Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom i budynek rozrywkowy na jednej działce

lm-

Recommended Posts

Witam serdecznie

Jak istnieje już taki temat to bardzo przepraszam, szukałem i nie znalazłem mojego przypadku nigdzie w internecie.

Małe tl;dr

Chcę dom (120m^2) i budynek rozrywkowo-wypoczynkowo-imprezowy (70m^2) na jednej działce (1.7arów) ale warunki zabudowy ani jasno nie pozwalają ani nie zabraniają takiej inwestycji. Mogę tak?

A tu trochę więcej szczegółów:

Wymyśliłem sobie zrobić na swojej działce 2 budynki. Pierwszy to standardowy budynek mieszkalny (120m^2), a w drugim (70m^2) miałbym tak jakby swoją kanciapę, miejsce na imprezy, spędzanie wolnego czasu i tym podobne, aczkolwiek będzie tam jakaś kuchnia i łazienka, więc tak właściwie dałoby się tam mieszkać. Nie planuję żadnych podziałów na numery, to ma być integralna część mojego domu jednorodzinnego.

Teraz tak, nie ma MPZP ale mam warunki zabudowy, gdzie jego główny zapis to:

1) funkcja zabudowy i zagospodarowania terenu:Dom jednorodzinny z garażem, szczelny bezodpływowy zbiornik na ścieki,droga dojazdowa wewnętrzna wraz z urządzeniami budowlanymi dla potrzebtej zabudowy

Działka ma 1.7 arów, więc zmieściłbym się jeśli chodzi o limit zabudowy (30%). Ponad to nie widzę tam żadnych zapisów zabraniających taką akcję. No i nie wiem, czy można coś takiego robić, czy jest to raczej niepewne i bez warunków zabudowy, które jasno mówią, że może powstać na działce 2 budynek lepiej nie ryzykować? Chodzi o to, że działki jeszcze nie kupiłem i nie wiem czy warto ryzykować, że będzie klapa z mojego pomysłu czy nie.

Na upartego w sumie mógłbym zrobić projekt tego wszystkiego jak jednego domu i połączyć to jakimś*prowizorycznym przedsionkiem i mieć dom w kształcie L ;p ale raczej chciałem zachować jakąś sensowną odległość od nich.

@Robinson74

70m^2 garażu?;) Nie chcę kombinować. Moim zamysłem było postawienie małego drewnianego domu w nisko-średnim standardzie (krótki czas i niski koszt budowy), z łazienką i aneksem kuchennym i żyć sobie tam przez 1-2 lata i zbierać na inwestycje już docelowego domu (odpadają duże koszty wynajmu 24k/rok!), potem przerobić to na kanciapę i jakąś imprezownię. A po 35 latach, gdy już będę na emeryturze wrócić tam i sprzedać duży dom (po podziale działki i gdyby moje dzieci nie chciały obok mnie mieszkać;))

W związku z taką zabudową bym się za bardzo bał oskarżenia o samowolę budowlaną, a jak wiadomo, na różnych sąsiadów można trafić.