ElMaciej 05.07.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 (edytowane) Cześć, dzień dobry!W tematach budownictwa jestem kompletnie zielony, więc o pomoc poproszę Was. Chciałbym wybudować dom wg projektu Archonu - Dom w mekintoszach 7. Dom ma stanąć w Sobinie k. Polkowic i wg informacji gminy jest to I kategoria szkód górniczych. Dom jest parterowy, bez poddasza użytkowego, układ ścian jest zadowalający, więc nic w projekcie nie będę zmieniać.Jednak pojawia się parę pytań :1. Jaki stosować strop? W projekcie jest płyta żelbetowa, za dodatkowe 2.5 tysiąca mogę otrzymać projekt ze stropem gęstożebrowym. Czy w przypadku parterówki bez poddasza można zrezygnować ze stropu w takiej postaci i zastosować po prostu deski, płyty g-k lub coś w tym stylu? 2. Jakie stosować dodatkowe zabezpieczenia ze względu na niewielkie szkody górnicze?Czy ktoś w ogóle budował ten projekt, ma jakieś opinie na ten temat?Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Maciej. Edytowane 5 Lipca 2018 przez ElMaciej Brak precyzyjnego określenia stropu w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 sa stropy na wiązarach dla parterówek bez użytkowego poddasza. Wówczas często można zrezygnować ze ścian nośnych wewnątrz budynku. Ale wymaga to przeprojektowania konstrukcji, więc koszt dojdzie taki jak projektu indywidualnego. Na forum o tym konkretnym projekcie nikt nie pisał, ale o wersji podstawowej i numerze 6 sa tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElMaciej 05.07.2018 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Jesteś w stanie powiedzieć czy doliczając koszt zmiany projektu pod wiązary wyjdzie taniej czy jednak w tej sytuacji lepiej użyć inny rodzaj stropu? Jaki w mojej sytuacji użyć? Budżet mam bardzo ograniczony, chyba jak wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.07.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 niestety nie umiem pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElMaciej 06.07.2018 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Rozumiem. A mógłbyś mi mniej więcej zarysować opcje dla stropu bez poddasza użytkowego w moich warunkach? Czytam na forum i jest np opcja http://www.inzynierbudownictwa.pl/images/magda/ib_06/wiaz5.jpgCo z ociepleniem stropu? Jest niezbędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.07.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Nie wiem jakie opcje mam zarysować?Najwięcej ciepła ucieka przez dach, więc nie wyobrażam sobie domu bez ocieplenia w takim miejscu. W przypadku wiązarów ociepla się przestrzeń nad nimi (nie tylko wełna, ale np. granulaty, celuloza) a nie połacie dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElMaciej 07.07.2018 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Zarysować czyli czy mógłbyś przedstawić najlepsze, najbardziej opłacalne opcje stropu w takim domu. Niestety, nie mam o tym pojęcia, a to forum jest dla mnie jednym dostępem do rzetelnych, obiektywnych fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 W przypadku tego projektu robienie wiązarów ma najmniejszy sens , bo i tak została zaprojektowana ściana nośna. Gdyby dostosować projekt pod wiązary (czyli przeprojektowanie konstrukcji dachu, fundamentu i ścian) to chyba taniej zlecić projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts