zrezur 03.07.2018 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Witam, komentować można w jednym wątku. Postanowiliśmy rozpocząć budowę parterowaej stodoły energooszczędnej dla rodziny 5 osobowej. Ogrzewanie to pompa ciepła powietrzna + podgłogówka w całym domu, lub fotowoltaika + kable. Okaże się jak policzę OZC i sprawdzę lokalne oferty. Rekuperacja + klimatyzacja (split, 2 jednostki, salon + sypialnie) bo ekspozycja salonu południowo zachodnia jest. Okno w salonie fix + HST. W sypialniach dlugie okna uchylne lub ewentualnie tez fix. Obecnie jestesmy na etapie uzgadniania ukladu wewnetrznego stodoły. https://images84.fotosik.pl/1109/6ff798eeeb98fb66.png Próbowalismy umiescic garaż po stronie wschodniej połączony z wiatrołapem, ale niestety z powododu waskiej działki nie miał on sensoownej szerokości, przez co pewnie by nie pełnil poźniej funkcji garażu. Z tego powodu garaż został umieszczony na ścianie północnej i przed wejsciem do budynku zostało stworzone zadaszenie na drugi samochód, by w miarę komfortowo można byłó wejść do auta pomimo brzydkiej pogody. Zachecam do konstruktywnej krytyki. Edytowane 3 Lipca 2018 przez zrezur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 krytyka projektu za który już zapłaciliście tylko popsuje wam humor i entuzjazm z planowania budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 04.07.2018 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Na razie wplacilem zaliczke czyli 20% wartosci:) Narazie jestesmy na poziomie zatwierdzania ukladu wewnetrznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.07.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Mnie na przykład dziwi, że nie staraliście się przylepić domu maksymalnie do północnej granicy. Macie teraz okna sypialni od północnego zachodu. Nie dało się zrobić wejścia od drugiej ulicy? Ta ulica jest ruchliwa? Zastawia mnie jakie chcecie mieć okno i drzwi, skoro do granicy jest tylko 3,9 m a powinno być 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 05.07.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 A mi bardzo się układ podoba Aż dziwne, bo zazwyczaj mam uwagi A nie, jedna rzecz. Światło Wam będzie padać w TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 05.07.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Zastawia mnie jakie chcecie mieć okno i drzwi, skoro do granicy jest tylko 3,9 m a powinno być 4 m. Mnie się wydaje, że tam na projekcie 3,9 m to jest tylko sam podjazd/chodnik, a potem jest jeszcze jeden wymiar - 2,10 m trawy, czyli łącznie do granicy 6 metrów. To nie tak źle. Co do samego układu, ja bym tylko jakoś próbowała zrobić przejście bezpośrednio z garażu do domu, tak żeby nie musieć np. w zimie latać po mrozie Reszta bardzo mi się podoba. Dla mnie szczególnie na plus identyczne wymiary pokojów dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 06.07.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 zrezur pozwolisz, że i ja dorzucę swoje trzy grosze Piszę tylko o tym co mi się nie podoba. Garaż. Jakby dostawiony na siłę, rozumiem, że jest jeszcze wiata, ale wolałbym jakieś przejście do domu. Chyba, że są dwa auta i tym pod wiatą częściej będziecie się poruszać. Podjazd podgrzewany? Bo zimą cofanie taki kawał też może być wyzwaniem. Przejście do sypialni przez garderobę - dla mnie nie ta kolejność i...tyle Pomieszczenie gospodarcze. Chcesz tam wrzucić pompę ciepła, pralkę, suszarkę, rekuperator, jakiś uzdatniacz? I do tego miejsce na serwerownię. Jaką? Czy miejsce z natury wilgotne jest dobrym rozwiazaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 07.07.2018 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Mnie się wydaje, że tam na projekcie 3,9 m to jest tylko sam podjazd/chodnik, a potem jest jeszcze jeden wymiar - 2,10 m trawy, czyli łącznie do granicy 6 metrów. To nie tak źle. Co do samego układu, ja bym tylko jakoś próbowała zrobić przejście bezpośrednio z garażu do domu, tak żeby nie musieć np. w zimie latać po mrozie Reszta bardzo mi się podoba. Dla mnie szczególnie na plus identyczne wymiary pokojów dla dzieci Tak dokladnie, do ulicy jest 6m. Kombinowalismy zeby bylo polaczenie garazu z domem, ale nie idzie zrobic takiego ukladu by garaz(w rozsadnej szerokosci >3m) byl od sciany wschodniej i laczyl sie z wiatrolapem. A jak bedzie od sciany polnocnej laczyl sie z domem to bedzie syf do domu wnoszony. Problem mamy by ogarnac w czystosci obecne 70m2 mieszkanie. Stad zdecydowalismy sie na oddzielony garaz by wszyscy przechodzili przez wiatrolap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 07.07.2018 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Mnie na przykład dziwi, że nie staraliście się przylepić domu maksymalnie do północnej granicy. Macie teraz okna sypialni od północnego zachodu. Nie dało się zrobić wejścia od drugiej ulicy? Ta ulica jest ruchliwa? Zastawia mnie jakie chcecie mieć okno i drzwi, skoro do granicy jest tylko 3,9 m a powinno być 4 m. Chcelismy by okno w salonie bylo na poludnie na ogrod. Stad zeby zachowac podzial domu na strefe prywatna i publiczna umiescilismy wiatrolap zaraz za kcuhnia + salonem i wejscie do domu od wschodu. Gdyby wejscie byloby od polnocy nie mialo by sensy za bardzo umieszczac salon na poludniu z poludniowym oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 07.07.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 A mi bardzo się układ podoba Aż dziwne, bo zazwyczaj mam uwagi A nie, jedna rzecz. Światło Wam będzie padać w TV. Skrocilismy okno z 5m do 4m. Ale mimo to dalej sie o to boje ze bedzie oswietlac TV. Chcemy zostac przy duzym oszkleniu. Bedziemy musieli jakies grube zaslony kupic by w sloneczne dni przyslaniac troche okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 07.07.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 zrezur pozwolisz, że i ja dorzucę swoje trzy grosze Piszę tylko o tym co mi się nie podoba. Garaż. Jakby dostawiony na siłę, rozumiem, że jest jeszcze wiata, ale wolałbym jakieś przejście do domu. Chyba, że są dwa auta i tym pod wiatą częściej będziecie się poruszać. Podjazd podgrzewany? Bo zimą cofanie taki kawał też może być wyzwaniem. Przejście do sypialni przez garderobę - dla mnie nie ta kolejność i...tyle Pomieszczenie gospodarcze. Chcesz tam wrzucić pompę ciepła, pralkę, suszarkę, rekuperator, jakiś uzdatniacz? I do tego miejsce na serwerownię. Jaką? Czy miejsce z natury wilgotne jest dobrym rozwiazaniem? Bardzo dobrze ze piszesz co ci sie nie podoba. O to chodzi by znalezc jak najwecej wad. Taki plan jest zeby tym pod wiata czesciej sie poruszac. Co do podgrzewania to mysle o matach grzewczych. Chceilismy by garaz laczyl sie z domem, albo tak jak u ciebie ze w bliskim sasiedztwie jest. Ale nie idzie niestety zrobic sensownego ukladu:/ Co do serwerowni to masz racje, w pomieszczeniu gospodarczym bedzie za wilgotno. Przenosze ja do garderoby. A sama serweronie to bedize to szafa ala rack nie zajmujaca wiecej niz 1m3, umieszczona przy suficie. Szafke ze sprzetem odnosnie automatyzacji tez w garderobie umieszcze. Co do "Przejście do sypialni przez garderobę - dla mnie nie ta kolejność" zgadzam sie:) Moze jeszcze garaz przesuniemy do sciany wschodniej i miejsce na garderobe da sie wygospodarowac w obecnym miejscu gdzie garaz jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2018 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Gdyby wejscie byloby od polnocy nie mialo by sensy za bardzo umieszczac salon na poludniu z poludniowym oknem. w sumie nie rozumiem tej filozofii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 08.07.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Mi się rozkład podoba. U mnie pomieszczeni gospodarcze ma 4m2 i mam tam pralkę, PC, bojler, szafki stojące. Dojdzie jeszcze zmiękczacz wody i wisząca szafka rack'owa zmieści się bez problemu. Za niską wilgotność ma odpowiadać wyciąg z wentylacji mechanicznej. Planujesz pralko-suszarkę czy zwykła pralka? Wtedy potrzeba trochę miejsca na suszenie prania. Jeśli tylko możecie to sugeruję jeszcze jeden choćby mały pokój na gabinet. Ja nie mam i teraz brakuje cichego kąta do pracy przy komputerze. Faktycznie TV w kiepskim miejscu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 08.07.2018 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 w sumie nie rozumiem tej filozofii... Już tłumaczę tok myslenia. Jakby wejscie do budynku bylo od polnocy to salon tez musiałby byc umieszczony przy polnocnej czesci budynku. Wtedy ekspozycja salonu jesli chodzi o okna jest wschod/zachod. Od zachodu sasiad, od wschodu ulica. Dlatego najlepsza opcja wydaje sie ulokowanie salonu od poludnia z oknem na ogrod i pozostala czesc dzialki, czyli wieksza prywatnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrezur 08.07.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Mi się rozkład podoba. U mnie pomieszczeni gospodarcze ma 4m2 i mam tam pralkę, PC, bojler, szafki stojące. Dojdzie jeszcze zmiękczacz wody i wisząca szafka rack'owa zmieści się bez problemu. Za niską wilgotność ma odpowiadać wyciąg z wentylacji mechanicznej. Planujesz pralko-suszarkę czy zwykła pralka? Wtedy potrzeba trochę miejsca na suszenie prania. Jeśli tylko możecie to sugeruję jeszcze jeden choćby mały pokój na gabinet. Ja nie mam i teraz brakuje cichego kąta do pracy przy komputerze. Faktycznie TV w kiepskim miejscu :/ Czyli mowisz ze WM ogarnie wilgotnosc w takim pomieszczeniu? Boje sie ze nie, ale nie sprawdzalem tego jeszcze. Co do suszarki to zona chce osobna pralke i na niej stojaca suszarke. Ponoc ostanio to juz taki standard sie robi i urzadzenia te moga zyc w takiej symbiozie Co do tv to sie przemecze, ogladam go glownie i tak wieczorami. Za dnia to leca bajki dla dzieciakow. A jak sie pierwsze wyprowadzi to zrobie sobie pokoj kinowy-audiofilski:) Co do gabinetu, to planuje biurko w sypialni umiescic przy oknie. Obecnie tez tak mam ale mimo to raczej siedze w salonie gdy pracuje by sie nie izolowac od rodziny(pracuje w IT, moge siedziec godzinami przy laptopie i tylko on mi jest potrzebny do pracy). BTW: fajny dziennik masz, subskrybuje go od jakiegos czasu, niedlugo bede go ogarnial od poczatku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 09.07.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Ja też z IT i w domu unikam siedzenia przy kompie. Sporadycznie tylko jestem zmuszony. Suszarka na pralce to faktycznie zgrany tandem. Część producentów ma dedykowane półki na pralkę żeby postawić na tym suszarkę np Ariston.Jak będziesz miał suszarkę to wilgoć jest znikoma. Na pewno kiedyś taka żeby szkodziła sprzętowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Już tłumaczę tok myslenia. Jakby wejscie do budynku bylo od polnocy to salon tez musiałby byc umieszczony przy polnocnej czesci budynku. Wtedy ekspozycja salonu jesli chodzi o okna jest wschod/zachod. Od zachodu sasiad, od wschodu ulica. Dlatego najlepsza opcja wydaje sie ulokowanie salonu od poludnia z oknem na ogrod i pozostala czesc dzialki, czyli wieksza prywatnosc. Ale dlaczego musiałoby? Mnóstwo domów ma wejścia od północy a salony od południa - w zasadzie 99% gotowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 10.07.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Ale dlaczego musiałoby? Mnóstwo domów ma wejścia od północy a salony od południa - w zasadzie 99% gotowców Jeśli dobrze zrozumiałam, w układzie który proponujesz, czyli wejście od północy a salon od południa byłby problem przechodzenia do części wspólnej/gościnnej przez część prywatną/sypialną. Też bym tak nie chciała. Myślę, że projekt naprawdę jest dobrze pomyślany i nie ma się tu co czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.07.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Dlaczego? starczy drzwi zrobić pośrodku północnej ściany. Moim zdaniem odsuwanie domu od północy aż o 6 m powoduje, że tworzą się wąskie, długie paski niewykorzystanej przestrzeni działki. Na dodatek pokoje dzieci są niedoświetlone. Dziwię się, że architekt nie poszedł w tę stronę,: Edytowane 10 Lipca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 10.07.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Dlaczego? starczy drzwi zrobić pośrodku północnej ściany. Chyba nie potrafię sobie wyobrazić, co masz na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts