fotohobby 10.07.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Co do mocy, kosztow dzialania zestawów opartych na grzalce i buforze pytaj asolta. Projektuje takie uklady i wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.07.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 O takim za 8tys w stosunku do takiego za 2.5 tyś Wg danych z dnia dzisiejszego taki rekuperator ma szanse się zwrócić przy założeniu że 30% energii idzie na wentylację, a dom zużywa sporo energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.07.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Koszt krańcowy ogrzewania u mnie = koszt krańcowy roczny energii na ogrzewanie / energia rocznie do ogrzewania = 0 https://pl.wikipedia.org/wiki/Koszt_kra%C5%84cowy Wikipedię znam. Ale naprawdę czytałeś to? Bo znowu sadzisz tekst o koszcie krańcowym. To powiedz, jaki ma sens produkowanie kolejnej kWh ciepła (której nie potrzebujesz) i ile naprawdę będzie Cię kosztowała? Zupełnie bez sensu używasz pojęcia, które pozwala odpowiedzieć producentowi, czy opłaca mu się zwiększać sprzedaż. Czy może lepiej podnieść cenę, bo kolejna jednostka wyprodukowana, gdy jest na to popyt, będzie go kosztowała dużo więcej. Np. będzie musiał wykupić kolejne certyfikaty CO2 czy zainstalować kolejny kocioł/klimę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.07.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Moja instalacja PV produkuje energię elektryczną, której potrzebuję do RTV i komputera.Istotą tego co chcę powiedzieć jest to że wydając podobną kwotę na CO/komin/kotłownię lub na PV/PC/klimę mamy w jednym przypadku ogrzewanie wymagające ponoszenia kosztów krańcowych, a w drugim darmowe, które ma zerowe koszty krańcowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.07.2018 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Wg danych z dnia dzisiejszego taki rekuperator ma szanse się zwrócić przy założeniu że 30% energii idzie na wentylację, a dom zużywa sporo energii. Oczwiscie, policzylem po jakim nastąpi to czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 10.07.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 (edytowane) Edit Nie zaśmiecam już watku , szkoda czasu i zdrowia. Edytowane 10 Lipca 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.07.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Moja instalacja PV produkuje energię elektryczną, której potrzebuję do RTV i komputera. Istotą tego co chcę powiedzieć jest to że wydając podobną kwotę na CO/komin/kotłownię lub na PV/PC/klimę mamy w jednym przypadku ogrzewanie wymagające ponoszenia kosztów krańcowych, a w drugim darmowe, które ma zerowe koszty krańcowe. Wręcz przeciwnie - żeby wyprodukować kolejną kWh prądu musisz dołożyć kolejny panel albo i wymienić inwerter. I koszt tego to będzie koszt krańcowy. Wytykasz innym braki w edukacji, a sam namiętnie stosujesz pojęcie, którego nie rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.07.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Wręcz przeciwnie - żeby wyprodukować kolejną kWh prądu musisz dołożyć kolejny panel albo i wymienić inwerter. I koszt tego to będzie koszt krańcowy. Wytykasz innym braki w edukacji, a sam namiętnie stosujesz pojęcie, którego nie rozumiesz. Piszesz o krańcowym koszcie zwiększenia produkcji rocznej energii poprzez zwiększenie mocy instalacji Ja piszę o krańcowym koszcie ogrzewania bez zwiększania mocy. Zupełnie inne koszty. Przyrost TCO kosztów ogrzewania jest u mnie zerowy. Suma wyprodukowanej energii jest codziennie większa. Koszt krańcowy wyprodukowania każdej następnej kWh jest zerowy. żeby wyprodukować kolejną kWh prądu musisz dołożyć kolejny panel Dzisiaj kiepska pogoda i tylko kilkanaście kWh wyprodukowałem. Żadnych paneli nie dołożyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.07.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Piszesz o krańcowym koszcie zwiększenia produkcji Koszt krańcowy to właśnie koszt zwiększenia produkcji (nie trzeba tego dodawać, to jest w definicji kosztu krańcowego). Naprawdę czytałeś co sam linkowałeś z Wikipedi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.07.2018 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Koszt krańcowy to właśnie koszt zwiększenia produkcji (nie trzeba tego dodawać, to jest w definicji kosztu krańcowego). Naprawdę czytałeś co sam linkowałeś z Wikipedi? Tak. Produkcja rośnie codziennie. Każdego dnia zwiększam ilość wyprodukowanych kilowatogodzin. Nie dokładam paneli. PS Wycinanie istotnej części cytatu to manipulacja i tani chwyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2018 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Każdego dnia zwiększam ilość wyprodukowanych kilowatogodzin. Nie dokładam paneli. Gratulacje. Pertuum mobile. Producenci twierdzą, że raczej produkcja z wiekiem spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.07.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Gratulacje. Pertuum mobile. Producenci twierdzą, że raczej produkcja z wiekiem spada. Naprawdę tak twierdzą? Udowodnisz to? Moja PV dziś wyprodukowała już 1kWh. Produkcja wzrosła o 1kWh. Nie poniosłem żadnych kosztów w tym czasie. Nie dołożyłem dziś żadnego panela. To nie perpetuum mobile, bo energia bierze się z fuzji wodoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Naprawdę tak twierdzą? Udowodnisz to? Moja PV dziś wyprodukowała już 1kWh. Wczoraj wyprodukowwla zero? To faktycznie produkcja wzrosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 07.08.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Nie, moje ozc nigdy nie sklada sie z jednej liczby. Projektowe obciązenie cieplne budynku - 7821 W Zapotrzebowanie na ciepło = 13739 kWh/rok Strefa klimatyczna V Co jeszcze chcesz wiedzieć? asolt- możesz podać koszt wykonania bufora z grzałkami i calym osprzętem dla wyżej wymienionego zapotrzebowania na ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.08.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 asolt- możesz podać koszt wykonania bufora z grzałkami i calym osprzętem dla wyżej wymienionego zapotrzebowania na ciepło ? Ok 15000 brutto, w tym dwa oddzielne obwody cyrkulacji cwu sterowane czujkami ruchu z blokadą czasową. Koszt serwisu w okresie gwarancyjnym wynosi 0 zł (brak koniecznosci serwisowania). Jest to de facto kompletna kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.08.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Ok 15000 brutto, w tym dwa oddzielne obwody cyrkulacji cwu sterowane czujkami ruchu z blokadą czasową. Koszt serwisu w okresie gwarancyjnym wynosi 0 zł (brak koniecznosci serwisowania). Jest to de facto kompletna kotłownia. Masakra.... A jak to się ma do tego: https://allegro.pl/elterm-major-aszn-9-kw-kociol-elektryczny-230-v-gd-i7146596175.html I grubsza wylewka jako "bufor" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.08.2018 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Niestety cena takiego buforka jest duża. Za 20 tys mam oferty na pompy ciepła z całą kotłownią bez cyrkulacji. Kwestia serwisu i napraw pompy stoi kością z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 08.08.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Ok 15000 brutto, w tym dwa oddzielne obwody cyrkulacji cwu sterowane czujkami ruchu z blokadą czasową. Koszt serwisu w okresie gwarancyjnym wynosi 0 zł (brak koniecznosci serwisowania). Jest to de facto kompletna kotłownia. asolt możesz napisać coś więcej -jaki moc jest grzałek, jakie jest min moc przyłącza potrzebna, jaki poj bufora, ciekawy jestem jak to by wyszło w praktyce za sezon grzewczy ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.08.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Niestety cena takiego buforka jest duża. Za 20 tys mam oferty na pompy ciepła z całą kotłownią bez cyrkulacji. Kwestia serwisu i napraw pompy stoi kością z drugiej strony. Cóz, podzespoły podrożały. Co do kosztów serwisu i napraw pompy, nie da sie miec ciastko i zjesc ciastko. Zwazywszy na to grzanie buforem jest ok 2 razy droższe od grzania pompą, ze nie ma kosztów platnego serwisu i koszty ewnentualnych napraw są mninmalne to pomp szczegolnie te drozsze nie są az tak oczywistym wyborem na terenie Tauronu, u innych dystrybutorów jest to nieco inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.08.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 asolt możesz napisać coś więcej -jaki moc jest grzałek, jakie jest min moc przyłącza potrzebna, jaki poj bufora, ciekawy jestem jak to by wyszło w praktyce za sezon grzewczy ...? Jestes na terenie PGE, u Ciebie to nie wyjdzie zbyt dobrze, róznica II taryfy miedzy PGE i Tauronem wynosi ok 40%. Mysl raczej o gazie lub o pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts