Radziwil 05.07.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Witam Na działce mam zbiornik betonowy o pojemności 10 m3, do którego zbieram deszcz z dachu domu oraz garażu. Zdarzają się opady tak duże, że woda przelewa się ze zbiornika na działkę zalewając trawnik. Grunt mam mocno gliniasty, czyli sama glina do ok. 14 m. W pobliżu nie mam rowu melioracyjnego. Wymyśliłem, że obok zbiornika wkopię rurę karbowaną fi300 na głębokość do 2 m, obsypię ją dookoła żwirem (lub tłuczniem) i połączę ją ze zbiornikiem. W sytuacji dużych opadów deszczu, nadwyżka wody zostanie skierowana ze zbiornika do wkopanej rury.Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, czy takie rozwiązanie ma sens? PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 05.07.2018 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 to tylko 140litrów objętości mało nie lepiej zrobić studnię chłonną, glinę masz do jakiej głębokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 05.07.2018 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Nie wiele to da. Pomysł dobry ale średnica mała. Musiał byś dać dużo tego kruszywa lub gruzu i koniecznie geowłókninę rozdzielającą. I najlepiej jeszcze od góry kratkę by mogło się rozlać na trawnik a po wchłonięciu ponownie po spadku tereny wlać do tej mini studni chłonnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.07.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Witam Na działce mam zbiornik betonowy o pojemności 10 m3, do którego zbieram deszcz z dachu domu oraz garażu. Zdarzają się opady tak duże, że woda przelewa się ze zbiornika na działkę zalewając trawnik. Grunt mam mocno gliniasty, czyli sama glina do ok. 14 m. W pobliżu nie mam rowu melioracyjnego. Wymyśliłem, że obok zbiornika wkopię rurę karbowaną fi300 na głębokość do 2 m, obsypię ją dookoła żwirem (lub tłuczniem) i połączę ją ze zbiornikiem. W sytuacji dużych opadów deszczu, nadwyżka wody zostanie skierowana ze zbiornika do wkopanej rury. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, czy takie rozwiązanie ma sens? Pozdrawiam Darek Takie rozwiązanie generalnie ma sens i nazywa się studnią chłonną. Ale ma sens pod warunkiem że woda w dno takie studni potrafi waględnie wszybko wsiąkać. Ale skoro tam glina, to praktycznie zbudujesz dodatkowy mały zbiornik połączony z tym dużym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.07.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Jak szybko napełnia Ci się ten zbiornik? Dużą masz działkę? No cóż, gdy są opady, a nie ma upałów, to z taką wodą rzeczywiście nie ma co zrobić, np. podlewanie ogrodu, mycie samochodu. Jeśli jest możliwość, to w ciągu kilku dni między opadami należałoby odpompować wodę w najdalszy zakątek działki, żeby zrobić miejsce w zbiorniku na "nowe opady". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziwil 06.07.2018 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Witam Jeśli dobrze liczę, to sama rura to niecałe 2/3 m3, a to trochę więcej niż 140 litrów. Dodatkowo, dookoła wsypię żwir lub tłuczeń. Zakładam, że dół będzie miał wymiary nie mniejsze jak 1 m x 1 m x 2 m, czyli 2 m3. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radziwil 06.07.2018 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Nie wiele to da. Pomysł dobry ale średnica mała. Musiał byś dać dużo tego kruszywa lub gruzu i koniecznie geowłókninę rozdzielającą. I najlepiej jeszcze od góry kratkę by mogło się rozlać na trawnik a po wchłonięciu ponownie po spadku tereny wlać do tej mini studni chłonnej. Witam Zakładam, że dół nie będzie mniejszy jak 2 m3. Też się zastanawiałem nad geowłókniną, tylko czy ona nie będzie dodatkowo stawiała opór przed rozsączeniem wody na boki? Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 06.07.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Po pierwsze jeśli już masz tego typu pomysły to ja zrobiłbym trochę inaczej. Zamiast pseudostudzienki wpuściłbym kilka rur np od drenażu we wszystkich kierunkach działki na kilka metrów w dal. Rozprowadzi Ci to nadmiar wody ale nie w jeden punkt. Po drugie mozna wiedzieć jakie kręgi betonowe stosowałeś? Wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 07.07.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Witam Zakładam, że dół nie będzie mniejszy jak 2 m3. Też się zastanawiałem nad geowłókniną, tylko czy ona nie będzie dodatkowo stawiała opór przed rozsączeniem wody na boki? Pozdrawiam Darek Dół 2 m3 wypełniony kruszywem lub gruzem to pewnie z 0,75m2 dla wody. Geowłóknina przy glinie nieodzowna inaczej zamuli się w ciągu roku. Ja u siebie zastosowałem tunele rozsączające systemowe pospinane chyba z 12 elementów obsypane żwirem i oddzielone geowłókniną ale mam grunt warstwowy. Glinę też ale i warstwy chłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts