gp69 04.07.2018 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Mało jest wątków w temacie rekuperatorów z wymiennikiem obrotowym, a wydawało by się, że dzięki swoim zaletom, przeważającym nad wadami, jest to dobry wybór. Zalety:- nie wysuszają pomieszczeń- nie wymagają odprowadzenie spalin- nie wymagają odszraniania- nie wymagają dużej szczelności pomieszczeń- mają możliwość płynnej regulacji prędkości pracy wirnika Wady:- większy poziom hałasu wytwarzany przez urządzenie (ale wiedząc o tym, można przyłożyć się do lepszej izolacji)- droższe od przeciwprądowych (ale niewiele) Coś jeszcze ? A co z trwałością urządzenia i kosztami obsługi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.07.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 - nie wymagają dużej szczelności pomieszczeń - mają możliwość płynnej regulacji prędkości pracy wirnika Wady: - większy poziom hałasu wytwarzany przez urządzenie (ale wiedząc o tym, można przyłożyć się do lepszej izolacji) - droższe od przeciwprądowych (ale niewiele) Czemu mają inne wymagania co do szczelności pomieszczeń? To, że mają coś wirującego to wada (im mniej ruchomych części, tym lepiej). Wady, to przede wszystkim posyłanie części powietrza z klopa do salonu. To dla mnie dyskwalifikacja. No i sprawność niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 04.07.2018 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Wady, to przede wszystkim posyłanie części powietrza z klopa do salonu. To dla mnie dyskwalifikacja. Cytat znaleziony tutaj: https://www.instalator.pl/2016/04/odzysk-ciepla-wymiennik-przeciwpradowy-czy-obrotowy/ urządzenia z wymiennikiem obrotowym stosować można w większości mieszkalnych i biurowych rozwiązań. Trzeba jednak pamiętać, że w niektórych obiektach lepiej z nich rezygnować. Chodzi przede wszystkim o pomieszczenia, w których powietrze zawiera bardzo dużo wilgoci, dymu, różnego rodzaju oparów czy też zarazków. Jeżeli zatem wentylacja mechaniczna ma być instalowana w takich miejscach, jakimi są baseny, sauny, palarnie, a także szpitale czy profesjonalne kuchnie, to warto zdecydować się na wybór centrali wyposażonej w wymiennik innego typu (niedopuszczający do mieszania się powietrza nawiewanego i wywiewanego). Wyeliminowane zostanie wówczas ryzyko „powrotu” do pomieszczeń powietrza zanieczyszczonego. Czyli jak rozumiem, w normalnych warunkach, to mieszanie nie jest przeszkadzające. Może któryś z użytkowników rekuperatora obrotowego coś na ten temat może powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.w 06.07.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Wiem że każda sroczka swój ogon chwali ale chwalę się bo mam centrale z rotorem. Przenikanie zapachów między strumieniami można między bajki włożyć. Ja nic nie czuję a węch mam dobry. Sprawność w porównaniu do tzw. przeciwprądowych owszem nieco mniejsza ale nie jest to dużo. Na sterowniku mam ustawione 20 stopni i nawet przy srogich mrozach nie spadło poniżej 18 oczywiście bez żadnych nagrzewnic. Ale ogromny plus to odzysk wilgoci. Zimą nie wierzę że użytkownicy centrali bez wymiennika obrotowego mają dobry poziom wilgoci. No chyba że stosują nawilżacze i tym podobne. Albo tak jak wielu twierdzi trzeba zmniejszyć obroty centrali bo nagle mniej powietrza zimą wystarczy do komfortu w porównaniu do lata. Widać to po postach w sezonie zimowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 06.07.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 (edytowane) Wiem że każda sroczka swój ogon chwali ale chwalę się bo mam centrale z rotorem. A można wiedzieć jaki masz model centrali ? Czy hałas generowany przez urządzenie jest rzeczywiście odczuwalny ? Edit: I jeszcze jedno pytanie: jak radzi sobie ten rekuperator w upalne dni? Pytam, bo jak obserwuję pomiar temperatur w domu z rekuperatorem Comair http://pomiary.comair.pl/index.php?page=start to nie wygląda to dobrze: w domu jest prawie tyle samo stopni co na zewnątrz. Np. teraz jest jeszcze gorzej, bo na zewnątrz jest 24,5*C a w domu 25,75*C Edytowane 7 Lipca 2018 przez gp69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Zimą nie wierzę że użytkownicy centrali bez wymiennika obrotowego mają dobry poziom wilgoci. Nie znasz innych wymienników odzyskujących wilgoć, niż obrotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 07.07.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 owszem nieco mniejsza ale nie jest to dużo. Na sterowniku mam ustawione 20 stopni i nawet przy srogich mrozach nie spadło poniżej 18 oczywiście bez żadnych nagrzewnic. I już wiemy że Twoja centrala jest do kitu, bo na 100% masz niezrównoważony przepływ i będącą jego skutkiem niską sprawność. Ustawiasz sobie temperaturę nawiewu i centrala znacznie zwiększa wywiew względem nawiewu żeby sprostać zadaniu. Zimne powietrze leci do domu dziurami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.07.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Wiem że każda sroczka swój ogon chwali ale chwalę się bo mam centrale z rotorem. Przenikanie zapachów między strumieniami można między bajki włożyć. Ja nic nie czuję a węch mam dobry. Sprawność w porównaniu do tzw. przeciwprądowych owszem nieco mniejsza ale nie jest to dużo. Na sterowniku mam ustawione 20 stopni i nawet przy srogich mrozach nie spadło poniżej 18 oczywiście bez żadnych nagrzewnic. Ale ogromny plus to odzysk wilgoci. Zimą nie wierzę że użytkownicy centrali bez wymiennika obrotowego mają dobry poziom wilgoci. No chyba że stosują nawilżacze i tym podobne. Albo tak jak wielu twierdzi trzeba zmniejszyć obroty centrali bo nagle mniej powietrza zimą wystarczy do komfortu w porównaniu do lata. Widać to po postach w sezonie zimowym. Nic bardziej błędnego bez nawilżaczy w zimie nie spada wilgotność poniżej 45%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.w 11.07.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 I już wiemy że Twoja centrala jest do kitu, bo na 100% masz niezrównoważony przepływ i będącą jego skutkiem niską sprawność. Ustawiasz sobie temperaturę nawiewu i centrala znacznie zwiększa wywiew względem nawiewu żeby sprostać zadaniu. Zimne powietrze leci do domu dziurami. Tak wiem że próbujesz z każdego zrobić nie kompetentnego amatora i tylko ty jesteś guru (widzę to w innych tematach jak odpisujesz innym) ale niestety muszę cie zmartwić przepływy są zrównoważone bo tak mam ustawione. Tak więc nie udało się że moje jest be a twoje cacy. Odnośnie innych wymienników odzyskujących wilgoć to chętnie poznam, Ale nieraz przeglądałem forum i z tematów założonych zimą masa jest o tym że jest za sucho z WM. Więc chyba nie tylko ja o nich nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.07.2018 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 (edytowane) Tak wiem że próbujesz z każdego zrobić nie kompetentnego amatora i tylko ty jesteś guru (widzę to w innych tematach jak odpisujesz innym) ale niestety muszę cie zmartwić przepływy są zrównoważone bo tak mam ustawione. Tak więc nie udało się że moje jest be a twoje cacy. Odnośnie innych wymienników odzyskujących wilgoć to chętnie poznam, Ale nieraz przeglądałem forum i z tematów założonych zimą masa jest o tym że jest za sucho z WM. Więc chyba nie tylko ja o nich nie wiem. 18°C przy zrównoważonych przepływach jest przy tym wymienniku fizycznie niemożliwe. Bzdury. Podstaw swoje dane do wzoru na sprawność. Pośmiejemy się. Opisz w jaki sposób zapewniasz równoważenie przepływów? Ustawianiem napięć sterujących, pomiarem ciśnień, pomiarem innych parametrów i wyliczeniem mas? Jaka temperatura w pomieszczeniach? Jedyna możliwość aby przy rzekomo zrównoważonym przepływie wymiennik o niskiej sprawności udawał wysoką, to duża ilość powietrza recyrkulowanego. Edytowane 12 Lipca 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 12.07.2018 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ja kupiłem takie coś http://www.went-dom.pl/produkty/rekuperacja/rekuperatory/flexit/rekuperator_flexit_uni4/#t_0_0 Sprawność do 90 % -zastanawiam się jak będzie w rzeczywistości. Jak narazie zastanawiam sie jak to wtargać na strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.07.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKvvWW-ZjcAhWEO5oKHeOtCXYQFghlMAY&url=http%3A%2F%2Fleidykla.vgtu.lt%2Fconferences%2FENVIRO_2014%2FArticles%2F6%2F259_Grzebielec.pdf&usg=AOvVaw2AqfiMcde_iB83nbthqYppZbadana sprawność wymiennika obrotowego w polskich warunkach jest w przedziale 56-81%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 12.07.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 (edytowane) Ja kupiłem takie coś http://www.went-dom.pl/produkty/rekuperacja/rekuperatory/flexit/rekuperator_flexit_uni4/#t_0_0 Sprawność do 90 % -zastanawiam się jak będzie w rzeczywistości. Jak narazie zastanawiam sie jak to wtargać na strych To solidny sprzęt. Będziesz zadowolony. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKvvWW-ZjcAhWEO5oKHeOtCXYQFghlMAY&url=http%3A%2F%2Fleidykla.vgtu.lt%2Fconferences%2FENVIRO_2014%2FArticles%2F6%2F259_Grzebielec.pdf&usg=AOvVaw2AqfiMcde_iB83nbthqYpp Zbadana sprawność wymiennika obrotowego w polskich warunkach jest w przedziale 56-81%. 81% w warunkach zimowych to rewelacyjny wynik. Recair poniżej -7% C, przestaje sobie dawać rady. Edytowane 12 Lipca 2018 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.07.2018 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 81% w warunkach zimowych to rewelacyjny wynik. Recair poniżej -7% C, przestaje sobie dawać rady. Co powiesz na rzeczywiste 87%? Jakie rady przestaje sobie dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.07.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Do mnie procent nie przemawia, bo to wartość matematyczna.Jeśli chcesz podyskutować na temat odzysku ciepła (energii) to posługuj się entalpią. Wymienniki przeciwprądowe są super.Jedyny ich problem to "marketing" jaki wokół nich jest tworzony, by na tle konkurencji je jeszcze bardziej "wybielić". Przed wymiennikiem przeciwprądowym, o dużej sprawności musisz dać grzałkę bo inaczej zamarznie.Aby wartości zużycia prądu nie przerażały klienta, sugeruje się ograniczenie wydajności wentylacji w okresie zimowym.Użytkownicy i tak, to robią bo wydajności rzędu 100 - 200 m3 powietrza, w przypadku wymiennika PRZEPONOWEGO wysuszają dom na pieprz. Tymczasem rotor na tle rozwiązań z wymiennikiem przeciwprądowym jest prosty jak budowa cepa i znacznie lepiej radzi sobie w skrajnych warunkach.Nie wymaga grzałki (w naszym klimacie)Nie wysusza tak powietrza, bo odzyskuje mniejszą lub większą cześć wilgoci w zależności czy to rotor sorpcyjny czy nie.Tak naprawdę największą jego zaletą jest to że można sobie taką centralą dmuchać zimą do woli.Bez uszczerbku na kosztach grzałki, czy nadmiernym wysuszeniu domu.Więc jak ktoś zapragnie 300 m3/h - proszę bardzo: bez wysuszenia, bez grzałki ze sprawnością temperaturową 80%. W Skandynawii, nie stosuje się rozwiązań innych niż te z rotorami.Tam Swegon Casa i Flexit to 95% rynku central.Czytając opinie jakie powyżej można przeczytać o rotorach można by dojść do wniosku, że Skandynawia to jakiś zacofany region, w którym ludzie lubią wąchać swoją kupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.07.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Rotor ma sporo zalet teoretycznych. Niestety brakuje wielu użytkowników, którzy potwierdzą jego niezawodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 01.10.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 To ile tego powietrze może się wymieszać?Jaki procent wentylowanego mi się wymiesza jak wybiorę z obrotowym?Tak mniej więcej, obrazowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.10.2018 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Dla tak małych jednostek i tak niewielkich spręży - nie więcej jak 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 02.10.2018 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Czyli znowu sam ze sobą otwieram spór - Komfovent R 400 V czy Zehnder ComfoAir Q350. Ehhh ja to mam problemy decyzyjne przy tej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 04.10.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Czyli znowu sam ze sobą otwieram spór - Komfovent R 400 V czy Zehnder ComfoAir Q350. Ehhh ja to mam problemy decyzyjne przy tej budowie. A myślałeś o rekuperatorze Rotor 350 z JAN-GAZ? Cena poniżej 8000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts