Baroszek 03.07.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Witajcie. Już dość długi czas czytam wasze posty na forum, mimo tego że dopiero teraz się zarejestrowałem.Powolnymi krokami przymierzam się do budowy domu. Obecnie jestem na etapie kupna działki, 32 ary lecz 12 arów chciałbym odsprzedać i sobie zostawić 20arów. Z budową domu wiąże się moich wiele pytań i dylematów, nie mam jeszcze zrobionego projektu. Mam na oku projekt o nazwie 'Doskonały 3' który zapewne będzie przerabiany troszkę pod moje widzimisię. Projekt ma 177 metrów w tym jest dwustanowiskowy garaż o powierzchni 31 metra. Dla mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie wchodzić bezpośrednio do garażu z domu i wyjechać sobie w zimie niezasypanym samochodem. W tym projekcie jest gabinet o powierzchni 15 metrów który chciałbym powiększyć do wielkości 50 metrów i zrobić tam basen wewnątrz domu. Zawsze mi się marzyła prywatna pływalnia, gdy z ranka można sobie wstać i popływać kilka basenów. Chciałbym tam umieścić gotową nieckę o wymiarach 7x3.5x1.5 bo wyczytałem że jest to dużo tańsze rozwiązanie.Wyjściowo wiec dom będzie miał około 212 metrów licząc z basenem i garażem. W wiosce której się będę chciał budować nie ma jeszcze podłączenia gazu, aczkolwiek z tego co słyszałem na przełomie 2 lat ma się pojawić. Czytałem też o pompach ciepła ale nie mam w tym żądnego doświadczenia dlatego chciałbym się dowiedzieć czegoś konkretniejszego. Z tym wszystkim pojawiają się moje pytania: 1. Czy basen wewnętrzny to jest dobre rozwiązanie? Czy zjedzą mnie koszty budowy i utrzymania? Czy jest możliwość ogrzewania wody basenu np solarami?2. Jakie ogrzewanie do domu wybrać? Zależy mi na czymś bezobsługowym czyli bez palenia w pieciu itp. Niestety gazu zimnego jeszcze nie ma, ale czy dobrym rozwiązaniem byłoby wziąć do czasu gdy podłączą gaz jakiś płynny z zewnętrznym zbiornikiem?3. Jeśli chodzi o ogrzewanie to myślałem też o pompie ciepła, gruntowa jest droga ze względu na odwierty. A jak radzi sobie pompa powietrzna, czy jest w stanie ogrzać dom o takiej powierzchni? Co w zimie z pompą ciepła gdy np na dworze zdarzy się -25 stopni.4. W domu chciałbym też zrobić kominek z płaszczem wodnym, na wypadek awarii. Zresztą kominek nadaje wnętrzu ciepła i klimatu. Czy to dobra myśl?5. Jak znaleźć dobrego wykonawcę, aby potem nie było niespodzianek z budową oraz z działaniem i funkcjonowaniem basenu. Wszystko rodzi we mnie obawy, dlatego prosiłbym osoby które mają doświadczenie z basenami oraz z takimi formami ogrzewania o porady. Fajnie byłoby poznać fachową opinię na ten temat. Dziękuję z góry za odpowiedzi oraz pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Ktoś kto decyduje się na budowę krytego basenu zwykle nie przejmuje się tak prozaicznym problemem jak koszty utrzymania. Na pewno trzeba dostosować projekt pod basen (np. głębsze fundamenty, system wentylacji, izolacji p.wodnej). Konieczne jest też przeprojektowanie dachu. Taniej wyjdzie zamówić projekt indywidualny. 1. Ogrzewanie wody solarami - tak, ale raczej latem. Wydajniejsza będzie pompa ciepła. 2+3. Pompa ciepła, po co ci gaz? gruntowa, jeśli chcesz tanio ogrzewać. Powietrzna na duże obciążenie (grzanie domu i basenu) może nie dać rady. 4. Kominek to tylko dekoracja. Prawidłowo zbudowany dom wg. norm energetycznych na 2021 rok stygnie tak wolno, że 2 dni bez prądu nie wyziębi ci domu (zwłaszcza z buforem w postaci basenu). W przypadku awarii taniej kupić agregat niż budować kominek. 5. Wyłącznie z polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.07.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Chcesz pływać w 7 metrowym basenie? Z tego co słyszałem to roczny koszt utrzymania małego krytego basenu to od kilkunastu (wersja mikro) do kilkudziesieciu tys zł (w basenach o dłuości ponad 12m można juz pływać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 7 m basen starczy jak masz przeciwprąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baroszek 03.07.2018 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 To już jedna informacja ważna dla mnie ze lepiej projekt zrobić od podstaw niż przerabiać jest cenna. Decydując się na basen jestem tego zdania że dom buduje się raz w życiu a myśląc o basenie od początku budowy jest to tańsze niż potem dobudowywanie. Aczkolwiek widziałem też takie rozwiązania że basen był jakby przeszklony ale nie wiem jak to działa. Faktycznie 7 metrowy basen może nie jest super długi żeby w nim pływać więc lepiej niech już będzie te 10x3.5 metra. Jeśli chodzi o koszty to słyszałem że samo utrzymanie czyli serwisowanie i jakies tam środki to koszt roczny około 3000zl. OK, czyli kominka z płaszczem się nie opłaca wyłącznie w celach dekoracyjnych A jeśli chodzi o pompę ciepła gruntowa czy da radę ogrzać dom wraz z basenem? I czy koniecznie musi to być pionowa czy pozioma sobie z tym też poradzi? Czy da się to łączyć z solarami w celach oszczędności czy nie ma to sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Masz duża działkę więc pewnie poziomy kolektor się zmieści. Można łączyć z solarami (wówczas PC latem może służyć za klimatyzację a solary podgrzewają wodę do basenu) - na takie letnie dogrzewanie wystarczą najprostsze konstrukcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baroszek 03.07.2018 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 A jeśli chodzi o poziomy kolektor to jaką powierzchnię to zajmuje? Czy przelicza się to jakoś z zapotrzebowania na ciepło? Mniej-więcej jaki jest koszt gruntowej pompy ciepła poziomej? Bo czytałem że pionowa jest dużo droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.07.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 droższe jest nawiercanie otworów. Sama PC kosztuje tyle samo Co do wielkości kolektorów poziomych dużo zależy od gleby - im cięższa i wilgotniejsza tym są mniejsze. Na forum jest dział o PC można podpytać ile ludzie mają długości kolektorów. Z racji basenu będziesz musiał mieć rzecz jasna większa niż sugeruje powierzchnia samego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.07.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Nie wyobrażam sobie basenu ot tak wciśniętego w typówkę. Basen to osobna strefa domu, z WC, prysznicem, oraz strefa relaksu, rozważyłbym saunę, i siłownię. Basen tylko i wyłącznie w pomieszczeniu o sporym przeszkleniu i to takim które latem można otworzyć na taras. Otworzyć to w moim odczuciu np ściana szkła harmonijkowa składana........... otwierasz i masz wyjście na taras ogród, a że to kosztuje chyba to jasne. A i basen to też pompy i filtry, grzałki i rurki tu też potrzeba pomieszczania bo raczej tego pod niecką nie zrobisz w domku. No i basen to wentylacja mechaniczna. Utrzymanie roczne basenu wg Ciebie 3000 zł, chyba dość optymistyczna wersją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 raczej basenu zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 04.07.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Koszt wybudowania basenu zewnetrznego o wymiarach ktore postulujesz z pompa ciepla rurki dysze przeciwprad dobra izolacja itp to minimum 200 000. Jezeli ma byc kryty ze strefa relaksu to przynajmniej 300 000+. W tym przypadku koszty eksploatacji i utrzymania nie maja wlasciwie znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 04.07.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Zastanawiałeś się może dlaczego basenów wewnętrznych w domach nie mają nawet bogaci ludzie a jedynie ci najbogatsi? Myślisz, że nikt nie lubi pływać? Jak ktoś pyta o koszty utrzymania basenu i zastanawia się nad tańszą wersją pompy ciepła to znaczy, że go nie stać na basen w domu . A jak widzę, że ktoś chce upchać w małym domeczku z gotowca basen to oczom nie wierze co czytam. A i raczej na tym forum nie znajdziesz kogoś kto ma basen w swojej rezydencji, bo tacy ludzie tego forum nie czytają . Domy z basenami jakie widziałam były warte kilkanaście milionów złotych i w nich nikt się nie zastanawiał ile sam basen kosztował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 04.07.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Faktycznie 7 metrowy basen może nie jest super długi żeby w nim pływać więc lepiej niech już będzie te 10x3.5 metra. Jeśli chodzi o koszty to słyszałem że samo utrzymanie czyli serwisowanie i jakies tam środki to koszt roczny około 3000zl. Niezły żart - chyba tak jak ktoś napisał wyżej, to koszt może zblizony do utrzymania basenu na zewnątrz, gdzie w naszym klimacie napełniasz go w maju i oprózniasz we wrzesniu. I nie grzejesz. Utrzymanie basenu wewnątrz domu, a mowimy tu o pojemnosci >50m3 wody bedzie o rząd większe niz ci sie wydaje. Nie chodzi tu tylko o filtry (drogie), pompki i samą wode a raczej o jej koszt ciąglego przecież podgrzewania. Mądrze ludzie wyzej napisali, jak ktoś wydał kilkaset tys na basen to mu te 20-30tys rocznie na jego utrzymanie nie robi wielkiej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baroszek 04.07.2018 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Basen byłby z wyjściem na taras to jest oczywiste. Dodatkowo w tym pomieszczeniu znajdowałoby się wejście do łazienki z prysznicem. Również tam chciałbym usytuować małą siłownię, może sauna ale nad tym się jeszcze zastanawiam. Jeśli chodzi o koszty to mówiąc o tym kierowałem się tym artykułem :http://ladnydom.pl/budowa/1,106577,6010622,Basen_w_domu___prywatna_plywalnia.html Wyczytałem tam że koszty roczne to 3000zł + ogrzewanie. A nieckę wewnętrzną wypatrzyłem tutaj : http://www.compasspools.pl/basen-wewnetrzny.php Dlatego dziwiło mnie to że mówicie że nie ma takiej technologii. Skoro można to montować w ogrodzie obtynkować itp to dlaczego nie wewnątrz domu?Jeśli chodzi o podgrzewanie basenu to dlatego interesowały mnie solary ale nie wiem jak wielka jest ich wydajność i czy potrafiłyby ogrzać basen. Koszt basenu może mi wynieść nawet 150 tysięcy więcej do domu, jestem w stanie troszkę zacisnąć pasa i to zrealizować. Bo potem dobudowywanie to pewnie dużo większy koszt niż myślenie o tym na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 04.07.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Koszt basenu może mi wynieść nawet 150 tysięcy więcej do domu, jestem w stanie troszkę zacisnąć pasa i to zrealizować. Bo potem dobudowywanie to pewnie dużo większy koszt niż myślenie o tym na początku. za 150 tys to sobie mozesz zrobic pod domem piwnice ze stolem do bilarda i barkeim a nie basen. basen w domu to absolutne minimum 300.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 150 tyś kosztował ten basen w 2003 roku.Teraz mamy 2018 rok, ceny robocizny skoczyły spokojnie 100% do góry, materiałów pewnie 50 %.Ile kosztował gaz w 2003 roku a ile dziś? W 2003 dom można było zbudować za 100-150 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baroszek 04.07.2018 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 za 150 tys to sobie mozesz zrobic pod domem piwnice ze stolem do bilarda i barkeim a nie basen. basen w domu to absolutne minimum 300.000 Czy mówisz że basen to minimum 300 000 to wynika to z jakiegoś doświadczenia albo miałeś z tym styczność? Czy tak strzelasz, że poniżej tej kwoty się nie da? Fajnie byłoby znać opinię kogoś kto zlecił albo wykonał taką inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 04.07.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Fajnie byłoby znać opinię kogoś kto zlecił albo wykonał taką inwestycję. To nie to forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baroszek 04.07.2018 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 To nie to forum . A może wiesz gdzie najlepiej tego szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 04.07.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 A może wiesz gdzie najlepiej tego szukać? Uwierz, że osoba budująca dom (a raczej rezydencje) z basenem wewnętrznym nie udziela się na forach a po za tym zapewne nawet nie wie ile ją sam basen kosztował nie mówiąc już o jego utrzymaniu. Co ja mogę doradzić ewentualnie, to kup kosztorys do jakiegoś projektu domu z basenem (o zbliżonych wymiarach) i tam będziesz mieć jakieś orientacyjne dane kosztowe. Dolicz to tego ceny wszystkich sprzętów, dodaj jeszcze z 30% to może będziesz miał jakieś pojęcie o kosztach. Wiesz ile kosztuje ta niecka co do niej linka podałeś (o wymiarach jakie chcesz)? Wiesz ile kosztuje osprzęt cały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts