Tolo74 25.05.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 pompa daje 10,5kW prz delcie 8.5* i przepływie 1,1m3/h cyrkulacji i tak nie mam Coś to jest nie halo. najpierw piszesz, że PC ma moc 9kW, teraz że 10.5kW. Moc podaje się dla temperatur zasilania 35/0. Sprawdź wykres mocy swojej maszyny i dowiesz się jaką ma moc przy temperaturze zasilania ok 50-60*C dla ogrzewania CWU. Gdzieś była kiedyś podawana minimalna powierzchnia wymiennika cwu na 1kW mocy grzewczej. Jak pamiętam to ok. 0.3m2 na1kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cpk 25.05.2020 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Ja mam pompe 11 kw i zasobnik kospela sb200 (powierzchnia wezownic 1,95m2). Jakie moga byc tego skutki ? Grzeje 2 razy dziennie wode do temp 50 stopni, grzanie trwa niecałe 30 min z temperatury 38 do 50 stopni i dzienne zużycie na cwu to 4,8kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 25.05.2020 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Coś to jest nie halo. najpierw piszesz, że PC ma moc 9kW, teraz że 10.5kW. Moc podaje się dla temperatur zasilania 35/0. Sprawdź wykres mocy swojej maszyny i dowiesz się jaką ma moc przy temperaturze zasilania ok 50-60*C dla ogrzewania CWU. Gdzieś była kiedyś podawana minimalna powierzchnia wymiennika cwu na 1kW mocy grzewczej. Jak pamiętam to ok. 0.3m2 na1kW Z tą mocą prawie masz rację. Trzeba jednak wziąć pod uwagę temp DZ Z wykresu wynika ze dla temp zasilania 50 * moja pompa powinna dawać ok 9.7kW przy DZ 4* i to jest najwyższa temp DZ podana przez producenta na wykresie Ja obecnie temp DZ mam 10,5* 10,5 kW odczytałem z ciepłomierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romnos 27.05.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Witam. Proszę Was o pomoc, bo zaczynam się gubić. Szukam (i nie mogę znaleźć) małego, na potrzeby 2 osób, zasobnika CWU, który będzie zasilany pompą Zubadan 10 kW. 150l to aż nadto, 200 najwyżej. Znalazłem 200 litrów z nierdzewki z wężownicą 2,5 m2 - napisali, że dla pompy 5-7 kW. Da radę z moją pompą 10 kW? A może coś innego podacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 28.05.2020 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 Pompa sobie zmniejszy moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 29.05.2020 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Ja mam pompe 11 kw i zasobnik kospela sb200 (powierzchnia wezownic 1,95m2). Jakie moga byc tego skutki ? Grzeje 2 razy dziennie wode do temp 50 stopni, grzanie trwa niecałe 30 min z temperatury 38 do 50 stopni i dzienne zużycie na cwu to 4,8kwh Efekt jest taki, że jest mniejsza efektywność grzania cwu (wyższsze temperatury wody ogrzewającej wodę ogrzewaną). Dziennie tracisz kilkanaście groszy z tego tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romnos 30.05.2020 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 (edytowane) Wybrałem 200 l Joule Cyclone z dwoma wężownicami, które można ponoć połączyć szeregowo. Tak więc w 200 litrowym zasibniku będę miał 3,2 m2 wężownic. Chyba na to moje maksimum 10 kW mocy pompy wystarczy.W takim zbiorniku (ze stali nierdzewnej) nie ma konieczności wygrzewania dla usunięcia legionelli? Mogę sobie utrzymywać stale powiedzmy 45 stp? Edytowane 30 Maja 2020 przez romnos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 30.05.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Wybrałem 200 l Joule Cyclone z dwoma wężownicami, które można ponoć połączyć szeregowo. Tak więc w 200 litrowym zasibniku będę miał 3,2 m2 wężownic. Chyba na to moje maksimum 10 kW mocy pompy wystarczy. W takim zbiorniku (ze stali nierdzewnej) nie ma konieczności wygrzewania dla usunięcia legionelli? Mogę sobie utrzymywać stale powiedzmy 45 stp? Spokojnie wystarczy. Rodzaj materiału, z którego wykonany jest zasobnik, nie ma znaczenia dla bakterii lagionelli. Tak samo jest przy nierdzewce, tak samo samo przy emalii. Grzej do tych 45-46C i korzystaj z wody. I możesz zapomnieć o bakteriach. Jeśli rozbiory wody będą małe, woda będzie stała niewykorzystana możesz zrobić wygrzewanie na grzałkach do tych 52-54C i będzie dobrze. Innymi słowy wymieniaj wodę, a bakterie nie będą miały gdzie się rozwinąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romnos 30.05.2020 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Spokojnie wystarczy. Rodzaj materiału, z którego wykonany jest zasobnik, nie ma znaczenia dla bakterii lagionelli. Tak samo jest przy nierdzewce, tak samo samo przy emalii. Grzej do tych 45-46C i korzystaj z wody. I możesz zapomnieć o bakteriach. Jeśli rozbiory wody będą małe, woda będzie stała niewykorzystana możesz zrobić wygrzewanie na grzałkach do tych 52-54C i będzie dobrze. Innymi słowy wymieniaj wodę, a bakterie nie będą miały gdzie się rozwinąć. Dziękuję za wiedzę. Czy takie wygrzewanie można zaplanować w sterowaniu pompą (Mitsubishi Zubadan)? Powiedzmy co 4(?) dni do temperatury 55 stopni? Tak, aby o tym zapomnieć i "samo" się robiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 30.05.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Nie znam sterownika Zubadana. Popytaj osoby, które mają taką PC. np. kolega milsa666 Z tego co czytam, to większość sterowników ma taką funkcję. Ja bym raczej zafundował sobie przynajmniej raz w tygodniu super gorącą kąpiel w wannie. I zużył cały dostępny zład ciepłej wody. Napłynie nowa z wodociągu i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.05.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Mam u siebie ustawione raz w tygodniu na 65C. Zużycie w takim dniu to ok 4,5-5kWh więcej niż w zwykłe dni. Zbiornik 400l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 27.11.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Od pewnego instalatora dowiedziałem się montuje od 10 lat Ermety i sobie je chwali. Nie ma też przeciwko abym kupił sobie zbiornik jaki żywię mi się podoba. Zmieniać czy zaufać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 27.11.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Od pewnego instalatora dowiedziałem się montuje od 10 lat Ermety i sobie je chwali. Nie ma też przeciwko abym kupił sobie zbiornik jaki żywię mi się podoba. Zmieniać czy zaufać? Nie slyszalem o tej firmie.Jesli chodzi o firme Ermet to patrzylem na strone nie maja typowego baniaka pod pompy ciepla ,maja tylko dwuplaszczowe do których jakos nigdy nie bylem przekonany chyba wszyscy producenci pomp stosuja w swoich baniakach wężownice napewno musi byc duża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 28.11.2020 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 A jak sprawdza się Tobie ten Sunex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.11.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 A jak sprawdza się Tobie ten Sunex? No a jak ma sie sprawdzać? Jest z przeznaczeniem do pomp wiec grzeje wode prawidlowo i to wszystko a jak bedzie z trwaloscią to tego nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 28.11.2020 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 No czy jesteś zadowolony. Ile już go uzytkujesz? Tak tak nikt nie wie ile dany zbiornik wytrzyma. Stosunkowo mam blisko do tej firmy. Bodajże jeszcze jeden użytkownik używa tego zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.11.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 No czy jesteś zadowolony. Ile już go uzytkujesz? Tak tak nikt nie wie ile dany zbiornik wytrzyma. Stosunkowo mam blisko do tej firmy. Bodajże jeszcze jeden użytkownik używa tego zbiornika. Co najmniej jeszcze 3.... Po prostu działa, szybko grzeje wodę...a reszta...no cóż zobaczymy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 28.11.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Co najmniej jeszcze 3.... Po prostu działa, szybko grzeje wodę...a reszta...no cóż zobaczymy.... Też korzystasz z tej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 28.11.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 No czy jesteś zadowolony. Ile już go uzytkujesz? Tak tak nikt nie wie ile dany zbiornik wytrzyma. Stosunkowo mam blisko do tej firmy. Bodajże jeszcze jeden użytkownik używa tego zbiornika. Użytkuje dopiero rok no ale to tylko baniak grzeje dobrze wode jak kazdy inny baniak przystosowany do pomp ciepla czyli z dużą wężownicą i bedzie to robił tak samo przez kolejne lata aż go szlak trafi. Jak chcesz miec na jakis dluzszy okres to idz w nierdewke chociaz nie wiem jak to jest z jakims kamieniem na wezownicy czy sie po ilus latach gromadzi na wezownicy czy nie nigdy nie widzialem takiego baniaka jak on w srodku wyglada po np.10latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.11.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Tak.kaszpir007 i tajo82 też.... Pierwszy był kaszpir007 i ma ten zasobnik chyba już ponad 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts