katka 09.07.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Tobie życzę powodzenia i oczywiście nie trać więcej czasu na dyskusję o klasycznej tradycyjnej budowie, której jak wielu nie czujesz. Dziękuje za życzenia. No niestety trace czas, bo takiego ubawu dawno nie miałam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.07.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Ja w pomieszczeniach wentylowanych mechanicznie po jakimś czasie czuję brak świeżego powietrza, dostaję wypieków na gębie i bańka mi puchnie - namiastkę tego możemy również otrzymać w autobusach komunikacji miejskiej zasilonych w klimatyzację - człowiek czuje dopiero naturalny komfort po otworzeniu okna (oczywiście mądrale dbają aby żadne nie dało się otworzyć...) - nic nie zastąpi naturalnego przewiewu. Tak więc albo lodówka albo termos, a ja lubię oddychać świeżym powietrzem a nie "przestałym" nawet kosztem temperatury. Ale co kto lubi... Z własnej autopsji twierdzę, że klimatycznego chłodu murów z cegły i świeżego powietrza z otwartego okna i nawiewników nie otrzyma się w wystarczającym zakresie w domach na styropianie z mechaniczną wentylacją. Trochę chaotycznie odpisujesz - klimatyzacja to jedno a wentylacja mechaniczna to drugie. Pytałem o WM i jej "nienaturalność". Edytowane 9 Lipca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Widać styropian ze sztuczną wentylacją poczynił już dużo spustoszenie... może zamień na wełnę mineralną, wywal te wentylatory i otwieraj częściej okna Zamiast paszkwilanckich wypocin spod styropianu może podesłałbyś w raz z innymi sfrustrowanymi mądralami z termosów jakieś konkrety w postaci namiarów na dobre ekipy murarskie które potrafią murować ściany (nie lepić) ? Ja znalazłem ekipę, jestem z jakości prac zadowolony. Ty pół roku nie potrafisz... Wełny mineralnej mam w domu całe 5 cm nad celulozą i dobrze, że nie więcej - syf to straszny i te związki chemiczne w lepiszczu.... No nic - buduj zdrowia życzę. Tylko się najpierw doedukuj, abyś choć koszty oszacować potrafił. Pytajnick podał ci, o ile większa w stosunku do BK była robocizna w domu, któy budował z cegły. Katka zwróciła ci uwagę, że zawyżyłeś cenę Porothermu (pewnie,żeby różnica do cegły nie wyszła taka, jak tu pisano) Od siebie dodam, że Leier 38 jest po 4,80 zł.. Jeśłi uważasz, że hurtownie kupują materiały budowlane po cenach producenta, dostępnych na www, to znowu "błysnąłeś" swoją kompletną ignorancją i nieznajomością rynku budowlanego. Ja zaś musiałem sprostować Twoje nieprawdziwe dane, odnośnie kosztów ogrzewania gazem i pelletem (bo nie jesteś w stanie sam sobie tego obliczyć) Dyletanctwo, aż kłuje w oczy, no i ta arogancja... I niczym nieuzasadniona wiara w wyższość gliny nad np porotyzowaną gliną, albo piaskiem i wapnem... Ach - tradycyjne domy z ceramiki nie były ocieplane materiałem zawierającym formaldehyd - to tak nawiasem mówiąc. Edytowane 9 Lipca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Dziękuje za życzenia. No niestety trace czas, bo takiego ubawu dawno nie miałam . Czyli nie tracisz czasu, bo @tomasis wprowadził pewien rodzaj przaśnej rozrywki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Ja w pomieszczeniach wentylowanych mechanicznie po jakimś czasie czuję brak świeżego powietrza, dostaję wypieków na gębie i bańka mi puchnie - namiastkę tego możemy również otrzymać w autobusach komunikacji miejskiej zasilonych w klimatyzację - człowiek czuje dopiero naturalny komfort po otworzeniu okna (oczywiście mądrale dbają aby żadne nie dało się otworzyć...) - nic nie zastąpi naturalnego przewiewu. Tak więc albo lodówka albo termos, a ja lubię oddychać świeżym powietrzem a nie "przestałym" nawet kosztem temperatury. "Przestałe" powietrze przy wymianie 1/3 - 1/2 kubatury na godzinę ? Ty wiesz o czym piszesz ? Ty mylisz klimatyzację (obieg zamknięty z wszystkimi tego konsekwencjami - m.in grzyb przy braku konserwacji) z WM ? Czytaj, czytaj, czytaj... Bo masz straszne braki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 09.07.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Ja w pomieszczeniach wentylowanych mechanicznie po jakimś czasie czuję brak świeżego powietrza, dostaję wypieków na gębie i bańka mi puchnie - namiastkę tego możemy również otrzymać w autobusach komunikacji miejskiej zasilonych w klimatyzację - człowiek czuje dopiero naturalny komfort po otworzeniu okna (oczywiście mądrale dbają aby żadne nie dało się otworzyć...) - nic nie zastąpi naturalnego przewiewu. Tak więc albo lodówka albo termos, a ja lubię oddychać świeżym powietrzem a nie "przestałym" nawet kosztem temperatury. Ale co kto lubi... Z własnej autopsji twierdzę, że klimatycznego chłodu murów z cegły i świeżego powietrza z otwartego okna i nawiewników nie otrzyma się w wystarczającym zakresie w domach na styropianie z mechaniczną wentylacją. Widocznie jeszcze nie dotarłeś do procesu wiedzy o wentylacji mechanicznej, a jak masz wypieki na twarzy to idź do lekaza Jeżeli zaś chodzi o budowanie z pełnej cegły nie dostaniesz tutaj dużo informacji bo nikt z niej nie buduje Dużo jeżdżę i nie widziałem żeby ktoś budował dom z pełnej cegły co nie znaczy ze jest to zły pomysl pewnie jakbym miał z 5 baniek na koncie to tez bym budowal pełnej cegły Firma ktora budowala mi dom ostatni z cegły pelnej murowali jakies 12lat temu szukaj firm które juz sa długo na rynku na pewno będzie tam odpowiednia osoba ktora jeszcze budowala z pełnej cegły, ale czy sie tego podejmą hm nie wiem teraz sie buduje szybko i następna budowa wiec pewnie wlicza w wycenę odpowiedni czas pracy noszenia cegieł mieszanka zaprawy noszenia zaprawy itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 09.07.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Czyli nie tracisz czasu, bo @tomasis wprowadził pewien rodzaj przaśnej rozrywki W sumie racja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.07.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Zaś cenę Porotherm 38 Profi - 7,25 zł/szt nie wiem skąd wziąłeś, pierwszy lepszy przykład (na pewno znajdzie się taniej) – 5,48 zł (https://www.artbud.pl/pl/p/Pustak-Porotherm-38-Profi-380x248x249-mm-zlszt/24172). Teraz to sobie policz już tak ładnie nie wygląda. Ten sklep ma też Silkę E24 po 4,33 brutto. Tylko zadzwoń i dowiedz się za ile będzie u Ciebie na placu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Ten sklep ma też Silkę E24 po 4,33 brutto. Tylko zadzwoń i dowiedz się za ile będzie u Ciebie na placu budowy. Ale to tyczy każdego materiału. A akurat transport cegły pełnej i silikatów kosztuje najwięcej Tu jest cena bezpośrednio z cegielni, a chyba w Zielonce też go robią ? https://allegro.pl/cegla-max-pustak-porotherm-38-p-w-wienerberger-i7417124226.html Edytowane 9 Lipca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Trochę chaotycznie odpisujesz - klimatyzacja to jedno a wentylacja mechaniczna to drugie. Pytałem o WM i jej "Nie naturalność". Wentylacja mechaniczna wykorzystuje rekuperator jak również i klimatyzator - obieg wciąż pozostaje szczelnie zamknięty (okna pozamykane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 W sumie racja . Zawsze warto się nawzajem pocieszyć, szczególnie jeśli nie ma się przekonywujących argumentów Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Wentylacja mechaniczna wykorzystuje rekuperator jak również i klimatyzator - obieg wciąż pozostaje szczelnie zamknięty (okna pozamykane) Po raz kolejny stwierdzam, że nie wiesz, o czym piszesz. Ucz się, ucz.... Rekuperacja to jak najbardziej obieg otwarty - w ciągu godziny wtłacza ustaloną ilość świeżego ZEWNĘTRZNEGO powietrza, równą np 1/3, 1/2, albo i 1/1 kubatury pomieszczeń. Taka sama ilość WILGOTNEGO, zużytego powietrza jest usuwana poza dom. Do tego w zimie odzyskuje ciepło z ciepłego, zużytego powietrza. Przecież to są podstawy.... Edytowane 9 Lipca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Podaj linki do artykulow, w ktorych podawal inne liczby. Moze ktos inny zrobil to za zamowienie lobby welniarskiego ?. Na razie trzymaj ten link wg. którego wielkość strumienia pary wodnej dyfundującej przez każdą ze ścian mieści się w granicy 5-7 % http://www.bogumilabytnar.pl/blog/oddychanie-scian/ jesteśmy już blisko 8%, mądralo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.07.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Ale to tyczy każdego materiału. A akurat transport cegły pełnej i silikatów kosztuje najwięcej Tu jest cena bezpośrednio z cegielni, a chyba w Zielonce też go robią ? https://allegro.pl/cegla-max-pustak-porotherm-38-p-w-wienerberger-i7417124226.html I co z tego, że robią? Już z takimi sprzedawcami rozmawiałem. "No tak, cena z allegro, to najniższa możliwa, ale zakład na drugim końcu kraju. Z najbliższego cena wyższa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Podaj linki do artykulow, w ktorych podawal inne liczby. Moze ktos inny zrobil to za zamowienie lobby welniarskiego ?. Na razie trzymaj ten link wg. którego wielkość strumienia pary wodnej dyfundującej przez każdą ze ścian mieści się w granicy 5-7 % http://www.bogumilabytnar.pl/blog/oddychanie-scian/ jesteśmy już blisko 8%, mądralo A gdzie te Twoje "do 10%" ?? Oooo, świetny link. Pozwolę sobie podkreślić: W każdym dla trzech przypadków zbadano wielkość strumienia pary wodnej jaki dyfunduje (przenika) przez ścianę. Okazało się, że wielkość strumienia pary wodnej dyfundującej przez każdą ze ścian mieści się w granicy 5-7 % (bez względu na to czy jest ocieplona styropianem czy nie) całkowitej ilości pary wodnej jaka jest wytwarzana w lokalu mieszkalnym. Pozostała ilość pary wodnej powinna zostać usunięta przez sprawnie działającą wentylację grawitacyjną lub mechaniczną. Niestety tak się nie dzieje. Nie spotkałem się jeszcze, aby w lokalach mieszkalnych działała sprawnie wentylacja (zwłaszcza grawitacyjna). W takich przypadkach następuje wzrost wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniach, rozwój grzybów pleśniowych na wewnętrznej powierzchni ścian zewnętrznych, a użytkownicy zapadają na różnego typu schorzenia. Oczywiście całą winą obarczony jest styropian…. Ha, ha - myśłisz, że cegła i wełna Cię uchronią przed syndromem chorego budynku ? Nie - tylko wentylacja ma na to wpływ. To ona odprowadza 95% pary wodnej i ona ma być wydajna Poza tym, jak ktoś ma ściany z materiału o mniejszej paroprzepuszczalnośći (silikat), to ta ilość będzie mniejsza, prawda ? Jak ktoś sie kisi w 60% wilgotnośći względnej zimą, to może mu 7% pary wodnej ucieka przez ściany. Ale jeśłi ktoś to kontroluje i ma 40%ww to ta wartość jest mniejsza. prawda ? Czysta fizyka. Dlatego napisałem, że wartość dyfuzji zależy od warunków i materiału. A nawet tego jakimi farbami i ile razy malowany był tynk wewnętrzny. Każda warstwa zmniejsza dyfuzję pary. Edytowane 9 Lipca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2018 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 I co z tego, że robią? Już z takimi sprzedawcami rozmawiałem. "No tak, cena z allegro, to najniższa możliwa, ale zakład na drugim końcu kraju. Z najbliższego cena wyższa". Być może. Ja miałem silikaty z hurtowni droższe o 10% od allegro. Dlatego nie było sensu sie łaszczyć na kilkaset zł. Ale Arturo72 kupował z allegro i cenę miał dobrą (wliczając transport). Więc może nie wszyscy prezentują powyższe podejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.07.2018 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Tak czy inaczej, to co podaliście to ceny loco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Ja w pomieszczeniach wentylowanych mechanicznie po jakimś czasie czuję brak świeżego powietrza, dostaję wypieków na gębie i bańka mi puchnie Jak wychodzisz na zewnątrz, to też? Potrzebujesz kiszonego powietrza, żeby nie mieć wypieków? Czy może przyczyna wypieków jest inna? Edytowane 9 Lipca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.07.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 (edytowane) Wentylacja mechaniczna wykorzystuje rekuperator jak również i klimatyzator - obieg wciąż pozostaje szczelnie zamknięty (okna pozamykane) Wentylacja nie wykorzystuje klimatyzatora - to dwie różne instalacje. Rekuperacja także jest osobną (wcale nie konieczną) funkcjonalnością WM. Zostaw klimatyzację i rekuperację na boku - pisz o wentylacji bo ponownie chaos wprowadzasz do wypowiedzi. Jeśli obieg wentylacji jest wg Ciebie "szczelnie zamknięty", to co i jak wentyluje? Do czego w układzie wentylacji wg Ciebie służy czerpnia, wyrzutnia i kratki wentylacyjne/anemostaty? Napisałeś o pozamykanych oknach przy WM - czy wiesz, że wentylacja grawitacyjna także może działać przy ciągle zamkniętych oknach/drzwiach (nawet stałych szkleniach) w całym domu? Mało tego - WM nie wyklucza otwierania okien. Czym w zakresie kierunku przepływu i "szczelności" różni się np wentylacja mechaniczna wywiewna od wentylacji grawitacyjnej z poniższego, przykładowego schematu: Rozwiń proszę swoje przekonania w tym temacie (zostawiając klimę i reku na boku, jako niezależne od wentylacji funkcjonalności). Edytowane 9 Lipca 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasis 09.07.2018 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Podaj linki do artykulow, w ktorych podawal inne liczby. Moze ktos inny zrobil to za zamowienie lobby welniarskiego ?. Na razie trzymaj ten link wg. którego wielkość strumienia pary wodnej dyfundującej przez każdą ze ścian mieści się w granicy 5-7 % http://www.bogumilabytnar.pl/blog/oddychanie-scian/ jesteśmy już blisko 8%, mądralo A propos styropianowego lobby i artykułu cytowanego przez Ciebie prof.: - tenże prof. również twierdzi że ściana zbudowana z muru i wełny posiada możliwość oddychania zaledwie 7% choć oczywiście ten procent udział bagatelizuje (a więc nie 3% tylko 7%) - i coś extra dla Ciebie: "stosowanie styropianu na ścianach to świetna rzecz , jeśli pragnie się budować chłodnie na jabłka z atmosferą kontrolowaną , bo tam , zależy nam na odcięciu całego przepływu i powietrza i tlenu i dwutlenku węgla i azotu, zarówno z komory na zewnątrz jak i z zewnątrz do komory i zastosowanie styropianu w tym miejscu jest idealnym rozwiązaniem, ale ZASTOSOWANIE STYROPIANU NA ŚCIANĘ DOMU TO GŁUPOTA TAKA SAMA JAK DOCIEPLANIE BUDYNKU OD ŚRODKA. Poczytaj bo warto: https://moj.dom.pl/forum-budowlane/topic/4071/ocieplenie-domu-drewnianego/view/page/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts