jackersson 02.07.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Witam w temacie Porzuciłem gaz na rzecz pompy jako jedyne źródło ogrzewania w moim nowobudowanym domu.Otrzymałem kilka wycen najbardziej znanych firm na rynku w mojej okolicy (Wrocław) (tu jest szaleństwo - ceny od 25 do 34 tys ze zbiornikiem CWU i montażem) Wszystkie firmy w obliczeniach są zgodne, że do mojego domu w zupełności wystarczy pompa o mocy 6kWh. Z tego co czytam na forach, ludzie biorą przewymiarowane pompy np Panasonica t-cap 9 kWh, dają grubą posadzkę i grzeją tylko w taniej.Na tego typu argumenty, firmy zapierają się, że pompa ma być na miarę, że powinna grzać "na okrągło" w normalnej taryfie, że lepiej grzać te kilkanaście godzin w roku grzałkami niż mieć pompę za mocną. Dom nie będzie miał komina i nie mogę sobie pozwolić żeby pompa nie dawała rady mi komfortowo ogrzewać domu. Czy jest cień szansy że te firmy mają rację? Bo jaki jest sens Klientom wciskać za słabą pompę? Dom to czysta parterówka 120m. Rekuperacja. Styropiany ściana podłoga 20 cm grafit. Dach 30cm wełna/pianka/styropian jeszcze nie wiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2018 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 (edytowane) Wszystkie firmy w obliczeniach są zgodne, że do mojego domu w zupełności wystarczy pompa o mocy 6kWh. kWh nie jest jednostką mocy. Jakie OZC? Jaką moc mają te pompy sprężarką przy -20*? I czy mają grzałki w oferowanych konfiguracjach? Jak grubą możesz mieć wylewkę? Edytowane 2 Lipca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackersson 02.07.2018 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 kWh nie jest jednostką mocy. Jakie OZC? Jaką moc mają te pompy sprężarką przy -20*? I czy mają grzałki w oferowanych konfiguracjach? Jak grubą możesz mieć wylewkę? http://cieplowlasciwie.pl/wynik/47qs - 69kWh/m2*rok(chociaż w projekcie mam 42) Wylewkę mogę mieć jeszcze dowolną na tym etapie Na pytanie co do konfiguracji i moc pompy nie umiem odpowiedzieć, ale to np taki samsung ehs split 6 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 02.07.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Skoro masz opinie od firm że pompa ma grzać na okrągło to chyba nie masz oferty ode mnie Patrząc na Twój wynik pompa T-CAP to była by gruba przesada, tutaj Panasonic SDC 9kW tle że nie każda pompa 9kW ma taką samą moc grzewczą Z pompami to tak jak z samochodami, niby wszystkie mają silnik o pojemności 2L ale jeden ma z tej pojemności 100kM a inny 200kM. Dlatego nie tylko na moc wyrażoną w KW trzeba patrzeć. w Twoim wypadku trzeba tak dobrać pompę żeby sobie dawała rade w taniej jeszcze w temperaturze około 2st.C, Podeślij zapytanie na priv z meilem a podeślę pasujące jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.07.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Nawet z kalkulatora cieplowlasciwe wynika że dla średniej temp. dla zimy, PC o mocy 6 kW będzie pracowała tylko 8/24 h, to po co większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 02.07.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Nawet z kalkulatora cieplowlasciwe wynika że dla średniej temp. dla zimy, PC o mocy 6 kW będzie pracowała tylko 8/24 h, to po co większa. no a jaką moc ma pompa 6kW przy średniej temp zimowej ? No bo 6kW to ona nie ma. A jaka temperatura jest podczas średniej zimowej ale w czasie gdy jest tania taryfa, no bo przecież nie średnia temp zimowa wtedy jest, tylko z 5 st.C chłodniej a ile będzie pompa pracowała na CWU, bo wtedy już 10h taniej taryfy nie mamy tylko znacznie mniej. Te obliczenia są bardzo skomplikowane, ja robię to na co dzień i wypracowałem już schematy tak żeby właśnie pompa była dobrana optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 02.07.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 no a jaką moc ma pompa 6kW przy średniej temp zimowej ? No bo 6kW to ona nie ma. Ma dalej 6kW mocy, a z jaką mocą pracuje, bo na zewnątrz jest ta średnia zimowa 2*C? Pewnie ze 2 kW. A jaka temperatura jest podczas średniej zimowej ale w czasie gdy jest tania taryfa, no bo przecież nie średnia temp zimowa wtedy jest, tylko z 5 st.C chłodniej a ile będzie pompa pracowała na CWU, bo wtedy już 10h taniej taryfy nie mamy tylko znacznie mniej. A jak autor wątku będzie miał stałą cenę za prąd. Na CWU pompa będzie pracowała tyle ile wody zużyją domownicy. Te obliczenia są bardzo skomplikowane, ja robię to na co dzień i wypracowałem już schematy tak żeby właśnie pompa była dobrana optymalnie. Chylę czoła przed Twoimi bardzo skomplikowanymi obliczeniami, ale dla mnie PC jest jak zwykła grzałka elektryczna, która grzeje 3-4 razy taniej. Zwłaszcza do domku 120m2. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.07.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Czarek ,po jaki grzyb Ci ta PC ?Przy tak małym i ciepłym domku dlaczego nie gaz ziemny ?LPG jeszcze można jakoś zrozumieć-ale jeśli masz dostęp do gazu ziemnego (tego nie wiem), to dlaczego nie chcesz takiego rozwiązania ?15 lat temu miałem piec gazowy z zamkniętą komorą spalania (tzw turbo)-czyli 1.5 m rury z pieca do ściany , bez żadnego komina z wkładami itp.Nie piszę tego jako zwolennik gazu-wręcz przeciwnie , użytkuję ponad 10 PC i wiem jakie są ich zalety. Wiem także dlaczego je stosuję-bo była to najlepsza kalkulacja (w domu brak gazu ziemnego , w firmie chcieli 30 000pln za gazrurę i do tego potrzebne chłodzenie ze względu na duże przeszklenia).O PV i grzałce nie wspomnę-jest przecież taka opcja.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackersson 03.07.2018 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Czarek , po jaki grzyb Ci ta PC ? Przy tak małym i ciepłym domku dlaczego nie gaz ziemny ? LPG jeszcze można jakoś zrozumieć-ale jeśli masz dostęp do gazu ziemnego (tego nie wiem), to dlaczego nie chcesz takiego rozwiązania ? 15 lat temu miałem piec gazowy z zamkniętą komorą spalania (tzw turbo)-czyli 1.5 m rury z pieca do ściany , bez żadnego komina z wkładami itp. Nie piszę tego jako zwolennik gazu-wręcz przeciwnie , użytkuję ponad 10 PC i wiem jakie są ich zalety. Wiem także dlaczego je stosuję-bo była to najlepsza kalkulacja (w domu brak gazu ziemnego , w firmie chcieli 30 000pln za gazrurę i do tego potrzebne chłodzenie ze względu na duże przeszklenia). O PV i grzałce nie wspomnę-jest przecież taka opcja. Pzdr Zwracałeś się do Czarka, ale czuję, że to pytanie też skierowane do mnie jako autora wątku. Gaz ziemny mam przy działce. Koszt podłączenia 2300 do granicy działki. Przyłącz do domu pewnie kolejne 2, czyli przyjmijmy podłączenie do gazu 4 tysiące. Komin z robocizną ok 4500. Pełna kotłownia gazowa 15-17 tysięcy. Wychodzi przedział 23500 - 25500 za gaz. Za pompę, w zależności od doboru zapłacę te same pieniądze lub trochę więcej, ale rocznie oszczędność wyniesie minimum 1000 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 03.07.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Ma dalej 6kW mocy, a z jaką mocą pracuje, bo na zewnątrz jest ta średnia zimowa 2*C? Pewnie ze 2 kW. pompa 6kW np. Samsung przy 2st.C ma 4,6kW a to jest średnia zimowa temperatura dla Wrocławia. Do teog pompa będzie pracować nocą kiedy jest zimniej więc jej temperatura pracy jest niższa i wynosi około -2 ; -4st.C wydajność akurat dla samsunga jest wtedy podobna. Ten dom dla 0st.C potrzebuje około 63,3kWh więc pompa 6kW która wyprodukuje 46kWh się w taniej nie zmieści. A jak autor wątku będzie miał stałą cenę za prąd. Na CWU pompa będzie pracowała tyle ile wody zużyją domownicy. Ten temat już był z milion razy wałkowany i najlepszy jest prąd 2 taryfowy, wtedy oszczędza się najwięcej. Sam grzejesz bufor + grzałka i raczej nie robisz tego w 1 taryfie.... Edytowane 3 Lipca 2018 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/47qs - 69kWh/m2*rok(chociaż w projekcie mam 42) Masz tam napisane Pompa ciepła: 9kW Pompy ciepła pracują tylko z mocą nominalną, więc przy niższym zapotrzebowaniu włączają się i wyłączają cyklicznie, co nie jest korzystne. Dlatego powinno się je dobierać bardzo dokładnie do potrzeb budynku. Wskazane jest wykonanie profesjonalnego OZC! W cytacie, obok nicka masz takie strzałki które prowadzą do cytowanej wypowiedzi. Tutaj cytat z innego wątku. Poczytaj kawałek wątku. W OZC masz obciążenie cieplne - i takiej pompy szukasz, która dostarczy potrzebnej mocy w zadanych warunkach (w przypadku powietrznych ważna temperatura zewnętrzna). No i są dwie szkoły - albo samą sprężarką, albo razem z grzałkami (jeżeli je ma) + drobny zapas. Jest też wariacja obydwu szkół - taka moc, żeby potrzebną ilość kWh dostarczyć grzejąc tylko w taniej strefie taryfy elektrycznej. Czyli gdy np. potrzebujesz wg OZC 5kW to liczysz - 5kW*24h=120kWh i dzielisz to przez czas trwania taniej strefy, np. 10h i wychodzi moc pompy 12kW. Jak zamierzasz korzystać - sama musisz zdecydować. IMO warto raczej iść w stronę mniejszej mocy, chociaż pewnie wielu będzie Cię namawiało na więcej, bo "za dużo nie zaszkodzi". Tymczasem zaszkodzi, bo kosztuje Cię drożej a do tego przewymiarowana pompa pracuje z mniejszym COP, niż dobrze dobrana - czyli kWh wychodzi drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Ten temat już był z milion razy wałkowany i najlepszy jest prąd 2 taryfowy, wtedy oszczędza się najwięcej. Taryfę możesz wybrać niestety tylko jedną. A jak masz na myśli dwustrefową, to na czym polega jej wyższość nad trzystrefową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 03.07.2018 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Taryfę możesz wybrać niestety tylko jedną. A jak masz na myśli dwustrefową, to na czym polega jej wyższość nad trzystrefową? Ja piszę o G12w lub G12k i pochodne, a Ty? I co ma znaczyć że pompa działa zawsze z wydajnością nominalną. Pompa podpisana nominalnie jako 9kW ma czasem 9kW, czasem 3kW a czasem 12kW. zależy od urządzenia i warunków zewnętrznych i sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.07.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Zwracałeś się do Czarka, ale czuję, że to pytanie też skierowane do mnie jako autora wątku. Gaz ziemny mam przy działce. Koszt podłączenia 2300 do granicy działki. Przyłącz do domu pewnie kolejne 2, czyli przyjmijmy podłączenie do gazu 4 tysiące. Komin z robocizną ok 4500. Pełna kotłownia gazowa 15-17 tysięcy. Wychodzi przedział 23500 - 25500 za gaz. Za pompę, w zależności od doboru zapłacę te same pieniądze lub trochę więcej, ale rocznie oszczędność wyniesie minimum 1000 zł. Pozdrawiam Witam, nie wiem jakie są teraz "modne" rozwiązania pieców gazowych -zakładam ,że nadal można stosować system bez komina. Na Alle widziałem takie za ok 3 500pln brutto+4500 pln za przyłącze gazu =8 000 pln + robocizna , ten koszt można porównać z zakupem i montażem PC.Pozostałe koszty chyba będą "wspólne".Może jeszcze być wymagany droższy zasobnik CWU pod PC. Kotlet będzie zapewne odgrzewany , zobaczymy-może się czegoś więcej dowiemy... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackersson 03.07.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Witam, nie wiem jakie są teraz "modne" rozwiązania pieców gazowych -zakładam ,że nadal można stosować system bez komina. Na Alle widziałem takie za ok 3 500pln brutto+4500 pln za przyłącze gazu =8 000 pln + robocizna , ten koszt można porównać z zakupem i montażem PC.Pozostałe koszty chyba będą "wspólne".Może jeszcze być wymagany droższy zasobnik CWU pod PC. Kotlet będzie zapewne odgrzewany , zobaczymy-może się czegoś więcej dowiemy... pzdr Dzięki za odpowiedź Na alle 3500 za piec? Jeżeli bierzemy pompę ciepła z wyższej półki (przykładowo pana t-cap 9 kWh) to należałoby porównywać z modelem też z wyższej półki z gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.07.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Dzięki za odpowiedź Na alle 3500 za piec? Jeżeli bierzemy pompę ciepła z wyższej półki (przykładowo pana t-cap 9 kWh) to należałoby porównywać z modelem też z wyższej półki z gazu Miałem Berettę i patrzyłem na nią teraz (nie miałem z tym piecem przez prawie 8 lat żadnych problemów)-a Panas parametry ma z górnej półki ,lecz ceny ze średniej. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.07.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Ja piszę o G12w lub G12k i pochodne, a Ty? G12, G12w, G12as, G12n, G13. I co ma znaczyć że pompa działa zawsze z wydajnością nominalną. Czemu mnie o to pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts