Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje przyłącze energetyczne?

Recommended Posts

Czy cena 2500 zł za przyłącze energetyczne budynku jednorodzinnego (samo przyłącze, a nie cała instalacja elektryczna) jest ok?

- pociągnięcie kabla ok 11 metrów od skrzynki głównej na działce i wejście z nim do garażu

- położenie folii ostrzegawczej

- zasypanie dołu (bez wcześniejszego wykopywania)

- wkucie kabli w pustaku

- wkucie rozdzieli elektrycznej

- 1 gniazdko i mufka

robocizna + cały materiał (kable, folia, rozdzielnia, gniazdko, mufa)

Wiem, że to głupio zabrzmi, ale nie wiem jaki kabel... A co do rozdzielni to taka na 60 modułów.

No, czyli wersja "budżet" - i IMO drogo. Ja za 10m dłuższego WLZ miałem wyceny 1800-2100zł z materiałem (wersia minimum, 4x10mm2 i mała rozdzielnia). Rozdzielnię bierz jak największą, jaka Ci się zmieści. Chociaż pewnie za taką ofertą pójdzie oferta na bida uzbrojenie rozdzielni. Nawet jak na to się zdecydujesz - to duża skrzynka nie będzie dużo droższa, a zostawi Ci możliwość rozbudowy czy dołożenia autotyki.

• 6 months później...
Ja akurat jestem na tym etapie więc zapytam od czego zależy czy będzie kabel 10mm czy 16mm? Czy tu panuje dowolność czy też zależy to np. od planowanej mocy przyłączeniowej? Im większa tym większy kabel potrzebny..Ja w projekcie mam np. 5x10mm ale z kolei w praktyce będe miała większą moc przyłączeniową niż wynika to z projektu bo będzie PC. Czym skutkuje położenie 10 zamiast 16? Jakieś ograniczenia, spadki napięcia? Elektryka to dla mnie czarna magia niestety

To czy kabel 10mm2 czy 16mm2 to oczywiście zależy od mocy jak i też długości, tylko dlaczego 5x (chyba że sieć zasilająca pracuje w układzie TNS), 4x to jednak cena będzie mniejsza.

Zastosowanie mniejszego przekroju skutkuje ograniczeniem mocy (mniejsza wartosc zabezpieczenia przedlicznikowego) jak i większym spadkiem napięcia.

Edytowane przez miecio 301
  • Like 1

Czym skutkuje położenie 10 zamiast 16? Jakieś ograniczenia, spadki napięcia? Elektryka to dla mnie czarna magia niestety

Zazwyczaj 10mm2 wystarcza. Obciążalność kabel 10mm2 ułożony w ziemi ma ponad 80A - wiec to nie będzie problemem. Przepisy określają również % spadek napięcia do najdalszego punktu. I tu przy długim nie tylko WLZ - ale też reszcie instalacji może być problem jak np. rozprowadzasz kabel po dużym domu czy po innych punktach na działce jak np. wiata, garaż, altana i robią się setki metrów od skrzynki ZE.

W praktyce może dla audiofila (ze sprzętem za setki tysięcy złotych) czy kogoś ze specyficznym sprzętem elektrycznym może mieć też znaczenie ten spadek napięcia. Chociaż śmieszne to jest czasami, jak audiofile dają grubaśne kable zasilające od gniazda do wzmacniacza - a instalacja standardowa.

Warto też wspomnieć, że można WLZ (wewnątrz domu jest już alu zakazane) zrobić z aluminium. Oczko grubszy odpowiada miedzi. Za to cenowo wychodzi taniej i można zaszaleć nawet z 35mm2 "na zapas" nie nadwerężając budżetu. Ale elektrycy unikają alu - bo grubszy kabel trudniej ułożyć i spięcie z miedzią wymaga odpowiednich złączek czy podkładek kupalowych, żeby nie korodowały elektrolitycznie.

Czy 5x czy 4x - zależy od układu sieci. W najczęściej spotykanej TN-C jest 4x bo PEN na PE i N jest rozdzielany dopiero w rozdzielnie. Jak należy zrobić stoi w warunkach przyłączenia a układ sieci jest napisany zazwyczaj na skrzynce ZE.

• Like 1

Dziękuję za informacje. Ja mam szafę ZE aż 100 m od domu. Dom w kształcie litery T z poddaszem więc trochę tego kabla pociagną też wewnątrz. Dom w szczerym polu, dostawcą energii będzie Energa. Układ sieci w projekcie to TNS. Tylko, że elektryk akurat tej strony projektu do wyceny na oczy nie widział. Mógł więc teoretycznie wycenić inny układ, jaki zazwyczaj wykonuje. No nic dopytam elektryka co wycenił, żeby potem nie było przykrych niespodzianek po żadnej ze stron. Choć na wycenie mam jak byk - wykonanie instalacji zgodnie z projektem...ale też o zmiennosci cen w hurtowniach! Jeszcze ostatnie pytanie - czy jeśli by wykonał TNC zamiast TNS to będzie kłopot z odbiorem?

Projekt jest ważny, obejmuje przede wszystkim instalacje wewnątrz i na pewno to układ TNS bo to teraz standard ale ważniejsze w.t.z. wydane przez ENERGE i tam będzie podany układ zasilania który ma wpływ czy to 5x czy 4x i tego powinien sie trzymać projektant i wykonawca

Kolego, nie pisz bzdur o zasilaniu 5-przewodowym do odbiorcy, bo nie wiesz, o co chodzi.

Na grzyba odbiorcy kabel 5-żyłowy od złącza kablowego do budynku. Do czego ta piąta żyła ma niby służyć ?

Może jeszcze 100 m bednarki ma położyć ?

Edytowane przez elpapiotr
  • Like 1

Kolego, nie pisz bzdur o zasilaniu 5-przewodowym do odbiorcy, bo nie wiesz, o co chodzi.

Na grzyba odbiorcy kabel 5-żyłowy od złącza kablowego do budynku. Do czego ta piąta żyła ma niby służyć ?

Może jeszcze 100 m bednarki ma położyć ?

A może kolega poświęci trochę czasu i przeczyta cały temat

Projekt jest ważny, obejmuje przede wszystkim instalacje wewnątrz i na pewno to układ TNS bo to teraz standard ale ważniejsze w.t.z. wydane przez ENERGE i tam będzie podany układ zasilania który ma wpływ czy to 5x czy 4x i tego powinien sie trzymać projektant i wykonawca
Odniosłem się tylko i wyłącznie do tych pogrubionych fragmentów wypowiedzi, kolego. Nie ma sieci w układzie TN-S.

Układ zasilania nie ma i nie miał wpływu na ilość żył kabla.

Poniał ?

Zajrzałam do umowy i warunków przyłaczenia z Energi i tam jest napisane, że moc przyłączeniowa 12,5 kW (bo o tyle wnioskowałam gdyż wtedy jeszcze PC nie była na tapecie) oraz układ sieci 0,4 kV pracuje w układzie TN-C.
I bardzo dobrze. Teraz kwestia długości przyłącza od ZK do budynku, i sprawa załatwiona.

Zazwyczaj 10mm2 wystarcza. Obciążalność kabel 10mm2 ułożony w ziemi ma ponad 80A -

Nie ma tyle. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

A w kwestii pytania to: od złącza prowadzisz kabel 4 żyłowy. Kabla nie dobiera się tylko do obciążalności ale również liczy się spadki napięć, SWZ (do tego potrzebujesz określić parametry zwarciowe ). Generalnie robią to projektanci ale zazwyczaj na odpier.. :D Daj 16 mm2 i na 99% będzie ok.

• Like 1