Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym grzać - dużo wątpliwości

wrozansk

Recommended Posts

Nie interesuje mnie zuzycie bytowe, rozmawiamy o zuzyciu na co i cwu. Zuzycie bytowe jest i bedzie niezaleznie od sposobu grzania i przygotowania cwu i nie ma zadnego zwiazku z co i cwu. Przy konwektorach nigdy ono nie bedzie wynosiło 100% II taryfy bez utraty komfortu. Podaj dane z podlicznika na potrzeby co i cwu.

Ale ja nie mam żadnego podlicznika , tylko jeden licznik i zuzycie które podałem są całkowite, z resztą teraz zużycie całkowite spadnie mi o 2000 kwh rocznie bo mam PC a cuw pochąłniało ok 1/3 całkowitego zużycia.

Z tą sterowalnością to chodzi o to że jak mnie nie ma w domu czy w ogóle nikogo to ogrzewanie nie działa i to mnie nie interesuje bo po powrocie mam taką samą temperaturę jak przed wyjściem podłogówką tak nie zrobię poza tym nie wiem co w mrozy i np 3 dniową nieobecność to się zdarza rzadko ale jednak

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałeś o ogrzewaniu za darmo https://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kanałówkę&p=7672225&viewfull=1#post7672225 , więc ten prąd zużyty na ogrzewanie powinien być za darmo , co za tym idzie PV również , aaa te klimy również

0 +0=0

tyle mnie nauczyli z matematyki w nieskończonej podstawówce

Te 4000 tysiace za 30m2 to też darmo :confused:

Wynika z tego raczej , że jesteś rozrzutnym materialistą.

Na podstawówce jak widać skończyłeś. Gdybyś się kształcił dalej, to byś wiedział czym jest koszt krańcowy. Koszt marginalny mojego ogrzewania wynosi zero. Czyli ogrzewam za darmo.

Koszt krańcowy energii jeszcze nie jest zerowy, ale będzie.

Nie wyceniam roboczo godziny.. Nie ma czegoś takiego jak roboczo godzina we własnym domu. Chcę palić węglem to muszę ponieść tego konsekwencje.

Nie.

Chcesz mieć ciepło, to instalujesz ogrzewanie bezobsługowe.

Po co ktoś chciałby palić węglem jeśli może mieć ciepło w domu bez etatu palacza?

Możecie mi wytłumaczyć po co robić wodne centralne i jakieś grzałlki i ogrzewać prądem wodę aby ogrzewać powietrze??? Gdzie tu sens? Przy takim rozwiązaniu tracimy doskonałą sterowalność ogrzewania elektrycznego i zyskujemy wady ukąłdu hydraulicznego i za to wszytko płcimy już na etapie inwestycji drogo. Po co to? :bash:

Nic nie tracimy a zyskujemy zuzycie energii wyłącznie w II taryfie.

Czyli te całe kombinacje są w celu II taryfy? To nie lepiej te 15-20 tys zł wydać na 5kW fotowoltaiki która I taryfę pokryje w całości i grzać całą dobę?

Przecież koszt marginalny ogrzewania wynosi w tym przypadku 0=0.

Czy Ty wiesz co to jest koszt marginalny i jak się go liczy?

Powtarzasz jak mantrę , że koszty doglądania do kotła to tyle i tyle i trzeba je uwzględniać w użytkowaniu, ale swoich roboczogodzin na montaż PV i przepinanie kabelków w swojej instalacji już nie liczysz . Koszt czyjejś pracy nie jest tak marginalny jak Twój . Brawo Ty . Koszt instalacji PV średnio 20/30/40 tysięcy na który trzeba wypracować mnóstwo roboczogodzin też jest pomijalny przepraszam marginalny .Brawo Ty. Naciągasz fakty by wyszło Ci zero , no i wychodzi.

Albo kasa spada Ci z nieba i wtedy możesz mówić ,że masz za darmo .

.

Wmawiaj sobie i innym co chcesz , na pewno ktoś to kupi , bo kłamstwo powtarzane 1000 razy staje się prawdą.

Mało kto zamontuje sobie sam PV 5kWp za 15/20 tysięcy.

Edytowane przez cuuube

Powtarzasz jak mantrę , że koszty doglądania do kotła to tyle i tyle i trzeba je uwzględniać w użytkowaniu, ale swoich roboczogodzin na montaż PV i przepinanie kabelków w swojej instalacji już nie liczysz . Koszt czyjejś pracy nie jest tak marginalny jak Twój . Brawo Ty . Koszt instalacji PV średnio 20/30/40 tysięcy na który trzeba wypracować mnóstwo roboczogodzin też jest pomijalny przepraszam marginalny .Brawo Ty. Naciągasz fakty by wyszło Ci zero , no i wychodzi.

Albo kasa spada Ci z nieba i wtedy możesz mówić ,że masz za darmo .

.

Wmawiaj sobie i innym co chcesz , na pewno ktoś to kupi , bo kłamstwo powtarzane 1000 razy staje się prawdą.

Mało kto zamontuje sobie sam PV 5kWp za 15/20 tysięcy.

"koszty doglądania do kotła " - koszty krańcowe.

"swoich roboczogodzin na montaż PV" - koszty początkowe, a nie krańcowe.

"przepinanie kabelków w swojej instalacji już nie liczysz " - koszt krańcowy 0,2 roboczogodziny rocznie dopóki nie zainstaluję przełączników.

" Koszt instalacji PV średnio 20/30/40 tysięcy na który trzeba wypracować mnóstwo roboczogodzin też jest pomijalny przepraszam marginalny ." - koszt początkowy, a nie krańcowy.

Jeżeli nie przeczytasz choćby artykułu w Wikipedii na temat kosztu krańcowego, to w dalszym ciągu będziesz pisał głupoty bez sensu.

Na podstawówce jak widać skończyłeś. Gdybyś się kształcił dalej, to byś wiedział czym jest koszt krańcowy. Koszt marginalny mojego ogrzewania wynosi zero. Czyli ogrzewam za darmo.

Koszt krańcowy energii jeszcze nie jest zerowy, ale będzie.

Jaką masz definicję kosztu krańcowego?

Dowód społecznej słuszności w społeczeństwie ekonomicznych dyletantów nie jest racjonalnym dowodem.

Żebym ci nie przypomnial, ekonomiczny "geniuszu", wątku gdzie z poczatkowych Twoich 3lat zwrotu droższego rekuperatora w stosunku do tanszego weszlismy na 12-15 lat :)

A to wszystko dlatego, ze naginałeś dane pod swoją tezę.

Dokładnie tak - chcę mieć łądny trawnik, to go koszę.

Gdybym go nie kosił, to siedziałbym z tabletem na tarasie.

Czyli - kosząc trawniik nie ponoszę kosztów (nie tracę dochodu), a jedynie rozruszam trochę układ krążenia.

@wrozansk - kable w dużym domu to spore ryzyko.

Może jednak lepiej byłoby położyć podłogówkę (80zł/m2) spiąć ją z buforem 500l i grzałką ?

Zmieścisz się w 100% w taniej taryfie, dzięki buforowi grzejesz, kiedy chcesz, a zawsze możesz dokupić do tego pompę p-w, która spokojnie opędzi ci 80% sezonu grzewczego.

Czemu ryzyko?

Co do bufora z grzałkami, nie brałem tego rozwiązania pod uwagę. Potrzebowałbym kilka dodatkowych informacji:

1) Jakiej pojemności bufor? 1000l?

2) Jakiej mocy grzałki by dały radę zagrzać wodę przez 2 godziny?

3) Bufor kombinowany czy z wężownicą do CWU?

Pozdrawiam,

Wojciech

Żebym ci nie przypomnial, ekonomiczny "geniuszu", wątku gdzie z poczatkowych Twoich 3lat zwrotu droższego rekuperatora w stosunku do tanszego weszlismy na 12-15 lat :)

Większość na forum naciąga w swoją stronę , czy mają bezobsługowo czy obsługowo.

Jak nie prąd odpadowy (darmowy) to znowu wszystko zrobiłem sam i mam taniej. Koszta takie , koszta inne. Jak nie zyski bytowe to rekuperacja.COP tyle mam albo tyle.

Pelet cacy , węgiel be . W obu przypadkach trzeba dosypywać, wysypywać , przenosić.

Każdy jednak ma coś do ukrycia jakby się głębiej przyjrzeć.

Do autora wątku.

Musisz zainwestować sporo aby później było bezobsługowo i w miarę niedrogo.

Edytowane przez lolson28
dopisek

Panowie,

Czy mogę mieć prośbę o trzymanie się tematu? Potrzebuję porady czym ja mam grzać a tutaj wywiązała się dyskusja czym inni palą i coś o prawie:)

0,28 zł/kWh w taryfie nocnej to według Ciebie dużo? Mało tego, przed chwilą sprawdziłem fakturę u moich teściów i wychodzi nawet niecałe 0,23 zł/kWh.

Nie liczę za drogo kosztów serwisowania PC, ponieważ sam dojazd serwisanta będzie mnie kosztował więcej niż przegląd. Jest o tym mowa w pierwszym poście.

40k na PC i podłogówkę też wydaje się zaniżone. Mam dwie oferty na instalację PC i kotłowni na około 30k. Nie wiem czy dałbym radę za 10k położyć podłogówkę na 250 metrach podłogi.

Pozdrawiam,

Wojciech

Ale w czym problem ?

Robisz podłogówkę , kupujesz kocioł na prąd i masz najniższe koszty inwestycji ale płacisz później 3x większe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę niż gdybyś zamiast grzania "czystym prądem" grzał pompą ciepłą (PW).

I tyle ...

Jak mi montował instalator pompę ciepła to powiedział że u niego przegląd pompy to chyba 300-350zł ..

A tak naprawdę ten "przegląd" to zwykłe wyciąganie kasy od użytkownika , bo sens jego jest znikomy a to co może "instalator" wykonać to może wykonać sam użytkownik (oczyszczenie filterka , przedmuchawnie , sprawdzenie ciśnienia wody w instalacji i ewentulane "dobicie" ciśnienia w instalacji wodnej.

To nie była dyskusja o tym samym rekuperatorze ale o kilku innych. Najdroższe rekuperatory nigdy się nie zwrócą.

Najtańsze również jeśli odniesiemy ich koszt do niedziałającej wentylacji grawitacyjnej z zatkanymi kratkami i brakiem nawiewników.

To nie była dyskusja o tym samym rekuperatorze ale o kilku innych. Najdroższe rekuperatory nigdy się nie zwrócą.

Najtańsze również jeśli odniesiemy ich koszt do niedziałającej wentylacji grawitacyjnej z zatkanymi kratkami i brakiem nawiewników.

O takim za 8tys w stosunku do takiego za 2.5 tyś

Ale w czym problem ?

Robisz podłogówkę , kupujesz kocioł na prąd i masz najniższe koszty inwestycji ale płacisz później 3x większe rachunki za ogrzewanie i ciepłą wodę niż gdybyś zamiast grzania "czystym prądem" grzał pompą ciepłą (PW).

I tyle ...

Jak mi montował instalator pompę ciepła to powiedział że u niego przegląd pompy to chyba 300-350zł ..

A tak naprawdę ten "przegląd" to zwykłe wyciąganie kasy od użytkownika , bo sens jego jest znikomy a to co może "instalator" wykonać to może wykonać sam użytkownik (oczyszczenie filterka , przedmuchawnie , sprawdzenie ciśnienia wody w instalacji i ewentulane "dobicie" ciśnienia w instalacji wodnej.

Podłogówka wodna i kocioł na prąd / bufor z grzałką czy kable. Oto jest pytanie.

Jestem również pewien, że producent będzie bardzo chętny uznać jakąkolwiek naprawę gwarancyjną w przypadku braku przeglądów lub ich wykonywaniu przez nieautoryzowany serwis...

Pozdrawiam,

Wojciech