużej odległości od siebie. Łącznie będzie tego ze 300m(tej drogi pomiędzy budynkami) . Dodatkowo teren jest zdrenowany i od wód polskich dostałem też wytyczne że przed rozpoczęciem budowy mam ich powiadomić. Byłem u nich i się pytałem, gość mi powiedział że korytowac mogę bardziej chodzi o kopanie fundamentów, przyłącz energetyczny. Bo dreny powinny być głębiej. Tak się zastanawiam czy jak jakiś życzliwy sąsiad nie zadzwoni czy nie będzie draki.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Żeby nie zakładać kolejnego tematu.

Jak wygląda inwentaryzacja powykonawcza?

Mam pecha do fachowców. Zagospodarowanie terenu droga na działce częściowo zalesionej musiała mi się zmieścić w przesmyk między drzewami. No i się na papierze zamieściła ale w terenie już nie. Architekt wierdzi że geodeta źle odmierzyl. Geodeta mowi że architekt źle narysował.

Co teraz? Będzie dym jak na swojej działce przesune 2,5m w prawo? Zaznaczę że w drodze kanaliza i woda zaprojektowana.

• 11 months później...