Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym grzać - dużo wątpliwości

wrozansk

Recommended Posts

Jestes na terenie PGE, u Ciebie to nie wyjdzie zbyt dobrze, róznica II taryfy miedzy PGE i Tauronem wynosi ok 40%. Mysl raczej o gazie lub o pompie.

Nie wiedziałem że jest az taka różnica, na wschodzie zawsze dostawaliśmy po tyłku...

Gazu nie mam, pozostaje pompa lub pellet, gruntowa ~`30 tyś do powietrznych nie mam jeszcze przekonania ...

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Nie wiedziałem że jest az taka różnica, na wschodzie zawsze dostawaliśmy po tyłku...

Gazu nie mam, pozostaje pompa lub pellet, gruntowa ~`30 tyś do powietrznych nie mam jeszcze przekonania ...

Moderowano

Czy ludzie ze wschodu Polski zdają sobie sprawę z tego,że powietrzne pompy na zgnilym zachodzie grzeją już od lat 70-tych czy jeszcze ta wiadomość przez tyle lat tam nie dotarła ?

Edytowane przez Tomaszs131
Inwektywy

Podsumowując ten wątek zalecam inwestycję w pieńki do noszenia wokół domu, ew kosztowną inwestycję w naukę Tumo w Tybecie . Po wysuszeniu kilku ręczników przy minus 30 żadna temperatura w domu nie będzie straszna. A cichaczem i szeptem polecam HHO owszem samu trza zbudować ale nawet przy uczciwym płaceniu podatków opłaci się owszem bez biurwowskiej certyfikacyjnej papierologii. Czy bardziej legalnie powietrzny kolektor słoneczny legalny i wystarcza na 3/4 roku bez dodatkowych źródeł. A wykonawca eksperymentu z elektrody donosi o osiągnięciu temperatury na wlocie do domu 50 stopni Celcjusza przy wlocie do kolektora -15 w słoneczny dzień . Konstrukcja prototypowa z puszek po piwie styropianu i czarnej farby

Gość Arturo72
Podsumowując ten wątek zalecam inwestycję w pieńki do noszenia wokół domu, ew kosztowną inwestycję w naukę Tumo w Tybecie . Po wysuszeniu kilku ręczników przy minus 30 żadna temperatura w domu nie będzie straszna. A cichaczem i szeptem polecam HHO owszem samu trza zbudować ale nawet przy uczciwym płaceniu podatków opłaci się owszem bez biurwowskiej certyfikacyjnej papierologii. Czy bardziej legalnie powietrzny kolektor słoneczny legalny i wystarcza na 3/4 roku bez dodatkowych źródeł. A wykonawca eksperymentu z elektrody donosi o osiągnięciu temperatury na wlocie do domu 50 stopni Celcjusza przy wlocie do kolektora -15 w słoneczny dzień . Konstrukcja prototypowa z puszek po piwie styropianu i czarnej farby

Weźcie nie róbcie sobie jaj.

Co prawda podziwiam zapaleńców i mam szacunek do każdego DIY a ten kolektor też widziałem ale to tylko dla zapaleńców.

Dla normalnych ludzi z miasta,żyjących na co dzień w bloku w M,płacących co miesiąc ok.900zl czynszu+media nie powinno być dylematu czym grzać w nowym domu,który ma być polepszeniem komfortu przecież a nie pogorszeniem.

Nie wiem co za gatunek ludzki a cytując klasyka "jaki sort" może mieć z tym dylemat i dlaczego.

Tego nie rozumiem.

No cóż właściciel lasu kupi piec na drzewo . Przy dużych mrozach załaduje węglem. Reszta jedzie na łasce dostawcy opału i państwa.

Pouczająca jest sytuacja przemysłu samochodowego . Całe światowe zanieczyszczenie samochodami rocznie to odpowiednik rocznych kursów tylko 20 -tu kontenerowców po świecie czy latanie kilkudziesięciu liniowców w powietrzu przez rok. Ale propaganda naciska i przekonuje o szkodliwości diesla . Statki napędzane mazutem a samoloty odmianą paliwa diesla JET, Podobnie mamy przy ogrzewaniu . Starczy posłuchać ludzi co racjonalnie zainwestowali kilkanaście lat temu w olej opałowy. Całe te dywagacje w wątku opierają się przy założeniu niezmienności cen i przepisów. A co będzie jak okupanci wcisną akcyzę w wysokości 30% dla odbiorów indywidualnych , a dla przemysłu 50% dla paliw stałych. Bo ekologia bo sqrwielizm jak wyżej wykazano

Gość Arturo72
No cóż właściciel lasu kupi piec na drzewo . Przy dużych mrozach załaduje węglem. Reszta jedzie na łasce dostawcy opału i państwa.

Właściciel lasu,który potnie własny las na opał ?

Naprawdę uważasz ludzi za takich idiotow,którzy mogliby coś takiego zrobić ?

A może takich idiotow znasz ?

To "szacun" bo m.in dzięki takim osobom powstaje PRLbis pisowski.

Dla Moderatorów,nie wiem jakich słów użyć żeby być teges w stosunku do słownika j.polskiego...

https://synonim.net/synonim/idiota

Edytowane przez Arturo72

[…]

Dla Moderatorów,nie wiem jakich słów użyć żeby być teges w stosunku do słownika j.polskiego...

https://synonim.net/synonim/idiota

Wystarczy, że będziesz pisał na temat, bez politykowania, bez wciskania w każdy kolejny post niewybrednych uwag pod adresem forumowiczów.

Gość Arturo72
Wystarczy, że będziesz pisał na temat, bez politykowania, bez wciskania w każdy kolejny post niewybrednych uwag pod adresem forumowiczów.

No ok ale po kilku latach bycia tutaj nawet na "forum budowlanym" widzę bezpośrednią zależność między preferencjami politycznymi i podziałem,nawet pod kątem budownictwa na cywilizowana Polskę A i zacofana Polskę B na wschodzie.

Nie mogę wystąpić na ambonie...

A nie chcę podziałów.

No ok ale po kilku latach bycia tutaj nawet na "forum budowlanym" widzę bezpośrednią zależność między preferencjami politycznymi i podziałem,nawet pod kątem budownictwa na cywilizowana Polskę A i zacofana Polskę B na wschodzie.

Nie mogę wystąpić na ambonie...

A nie chcę podziałów.

Dlatego wszędzie i zawsze proponuje używać kalkulatora zamiast rady kościelnego...

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

"Właściciel lasu,który potnie własny las na opał ?

Naprawdę uważasz ludzi za takich idiotow,którzy mogliby coś takiego zrobić ?

A może takich idiotow znasz ?"

No i okazało się Arturo to albo mieszczuch czy arab co las na zdjęciach jedynie widział. Ew. na łonie natury zbędne dla wegetacji narządy wyłącza.Postaw flaszkę jakiemuś gajowemu czy właścicielowi lasu niech ci opowie bo w ostatnim poście na ....... wychodzisz. Zapoznaj się w sieci z hasłem pielęgnacja lasu. No dobra trza krzewić oświatę wśród .......

Dla domu jednorodzinnego starczy te parę Ha lasu aby mieć w zasadzie opał w postaci martwych pni konarów etc.. Tak drzewa też umierają a jedynie w rezerwacie i w parku się je zostawia.

No i gratulacje z powodu ignorowania wątku. Sugeruję używać nie tylko palców ale i tego co tkwi pod fryzurą . Widzę niewolnik komercji poruszony, wizja świata zniszczona ?:rolleyes:

A nasuwa się....... Po wojnie brakowało komercji: firm i zakładów produkcyjnych a nasi sąsiedzi na spółkę niszczyli a potem przeciw sobie kraj i domy. Brakowało wszystkiego. Mądrzy ludzie popełnili zatem broszurę bodajże z 1944 czy 5-tego. Sugerują tam budowę z gliny i słomy i żerdek gałęzi z dachu. To co dziś uchodzi za błąd budowlany wtedy w parterówce uchodziło Ściany z gliny z sieczką ubijane w ramie, nad otworami drzwiowymi i okiennymi w ramach wzmocnienia starczył kawał drzewa na rysunku prosty kawał gałęzi. Dach: na więźbie układano snopki maczano w rzadkiej glinie po ułożeniu myto aby uzyskać widok słomianego a faktycznie był ogniotrwały. Dostępny w necie czy na syryjskim gryzoniu.

A współcześnie wiecie ile jankesa kosztuje tona węgla? Drogo aż sto dolców. A że bywałem za oceanem a organów do obserwacji i wniosków używam bo ciekawym z natury i technokrata z wykształcenia to opiszę .

komercyjny system nadmuchowy : zbiornik wodny na oko 1500 l ocieplony z wężownicą, przez która przepycha się powietrze. Na dole zbiornik świeci goła blachą a poniżej palnik z gazowy rodem, na oko, z kuchenki. I starcza . U nas w UE to piec gazowy, no teraz kondensacyjny oddzielny bufor ciepła wymiennik pompy obiegowy . Koszt wyższy trzykrotnie najmniej no i ryzyko błędów, awarii, kosztownego serwisu też znacznie wyższe.