Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deszczówka - problem z nadwyżką wody

Radziwil

Recommended Posts

Witam

Na działce mam zbiornik betonowy o pojemności 10 m3, do którego zbieram deszcz z dachu domu oraz garażu. Zdarzają się opady tak duże, że woda przelewa się ze zbiornika na działkę zalewając trawnik. Grunt mam mocno gliniasty, czyli sama glina do ok. 14 m. W pobliżu nie mam rowu melioracyjnego. Wymyśliłem, że obok zbiornika wkopię rurę karbowaną fi300 na głębokość do 2 m, obsypię ją dookoła żwirem (lub tłuczniem) i połączę ją ze zbiornikiem. W sytuacji dużych opadów deszczu, nadwyżka wody zostanie skierowana ze zbiornika do wkopanej rury.

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, czy takie rozwiązanie ma sens?

Pozdrawiam

Darek

Witam

Na działce mam zbiornik betonowy o pojemności 10 m3, do którego zbieram deszcz z dachu domu oraz garażu. Zdarzają się opady tak duże, że woda przelewa się ze zbiornika na działkę zalewając trawnik. Grunt mam mocno gliniasty, czyli sama glina do ok. 14 m. W pobliżu nie mam rowu melioracyjnego. Wymyśliłem, że obok zbiornika wkopię rurę karbowaną fi300 na głębokość do 2 m, obsypię ją dookoła żwirem (lub tłuczniem) i połączę ją ze zbiornikiem. W sytuacji dużych opadów deszczu, nadwyżka wody zostanie skierowana ze zbiornika do wkopanej rury.

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, czy takie rozwiązanie ma sens?

Pozdrawiam

Darek

Takie rozwiązanie generalnie ma sens i nazywa się studnią chłonną. Ale ma sens pod warunkiem że woda w dno takie studni potrafi waględnie wszybko wsiąkać. Ale skoro tam glina, to praktycznie zbudujesz dodatkowy mały zbiornik połączony z tym dużym.

Jak szybko napełnia Ci się ten zbiornik?

Dużą masz działkę?

No cóż, gdy są opady, a nie ma upałów, to z taką wodą rzeczywiście nie ma co zrobić, np. podlewanie ogrodu, mycie samochodu.

Jeśli jest możliwość, to w ciągu kilku dni między opadami należałoby odpompować wodę w najdalszy zakątek działki, żeby zrobić miejsce w zbiorniku na "nowe opady".

Nie wiele to da. Pomysł dobry ale średnica mała. Musiał byś dać dużo tego kruszywa lub gruzu i koniecznie geowłókninę rozdzielającą. I najlepiej jeszcze od góry kratkę by mogło się rozlać na trawnik a po wchłonięciu ponownie po spadku tereny wlać do tej mini studni chłonnej.

Witam

Zakładam, że dół nie będzie mniejszy jak 2 m3. Też się zastanawiałem nad geowłókniną, tylko czy ona nie będzie dodatkowo stawiała opór przed rozsączeniem wody na boki?

Pozdrawiam

Darek

Po pierwsze jeśli już masz tego typu pomysły to ja zrobiłbym trochę inaczej. Zamiast pseudostudzienki wpuściłbym kilka rur np od drenażu we wszystkich kierunkach działki na kilka metrów w dal. Rozprowadzi Ci to nadmiar wody ale nie w jeden punkt.

Po drugie mozna wiedzieć jakie kręgi betonowe stosowałeś? Wymiary

Witam

Zakładam, że dół nie będzie mniejszy jak 2 m3. Też się zastanawiałem nad geowłókniną, tylko czy ona nie będzie dodatkowo stawiała opór przed rozsączeniem wody na boki?

Pozdrawiam

Darek

Dół 2 m3 wypełniony kruszywem lub gruzem to pewnie z 0,75m2 dla wody. Geowłóknina przy glinie nieodzowna inaczej zamuli się w ciągu roku. Ja u siebie zastosowałem tunele rozsączające systemowe pospinane chyba z 12 elementów obsypane żwirem i oddzielone geowłókniną ale mam grunt warstwowy. Glinę też ale i warstwy chłonne.