Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja a ilosc faz i moc przylaczeniowa

Recommended Posts

Czy możliwe jest wykonanie instalacji wewnatrz domu uniwersalnej, tj. takiej, ktora bedzie dobrze dzialac niezaleznie od tego czy przylaczony jest prad 1 fazowy (i moc 5 kW), czy tez prad 3 fazowy (i moc 15 Kw) ? Obecnie mam prad 1 fazowy i moc 5 kW, i chcialbym przy tym pozostac, jednak moze kiedys sie okazac, ze 5 kW to za malo. Czy da sie wykonac instalacje, ktora bedzie dobrze dzialac przy pradzie 1 fazowym, ale w razie czego mozna bedzie do niej podlaczyc prad 3 fazowy i wieksza moc?

Przyczyny są jasne to " ASYMETRIA FAZ" zjawisko niekorzystne dla zakładu

[ o kasie za trój fazowe przyłącze nie wspomnę]

Jak Kaizen napisał jest możliwe dopiszę nie trudne ale nic za darmo.

Zamów u elektryka instalację jak trój fazową i tyle elektryk będzie wiedział jeśli wybierzesz dobrego to doradzi to i owo.

Serio tak trudno przejść na trójfazówkę ? W domu bez 3 faz to raczej trudne życie będzie, będziesz musiał uważać na jednoczesność obciążenia, jak włączysz czajnik 2,4 kW to masz połowę mocy użytą ... a reszta sprzętu mikrofalówka, odkurzacz, oświetlenie, indukcja, pralka, suszarka. Jakie zabezpieczenie przedlicznikowe jest w umowie ?

ja tych bajerow, ktore Pan wymienia, nie chce miec w chalupie. Zabezpieczenie jest 25A.

Instalację w domu można wykonać tak by była przystosowana do zasilania z 3 faz i przyłączenie trójfazówki w razie czego to przełożenie 3 kabelków. Jednak jeśli chodzi o dostawcę to patrzeć należy na warunki techniczne czyli nie tylko papiery a hardware. Pasuje wiedzieć skąd jesteś zasilany, jakim kablem/linią, gdzie jest licznik i przez jakie nieruchomości przebiega przyłącze. Może się okazać, że zmiana mocy zamówionej wymaga modernizacji przyłącza w takim stopniu że trzeba rozkopać pięć działek sąsiednich, co może być trudne i zajmie kupę czasu w kwestii pozwoleń. Masz warunki przyłączenia do sieci wydane przez dostawcę ? Możesz zapytać ZE co jest potrzebne w razie czego gdybyś chciał mieć 3f w domu i tym samym większą moc. Na 25A możesz mieć 14 kW. Ja nie wyobrażam sobie domu bez 3F.

Pasuje wiedzieć skąd jesteś zasilany, jakim kablem/linią, gdzie jest licznik i przez jakie nieruchomości przebiega przyłącze. Może się okazać, że zmiana mocy zamówionej wymaga modernizacji przyłącza w takim stopniu że trzeba rozkopać pięć działek sąsiednich, co może być trudne i zajmie kupę czasu w kwestii pozwoleń.

Bez przesady. Czarnowidztwo przez kolegę przemawia. A zasilanie odbiorcy od granicy własności nie przebiega przez ileś tam działek, przyłaczy czy innych cudów.

Bez przesady. Czarnowidztwo przez kolegę przemawia. A zasilanie odbiorcy od granicy własności nie przebiega przez ileś tam działek, przyłaczy czy innych cudów.

A mnie skąd wiedzieć jak ma autor, piszę na ogóle informacji. A popieram tym że u mnie jakakolwiek manipulacja kablem to problem bo ZE zrobił dwie skrzynki, kabel główny idzie przez granicę mojej działki i przekopem do sąsiada pod drogą, a później od działki sąsiada idzie kolejnym przekopem pod drogą do mnie ... przekopy są dwa obok siebie i jakby coś to muszę kopać u sąsiada żeby coś zmienić, a tam trawka, ogrodzenie, kosteczka, skalniaczek, nic tylko kopać.