fotohobby 09.07.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Paliwa stałe to także węgiel lub drewno. Pelet czy ekogroszek to tylko jedno z paliw stałych. . Czlowieku, ogarnij sie . Autor watku rozwaza pompe ciepla, kable, ewentualnie pellet czy ekogroszek. A ty mu wyjezdzasz z 300 r-g na sezon... I oczywiscie wtryniasz swoje ogrzewanie nadmuchowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.07.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 sam podpierdolę chętnie tych co syfią w dupie mam to czy ich stać czy nie Jestem praktykującym magistrem ekonomii od ponad 23 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.07.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Na ile wyceniasz swoją roboczogodzinę ? 20 zł czy 100 zł ? ja tam liczę więcej niż zarabia Lewndowski , 15 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.07.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Mieliśmy kocioł starego typu na węgiel i wiem ile trwała obsługa. Tutaj http://misja-emisja.pl/knowledgebase/ekonomiczne-koszty-palenia-piecu/ szacuje się koszty na 1500 zł rocznie. no właśnie i tu tkwi problem , szacunki . Wyliczyli CWU na 840zł dla 4 osób , ja wody dla 5 osób na rok mam za 650 zł .Idźmy dalej ogrzewanie 100m2 z CWU 5390 , ogrzewam za te pieniądze 160m2 przez dwa lata , a są tacy jak arturo72 którzy grzeją za 500-600zł sezon czyli z 9 lat Idzmy jeszcze dalej orientacyjne koszty usuwania popiołu 210 zł , u mnie 0zł bo popiół z peletu rozyspuje się np na trwanik . Dalej cytuję "Przyjęto, że użytkowanie pieca kaflowego w mieszkaniu trwa rocznie 90 dni. W kosztach włożonej pracy ujęto obsługę pieców, rozpalanie, czyszczenie, a także noszenie węgla i popiołu. Założono, iż zajmuje to godzinę dziennie na jedno mieszkanie. " Sezon grzewczy trwa 90 dni Zrównywanie palących kopciuchami, PV i elektrowni węglowych świadczy o głębokiej niewiedzy. . tak , nie wiem , nie znam się , nie orientuję się , a i nie skończyłem podstawówki . Nie zrównuję , a stwierdzam ,że wszystko obciąża środowisko i że nie ma złotego środka . Edytowane 9 Lipca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 09.07.2018 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Prąd z PV nie jest za darmo. Za darmo jest jedynie krańcowy koszt produkcji. Co twierdzą ci ludzie, to musisz ich zapytać. pytam Ciebie , bo skoro w tym łańcuszku ogrzewania coś kosztuje np 20/30 tysięcy , czy choćby 1zl , to końcowy wynik nie jest = 0 1+0=1 Pisałeś o ogrzewaniu za darmo https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę&p=7672225&viewfull=1#post7672225 , więc ten prąd zużyty na ogrzewanie powinien być za darmo , co za tym idzie PV również , aaa te klimy również 0 +0=0 tyle mnie nauczyli z matematyki w nieskończonej podstawówce Te 4000 tysiace za 30m2 to też darmo U mnie całkowity koszt ogrzewania klimatyzacją split przez otwarte drzwi wyniósł <4000 zł w 2009. Zwróciła się w trzy lata. Wtedy ogrzewałem tylko 30m2, a teraz tym samym klimatyzatorem 50m2. Całkowity koszt wykonania planowanego ogrzewania całego domu klimatyzatorem kanałowym szacuję na 10000zł. Będzie ogrzewał 150m2. Za pozostałe 10000 mam 2,5kW PV które da sporą część energii dla tego klimatyzatora. Wynika z tego raczej , że jesteś rozrzutnym materialistą. Pisałem już , za darmo to Rydzyk dostał auta od bezdomnego . Edytowane 9 Lipca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 09.07.2018 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Panowie, Czy mogę mieć prośbę o trzymanie się tematu? Potrzebuję porady czym ja mam grzać a tutaj wywiązała się dyskusja czym inni palą i coś o prawie:) Albo masz bardzo tani prąd, albo zapomniałeś dodać kosztów dystrybucji. Chyba też za drogo liczysz koszty serwisowania PC. 0,28 zł/kWh w taryfie nocnej to według Ciebie dużo? Mało tego, przed chwilą sprawdziłem fakturę u moich teściów i wychodzi nawet niecałe 0,23 zł/kWh. Nie liczę za drogo kosztów serwisowania PC, ponieważ sam dojazd serwisanta będzie mnie kosztował więcej niż przegląd. Jest o tym mowa w pierwszym poście. 40k na PC i podłogówkę też wydaje się zaniżone. Mam dwie oferty na instalację PC i kotłowni na około 30k. Nie wiem czy dałbym radę za 10k położyć podłogówkę na 250 metrach podłogi. Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.07.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Nie wyceniam roboczo godziny.. Nie ma czegoś takiego jak roboczo godzina we własnym domu. Chcę palić węglem to muszę ponieść tego konsekwencje. Edytowane 9 Lipca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Dokładnie tak - chcę mieć łądny trawnik, to go koszę.Gdybym go nie kosił, to siedziałbym z tabletem na tarasie. Czyli - kosząc trawniik nie ponoszę kosztów (nie tracę dochodu), a jedynie rozruszam trochę układ krążenia. @wrozansk - kable w dużym domu to spore ryzyko.Może jednak lepiej byłoby położyć podłogówkę (80zł/m2) spiąć ją z buforem 500l i grzałką ?Zmieścisz się w 100% w taniej taryfie, dzięki buforowi grzejesz, kiedy chcesz, a zawsze możesz dokupić do tego pompę p-w, która spokojnie opędzi ci 80% sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Panowie, Czy mogę mieć prośbę o trzymanie się tematu? Potrzebuję porady czym ja mam grzać a tutaj wywiązała się dyskusja czym inni palą i coś o prawie:) 0,28 zł/kWh w taryfie nocnej to według Ciebie dużo? Mało tego, przed chwilą sprawdziłem fakturę u moich teściów i wychodzi nawet niecałe 0,23 zł/kWh. Nie liczę za drogo kosztów serwisowania PC, ponieważ sam dojazd serwisanta będzie mnie kosztował więcej niż przegląd. Jest o tym mowa w pierwszym poście. 40k na PC i podłogówkę też wydaje się zaniżone. Mam dwie oferty na instalację PC i kotłowni na około 30k. Nie wiem czy dałbym radę za 10k położyć podłogówkę na 250 metrach podłogi. Pozdrawiam, Wojciech Przedstawione ceny z II taryfę są rewelacyjne ja mam 25 groszy i I strefe 70 gr , strukturę zuzycia prądu II/I 72/28, roczne zużycie 9000 kwh , roczny koszt około 3600 zł . 130m2 dom ogrzewany elektrycznymi konwektorami z wtyczką atlantic f-18, cuw bojler 100 l (tylko II strefa) 2 osoby, kuchnia elektryczna ceramiczna. W moim przypadku PC niestety sie nie opłąca i nigdy nie zwróci czego ogromnie żałuję. Natomiast od kilku miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem PC do CUW - https://forum.budujemydom.pl/topic/31508-austria-email-co-to-za-firma/ Obecnie koszt cuw to około 12 z ł na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 .... Może jednak lepiej byłoby położyć podłogówkę (80zł/m2) spiąć ją z buforem 500l i grzałką ? Zmieścisz się w 100% w taniej taryfie, . Nie zmiesci sie przy podanych parametrach 500 l buforem i tylko 2 godz II taryfy i tez uwzglednienia energii na cwu, bo pasowało by zeby bufor miał wezownicę cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.07.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 500L na 250m2 to faktycznie nie za dużo. Co do wężownicy to może dać drugi zbiornik 250L tylko do CWU. Wcale to przecież drożej nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Nie zmiesci sie przy podanych parametrach 500 l buforem i tylko 2 godz II taryfy i tez uwzglednienia energii na cwu, bo pasowało by zeby bufor miał wezownicę cwu. Ale jeśłi będzie miał przewymiarowaną 2-3x grzałkę i w taniej taryfie będzie ładował i podłogę i bufor ? (rozładowywany przez ostatnie godziny drogiej ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 500L na 250m2 to faktycznie nie za dużo. Co do wężownicy to może dać drugi zbiornik 250L tylko do CWU. Wcale to przecież drożej nie wychodzi. Po co dwa zbiorniki jak moze byc tylko jeden i to z wezownicą przepływową cwu, mniej ksztaltek, połaczen, takie 2 w1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Możecie mi wytłumaczyć po co robić wodne centralne i jakieś grzałlki i ogrzewać prądem wodę aby ogrzewać powietrze??? Gdzie tu sens? Przy takim rozwiązaniu tracimy doskonałą sterowalność ogrzewania elektrycznego i zyskujemy wady ukąłdu hydraulicznego i za to wszytko płcimy już na etapie inwestycji drogo. Po co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Możecie mi wytłumaczyć po co robić wodne centralne i jakieś grzałlki i ogrzewać prądem wodę aby ogrzewać powietrze??? Gdzie tu sens? Przy takim rozwiązaniu tracimy doskonałą sterowalność ogrzewania elektrycznego i zyskujemy wady ukąłdu hydraulicznego i za to wszytko płcimy już na etapie inwestycji drogo. Po co to? Nic nie tracimy a zyskujemy zuzycie energii wyłącznie w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Nic nie tracimy a zyskujemy zuzycie energii wyłącznie w II taryfie. od 14 lat ogrzewam dom grzejnikami bez wody, i mam całkowite zużycie prądu taryfy II na poziomie 72-78% całkowitego zużycia. Ile oszczędził by mi bufor i ile lat by mi się to zwróciło. Pomijając bezładność układu wodnego to ogrzewanie elektryczne jest oszczędniejsze i to się po prostu wzajemnie niweluje. mam ogrzewanie konwektorowe od 14 lat i na prawdę nie żałuję choć bariera "domu bez centralnego na początku była". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 od 14 lat ogrzewam dom grzejnikami bez wody, i mam całkowite zużycie prądu taryfy II na poziomie 72-78% całkowitego zużycia. Ile oszczędził by mi bufor i ile lat by mi się to zwróciło. Pomijając bezładność układu wodnego to ogrzewanie elektryczne jest oszczędniejsze i to się po prostu wzajemnie niweluje. mam ogrzewanie konwektorowe od 14 lat i na prawdę nie żałuję choć bariera "domu bez centralnego na początku była". O ile jest oszczedniejsze? Przy buforze mam 100% zuzycia w II taryfie na co i cwu. O bezwładnosci moze nie dyskutujmy skoro przy podłogówce wodnej mozna i osiąga sie dokladnosci regulacji (histerezę) 0,1 oC. Czy grzejniki konwektorowe dają wiekszą dokladnosc regulacji?, jezeli tak to ile ona wynosi? Co to znaczy ze elektryczne ogrzewanie jest oszczedniejsze (grzałki zapewne elektryczne nie są ale co ja sie na tym znam). Oszczednosc czyli defacto dokladnosc regulacji jest podobna, dlaczego grzejniki konwektorowe przy podobnej dokladnosci regulacji są oszczedniejsze nie wiem, czekam na dokładne wyjasnienie tematu. 22-28 % zuzycia w I taryfie to jednak całkiem sporo. Owszem im mniejsze zapotrzebowanie tym róznica w kosztach mniejsza, ale nie dyskutujemy o domach pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 09.07.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 O ile jest oszczedniejsze? Przy buforze mam 100% zuzycia w II taryfie na co i cwu. O bezwładnosci moze nie dyskutujmy skoro przy podłogówce wodnej mozna i osiąga sie dokladnosci regulacji (histerezę) 0,1 oC. Czy grzejniki konwektorowe dają wiekszą dokladnosc regulacji?, jezeli tak to ile ona wynosi? Co to znaczy ze elektryczne ogrzewanie jest oszczedniejsze (grzałki zapewne elektryczne nie są ale co ja sie na tym znam). Oszczednosc czyli defacto dokladnosc regulacji jest podobna, dlaczego grzejniki konwektorowe przy podobnej dokladnosci regulacji są oszczedniejsze nie wiem, czekam na dokładne wyjasnienie tematu. 22-28 % zuzycia w I taryfie to jednak całkiem sporo. Owszem im mniejsze zapotrzebowanie tym róznica w kosztach mniejsza, ale nie dyskutujemy o domach pasywnych. 22-28 % to jest mało gdyż trzeba ugotować posiłki nie koniecznie w nocy no i wypadałoby włączyć światło, komputer, tv czy lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.07.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 22-28 % to jest mało gdyż trzeba ugotować posiłki nie koniecznie w nocy no i wypadałoby włączyć światło, komputer, tv czy lodówkę Nie interesuje mnie zuzycie bytowe, rozmawiamy o zuzyciu na co i cwu. Zuzycie bytowe jest i bedzie niezaleznie od sposobu grzania i przygotowania cwu i nie ma zadnego zwiazku z co i cwu. Przy konwektorach nigdy ono nie bedzie wynosiło 100% II taryfy bez utraty komfortu. Podaj dane z podlicznika na potrzeby co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 0,28 zł/kWh w taryfie nocnej to według Ciebie dużo? Mało tego, przed chwilą sprawdziłem fakturę u moich teściów i wychodzi nawet niecałe 0,23 zł/kWh. Jak to cały koszt liczony od kWh to fajnie masz. W PGE kWh kosztuje 32,18gr/kWh brutto (w tym 10,43gr/kWh dystrybucja). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts