tomasis 09.07.2018 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Po raz kolejny stwierdzam, że nie wiesz, o czym piszesz. Ucz się, ucz.... Rekuperacja to jak najbardziej obieg otwarty - w ciągu godziny wtłacza ustaloną ilość świeżego ZEWNĘTRZNEGO powietrza, równą np 1/3, 1/2, albo i 1/1 kubatury pomieszczeń. Taka sama ilość WILGOTNEGO, zużytego powietrza jest usuwana poza dom. Do tego w zimie odzyskuje ciepło z ciepłego, zużytego powietrza. Przecież to są podstawy.... Sto razy przytaczanie tejże formuły z muratora: "Nowoczesna wentylacja mechaniczna wykorzystująca między innymi rekuperator oraz klimatyzator nie tylko zapewni stały dopływ świeżego powietrza, ale też zadba o dobre samopoczucie i odpowiednią temperaturę w domu." nie przekona mnie do jej instalacji Czy oni tam w muratorze też są niedouczeni ? To są podstawy dla leminga -łykaj te nowinki ile tylko chcesz mnie to co najwyżej śmieszy Tej nauki o wentylacji mechanicznej i wykładów na jej temat mam po dziurki w nosie, ale nie interesuje mnie zupełnie to badziewie..., każdy ma swój konik Panie styropianowy w sztucznym obiegu Ta..., wrzutnia, wyrzutnia, nawiewowa, wywiewna, rekuperator, możliwość odłączenia klimatyzacji, brak nawiewników w oknach, reżim okna otwierania okien, hałas przez 24h, koszty instalacji serwis i tym podobne niepotrzebne pierdoły, a mostków cieplnych i tak całkowicie nie wyeliminujemy ale pełnej skuteczności i wykorzystanie tego ustrojstwa, monitorowanie skuteczność tego w praktyce, a po co mi ten ból głowy - już to przechodziłem w fazie projektowania, projektant miał bzika na tym punkcie i męczył tygodniami żeby wcisnąć to w projekcie (kolejny miłośnik pasywnych termosów)- już mi bokiem wychodziło to nachalne wciskanie, zbędnego w tradycyjnym domu dziadostwa - dobrze wykonana wentylacja grawitacyjna, okna z nawiewnikami i otwieranie okien wystarczy do życia w tradycyjnym domu parterowym o pow. 100 m2 Jak dal mnie rzecz zupełnie zbędna i mecząca rodząca konieczność ciągłego serwisu a i błędy wykonania i wadliwość... Edytowane 9 Lipca 2018 przez tomasis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Wentylacja nie wykorzystuje klimatyzatora - to dwie różne instalacje. Rekuperacja także jest osobną (wcale nie konieczną) funkcjonalnością WM. Zostaw klimatyzację i rekuperację na boku - pisz o wentylacji bo ponownie chaos wprowadzasz do wypowiedzi. Jeśli obieg wentylacji jest wg Ciebie "szczelnie zamknięty", to co i jak wentyluje? Do czego w układzie wentylacji wg Ciebie służy czerpnia, wyrzutnia i kratki wentylacyjne/anemostaty? Napisałeś o pozamykanych oknach przy WM - czy wiesz, że wentylacja grawitacyjna także może działać przy ciągle zamkniętych oknach/drzwiach (nawet stałych szkleniach) w całym domu? Mało tego - WM nie wyklucza otwierania okien. Czym w zakresie kierunku przepływu i "szczelności" różni się np wentylacja mechaniczna wywiewna od wentylacji grawitacyjnej z poniższego, przykładowego schematu: [ATTACH=CONFIG]416031[/ATTACH] Rozwiń proszę swoje przekonania w tym temacie (zostawiając klimę i reku na boku, jako niezależne od wentylacji funkcjonalności). Mnie nie interesuje tak prosta wentylacja ani wykorzystująca rekuperator i klimatyzator. Wentylacja naturalna dobrze wykonana z oknami z nawiewnikami gdzie można bezkarnie otwierać okna tworząc przeciągi jest tym czego chce w swoim domu. Po co mi ten wynalazek de facto bagaż na łbie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Wentylacja naturalna dobrze wykonana z oknami z nawiewnikami gdzie można bezkarnie otwierać okna tworząc przeciągi Mam teraz wentylację grawitacyjną. Super wykonaną - komin od mojej kratki ma ponad 35m. I działa super. Normalnie gwizd... W zimie. W tej chwili mam pootwierane okna i powietrze stoi. Aż się chce włączyć klimę. Przy krótszym kominie (a przecież nikt w domu nie ma 35m) będzie jeszcze słabsza wymiana. Naprawdę ciężko znaleźć osobę zadowoloną z wentylacji grawitacyjnej w upały. Z wentylacji mechanicznej zadowolenie zależy tylko od umiejętności regulacji wydajności. Chcesz - wieje. Chcesz - ledwo się rusza. Ty decydujesz - nie wiatr i temperatury. Edytowane 9 Lipca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.07.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Mnie nie interesuje tak prosta wentylacja ani wykorzystująca rekuperator i klimatyzator. Wentylacja naturalna dobrze wykonana z oknami z nawiewnikami gdzie można bezkarnie otwierać okna tworząc przeciągi jest tym czego chce w swoim domu. Po co mi ten wynalazek de facto bagaż na łbie... No widzisz - i można. Trzeba było tak od razu napisać, a nie snuć teorie spiskowe o " szczelności "itp. Po prostu tak robisz bo tak chcesz i nic innego Cię nie interesuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 No widzisz - i można. Trzeba było tak od razu napisać, a nie snuć teorie spiskowe o " szczelności "itp. Po prostu tak robisz bo tak chcesz i nic innego Cię nie interesuje. Pozdrawiam. Oczywiście, ale chyba można wyrazić pogląd, że sztuczny jak dla mnie "klimat" wytwarzany przez wentylację mechaniczną w domach termosach czy autobusach termosach nie odpowiada i że lepszy jest przyjemny chłód domu z cegły pełnej z wentylacją grawitacyjną W końcu taki będę budował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 A propos styropianowego lobby i artykułu cytowanego przez Ciebie prof.: - tenże prof. również twierdzi że ściana zbudowana z muru i wełny posiada możliwość oddychania zaledwie 7% choć oczywiście ten procent udział bagatelizuje (a więc nie 3% tylko 7%) - i coś extra dla Ciebie: "stosowanie styropianu na ścianach to świetna rzecz , jeśli pragnie się budować chłodnie na jabłka z atmosferą kontrolowaną , bo tam , zależy nam na odcięciu całego przepływu i powietrza i tlenu i dwutlenku węgla i azotu, zarówno z komory na zewnątrz jak i z zewnątrz do komory i zastosowanie styropianu w tym miejscu jest idealnym rozwiązaniem, ale ZASTOSOWANIE STYROPIANU NA ŚCIANĘ DOMU TO GŁUPOTA TAKA SAMA JAK DOCIEPLANIE BUDYNKU OD ŚRODKA. Poczytaj bo warto: https://moj.dom.pl/forum-budowlane/topic/4071/ocieplenie-domu-drewnianego/view/page/2 Wszystko fajnie, tylko to wątek tyczący domów szkieletowych, drewnianych. Sama nazwa wątku o tym mówi. Fakt, że takie domy butwieją, jelii dopuści się do migracji pary przez ściany. Ale zaskoczę Cię jeszcze bardziej - pod ściankami z GK te domy mają folię, paroizolację, właśnie po to, by nie dopuścić do migracji pary wodnej z wewnątrz na zewnątrz ściany. Idealnie jest, kiedy ten dom odprowadza 100% pary wodnej przez wentylację. I proszę - znowu nauczyłem Cię czegoś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Mam teraz wentylację grawitacyjną. Super wykonaną - komin od mojej kratki ma ponad 35m. I działa super. Normalnie gwizd... W zimie. W tej chwili mam pootwierane okna i powietrze stoi. Aż się chce włączyć klimę. Przy krótszym kominie (a przecież nikt w domu nie ma 35m) będzie jeszcze słabsza wymiana. Naprawdę ciężko znaleźć osobę zadowoloną z wentylacji grawitacyjnej w upały. Z wentylacji mechanicznej zadowolenie zależy tylko od umiejętności regulacji wydajności. Chcesz - wieje. Chcesz - ledwo się rusza. Ty decydujesz - nie wiatr i temperatury. Ja obecnie mam możliwość zamieszkiwania od czasu do czasu w takim domu z cegły z wentylacja grawitacyjną i panuje tam przyjemny chłód przy otwartych oknach. Także nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Sto razy przytaczanie tejże formuły z muratora: "Nowoczesna wentylacja mechaniczna wykorzystująca między innymi rekuperator oraz klimatyzator nie tylko zapewni stały dopływ świeżego powietrza, ale też zadba o dobre samopoczucie i odpowiednią temperaturę w domu." nie przekona mnie do jej instalacji Czy oni tam w muratorze też są niedouczeni ? To są podstawy dla leminga -łykaj te nowinki ile tylko chcesz mnie to co najwyżej śmieszy Tej nauki o wentylacji mechanicznej i wykładów na jej temat mam po dziurki w nosie, ale nie interesuje mnie zupełnie to badziewie..., każdy ma swój konik Panie styropianowy w sztucznym obiegu Ta..., wrzutnia, wyrzutnia, nawiewowa, wywiewna, rekuperator, możliwość odłączenia klimatyzacji, brak nawiewników w oknach, reżim okna otwierania okien, hałas przez 24h, koszty instalacji serwis i tym podobne niepotrzebne pierdoły, a mostków cieplnych i tak całkowicie nie wyeliminujemy ale pełnej skuteczności i wykorzystanie tego ustrojstwa, monitorowanie skuteczność tego w praktyce, a po co mi ten ból głowy - już to przechodziłem w fazie projektowania, projektant miał bzika na tym punkcie i męczył tygodniami żeby wcisnąć to w projekcie (kolejny miłośnik pasywnych termosów)- już mi bokiem wychodziło to nachalne wciskanie, zbędnego w tradycyjnym domu dziadostwa - dobrze wykonana wentylacja grawitacyjna, okna z nawiewnikami i otwieranie okien wystarczy do życia w tradycyjnym domu parterowym o pow. 100 m2 Jak dal mnie rzecz zupełnie zbędna i mecząca rodząca konieczność ciągłego serwisu a i błędy wykonania i wadliwość... Cóż za bełkot nieuka.... Mam WM, mam rekuperator, nie ma tam klimatyzacji. Układ jest otwarty. Tyle osób Ci to tłumaczy, a Ty dalej swoje... Na obsługę WM przeznaczam 15 minut co 2 miesiące. Okna mogę sobie zawsze otworzyć.... Ciekawe, jak Ci WG zadziała, kiedy na zewnątrz będzie cieplej, niż wewnątrz domu i bezwietrznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Ja obecnie mam możliwość zamieszkiwania od czasu do czasu w takim domu z cegły z wentylacja grawitacyjną i panuje tam przyjemny chłód przy otwartych oknach. Także nie narzekam. A ile masz CO i CO2, PM, TVOC itd? Piszę o wentylacji - Ty o ogrzewaniu/chłodzeniu. No i właśnie - nie wolałbyś zatrzymać trochę syfu, który jest za oknem na filtrach i tego wyprodukowanego w domu na zewnątrz? Ja bardzo W zimie mam syf bo nie mam jak przefiltrować tego co wylatuje z kominów (za to mogę tego zaciągać do woli), a latem nie chce mi zaciągnąć względnie czystego powietrza z zewnątrz i wywalić tego, co się produkuje w domu. Edytowane 9 Lipca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 NIE !! Syf jest naturalny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Wszystko fajnie, tylko to wątek tyczący domów szkieletowych, drewnianych. Sama nazwa wątku o tym mówi. Fakt, że takie domy butwieją, jelii dopuści się do migracji pary przez ściany. Ale zaskoczę Cię jeszcze bardziej - pod ściankami z GK te domy mają folię, paroizolację, właśnie po to, by nie dopuścić do migracji pary wodnej z wewnątrz na zewnątrz ściany. Idealnie jest, kiedy ten dom odprowadza 100% pary wodnej przez wentylację. I proszę - znowu nauczyłem Cię czegoś nowego. Ale wnioski odnośnie izolacji styropianem dotyczą ścian zewnętrznych w ogóle a nie wyłącznie ścian szkieletowych co w połączeniu z zarzutami wobec prof. odnośnie braku wpływu rodzaju materiału izolacyjnego i kontekstu lobby styropianowego tworząc całość ma jednoznaczny wydźwięk niestety. No właśnie nie masz szans aby nawet najlepsza wentylacja mechaniczna wyprowadziła Ci z domu w 100% całą parę wodną, no chyba że jeszcze masz taką nadzieję, ja na Twoim miejscu od czasu do czasu monitorowałbym grzyby pleśniowe na styku styropian i ściana nośna i nie piszę tego przez złośliwość choć na to sobie zasłużyłeś niewybrednym tonem komentarzy Jak widzisz niedouczony inwestor w Twoim mniemaniu któremu sugerowałeś inwestora zastępczego daje Ci szkołę Temat postu to dom tradycyjny o ścianach z cegły pełnej - mile widziany pozytywny przekaz nawet krytyczny a nie frustracja oponentów Nie masz nic do wniesienia w temacie domu o cegłach pełnych odpuść i nie pisz więcej. Swoje frustracje realizuj poza moimi postami. Wypad! Edytowane 9 Lipca 2018 przez tomasis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Cóż za bełkot nieuka.... Mam WM, mam rekuperator, nie ma tam klimatyzacji. Układ jest otwarty. Tyle osób Ci to tłumaczy, a Ty dalej swoje... Na obsługę WM przeznaczam 15 minut co 2 miesiące. Okna mogę sobie zawsze otworzyć.... Ciekawe, jak Ci WG zadziała, kiedy na zewnątrz będzie cieplej, niż wewnątrz domu i bezwietrznie... Mam już dość Twoim chamskich komentarzy, masz chyba wąski horyzont umysłowy... Nie komentuj więcej mojego tematu. Mam swój pogląd na temat klimatyzacji bez / z rekuperacją czy klimatyzacją i mam do tego prawo. Zbieraj lepiej grzyby pleśniowe z pomiędzy swojego styropianu a ściany bo ta wspaniała wentylacja mechaniczna nie wyciągnie Ci ich stamtąd sama nie ma takiej fizycznej możliwości jesteś wybitnym ignorantem łykającym korporacyjna papkę Powodzenia. Edytowane 9 Lipca 2018 przez tomasis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 NIE !! Syf jest naturalny ! Taki suchar z przedszkola i się przypomniał, jak Pan Hrabia puścił gazy: - Hrabino, wolałbym, żeby to zostało między nami. - A ja wolałabym, panie Hrabio, żeby się rozeszło. Teraz mam wewnątrz "gazów Hrabiego" "ciut" więcej, niż za oknem. A nie jadłem grochówki, nic nie paliłem od kilku godzin (z 5 godzin temu ostanio odpalona kuchenka gazowa) i okna otwarte Wewnątrz: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416037 Na zewnatrz: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416038 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Jak wychodzisz na zewnątrz, to też? Potrzebujesz kiszonego powietrza, żeby nie mieć wypieków? Czy może przyczyna wypieków jest inna? Słabe to masz jakiś deficyt czy defekt czy po porostu słoma wyłazi ...? Edytowane 9 Lipca 2018 przez tomasis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Mam już dość Twoim chamskich komentarzy, masz chyba wąski horyzont umysłowy... Nie komentuj więcej mojego tematu. Mam swój pogląd na temat klimatyzacji bez / z rekuperacją czy klimatyzacją i mam do tego prawo. Zbieraj lepiej grzyby pleśniowe z pomiędzy swojego styropianu a ściany bo ta wspaniała wentylacja mechaniczna nie wyciągnie Ci ich stamtąd sama nie ma takiej fizycznej możliwości jesteś wybitnym ignorantem łykającym korporacyjna papkę Powodzenia. Wąski horyzont umysłowy, czy raczej więdzę mniejszą, niż szczątkowa to Ty tu prezentujesz. Ja tylko prostuję Twoje banialuki - jak nieprzyzwoicie zaniżony koszt kWh z gazu, czy rekuperację połączoną z klimatyzacją, tworzącą obieg zamknięty Ty łykasz chwytliwe teksty sprzed dekady o "oddychających ścianach"... Oczywiście, masz do tego prawo, natomiast nie wiem, po co wtryniasz w swoje wypowiedzi teksty o zawilgoconych temosach, skoro brak Ci doświadczenia w tym temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 A ile masz CO i CO2, PM, TVOC itd? Piszę o wentylacji - Ty o ogrzewaniu/chłodzeniu. No i właśnie - nie wolałbyś zatrzymać trochę syfu, który jest za oknem na filtrach i tego wyprodukowanego w domu na zewnątrz? Ja bardzo W zimie mam syf bo nie mam jak przefiltrować tego co wylatuje z kominów (za to mogę tego zaciągać do woli), a latem nie chce mi zaciągnąć względnie czystego powietrza z zewnątrz i wywalić tego, co się produkuje w domu. To radź sobie chłopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 No właśnie nie masz szans aby nawet najlepsza wentylacja mechaniczna wyprowadziła Ci z domu w 100% całą parę wodną A chciałbyś tego? Ja bym wolał wentylację, co mi odzyska wilgoć i zawróci do domu. Niechaj wilgotność zostanie wewnątrz w okolicach 50%. Ja lubię trochę więcej, inni trochę mniej. Co do izolowanego muru - przy styropianie nie ma problemu, bo punkt rosy jest w styropianie, a tam para wodna nie dotrze. Więc nie ma problemu skraplania, grzyba, gnicia. Przy wełnie gdzie nastąpi punkt rosy? Czy może para po drodze przez mur znika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 To radź sobie chłopie Odpowiesz na pytanie? Czy chowasz głowę w piasek, i nie mając wiedzy ani mierników będziesz twierdził, że masz super powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Ale wnioski odnośnie izolacji styropianem dotyczą ścian zewnętrznych w ogóle a nie wyłącznie ścian szkieletowych co w połączeniu z zarzutami wobec prof. odnośnie braku wpływu rodzaju materiału izolacyjnego i kontekstu lobby styropianowego tworząc całość ma jednoznaczny wydźwięk niestety. No właśnie nie masz szans aby nawet najlepsza wentylacja mechaniczna wyprowadziła Ci z domu w 100% całą parę wodną, no chyba że jeszcze masz taką nadzieję, ja na Twoim miejscu od czasu do czasu monitorowałbym grzyby pleśniowe na styku styropian i ściana nośna i nie piszę tego przez złośliwość choć na to sobie zasłużyłeś niewybrednym tonem komentarzy Jak widzisz nawet niedouczony inwestor w Twoim mniemaniu któremu sugerowałeś inwestora zastępczego może Ci zaserwować jakąś naukę nawet linkiem Temat postu to dom tradycyjny o ścianach z cegły pełnej - mile widziany pozytywny przekaz nawet krytyczny a nie frustracja oponentów A więc można rzeczowo i spokojnie Chłopie - jakim linkiem ? Nieznanego szerzej gościa z forum, sprzed siedmiu lat ? OK, zawsze znajdowali się niedouczeni "prorocy" wieszczący katastrofy. Może ten Pan przez te kilka lat nauczył się czegoś nowego, może w miał w końcu okazję spoglądnoąć, co się dzieje pod styropianem w dobrze wentylowanym domu ? Czas idzie do przodu, zabobony zostają z tyłu - choć od czasy do czasu znajduje się ktoś, kto je odkopuje... Jeśli potrafisz obsłużyć program typu u-wert, to sprawdź z łaski swojej, gdzie skondensuje para wodna przy ścianie silikat 18cm+20cm styropianu, a gdzie w ścianie 38cm cegły pełnej+15cm wełny Możesz się zdziwić. Edytowane 9 Lipca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 słabe to masz jakiś deficyt czy defekt czy po porostu słoma wyłazi ...? plonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts