Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A może wiesz gdzie najlepiej tego szukać?

Napisali Ci, tu ludzie w 90% szukaja każdego grosza oszczędności, a ty pytasz o zbytek w postci basenu. To co podajesz koszt 150 tyś, w 2003 roku lekko x2 na teraz.

Piszą tu ludzie którzy mają doświadczenie z budowami nie koniecznie z prywatnymi basenami.

Temat już na forum był:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?53179-Basen-w-domu

Tylko bierz poprawkę, że podane ceny sa na rok 2006

Musisz do basenu mieć osobną centralę wentylacyjną z osuszaczem.

tu możesz wycenić aktualnie:

http://astralpool.pl/znajdz-instalatora/

Czy mówisz że basen to minimum 300 000 to wynika to z jakiegoś doświadczenia albo miałeś z tym styczność? Czy tak strzelasz, że poniżej tej kwoty się nie da?

Fajnie byłoby znać opinię kogoś kto zlecił albo wykonał taką inwestycję.

wynika z budowy basenu w tym sezonie metaodą dosc mocno "gospodarczą". Basen wylozony folia 10x4m, głębokość 1,6 z kontrfala, pompą ciepla paroma lampkami i dyszami. kwota 200k to duzy optymizm a 150 wewnątrz budynku to mrzonka.

tak dla informacji - roleta z lameli PP pokrywajaca lustro wody to ok 30 000pln

Ok, napisałem do 4 firm zajmujących się basenami. Czekam na wyceny jestem ciekaw jakie są to koszty jak dostanę informację to z chęcią się z wami podzielę :)

A co do wykonawcy domu to może znacie jakieś konkretne firmy albo z województwa Opolskiego albo takie którym nie jest problemem pracować na dalszą odległość. Chodzi mi o postawienie domu najlepiej w stanie surowym zamkniętym, na wiosnę chciałbym zacząć tak aby przed zimą się zamknąć z dachem i oknami, czy jest to realne?

A jeszcze pytanie z innej beczki, bo czytając o pompach ciepła gdzieś przewinął mi się wątek dopłat. Czy takie coś istnieje jak dofinansowanie do pomp?

Edytowane przez Baroszek

Niektore miasta dofinansowują pompy ciepła nawet w nowych domach, u nas np jest dopłata do 8tyś (max 50% wartosci inwestycji). Ale kolego budowa basenu i calej tej otoczki to nie tylko koszt samej inwestycji ale koszt utrzymania tego. Dla jednej rodziny to chyba jednak tylko dla bardzo majętnych ludzi. Zrób sobie wyceny, firmy ktore to montują podadzą ci też szacunkowe koszty utrzymania, nie bedą to niestety kwoty na ktore stać osoby zarabiające 4 cyfrowe kworty miesiecznie.

Zrób sobie wyceny, firmy ktore to montują podadzą ci też szacunkowe koszty utrzymania, nie bedą to niestety kwoty na ktore stać osoby zarabiające 4 cyfrowe kworty miesiecznie.

Z pięciocyfrowymi da radę, pod warunkiem że pierwsza cyfra jest znacznie większa niż 3 :p

Mamy mały basen, na stelażu. Mieści się do niego około 12 m3 wody.

Powiem tak - gdy stawialiśmy go w ubiegłym roku, nie przypuszczałam że koszt utrzymania tak małego basenu w trakcie sezonu (maj - sierpień) przekroczy 5.000 zł.

Przekroczył.

Nie wliczalismy tu prądu który w tym przypadku był niepoliczalny ani czasu poświęconego na odkurzanie basenu, czyszczenie osadnika, piasku, itp itd.

Z pięciocyfrowymi da radę, pod warunkiem że pierwsza cyfra jest znacznie większa niż 3 :p

Mamy mały basen, na stelażu. Mieści się do niego około 12 m3 wody.

Powiem tak - gdy stawialiśmy go w ubiegłym roku, nie przypuszczałam że koszt utrzymania tak małego basenu w trakcie sezonu (maj - sierpień) przekroczy 5.000 zł.

Przekroczył.

Nie wliczalismy tu prądu który w tym przypadku był niepoliczalny ani czasu poświęconego na odkurzanie basenu, czyszczenie osadnika, piasku, itp itd.

Hm to ten basen to taka większą wanna, dość dziwny koszt na basen na stelażu.

od lat mam basen, wprawdzie zewnętrzny więc uzytkowany w trakcie ciepłych miesięcy. Powiem szczerze, że kosztów jego utrzymania nie zauważam. Mam elektrolizer soli więc raz na kilka lat (2-3) dokupuje wór soli, wrzucam i spokój. W związku z posiadaniem elektrolizera nie dodaję chloru. Kilkanaście lat temu , jeszcze w czasach przed posiadaniem elektrolizy kupowałam na sezon ze 4-5 kg chloru w tabletkach. Koszt ich o ile dobrze pamiętam poniżej 200 zł. Obniżam pH srodkiem pH minus, kupuję w 35 kg kanistrach - starcza spokojnie na cały sezon a koszt to ok. 150 zł. Wodę podgrzewam kolektorem słonecznym (jego budowa prosta jak konstrukcja cepa) , majsterkowicz może sam na dachu ułozyć płaskie czarne rurki, koszt tez żaden bo woda przez nie przepływa gdy pracuje pompa filtracyjna. Wymiana żwiru filtracyjnego - raz na 4 lata.

Ilośc m3 - ok 50.

od lat mam basen, wprawdzie zewnętrzny więc uzytkowany w trakcie ciepłych miesięcy. Powiem szczerze, że kosztów jego utrzymania nie zauważam. Mam elektrolizer soli więc raz na kilka lat (2-3) dokupuje wór soli, wrzucam i spokój. W związku z posiadaniem elektrolizera nie dodaję chloru. Kilkanaście lat temu , jeszcze w czasach przed posiadaniem elektrolizy kupowałam na sezon ze 4-5 kg chloru w tabletkach. Koszt ich o ile dobrze pamiętam poniżej 200 zł. Obniżam pH srodkiem pH minus, kupuję w 35 kg kanistrach - starcza spokojnie na cały sezon a koszt to ok. 150 zł. Wodę podgrzewam kolektorem słonecznym (jego budowa prosta jak konstrukcja cepa) , majsterkowicz może sam na dachu ułozyć płaskie czarne rurki, koszt tez żaden bo woda przez nie przepływa gdy pracuje pompa filtracyjna. Wymiana żwiru filtracyjnego - raz na 4 lata.

Ilośc m3 - ok 50.

A jak było z kosztem postawienia takiego basenu zewnętrznego?

Szczerze mówiąc kosztów zupełnie nie pamietam. Po pierwsze , jak obliczyłam basen mamy od przeszło 15 lat. Pamietam, że na początku wybudowaliśmy metodą gospodarczą nieckę - firma dostarczyła rysunki wykonawcze. Potem, w kolejnym roku udało się dogadać z wykonawcą i wylożyli nam basen membraną, która poostała im z poprzedniego sezonu - dno mamy w innym kolorze niz sciany - ale wyglada to wyjatkowo dobrze. Potem w kolejnym kroku orurowanie, skimmery, lamppy , filtr z pompą. Po latach dołożylismy solary - chyba 3 szt. - twierdzono, że to za mało ale dogrzewały nam wodę do 31 stopni, a ostatnio dokupilismy elektrolizer.

Napisałem do 3 firm o szacunkowa wycenę ale póki co żadna firma się na ten temat nie odezwała. Ciężko chyba będzie w Polsce o wykonawcę basenu.

A mam jeszcze pytanko, bo działkę na siebie będę miał we wrześniu. Jak długo trwa załatwianie papierologi jeśli będę miał projekt? Czyli te wszystkie pozwolenia na budowę, podłączenie mediów itp?

Bo się zastanawiam czy udałoby mi się wszystko załatwić do wiosny.

Adaptacja projektu, geodeta i PnB to 3-6miesiecy, media...hm... od 6 miesięcy do 3-4lat (bywało nawet gorzej u niektórych). Jak masz media w ulicy to pewnie uda ci się podlaczyć prąd i wodę w rok - wystąp już po warunki przyłączenia i szukaj kogoś do projektów (najlepiej związanego z tymi molochami bo w tym temacie to u nas ciągle głęboka komuna). Jak wezmiesz kogoś z zewnątrz to będziesz czekać jak moj sąsiad dwa lata na gaz bo projekt mu zrobił ktoś spoza paczki znajomych...

Bez prądu budować się nie za bardzo da, za to bez wody można juz sobie poradzić - duże baniaki i wykonwca ktory ma auto do ich przewożenia i napełniania - coraz wiecej ekip od SSO tak robi - u nas ciagle budowa wyprzedza papierologie w wodociągach i zakl energetycznych.

Edytowane przez cactus

• 1 month później...
  • 2 weeks później...