Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś budował / buduje ściany nośne z ceramicznej cegły pełnej np. gr. 38cm ?

Recommended Posts

Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem... Napisałem od kilku do 10% i nie ja takie tezy stawiam, tak twierdzi literatura tematu. Ty nie wykazałeś się jak na razie żadną wiedzą, a cała para trafi do Ciebie bo masz styropian i nie powiem gdzie ;)

Przytoczyłem mnóstwo odnośników do artykułów, w któych pokazano, ile pary dyfunduje przez ściany.

Może przytocz swoje artykuły ?

Policzyłeś już rzeczywisty koszt uzyskania 1kWh z gazu i pelletu, czy pomóc ?

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przytoczyłem mnóstwo odnośników do artykułów, w któych pokazano, ile pary dyfunduje przez ściany.

Może przytocz swoje artykuły ?

Policzyłeś już rzeczywisty koszt uzyskania 1kWh z gazu i pelletu, czy pomóc ?

Nie potrzeba te które podałem są prawidłowe i nie ja je liczyłem ale osoba z uprawnieniami. Przedstawiłem wystarczająco argumentów a Ty żadnych.

Koszt wytworzenia 1kWh z gazu - 012 zł/kWh, a z pelletu - 0,10 zł/kWh.

Wniosek: ściana z cegieł pełnych gr. 38 cm wymaga 60% więcej pracy i 20% kosztów większych na materiał niż z pustaków ceramicznych Porotherm 38 Profi (które mam w projekcie) - a więc zgodnie z KNR ściana grubości 38 cm z cegły jest ok. 80% droższa od ściany z pustaka szlifowanego (niecałe 2x droższa).

Matematykę już opanowałeś. Z budową też Ci łatwo pójdzie.

Matematykę już opanowałeś. Z budową też Ci łatwo pójdzie.

Koszt wytworzenia 1kWh z gazu - 0,12 zł/kWh, a z pelletu - 0,10 zł/kWh.

Proszę wykaż się swoją matematyką i udowodnij że KNR podaje bzdurne stawki r-g dokonasz swoich autorskich zmian w KNR ;), inaczej po co piszesz...

Edytowane przez tomasis

Nie potrzeba te które podałem są prawidłowe i nie ja je liczyłem ale osoba z uprawnieniami. Przedstawiłem wystarczająco argumentów a Ty żadnych.

Jakie Ty przedstawiłeś "argumenty" ??

Jeśli ktoś "z uprawnieniami" wyliczył Tobie koszt uzyskania 1kWh z gazu na 12gr , to jego uprawnienia sa tyle warte, co samolocik z kartki A4, który dzisiaj złożył mój syn.

To TY chłopie nie przyjmujesz żadnych argumentów.

Chcesz argument, proszę:

Czerwiec 2018, zużycie 29m3 gazu (324kWh), zapłacono 77zł

77 / 324 = 0.24 zł/kWh

Zimą ta wartość spada do 0.2 z uwagi na większe zużycie, rocznie daje to około 0.22- 0.23 kWh

I to jest RZECZYWISTOŚĆ, a nie Twoje bzdurne dane z tabelek.

Więcej danych nt kosztów ogrzewania gazowego znajdziesz w temacie "Ile m3 gazu zużyliście w tym sezonie". Pokaż mi takiego, co osiągnął 12gr za kWh :lol: :lol:

Koszt kWh z pelletu sobie oblicz sam, choć po dzisiejszych doświadczeniach mam wątpliwości, czy dasz radę.

W razie czego pomogę.

Edytowane przez fotohobby

A czy analiza profesora nie może być sporządzona na zamówienie lobby styropianowego ? ;) Pan profesor wcześniej podobno głosił zgoła inną tezę... - ciekawym tej jego poprzedniej analizy ;) -żonglerka założeniami dot. wartości wilgotności i temperatur może zmienić udział % ścian w dyfuzji pary wodnej.

W innym opracowaniu zamiast max. 3% wskazuje się max. 4% , a ktoś wyliczył również 8%... I ciekawe dlaczego w domach z cegły panuje lepszy klimat i czujemy się w nich o niebo lepiej... :) A para wodna wyparuje...

Jakie Ty przedstawiłeś "argumenty" ??

Jeśli ktoś "z uprawnieniami" wyliczył Tobie koszt uzyskania 1kWh z gazu na 12gr , to jego uprawnienia sa tyle warte, co samolocik z kartki A4, który dzisiaj złożył mój syn.

To TY chłopie nie przyjmujesz żadnych argumentów.

Chcesz argument, proszę:

Czerwiec 2018, zużycie 29m3 gazu (324kWh), zapłacono 77zł

77 / 324 = 0.24 zł/kWh

Zimą ta wartość spada do 0.2 z uwagi na większe zużycie, rocznie daje to około 0.22- 0.23 kWh

I to jest RZECZYWISTOŚĆ, a nie Twoje bzdurne dane z tabelek.

Więcej danych nt kosztów ogrzewania gazowego znajdziesz w temacie "Ile m3 gazu zużyliście w tym sezonie". Pokaż mi takiego, co osiągnął 12gr za kWh :lol: :lol:

Koszt kWh z pelletu sobie oblicz sam, choć po dzisiejszych doświadczeniach mam wątpliwości, czy dasz radę.

W razie czego pomogę.

Domu jeszcze nie wybudowałem i nie potwierdzę kosztów zrealizowanych, ale nie mogę przyjmować, że ktoś z dużym doświadczeniem i uprawnieniami kto zrobił do projektu analizę energetyczną jest idiotą tylko dlatego że Ty masz inne doświadczenia w tym temacie (może masz coś sknocone w swoim termosie) Co to znaczy bzdurne dane z tabelek ? Te dane są oparte na konkretnych założeniach jak każda analiza a Ty zamiast arogancji i pisania bzdur doucz się lepiej na temat ogrzewania kotłem na pellet bo kompletnie nie orientujesz się jak ta forma ogrzewania poprawia wartość EP i wątpię abyś poradził sobie z "pelletem" - tak przynajmniej wynika z Twojej pisaniny... , tak więc może lepiej składaj te samolociki z papieru :)

Dobra - widzè, ze jajko jest mądrzejsze od kury.

No, ale zycie cie naprostuje, bedzie to troche bolesne, ale sam sie o to prosisz.

Wstapiles to watku, ktory polecalem ? Wyglada na to, ze wszyscy mamy cos sknocone, tylko Twoj domek na papierze zuzywa gaz zac12gr/kWh

Koszt kWh z pelletu juz obliczyłeś ?

Żenujacy jesteś w upartym trwaniu w swojej niewiedzy.

Co do EP, to doskonale wiem, jak obnizaja go zrodla ciepla na paliwa odnawialne - nawet głupia koza.

Niw wiem, co jest takiego tajemniczego w kotlach na pellet, zebym mial sobie nie poradzic, w kazdym razie Ty nie radzisz sobie z kalkulatorem, wiec raczej co do Ciebie mozna mieć watpliwosci.

Edytowane przez fotohobby

A czy analiza profesora nie może być sporządzona na zamówienie lobby styropianowego ? ;) Pan profesor wcześniej podobno głosił zgoła inną tezę... - ciekawym tej jego poprzedniej analizy ;) -żonglerka założeniami dot. wartości wilgotności i temperatur może zmienić udział % ścian w dyfuzji pary wodnej.

W innym opracowaniu zamiast max. 3% wskazuje się max. 4% , a ktoś wyliczył również 8%..... :) A para wodna wyparuje...

Podaj linki do artykulow, w ktorych podawal inne liczby.

Moze ktos inny zrobil to za zamowienie lobby welniarskiego ?.

:lol:

To mnie rozbawilo:

. I ciekawe dlaczego w domach z cegły panuje lepszy klimat i czujemy się w nich o niebo lepiej

Ha, ha, ha...

Koszt wytworzenia 1kWh z gazu - 0,12 zł/kWh, a z pelletu - 0,10 zł/kWh.

Proszę wykaż się swoją matematyką i udowodnij że KNR podaje bzdurne stawki r-g dokonasz swoich autorskich zmian w KNR ;), inaczej po co piszesz...

Pokaż mi gdzie wytworzę 1kWh z gazu ziemnego za 12 groszy, a ja Ci od każdego kWh odpalę 10, ba 20%. Ok? Bo narazie to mamy radosną twórczość niby popartą KNR. Pokaż chociaż screena z KNR.

Nie wiem co mam Ci udowadniać. Taryfa jest na stronie PGNiG. Jak potrafisz czytać i masz obok kogoś kto potrafi liczyć, to przekonasz się ile kosztuje 1kWh z gazu.

Nie rozumiem całej tej dyskusji.

tomasis wszyscy tu chcą cię uchronić przed horrendalnymi wydatkami, chcą dla ciebie dobrze a ty udowadniasz swoje. Przecież to nie my wtrąciliśmy się w dziennik twojej budowy i usilnie namawiamy cię do zmiany. To ty założyłeś ten wątek, czyli jakieś wątpliwości były, ale liczyłeś tylko na utrzymanie cię w słuszności twojej decyzji. Ludzie tu piszący mają doświadczenie ty żadnego. Ty bazujesz na tabelkach oderwanych od rzeczywistości. Ty naiwnie myślisz, że budowlaniec patrzy na KNR żeby wycenić ci robotę. Chłopie teraz stawki dyktuje rynek i są one z kosmosu a nie z KNR ;).

Przykład twoich wyliczeń dlaczego uważam, że są do niczego:

Cegła pełna 0,80 zł to cena netto (jedna z naj niższych) i taką liczyłeś, ok.

Zaś cenę Porotherm 38 Profi - 7,25 zł/szt nie wiem skąd wziąłeś, pierwszy lepszy przykład (na pewno znajdzie się taniej) – 5,48 zł (https://www.artbud.pl/pl/p/Pustak-Porotherm-38-Profi-380x248x249-mm-zlszt/24172). Teraz to sobie policz już tak ładnie nie wygląda.

I tak mogła bym w nieskończoność, ale nie chce mi się marnować czasu, bo nie widzę w tym sensu.

Jak czytam te bzdury co piszesz to tylko mam ubaw. Jeszcze raz powodzenia, nie z sarkazmem szczerze, bo jak nikt nie chciałby ci pomóc to nie pisałby tu. A przyda ci się dużo tego powodzenia, bo ciężko widzę tą budowę.

PS. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, projekt masz na ściany Porotherm 38 Profi? Na to masz i inne wyliczenia i pozwolenie?

Dobra - widzè, ze jajko jest mądrzejsze od kury.

No, ale zycie cie naprostuje, bedzie to troche bolesne, ale sam sie o to prosisz.

Wstapiles to watku, ktory polecalem ? Wyglada na to, ze wszyscy mamy cos sknocone, tylko Twoj domek na papierze zuzywa gaz zac12gr/kWh

Koszt kWh z pelletu juz obliczyłeś ?

Żenujacy jesteś w upartym trwaniu w swojej niewiedzy.

Co do EP, to doskonale wiem, jak obnizaja go zrodla ciepla na paliwa odnawialne - nawet głupia koza.

Niw wiem, co jest takiego tajemniczego w kotlach na pellet, zebym mial sobie nie poradzic, w kazdym razie Ty nie radzisz sobie z kalkulatorem, wiec raczej co do Ciebie mozna mieć watpliwosci.

Ty nie posiadasz wiedzy a jedynie jak leming łykasz wszystko co z zamysłem jest forsowane przez dzisiejsze nieciekawe trendy w budownictwie - więcej styropianu ;) już nie szklane domy a domy ze styropianu, ohyda :). Mnie wystarczy wiedza nt. budynków z ceramiki najzdrowszych i bogatych swoją tradycją.

Kalkulator jest jedynie prostym narzędziem istotniejsze co wprowadzamy do obliczeń i z jakich źródeł i jak korzystamy, na ile wiarygodne jest to co przyjmujemy za pewnik. Ty przyjąłeś brak paroprzepuszczalności, życie w termosie z nienaturalną sztuczną wentylacją (sztuczne środowisko), to Twój wybór ja stronię od takiego nienaturalnego środowiska, tak jak od ubrań nie przepuszczających powietrza ;) Więcej świeżego powietrza w domu i miły chłód w ścianach z cegły pełnej przy wentylacji grawitacyjnej to z całą pewnością lepsze warunki niż pocenie się w suszarni pod styropianem :) Wystarczy mi tych mechanicznych wentylacji i klimatyzacji w korporacji w domu chcę mieć tradycyjnie i naturalnie. Sztuczne klimaty pozostawiam lemingom...

Oczywiście w kotłach nic tajemniczego nie ma ale Ty masz z tym jakiś niezrozumiały problem tak jak i tradycyjnymi domami z cegły one są po prostu najlepsze. Termosy nie są naturalnym środowiskiem człowieka, ależ życzę powodzenia w termosie - ja bym w takim czymś nie mieszkał nawet za dopłatą :) Jedyne z czym się zgodzę to ściany z silikatów jednakże musiały by być nieco szersze przynajmniej 30 cm, bo ściana nośna grubości 18 cm plus styropian 20 cm to bieda ściana - mieszkasz jakby w magazynku, gratuluję, niezły dziwoląg ;) Zbytnie oszczędności prowadzą do karykatury domu, co zapewne się Tobie udało :)

To mnie rozbawilo:

Ha, ha, ha...

Każde lobby ma swoje interesy i dba o właściwe analizy i przekaz aby interes się kręcił - może kiedyś się ockniesz, ale jak na razie diagnozuję mocną lemingozę ;)

Jesteś impregnowany przez styropian i sztuczny obieg powietrza - nie ma sensu z Tobą dalej dyskutować ;) i jeszcze jedna uwaga: arogancją nie uzupełnisz swoich deficytów. Powodzenia :)

Ty nie posiadasz wiedzy a jedynie jak leming łykasz wszystko co z zamysłem jest forsowane przez dzisiejsze nieciekawe trendy w budownictwie - więcej styropianu ;) już nie szklane domy a domy ze styropianu, ohyda :). Mnie wystarczy wiedza nt. budynków z ceramiki najzdrowszych i bogatych swoją tradycją.

Kalkulator jest jedynie prostym narzędziem istotniejsze co wprowadzamy do obliczeń i z jakich źródeł i jak korzystamy, na ile wiarygodne jest to co przyjmujemy za pewnik. Ty przyjąłeś brak paroprzepuszczalności, życie w termosie z nienaturalną sztuczną wentylacją (sztuczne środowisko), to Twój wybór ja stronię od takiego nienaturalnego środowiska, tak jak od ubrań nie przepuszczających powietrza ;) Więcej świeżego powietrza w domu i miły chłód w ścianach z cegły pełnej przy wentylacji grawitacyjnej to z całą pewnością lepsze warunki niż pocenie się w suszarni pod styropianem :) Wystarczy mi tych mechanicznych wentylacji i klimatyzacji w korporacji w domu chcę mieć tradycyjnie i naturalnie. Sztuczne klimaty pozostawiam lemingom...

Oczywiście w kotłach nic tajemniczego nie ma ale Ty masz z tym jakiś niezrozumiały problem tak jak i tradycyjnymi domami z cegły one są po prostu najlepsze. Termosy nie są naturalnym środowiskiem człowieka, ależ życzę powodzenia w termosie - ja bym w takim czymś nie mieszkał nawet za dopłatą :) Jedyne z czym się zgodzę to ściany z silikatów jednakże musiały by być nieco szersze przynajmniej 30 cm, bo ściana nośna grubości 18 cm plus styropian 20 cm to bieda ściana - mieszkasz jakby w magazynku, gratuluję, niezły dziwoląg ;) Zbytnie oszczędności prowadzą do karykatury domu, co zapewne się Tobie udało :)

Jakby głupota potafiła latać, to na wakacje nie musiałbyś kupować biletu lotniczego.

Twój poziom wiedzy o budownictwie jest żenująco niski, a prymitywne wycieczki w kierunku mojego domu pozostawię bez komentarza.

Sciana z silikatu 30cm ??

Ha, ha, ha - po kiego czorta ?

O mikroklimat mojego domu się nie martw - już pisałem, że spora część moich gości doceniła to, jak na niego wpływa sprawna i w pełni kontrolowalna wentylacja.

PS: Jak tam z kosztem 1kWh z pelletu ? Udało Ci się przez to przebrnąć ?

Każde lobby ma swoje interesy i dba o właściwe analizy i przekaz aby interes się kręcił - może kiedyś się ockniesz, ale jak na razie diagnozuję mocną lemingozę ;)

Jesteś impregnowany przez styropian i sztuczny obieg powietrza - nie ma sensu z Tobą dalej dyskutować ;) i jeszcze jedna uwaga: arogancją nie uzupełnisz swoich deficytów. Powodzenia :)

Naturalnym środowiskiem człowieka są drzewa i jaskinie - Ty mniej więcej na tym poziomie się zatrzymałeś.

tomasis

Ależ nikt ci nie broni budować się jak chcesz. Są tacy co budują ze słomy, z gliny, sama mam dom bez grama styropianu na ścianach, ba powiem więcej bez grama wełny również (to jest dopiero syf, wolałabym styropian). Ale nikogo nie przekonuje, że tak się domy buduje i to jest lepsze a reszta mieszka w jakiś sztucznych slumsach, nie. Przyjmij, że dziś się buduje inaczej, cieplej, oszczędniej, nie tylko dla siebie, ale i dla środowiska. Nie obrażaj innych tylko dlatego, że mają inne zdanie niż ty.

I zastanów się, "jak wszyscy mówią ci, że jesteś pijany to może usiądź" ;).

tomasis, szczerze mówiąc, to z tym "nienaturalnym" środowiskiem przy WM to raczej przesada - mógłbyś to jakoś rozwinąć? Sam posiadam działającą WG, ale aż tak (raczej wcale) to nie czuję wyższości nad WM, żeby twierdzić, że jest nienaturalnym. Edytowane przez przemo1

Nie rozumiem całej tej dyskusji.

tomasis wszyscy tu chcą cię uchronić przed horrendalnymi wydatkami, chcą dla ciebie dobrze a ty udowadniasz swoje. Przecież to nie my wtrąciliśmy się w dziennik twojej budowy i usilnie namawiamy cię do zmiany. To ty założyłeś ten wątek, czyli jakieś wątpliwości były, ale liczyłeś tylko na utrzymanie cię w słuszności twojej decyzji. Ludzie tu piszący mają doświadczenie ty żadnego. Ty bazujesz na tabelkach oderwanych od rzeczywistości. Ty naiwnie myślisz, że budowlaniec patrzy na KNR żeby wycenić ci robotę. Chłopie teraz stawki dyktuje rynek i są one z kosmosu a nie z KNR ;).

Przykład twoich wyliczeń dlaczego uważam, że są do niczego:

Cegła pełna 0,80 zł to cena netto (jedna z naj niższych) i taką liczyłeś, ok.

Zaś cenę Porotherm 38 Profi - 7,25 zł/szt nie wiem skąd wziąłeś, pierwszy lepszy przykład (na pewno znajdzie się taniej) – 5,48 zł (https://www.artbud.pl/pl/p/Pustak-Porotherm-38-Profi-380x248x249-mm-zlszt/24172). Teraz to sobie policz już tak ładnie nie wygląda.

I tak mogła bym w nieskończoność, ale nie chce mi się marnować czasu, bo nie widzę w tym sensu.

Jak czytam te bzdury co piszesz to tylko mam ubaw. Jeszcze raz powodzenia, nie z sarkazmem szczerze, bo jak nikt nie chciałby ci pomóc to nie pisałby tu. A przyda ci się dużo tego powodzenia, bo ciężko widzę tą budowę.

PS. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, projekt masz na ściany Porotherm 38 Profi? Na to masz i inne wyliczenia i pozwolenie?

Obawiam się, że nie masz racji. Oszczędności w kosztach nie są podstawowym i jedynym kryterium budowy domu. Nie każdy buduje jak najtaniej i byle jak i nie każdy ma zamiar mieszkać w termosie ze styropianu ze sztucznym obiegiem powietrza. A są tacy dla których ważniejszy jest naturalny klimat domu i tradycja itp. a koszty są istotnym ale nie kluczowym kryterium.

Pomijanie KNR to ignorancja, głupota - wszystkie kosztorysy opierają się na KNR czyż nie ? To że budowa weryfikuje nasze kosztorysy to oczywiste ale punkt oparcia jest niezbędny, poza tym jak dyskutować jeśli nie mamy punktu odniesienia ? W ten sposób wszystko można sprowadzić do absurdu.

Kolejna mądrala twierdzi, że stawki dyktuje rynek - wielkie mi odkrycie :) i co z tego ? bez względu na ceny za m2 nakłady pracy pozostają te same zgodne z KNR. KNR podaje nakłady pracy r-g/m2 a nie stawki w zł/m2 - pisząc o robociźnie odnosiłem się nakładów pracy - myślenie nie boli ;)

Ceny każdej technologii stawiania ścian nośnych dyktowane są przez rynek i są bardzo wysokie - to wszyscy wiemy i tego nie neguję (nie dotyczy to przecież tylko ścian z cegły pełnej) - co to w ogóle za zarzut ? Nie twierdziłem, że ceny są zgodne z KNR, ale rozumiem, że towarzystwo rozgoryczone procesem budowlanym i poniesionymi kosztami musi kogoś obrzucić błotem a najlepiej zwolennika technologii których nie wybrało i nie rozumie, no cóż nie każdy sprzyja dzisiejszym komercyjnym trendom w budownictwie dalekim od tradycyjnych technologii murowanych - a propos nazwa tego portalu powinna być jak najszybciej zmieniona z "murator" na zgodną z tym co się tutaj promuje, a nie promuje się przecież domów murowanych (klejenie ścian to nie murowanie...)

Cena Porotherm 38 Profi prosto od producenta Wienergerger (cena aktualna z lipca), cena cegły pełnej prosto z polskiej cegielni (cena cegły również może podlegać negocjacjom) - kolejny zarzut nietrafiony, tym bardziej, zakładając szczyt budowlany danego okresu - jaki skład budowlany jest zainteresowany sprzedażą poniżej cen producenta, biorąc pod uwagę braki w magazynach ;)

I kto wypisuje bzdury ? :) "Nie sądźcie abyście nie byli sadzeni" ;)

Żaden projekt nie nakłada na inwestora trzymania się w 100% materiałów i technologii - inwestor ma dowolność w pewnych granicach. Ścianę z Porothermu można zamienić na inny materiał (cegłę, Ytong) tym bardziej jeśli zaprojektowane fundamenty na to pozwalają i nie potrzeba do tego zmiany pozwolenia na budowę.

Zastanów się raczej co sama wypisujesz i jaka jest tego jakość.

Na Twoje doświadczenia budowlane jak i niektórych komentujących tutaj składają się również liczne błędne decyzje...i warto mieć otwarta głowę aby nie łykać jak pelikan tego co dyktują i podpowiadają nam wszelkiej maści komercyjni doradcy, wykonawcy i sprzedawcy.

To fakt, że korzyść z tego forum jest znikoma, nieuzasadniona krytyka murowanego domu przez niektórych frustratów budowlanych, nie potrafiących czytać ze zrozumieniem i prezentujących mierny zakres i poziom nie rusza mnie, tym bardziej, że nikt nie przedstawił przekonującego mnie sensownego argumentu przeciw budowie domu z cegły pełnej.

Ciekaw byłem jak Ci którzy zbudowali podchodzą do klasycznej i tradycyjnej budowy ukształtowanej przez wieki ale chyba szkoda mojego czasu bo lemingoza zagościła wśród budujących termosy na dobre.

Utwierdza to w przekonaniu, że za psucie rynku budowlanego w Polsce odpowiadają przede wszystkim sami inwestorzy bez wizji, zazwyczaj wyzbyci dobrodziejstwa tradycji.

Tobie życzę powodzenia i oczywiście nie trać więcej czasu na dyskusję o klasycznej tradycyjnej budowie, której jak wielu nie czujesz.

Edytowane przez tomasis

To mnie rozbawilo:

Ha, ha, ha...

Widać styropian ze sztuczną wentylacją poczynił już dużo spustoszenie... może zamień na wełnę mineralną, wywal te wentylatory i otwieraj częściej okna ;)

Zamiast paszkwilanckich wypocin spod styropianu może podesłałbyś w raz z innymi sfrustrowanymi mądralami z termosów jakieś konkrety w postaci namiarów na dobre ekipy murarskie które potrafią murować ściany (nie lepić) ? ;)

tomasis, szczerze mówiąc, to z tym "nienaturalnym" środowiskiem przy WM to raczej przesada - mógłbyś to jakoś rozwinąć? Sam posiadam działającą WG, ale aż tak to nie czuję wyższości nad WM.

Ja w pomieszczeniach wentylowanych mechanicznie po jakimś czasie czuję brak świeżego powietrza, dostaję wypieków na gębie i bańka mi puchnie - namiastkę tego możemy również otrzymać w autobusach komunikacji miejskiej zasilonych w klimatyzację - człowiek czuje dopiero naturalny komfort po otworzeniu okna (oczywiście mądrale dbają aby żadne nie dało się otworzyć...) - nic nie zastąpi naturalnego przewiewu. Tak więc albo lodówka albo termos, a ja lubię oddychać świeżym powietrzem a nie "przestałym" nawet kosztem temperatury. Ale co kto lubi... Z własnej autopsji twierdzę, że klimatycznego chłodu murów z cegły i świeżego powietrza z otwartego okna i nawiewników nie otrzyma się w wystarczającym zakresie w domach na styropianie z mechaniczną wentylacją.