Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym grzać - dużo wątpliwości

wrozansk

Recommended Posts

Przy spalaniu paliw stałych potrzebny jest palacz na ćwierć etatu - 200-300 roboczogodzin na sezon to 2000-3000 za pracę wg stawki minimalnej. Tylko ludzie których życie nie jest nic warte twierdzą że tego kosztu nie ma. Inni oszukują się że lubią palić w piecu...

ale popłynąłeś :eek: , bzdura do kwadratu . Tak jak pisze fotohobby 1,5h to dane z czapy , nawet przy starych kotłach do których było trzeba zaglądać i dokładać ręcznie tyle sie nie poświęcało .

A jak nazywają się ludzie , którzy twierdzą że prąd z PV jest za darmo ,udając że nie było inwestycji kilkudziesięciu tysięcy zł , bo tych co zamontuja sami za przysłowiową dychę jest co kot napłakał ?? Naciągacze rzeczywistości ?

Gdzieś obiło mi się o uszy , że klimy nie sprzedadzą nikomu bez uprawnień do montażu(Fgazy), więc jej koszt relatywnie rośnie .

Nawet kwestia została poruszona https://forum.muratordom.pl/showthread.php?341258-Uwaga-nowe-f-gazy&p=7683477&viewfull=1#post7683477

Zaraz dojdziemy do tego, że do utrzymania psa należy włączyć czas poświęcony na spacery - 16 roboczogodzin w miesiącu, 160zł :)

:lol:

rzeczywiście niektórzy oszczędzają chyba na kąpielach ,by móc zapłacić komuś kto wyprowadzi psa lub wyczyści chomikowi , bo jak do palenia w piecu (przepraszam nowoczesnym kotle , do którego zagląda się w sezonie raz na tydzień) potrzebowałby palacza to inaczej tego nie widzę .

Edit

Jednak widzę

Ludziska , którzy przeliczają wszystko tak skrupulatnie i liczą koszty swojej darmowej pracy to skanery i materialiści.

Edytowane przez cuuube

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twierdzisz, że kocioł na pellet, ekogroszek trzeba obsługiwać 1,5h dziennie ??

Poza tym już ci pisałem - jeśli obsługa kotła odbywa się w czasie, w którym obsługujący nie jest w stanie osiągać dochodu, to nie jest kosztem.

Upierdliwym, brudnym obowiązkiem tak - ale nie kosztem.

Zaraz dojdziemy do tego, że do utrzymania psa należy włączyć czas poświęcony na spacery - 16 roboczogodzin w miesiącu, 160zł :)

Sejmik Mazowiecki podjął uchwałę dotyczącą ochrony powietrza, szczegółowo określa czym i w czym można palić w zakresie węgla oraz drewna oraz określa kompetencje organów w zakresie egzekwowania postanowień uwały tzn udokumentowanie klasy węgla oraz drewna , jak również sankcje karne za łamanie postanowień od 500 do 5000 zł. Skończy się palenie syfem i cwaniakowanie sam podpierdolę chętnie tych co syfią w dupie mam to czy ich stać czy nie na ogrzewanie niech ogrzewają tyle pomieszczeń na ile ich stać nie trując i na pewno nie kosztem zdrowia nas wszystkich.

Dlatego liczę na Waszą pomoc w wytknięciu potencjalnych błędów w moim rozumowaniu i dodaniu kilku wad i zalet gdzie można. Może dzięki temu będzie mi łatwiej na coś się zdecydować.

Albo masz bardzo tani prąd, albo zapomniałeś dodać kosztów dystrybucji.

Chyba też za drogo liczysz koszty serwisowania PC.

Licząc, że instalacja z PC kosztuje 40K zł (całość, kotłownia z zasobnikiem, podłogówka) a kable z bojlerem 10K zł, oraz roczny koszt przeglądów i konserwacji PC 350zł, ceny takie jak u mnie w PGE, 10% zużycia w drogiej strefie i 100l dziennie CWU wychodzi mi zwrot kosztów PC w ósmym roku eksploatacji.

Masz duże zapotrzebowanie i PC ma spore szanse być globalnie najtańszym bezobsługowym źródłem ciepła. Kwestia subiektywnej wiary, w przewidywany czas eksploatacji i koszty napraw PC.

BTW. Właśnie w bloku wymieniają grzejniki. Fotki dla reklamodawców i miłośników grzejników :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415999

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416000

Ale to pewnie z mieszkań niechlujów i brudasów, bo każdy rozsądny człowiek przedmuchuje przed sezonem kalafiory sprężonym powietrzem albo i demontuje i myjką ciśnieniową myje ;)

Grzejnik1.jpg

Grzejnik2.jpg

Skończy się palenie syfem i cwaniakowanie sam podpierdolę chętnie tych co syfią w dupie mam to czy ich stać czy nie na ogrzewanie niech ogrzewają tyle pomieszczeń na ile ich stać nie trując i na pewno nie kosztem zdrowia nas wszystkich.

Od dawna było zabronione spalanie śmieci i jak to wygląda w praktyce? Naprawdę wierzysz, że teraz będą łapali i karali tych, co wrzucą drewno o wilgotności 21%l

Od dawna było zabronione spalanie śmieci i jak to wygląda w praktyce?
a było w ogóle kiedyś dozwolone :p

Oczywiście bo sa przepisy wykonawcze

Gratuluję optymizmu . Będzie trochę lepiej , ale tylko troszkę .

Na łamanie przepisów w ruchu drogowym też są kary i co ? Nikt ich nie łamie ? Kiedy widziałeś ostatnio policję z suszarką na drodze ? Ja już przynajmniej rok nie widziałem .

Jeszcze jedna kwestia to informowanie o kontrolach w danym rejonie miasta . Dopóki będą to robić to ludziska nie będą smrodzić . Wiem , wiem ślady po spalaniu zostają... Tylko ,że urzędasy widząc fiołki z komina(brak dymu w danym momencie) , nie będą sie wysilać i wysiadać z auta w mrozie , by postac pod furtką ,aż łaskawie ktoś ich wpuści . Albo ,że ludziska nie będa udawać ,że jednak nie ma nikogo w domu , a kocioł sam w cudowny sposób rozgorzał .

Podam przykład .

Na przedszkolu moich dzieci jest czujnik pyłów PM , a po drugiej stronie ulicy dom wielorodzinny z którego często daje z komina ,aż miło . Zrobiłem kiedyś zdjęcie i zrzut ekranu z apki , wysłałem do straży miejskiej . Myślisz ,że się odezwali , że byli na interwencji i dali chociaż pouczenie . Dymaka jak była tak pozostała . Panie przedszkolanki , nie zwracają na to uwagi i wychodzą z dziećmi na "świeże" powietrze .

Edytowane przez cuuube

Gratuluję optymizmu . Będzie trochę lepiej , ale tylko troszkę .

Na łamanie przepisów w ruchu drogowym też są kary i co ? Nikt ich nie łamie ? Kiedy widziałeś ostatnio policję z suszarką na drodze ? Ja już przynajmniej rok nie widziałem .

Jeszcze jedna kwestia to informowanie o kontrolach w danym rejonie miasta . Dopóki będą to robić to ludziska nie będą smrodzić . Wiem , wiem ślady po spalaniu zostają... Tylko ,że urzędasy widząc fiołki z komina(brak dymu w danym momencie) , nie będą sie wysilać i wysiadać z auta w mrozie , by postac pod furtką ,aż łaskawie ktoś ich wpuści . Albo ,że ludziska nie będa udawać ,że jednak nie ma nikogo w domu , a kocioł sam w cudowny sposób rozgorzał .

Podam przykład .

Na przedszkolu moich dzieci jest czujnik pyłów PM , a po drugiej stronie ulicy dom wielorodzinny z którego często daje z komina ,aż miło . Zrobiłem kiedyś zdjęcie i zrzut ekranu z apki , wysłałem do straży miejskiej . Myślisz ,że się odezwali , że byli na interwencji i dali chociaż pouczenie . Dymaka jak była tak pozostała . Panie przedszkolanki , nie zwracają na to uwagi i wychodzą z dziećmi na "świeże" powietrze .

No cóż współczuję ja generalnie zawsze piszę za zwrotnym potwierdzeniem odbioru czekam cierpliwie i wnoszę zażalenie do instancji nadrzędnej a dw do prokuratury, nikt mnie jaszcze nie olał .

BTW u mnie jest w miarę cywilizowany teren i zamożny w moim najbliższym otoczeniu na około 150 domów są tylko 2 śmierdzące kopciuchy i to już niedługo ...

Już próbowałem to załatwić ale poinformowano mnie że czekają na procedowanie właśnie tej uchwały i ok

U mnie generalnie tez jest ok , jak na 3 500 wieś . Obok mam 35 000 miasto i szczególnie jego końcówka ,gdzie jak to się kiedyś mówiło 'psy d.. szczekają' to jest koszmar - rano do 8 i po 16tej jest codziennie siwo zimą .

Prokuratura ,to już konkretnie idziesz .

To wspólczuję

Wiesz , byłoby fajnie gdyby wszyscy grzali nie trując innych , ale rzeczywistość jest taka,że wielu ludzi po prostu nie stać na inwestycję w nowe źródło ciepła i przerabianie instalacji .

Grzanie prądem też nie jest eko według mnie , bo np Bełchatów ściemnia co do ilości rtęci wyrzucanej do atmosfery - deklarowali 160kg , a rzeczywiście wywali z komina prawie 3 tony . Skoro ściemniają z jednym parametrem to zapewne z innymi również i gdzie tu eko prąd ? To mydlenie oczu .

Czysty prąd z PV ? Ok , ale wyprodukowanie ich ,też obciąża środowisko .

Nie ma złotego środka i tyle .

No pewno, że niestety nie ma, ale z 2 strony nic tak nie stymuluje wszelkich procesów i nie motywuje do działania jak czynniki ekonomiczne. Jeżeli więc palenie syfem nie będzie ekonomiczne to z czasem będzie stawać, a że jest medialna nagonka na to pójdzie dość szybko.

Oczywiście bo sa przepisy wykonawcze

Piszesz, jakbyś był autorem tych rozwiązań. Bo to ściema i szczyt nieskutecznosci. Drony to namiastka skutecznosci.

Prawdziwy skutek bylby wtedy, jakby za dodatkową opłatą kominiarz co roku brał próbkę z kazdego komina i presylał do laboratorium. I siekierzaste kary dla kominiarzy-przekrętasów i nawet symboliczne dla palących syfem. I problem niskiej emisjii by przestał istnieć.

Ekonomia niczego nie zmienia, bo np. nie opłaca się palic mokrym drewnem. Ale kto to potrafi policzyć?

Twierdzisz, że kocioł na pellet, ekogroszek trzeba obsługiwać 1,5h dziennie ??

Poza tym już ci pisałem - jeśli obsługa kotła odbywa się w czasie, w którym obsługujący nie jest w stanie osiągać dochodu, to nie jest kosztem.

Upierdliwym, brudnym obowiązkiem tak - ale nie kosztem.

Paliwa stałe to także węgiel lub drewno. Pelet czy ekogroszek to tylko jedno z paliw stałych.

Rozpisz mi wszystkie roboczogodziny przy każdym z paliw: węgiel luzem, drewno, pelet, ekogroszek. Tylko żeby nie zabrakło w tym czasu potrzebnego na zakup, transport, noszenie, czyszczenie paleniska i serwis. Pamiętaj też o doliczeniu kosztu powierzchni na magazynowanie paliwa oraz kosztu transportu.

Twoja ekonomia zakładająca że życie ludzkie nie jest nic warte jest tylko Twoją opinią. Równie dobrze dom po zakupie materiałów budowlanych też jest za darmo. Jeśli posiadacz hałdy żwiru, kilkuset worków cementu, kilku palet cegieł nie jest w stanie osiągać dochodu, to budowa domu nie jest kosztem. Bzdury.

ale popłynąłeś :eek: , bzdura do kwadratu . Tak jak pisze fotohobby 1,5h to dane z czapy , nawet przy starych kotłach do których było trzeba zaglądać i dokładać ręcznie tyle sie nie poświęcało .

A jak nazywają się ludzie , którzy twierdzą że prąd z PV jest za darmo ,udając że nie było inwestycji kilkudziesięciu tysięcy zł , bo tych co zamontuja sami za przysłowiową dychę jest co kot napłakał ?? Naciągacze rzeczywistości ?

Gdzieś obiło mi się o uszy , że klimy nie sprzedadzą nikomu bez uprawnień do montażu(Fgazy), więc jej koszt relatywnie rośnie .

Nawet kwestia została poruszona https://forum.muratordom.pl/showthread.php?341258-Uwaga-nowe-f-gazy&p=7683477&viewfull=1#post7683477

rzeczywiście niektórzy oszczędzają chyba na kąpielach ,by móc zapłacić komuś kto wyprowadzi psa lub wyczyści chomikowi , bo jak do palenia w piecu (przepraszam nowoczesnym kotle , do którego zagląda się w sezonie raz na tydzień) potrzebowałby palacza to inaczej tego nie widzę .

Edit

Jednak widzę

Ludziska , którzy przeliczają wszystko tak skrupulatnie i liczą koszty swojej darmowej pracy to skanery i materialiści.

Mieliśmy kocioł starego typu na węgiel i wiem ile trwała obsługa.

Tutaj http://misja-emisja.pl/knowledgebase/ekonomiczne-koszty-palenia-piecu/ szacuje się koszty na 1500 zł rocznie.

Prąd z PV nie jest za darmo. Za darmo jest jedynie krańcowy koszt produkcji. Co twierdzą ci ludzie, to musisz ich zapytać.

Mylisz się. Każdy może kupić klimę. Trzeba mieć f-gazy lub zadeklarować że się zatrudni taką osobę do montazu, lub po prostu zadeklarować kupno do dalszej odsprzedaży.

Jestem oszczędnym materialistą. Uważam te cechy za pozytywne. :)

Wiesz , byłoby fajnie gdyby wszyscy grzali nie trując innych , ale rzeczywistość jest taka,że wielu ludzi po prostu nie stać na inwestycję w nowe źródło ciepła i przerabianie instalacji .

Grzanie prądem też nie jest eko według mnie , bo np Bełchatów ściemnia co do ilości rtęci wyrzucanej do atmosfery - deklarowali 160kg , a rzeczywiście wywali z komina prawie 3 tony . Skoro ściemniają z jednym parametrem to zapewne z innymi również i gdzie tu eko prąd ? To mydlenie oczu .

Czysty prąd z PV ? Ok , ale wyprodukowanie ich ,też obciąża środowisko .

Nie ma złotego środka i tyle .

Zrównywanie palących kopciuchami, PV i elektrowni węglowych świadczy o głębokiej niewiedzy.

Wystarczy przeliczyć ile syfu na wyprodukowanie MWh wyrzuca Bełchatów, a ile typowy Kowalski.

PV zmniejsza ilość energii potrzebnej z elektrowni węglowych.

Jeśli się elektrownie węglowe nie podobają, to należy je zastąpić energetyką jądrową i OZE.

Piszesz, jakbyś był autorem tych rozwiązań. Bo to ściema i szczyt nieskutecznosci. Drony to namiastka skutecznosci.

Prawdziwy skutek bylby wtedy, jakby za dodatkową opłatą kominiarz co roku brał próbkę z kazdego komina i presylał do laboratorium. I siekierzaste kary dla kominiarzy-przekrętasów i nawet symboliczne dla palących syfem. I problem niskiej emisjii by przestał istnieć.

Ekonomia niczego nie zmienia, bo np. nie opłaca się palic mokrym drewnem. Ale kto to potrafi policzyć?

Jasne że ściema i nieskuteczność, uchwała podjęta miesiąc temu, sezon grzewczy się nawet jeszcze nie zaczął ale ty już masz dowody na to że to jest nieskuteczne, brawo a co na to psychiatra???

TY jesteś co najmniej biegłym sądowym w 5 dziedzinach, a często powtarzane , bez powodu słowo ekonomia zdradza ukryte kompleksy związane z wykształceniem. Jestem praktykującym magistrem ekonomii od ponad 23 lat i zapewniam Cię nadużywanie tego słowa nie robi na kimkolwiek wrażenia.

Zmiana podejścia do czystego powietrza , czy to powodów medialnych czy też mody (szeroko pojętej) stało się faktem. Następną i to szybką zmianą będzie zakaz obrotu syfiastym węglem i wtedy faktycznie w większości powody zanieczyszczeń, umrą śmiercią naturalną, no chyba że ktoś sam będzie kopał ten węgiel.

Na zakończenie mam pytanie, czemu bronisz śmieciuchów skoro jesteś raczej przeciwnikiem paliw stałych???

Edytowane przez gawel

Jasne że ściema i nieskuteczność, uchwała podjęta miesiąc temu, sezon grzewczy się nawet jeszcze nie zaczął ale ty już masz dowody na to że to jest nieskuteczne, brawo a co na to psychiatra???

Nie jest to pierwsze niby rozwiazwnie problemu smogu. A ciągle powietrze mamy syfiaste. Ludzie biorą doplaty na wymianę kotłów i dokladaja w nich ruszt zeby dalej palić śmieci. Pobaw się w sezonie grzewczym Kanarkiem, popatrz na rekordy europejskie syfu w powietrzu, to przestaniesz wierzyć w skuteczność naszych rozwiązań.

Egzekwowalność jest zerowa - dobre jest to porównanie z kierowcami. Nastawiali ograniczeń prędkości spalania, ale Yanosik, CB i "spryt" palaczy powoduje, że nikt się tym nie przejmuje.

Jestem przeciwnikiem paliw kopalnych i paliw złej jakości. Jestem też przeciwnikiem ściemy i działań pozornych, nieskutecznych.

Edytowane przez Kaizen