Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, potrzebuję rady. Zainteresowała mnie działka ale problem jaki widzę to zrobić sensowny wjazd - poziom działki jest wyżej niż drogi na oko ta różnica może wynosić z 1.5-2m. Mniej więcej wygląda to tak, że jest droga, od niej około 4-5m terenu gminnego (rów) i zaczyna się działka i dopiero ona jest wyżej. Sam początek gruntu od drogi, rów i kawałek ziemi jest prawie na poziomie drogi.

Moje pytanie czy taka różnica jest problematyczna? Bo będąc laikiem trochę mnie ta kwestia niepokoi.

Jak długi musiałby być wjazd żeby mieć sensowne nachylenie?

Edytowane przez Rembrandt

jak daleko masz linię zabudowy? Nie ma w okolicy sąsiadów z podobnym problemem?

Rozwiązaniem może być projekt domu z półkondygnacją (garaż niżej niż reszta domu o pół piętra), co rozwiązuje również problem z fundamentami na stoku:

http://struktura-arch.pl/wp-content/uploads/2014/11/DSC_0481.jpg

jak daleko masz linię zabudowy? Nie ma w okolicy sąsiadów z podobnym problemem?

Rozwiązaniem może być projekt domu z półkondygnacją (garaż niżej niż reszta domu o pół piętra), co rozwiązuje również problem z fundamentami na stoku:

http://struktura-arch.pl/wp-content/uploads/2014/11/DSC_0481.jpg

Dzięki za odpowiedź. Taki projekt odpada bo mój wymarzony typ to dom parterowy... budując raz chciałbym już to co mi się bardziej podoba ;) aczkolwiek wezmę pod uwage.

Co do sąsiadów to wydaje mi się że są podobne problemy, ale na oko nie aż takie różnice poziomów.

Co do fundamentow na stoku - sama działka jest płaska, problem stanowi wjazd.

Wygląda to tak jak załączniku, z tym że google street view trochę przekłamuje wysokosci.

Działka zaczyna się mniej wieęcej przy linii krzaków, powiedmzy że równo z ogrodzeniem widocznym obok.

Od drogi do działki z tego co wiem teren gminny musi być o nachyleniu jakimś konkretnym zgodnie z przepisami więc nie mogę się mocno wznosić od samej drogi(?).

dzialka.jpg

wykarczuj, zatrudnij spychacz niech Ci to wyrówna tak jak chcesz, wrzuć ogłoszenie oddam ziemie na olx/sprzedajemy i ci się problem sam rozwiąże ;)

W teorii brzmi nieźle ale jak jest z tym w praktyce?

Bo wyrównać mogę chyba tylko do granicy działki tak? A tutaj od granicy do drogi jest jeszcze z 5m.(ogrodzenie obok jak widać)

Mogę to sobie tak wyrównać jak mi wygodniej?

Telefon do właściciela gruntu i pogadaj tak po ludzku. Inna sprawa, bo tego chyba nie rozumiem - kupiłeś działkę, która jest za tym nasypem? Jeśli tak, to jak masz dojechać na działkę - tam jest jakaś droga / wjazd?

Jeszcze jej nie kupiłem, zastanawiam się cały czas.

To nie jest stricte nasyp, dalej za tymi krzakami działka jest prawie płaska i prawie równa z wysokoscią tego "nasypu", nawet przechyla się w drugą stronę, problem jedynie z tym wjazdem, którego własnie nie ma - musiałbym go zrobić tylko nie mam wiedzy jaka różnica jest akceptowalna.

Tak jaka napisał wczesniej @martingg mógłbym to częsciowo wyrównać tylko że można powiedzieć, że ten nasyp przebiega w granicy działki, nie jest w pełni na jej terenie a to chyba sprawę utrudnia bo nie mogę sobie równać wszędzie jak chcę? Chyba, że to reguluje gmina i tam pytać?

ciężko stwierdzić bo jest tylko 1 foto ale ... zapytałbym w gminie jak to wygląda jeśli jest pas 4-5m od rowu to chyba nie jest problemem wrzucić tam rurę betonową i zrobić już nasyp od ulicy tak aby wyszedł na poziom 0 z Twoją działką wtedy nie ma problemu z nasypem, osobiscie uważam podniesioną działkę za plus ;) zawsze to troche lepsza izolacja od sąsiadów/ulicy no i nie bedziesz miał tam nigdy wody ... pytanie tylko z czego jest zrobiony ten nasyp i po co ;) chyba ze taki urok okolicy, zleciłbym badanie geotechnikowi.

ciężko stwierdzić bo jest tylko 1 foto ale ... zapytałbym w gminie jak to wygląda jeśli jest pas 4-5m od rowu to chyba nie jest problemem wrzucić tam rurę betonową i zrobić już nasyp od ulicy tak aby wyszedł na poziom 0 z Twoją działką wtedy nie ma problemu z nasypem, osobiscie uważam podniesioną działkę za plus ;) zawsze to troche lepsza izolacja od sąsiadów/ulicy no i nie bedziesz miał tam nigdy wody ... pytanie tylko z czego jest zrobiony ten nasyp i po co ;) chyba ze taki urok okolicy, zleciłbym badanie geotechnikowi.

To raczej urok okolicy bo są podobne przypadki. Co do "i zrobić już nasyp od ulicy" tak właśnie chyba nie można(muszę to potwierdzić) ale na razie znalazłem informację, że od drogi 5m może się wznosić nieznacznie a dopiero od działki można mocniej iść w górę.

Bo coś takiego też znalazłem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?216704-Wjazd-na-dzia%C5%82k%C4%99-pochy%C5%82%C4%85

Czyli wychodzi na to że muszę dopytać w gminie...